• No results found

Welk doel heeft een flyer, voor jou als ontwerper, op het gebied van visuele communicatie? Hoe kan dit functioneren?

In document Flyer (pagina 88-90)



rustig naar gaan kijken, op de wc bijvoorbeeld. Eigenlijk bedenk je kleine huisstijltjes voor verschillende soorten avonden. Dus dat een houseflyer er weer anders uitziet dan een Drum ’n Bass flyer. Bij de Roxy avonden waar we veel flyers voor hebben ge- maakt zag je per avond een duidelijk verschil. Dan blijft het ook een uitdaging. Het medium flyer moet je serieus nemen als je er eentje gaat ontwerpen. Je moet er de tijd voor nemen om er één te ontwerpen. Soms lukt het in een paar uur al en de andere keer doe je er twee dagen over.

SR: Voor mij? Die feesten interesseren me nauwelijks, dus ik wil iets maken waarmee ik mezelf niet voor lul zet. Maar het doel van een flyer an sich is natuurlijk zoveel mogelijk mensen trekken. Als ik voor een eigen feest een flyer maak, zet ik er flink groot op dat het bier gratis is. En seks verkoopt natuurlijk ook goed.

Ik maakte veel flyers voor house-feesten. Ik vind dat stompzinnige muziek, maar gek genoeg zijn een hoop mensen die die feesten geven en veel deejays helemaal niet zo dom. (Misschien kunnen ze wel goed kijken omdat ze het gevoel om te luisteren zijn verloren?) Erg leuk om te werken voor mensen die een interesse hebben. Sommige organisatoren draait het alleen om de cash, dan moet je zorgen dat jij het ook voor het geld doet, want veel eer is er dan vaak niet te behalen.

F: Snel aandacht trekken, er zo uit zien dat het drukwerk meege- nomen wordt, nader bekeken wordt.

PV: Volgens mij is een flyer bedoeld om op plekken te leggen waar mensen die je wilt aanspreken komen. Dus je weet eigenlijk al waar je ze neer moet leggen, er is geen geld voor grote me- dia dingen, maar er is wel een hele groep intensieve mensen die op zoek is. Je hebt bijvoorbeeld een pizzeria op Ibiza (Ipizza) en je wilt een toffe groep mensen bereiken die naar je pizzeria moe- ten komen, daar ga je dan heel erg je best voor doen dat die moeten komen. En dat maakt het spannend voor die mensen die er dan moeten komen, je hype-ed iets. Je maakt een soort on- toegankelijkheid, vb in het Engels. Je hebt expres een hele grote drempel zodat de juiste mensen er zijn en niet dat je tent vol staat met idiote mensen die helemaal niet bij je feestje passen. Er zit heel veel taal in een flyer die de juiste mensen aanspreekt.

0

Daarom is het denk ik tegenwoordig ook moeilijker omdat het een beetje een rommeltje is omdat niemand meer echt bij een bepaalde groep wilt horen. In de tijd dat wij nog flyers maakten was het een stuk duidelijker. Qua feesten zie ik tegenwoordig ook niet echt goede dingen meer. Ik zie wel mooie flyers maar die zijn dan wel steeds hetzelfde.

HL: Weet ik niet, mensen riepen ook dat de kranten zouden verdwijnen. Maar het is er allemaal nog steeds en ik denk dat het gewoon in een eigen behoefte voorziet. Dus het zal me niets verbazen als flyers, die bedienen toch ook bepaalde subgroepen en subculturen waardoor het toch wel een tijdje blijft. En flyers zijn ook goed materiaal voor ontwerpers die net starten. Ik weet ook niet of het belangrijk is of de flyer wel een toekomst heeft. Voor mij is het gewoon dat ik bezeten ben van drukwerk. Als er geen leuke flyers meer worden gemaakt dan is dat helemaal niet erg want er zijn nog genoeg andere dingen die mijn behoeftes bevredigen. P: Ik denk het wel. Het is namelijk ouderwets. Overal zie je in winkeltjes in de Jordaan bijvoorbeeld stapeltjes liggen zonder dat het meegenomen wordt. Het is toch mooier om het in je mailbox of op je telefoon te ontvangen. Als die stapeltjes papier er liggen, heeft het geen waarde meer, het is niet interessant. Iedereen kan het namelijk pakken dus het is ook niet bijzonder als je dan op een feest staat omdat iedereen er toch heen kan. Vroeger kreeg je voor een illegaal feestje persoonlijk een uit- nodiging. Dat maakte het meteen al bijzonder om een flyer te hebben omdat niet iedereen deze had. Aan de andere kant als je flyers via de mail opgestuurd krijgt, heb je weer kans dat het in de spamfilter terechtkomt. Dus dat is ook niet ideaal. Door het digitale verandert het wel allemaal. Een flyer is toch wel bijzon- der, op een stukje papier. Het is net als met vinyl. Het gaat niet kapot. MP3’s kunnen verloren gaan omdat je computer crasht. Cd’s kunnen ook beschadigen. Vinyl blijft toch altijd wel. Uitein- delijk zal de flyer niet verdwijnen maar de speciale waarde die het vroeger had, is nu niet meer.

SR: Een beetje. De digitalisering heeft ook gezorgd voor

In document Flyer (pagina 88-90)