• No results found

Welcome to school · Lesson x · Footer text Welkom op School · Les 11 · kinderrechten

• Recht op spelen

» Alle kinderen hebben het recht om te spelen. natuurlijk moeten kinderen ook huiswerk maken en helpen ze hun ouders. maar er moet altijd genoeg tijd zijn om te kunnen spelen.

• Recht op bescherming tegen kinderarbeid

» der zijn kinderen op de wereld die moeten werken en niet naar school kunnen. Vaak is dat ook ongezond en gevaarlijk werk. kinderarbeid is verboden. kinderen moeten tijd krijgen om te spelen en naar school te gaan. thuis je moeder of je vader helpen is goed. maar het is niet goed als je dan geen huiswerk maakt. Vanaf je twaalfde mag je wel een beetje werken, maar je moet wel naar school gaan en huiswerk kunnen maken.

• Recht om op te groeien bij je familie

» kinderen hebben het recht om bij hun ouders te wonen. de regering moet alles doen om dat te laten lukken. Als je ouders gaan scheiden, moet er ook naar jouw mening worden gevraagd over bij wie je gaat wonen. Als je ouders niet in België wonen, moet de regering alles doen om jullie weer samen te laten wonen.

• Recht op goede gezondheidszorg

» Het is belangrijk om goed te eten en te bewegen. er moet genoeg eten zijn. en er moet een dokter in de buurt zijn wanneer je toch ziek wordt.

• Recht om niet mishandeld te worden

» kinderen mogen niet mishandeld worden. ze mogen bijvoorbeeld niet geslagen worden.

Ouders en anderen die voor kinderen zorgen, moeten genoeg aandacht hebben voor de kinderen. Voor de kinderen zorgen. Als kinderen niet genoeg te eten krijgen of bijvoorbeeld vieze kleren of kleren met gaten hebben, heet dat verwaarlozing. dat mag niet.

Hebben jullie voorbeelden van kinderrechten in het land waar jullie vandaan komen? Bij-voorbeeld, hebben alle kinderen veilig drinkwater, hoeven ze niet te werken en kunnen ze naar de dokter als dat nodig is?

4. Filmpje

Werkvorm kringgesprek

Leerkracht Laat onderstaand filmpje over kinderrechten zien aan de leerlingen. de meeste van de hierbo-ven genoemde rechten worden besproken. Het laatste deel van het filmpje is in de OkAn klas niet zo bruikbaar omdat dan onder andere de termen ‘achterstandswijk’ en ‘armoede’ op het scherm te lezen zijn zonder uitleg. Ook een verwijzing naar de nederlandse organisatie Basta.

kies zelf of u het filmpje eerder afbreekt.

We gaan nu een filmpje bekijken over kinderrechten. daarna mogen jullie een reactie geven.

Materiaal http://www.youtube.com/watch?v=guYXIwHSXSe Duur 15 minuten.

82

WeLkOm OP SCHOOL · LeS 11 · kInderreCHten

Welcome to school · Lesson x · Footer text

5. Websites

Werkvorm kringgesprek

Leerkracht Laat de websites van organisaties zien waar kinderen hulp kunnen vragen als dat nodig is.

Ik laat jullie nu een aantal websites zien van organisaties die je kunnen helpen als het bij-voorbeeld thuis niet goed met je gaat. Veel van deze sites zijn voor kinderen en jongeren die al goed Nederlands kunnen spreken en lezen. Toch laat ik ze zien. Soms kun je ze al gebruiken of kan je iemand vragen om je te helpen ze te gebruiken wanneer het nodig is. .

maak duidelijk dat in westerse landen ondanks verdragen toch kinder- en mensenrechten ge-schonden worden en dat daar steeds opnieuw heftige discussies over kunnen zijn. Wijs de leerlingen ook op de zorg binnen en indien bekend, buiten de school.

www.kinderrechten.be

Hier kan je terecht met vragen of klachten AWEL: www.awel.be

je kan je als kind met hen praten, chatten of bellen met vragen.

www.kinderrechtencommissariaat.be

kinderrechten Commissariaat (een site met meer informatie) Materiaal Computer en scherm.

Duur 10 tot 15 minuten.

Welcome to school · Lesson x · Footer text

6. Afronding en huiswerk

Werkvorm kringgesprek

Leerkracht Vat de les kort samen. Vraag of de leerlingen de les leuk vonden. Vraag of ze thuis de les willen evalueren op werkblad 11.

Huiswerk: Op Werkblad Les 12: discriminatie – Gedicht, staat een gedicht over discriminatie, waar de vol-gende les over gaat. Vraag de leerlingen het gedicht te lezen voor de volvol-gende keer en laat ze de vragen in het leerlingenboek beantwoorden.

Materiaal Werkblad Les 11: kinderrechten – evaluatie.

Duur 5 tot 10 minuten.

Voorbeeld uit de praktijk

In mijn klas met veel vluchtelingenleerlingen kost het wel wat moeite om uit te leggen dat kinderrechten betekenen dat kinderen daadwerkelijk recht hebben om beschermd te worden.

ze vinden het wel gek dat juist twee verschillende landen als Somalië en Amerika die rechten niet hebben ondertekend. Ik leg uit dat de reden van Amerika om dat niet te doen is dat ze hun eigen wetten al goed genoeg vinden. zowel de Somalische en Syrische jongens in de klas geven voorbeelden van jonge jongens met wapens die zij gezien hebben. Ahmed uit Somalië doet stoer en zegt dat wel cool te vinden. maar keen, een Somalisch meisje, wordt woest en krijgt bijval van andere meiden. ‘Oorlog is stom, alles wordt kapot gemaakt’. Ik laat het filmpje over kinderrechten twee keer zien, om in deze taalarme klas verschillende woorden uit te leggen. dat werkt goed want er ontstaat discussie. mohamed uit Somalië vraagt naar de controle van die wetten. Hij wijst op vluchtelingenleerlingen die vrezen teruggestuurd te worden naar hun land en verwachten daar dan niet meer naar school te kunnen. ‘dan heb ik toch geen kinderrecht juffrouw’. Ik leg uit dat een land zich wel moet houden aan kinderrechten, maar dat je soms een advocaat nodig hebt. de meeste kinderen, die zelf asielzoekers zijn, herkennen dat goed. Yassin vraagt zich wel af of moslimkinderen in nederland dezelfde rechten hebben als nederlandse kinderen. ‘maar we kunnen hier op school niet bidden’. Ik voel me wat klemgezet, maar leg dan uit dat het wel erg lastig zou worden met zoveel verschillende godsdiensten in de school. dan zou je ook voor de Poolse en katholieke leerlingen op school een plaats moeten hebben om te biechten, zeg ik. Ik merk dat de leerlingen het niet helemaal begrijpen. toch ben ik blij dat we het nu over deze onderwerpen hebben. Al is het alleen maar omdat ik later terug kan komen op bijvoorbeeld het recht om ook als homo niet gediscrimineerd te worden.

84

WeLkOm OP SCHOOL · LeS 12 · dISCrImInAtIe