• No results found

Bijlage Les 12: Discriminatie – Achtergrondinformatie met voorbeelden

deze opsomming is niet geheel volledig, maar vooral bedoeld om voorbeelden bij de hand te hebben. Om de volgende redenen kunnen mensen worden gediscrimineerd:

Ras

ras verwijst naar een categorisering van mensen op basis van gedeelde fysieke of sociale ei-genschappen, zoals huidskleur of culturele waarden. ras is een sociaal construct. met ande-re woorden, het is een begrip gecande-reëerd door mensen, maar het heeft slechts cultuande-rele en geen biologische betekenis. doorheen de geschiedenis zijn verschillende groepen van mensen gediscrimineerd op basis van hun waargenomen ras. dit ging bijvoorbeeld over de ongelijke behandeling van personen op basis van hun huidskleur, de ongelijke toegang tot onderwijs of gezondheidszorg. deze mensen waren ook vaker slachtoffer van geweld, gericht naar hen omwille van hun ras. dit was bijvoorbeeld het geval in de uS, waar zwarten (Afro-Amerikanen)

90

WeLkOm OP SCHOOL · LeS 12 · dISCrImInAtIe

Welcome to school · Lesson x · Footer text

tot de helft van de 20e eeuw niet dezelfde rechten hadden dan blanke Amerikanen. zwarten in Amerika hebben vele jaren gestreden om dezelfde rechten te bekomen. deze strijd heette de Burgerrechtenbeweging. Op vele plekken in de wereld, ok in de uS, wordt nog steeds strijd gevoerd naar aanleiding van discriminatie op basis van ras.

Afkomst

Het land waar je vandaan komt, maar ook stad of platteland. Als je van het platteland naar de stad verhuist of andersom, kunnen je klasgenoten je uitlachen, omdat je anders praat. Ook als je van het zuiden van België naar het noorden verhuist, of andersom, kan dit gebeuren. In veel landen wonen groepen mensen met een verschillende afkomst die gedis-crimineerd worden, in het bijzonder wanneer ze deel uitmaken van een minderheidsgroep.

Bijvoorbeeld mensen van een andere clan/stam. er zijn volken die geen eigen land hebben zoals koerden en roma. dat soort groepen wordt vaak gediscrimineerd.

Geloof

mensen kunnen gediscrimineerd worden vanwege het religieuze geloof dat ze hebben. er zijn veel verschillende geloofsovertuigingen in de wereld, met enkele van de grootste alle bekendste zijn de monotheïstische (wat betekent dat ze slechts één God aanbidden, niet meerdere goden) religies: Christendom, jodendom en islam. er zijn ook bekende polytheïstische religies (wat bete-kent dat ze veel goden aanbidden). deze omvatten hindoeïsme en boeddhisme. Op veel plaatsen behoort de meerderheid van de mensen tot de ene religie, terwijl een minderheid tot een andere behoort. dan kan de minderheid gediscrimineerd worden. dit is bijvoorbeeld het geval geweest in myanmar, waar de boeddhistische meerderheid de moslimminderheid heeft gediscrimineerd.

In egypte kunnen christenen gediscrimineerd worden omdat ze geen moslims zijn.

Politieke overtuiging

Politieke overtuiging heeft te maken met je mening over hoe een land moet worden bestuurd, hoe de regering eruit moet zien en welke politieke partij je steunt. Sommige landen zijn de-mocratieën, waar mensen op verschillende partijen kunnen stemmen, terwijl andere landen autoritair zijn, wat betekent dat er maar één regeringspartij is. In elk land kunnen mensen echter worden gediscrimineerd vanwege de politieke opvattingen die ze hebben of vanwege de manier waarop ze stemmen.

Nationaliteit

uit welk land jij of je ouders komen bepaalt je nationaliteit. mensen die in België wonen, maar uit een ander land komen, kunnen gediscrimineerd worden. zij worden bijvoorbeeld niet uitge-nodigd voor een sollicitatiegesprek omdat ze geen Belgische naam hebben.

Seksuele oriëntatie

Seksuele geaardheid is de seksuele identificatie van een persoon in relatie tot het geslacht waartoe hij/zij zich aangetrokken voelt. enkele voorbeelden van seksuele geaardheid zijn teroseksueel, homoseksueel of biseksueel. Op sommige plaatsen worden mensen die niet he-teroseksueel zijn gediscrimineerd. In Oeganda heeft de president bijvoorbeeld een wet tegen homoseksuele mannen ondertekend. Als je homo bent, kun je in sommige landen naar de ge-vangenis gaan. In veel westerse landen was homoseksueel zijn tot de tweede helft van de 20e eeuw illegaal en er bestaan nog steeds verschillende vormen van discriminatie.

Welcome to school · Lesson x · Footer text

Invaliditeit of chronische ziekte

een handicap wordt gedefinieerd als elke voortdurende aandoening die de dagelijkse activitei-ten beperkt. Het hebben van een handicap kan fysiek of psychisch zijn. Als je bijvoorbeeld niet in staat bent om te lopen, te horen of te zien, is dat een lichamelijke beperking. Als je lijdt aan depressie of schizofrenie, is dit een vorm van psychische handicap. een chronische ziekte is een ziekte die je niet volledig kunt genezen, zoals diabetes of HIV. mensen met een handicap hebben niet altijd gelijke kansen. Het kan zijn dat ze niet in staat zijn om te werken, of als ze solliciteren naar een baan, worden ze misschien niet uitgenodigd voor een gesprek. ze kunnen ook te ma-ken krijgen met andere vormen van discriminatie, zoals pesten of geweld. Het kan ook moeilijk zijn voor een gehandicapte om zich te verplaatsen, bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, maar er is geen lift in een gebouw. In België moeten gebouwen zoals een gemeentehuis een lift hebben, zodat mensen met een handicap binnen kunnen komen. In veel landen is het wettelijk verboden om gehandicapten te discrimineren, hoewel dit toch al kan gebeuren.

92

WeLkOm OP SCHOOL · LeS 13 · GezOndHeId