• No results found

Bij adviezen over de begeleiding van leerlingen met problemen wordt door onze school een beroep gedaan op het bovenschools ondersteuning team. Dit ondersteuningsteam is onderdeel van Quadraten.

Iedere basisschool is gekoppeld aan een orthopedagoog voor consultatie, observatie en onderzoek van leerlingen. Drie keer per jaar maken we een afspraak voor consultatieve begeleiding. Tijdens dit overleg worden leerlingen met extra zorg besproken en actiepunten opgesteld.

Indien onze eigen deskundigheid onvoldoende (b)lijkt, kunnen wij de deskundigheid van ons bovenschools zorgteam inroepen, te weten:

• Orthopedagoog generalist/ GZ psycholoog/ consultatief begeleider

• Expert(s) cluster 3: lichamelijk en/of geestelijk gehandicapte leerlingen

• Expert(s) cluster 4: gedragsproblematiek

• Expert(s) ondersteuning en begeleiding bij specifieke casussen Protocol leesproblemen en dyslexie

Het is bekend dat in Nederland ongeveer 10% van de leerlingen moeite heeft met leren lezen. Op CBS De Windroos zitten ook kinderen die het lezen en schrijven van woorden en teksten met veel moeite leren.

Landelijk is er een protocol opgesteld waarin staat hoe we om kunnen gaan met deze problematiek:

het Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Dit protocol volgen wij op school in groep 1 t/m 8. Het bevat criteria voor vroegtijdige signalering en interventie.

In dit dyslexieprotocol wordt beschreven hoe wij op school lees- en spellingproblemen signaleren en aanpakken. Ook komen er verschillende zaken met betrekking tot de aanvraag van een

dyslexieonderzoek aan de orde.Wilt u meer informatie over het protocol ontvangen of het protocol inkijken, dan kunt u contact opnemen met de Intern Begeleider, Marleen Schuddebeurs.

Hulp aan leerlingen in de school

We maken onderscheid tussen geboden hulp aan onze leerlingen die wordt aangestuurd of

uitgevoerd door de medewerkers die aan onze school verbonden zijn en hulp van ‘derden’ (lees: niet verbonden aan de school). We willen voorkomen dat de organisatie en de rust in de klas worden verstoord.

- uitvoering niet in school - uitvoering niet tijdens

reguliere lesuren

22 4.8 Toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen

In een schoolgids moeten ook in hoofdlijnen de regels staan die de school hanteert bij toelating en verwijdering van leerlingen. Daarom hieronder een aantal opmerkingen. Het beleid dat binnen de stichting wordt gehanteerd is vastgelegd in een beleidsdocument. Op verzoek wordt het volledige document aan ouders verstrekt.

Toelating

Scholen voor bijzonder onderwijs mogen een toelatingsbeleid voeren. In de wet is alleen geregeld dat de toelating niet afhankelijk mag zijn van een geldelijke bijdrage van ouders. Dit wil zeggen dat een leerling niet mag worden geweigerd of verwijderd wanneer ouders weigeren de ouderbijdrage te betalen. Voor het overige mag een bijzondere school dus bepaalde voorwaarden stellen.

Wij zijn een open Christelijke school. Dit komt in gesprekken met nieuwe ouders nadrukkelijk aan de orde. Wij verwachten van ouders dat zij onze identiteit op zijn minst respecteren. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, kunnen wij de aangemelde leerling helaas niet toelaten.

Verwijdering

We hopen dat het nooit nodig zal zijn om een leerling gedwongen van school te verwijderen. Toch doet zich soms een situatie voor waarin verwijdering de enige oplossing is. Denkt u aan ernstig en herhaaldelijk wangedrag van een leerling of van de ouders.

Voor verwijdering is in de Wet op het Primair Onderwijs een zeer zorgvuldige procedure voorgeschreven. In ons beleidsdocument is dit nader uitgewerkt. Bij verwijdering zijn ook altijd Inspectie van het onderwijs en de leerplichtambtenaar betrokken.

Kort samengevat komt de procedure er op neer dat het bestuur van de school in uiterste instantie een besluit tot verwijdering kan nemen. Hierover moeten de ouders en de betrokken

groepsleerkracht worden gehoord. Daarna wordt een definitief besluit schriftelijk aan de ouders meegedeeld. De ouders hebben dan zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen bij het bestuur.

Als de ouders bezwaar maken moeten ze opnieuw worden gehoord, waarna het bestuur een

beslissing neemt over het bezwaarschrift. Eventueel kunnen ouders daarna beroep aantekenen bij de rechtbank. Een verwijdering kan pas definitief ingaan als de school ook kan aantonen dat minimaal gedurende 8 weken is gezocht naar een andere school voor de leerling.

Schorsing

Soms kan het nodig zijn om een leerling te schorsen gedurende een korte periode. Hierover zal ook altijd overleg met de Inspectie en de leerplichtambtenaar plaatsvinden. De redenen voor schorsing kunnen dezelfde zijn als die voor verwijdering. Schorsing is meestal de laatste stap voor verwijdering.

Verwijzing is geen verwijdering

We spreken over verwijdering wanneer een leerling wegens wangedrag niet meer is te handhaven.

Verwijzing wil zeggen dat een leerling wordt geplaatst op een speciale school voor basisonderwijs, omdat hij of zij daar beter kan worden geholpen. Ook voor verwijzing geldt een procedure die wettelijk is voorgeschreven. Overleg met de ouders en een onderzoek door een

verwijzingscommissie maken hiervan deel uit. Voor verwijzing naar een speciale school voor basisonderwijs is altijd de medewerking van de ouders nodig. De verwijzingsprocedure is eveneens op school in te zien.

23 4.9 Zorgplan en Passend Onderwijs

Passend Onderwijs

Op 1 augustus 2014 werd de wet Passend Onderwijs van kracht. Kernpunten uit deze nieuwe wet zijn dat:

• Er minder regelgeving vanuit Den Haag komt, maar dat er meer in de eigen regio geregeld kan worden;

• Reguliere en speciale scholen op het gebied van extra ondersteuning aan leerlingen samenwerken;

• Scholen zorgplicht hebben (de school waar de leerling schriftelijk is aangemeld moet zorgen voor een passende plek als er sprake is van zeer specifieke onderwijsbehoeften van een leerling);

• Scholen en gemeenten / jeugdhulpverlening werken samen aan de integrale ondersteuning aan leerlingen vanuit onderwijs en zorg.

Samenwerkingsverband en subregio

CBS De Windroos maakt deel uit van het schoolbestuur Quadraten.

Alle schoolbesturen in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld zijn verenigd in het Samenwerkingsverband (SWV) 20.01 PO. Dit samenwerkingsverband is verdeeld in vier subregio’s.

De scholen van Quadraten vallen onder de subregio Westerkwartier- Noordenveld. De

schoolbesturen in iedere subregio werken nauw samen om extra ondersteuning aan ieder kind te kunnen bieden en om deskundigheid met elkaar te delen.

Onderwijs, passend bij iedere leerling

Alle besturen van SWV 20.01 PO hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er tenminste op alle basisscholen geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Daarnaast hebben alle basisscholen vastgesteld welke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. De basis- en schoolspecifieke ondersteuning is beschreven in het schoolondersteuningsprofiel. U kunt dit profiel vinden op de website van de school.

Kan de school niet voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind, dan brengt de school samen met een externe deskundigen de mogelijkheden voor extra ondersteuning in kaart. Nader onderzoek kan ook één van de adviezen zijn. In dit traject wordt er te allen tijde nauw samengewerkt met de ouders. Het kan voorkomen dat de extra ondersteuning die de school inzet, onvoldoende resultaat oplevert: de eigen basisschool is dan niet de beste plek voor de leerling. Dan moet de school een andere plek zoeken die wel de mogelijkheid heeft om onderwijs te bieden dat past bij wat de leerling nodig heeft. Dat kan ook het speciaal (basis)onderwijs zijn.

Speciaal (basis)onderwijs

Voor een plaatsing in het speciaal onderwijs (*) moet de school, in overleg met ouders / verzorgers, een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij de Commissie van Advies van het

samenwerkingsverband. Informatie over het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring krijgt u via de school en staat op de website van het samenwerkingsverband.

24 Meer informatie voor ouders

Voor ouders geldt dat de scholen de belangrijkste informatiebron zijn over Passend Onderwijs en extra ondersteuning aan hun kind. De school heeft dagelijks contact met de leerling en vervult daarmee in de ogen van het samenwerkingsverband een belangrijke rol in de adequate informatievoorziening aan ouders.

Iedere basisschool heeft een intern begeleider (IB-er). Die kan vragen beantwoorden over de uitvoering van Passend Onderwijs in de basisschool.

Schoolbestuur Quadraten heeft een contactpersoon passend onderwijs.

Het samenwerkingsverband 20.01 heeft een eigen website:

http://www.passendonderwijsgroningen.nl/SWV-PO20-01/

Op deze website vinden ouders / verzorgers een apart tabblad met meer informatie over het ondersteuningsplan en de ondersteuningsprofielen van de scholen van het samenwerkingsverband.

Op www.passendonderwijs.nl (website van ministerie OCW) en op

www.passendonderwijsenouders.nl kunnen ouders / verzorgers meer informatie vinden over de samenwerkingsverbanden en over Passend Onderwijs.

Daarnaast is er het Steunpunt Passend Onderwijs, onderdeel van informatiepunt 5010. Hier kunnen ouders / verzorgers terecht met alle vragen over extra ondersteuning binnen het onderwijs. Het Steunpunt Passend Onderwijs is telefonisch bereikbaar via 5010: (0800) 5010 (vaste telefoon, gratis) of (0900) 5010 123 (€ 0,45 per gesprek + kosten mobiel), of via internet: www.5010.nl

Scholen helpen elkaar door te leren van elkaar I Verdeling van de inzet van de zorgmiddelen II Stappenplan voor de zorglijn

III Interne Begeleiding (IB-er) IV Veranderingsonderwerpen V Coördinatie

VI Nascholing

I Verdeling van de middelen

In het werkverdelingsplan wordt in een begroting de inzet van de middelen verantwoord.

II Stappenplan

Als uw kind gedragsproblemen vertoont of niet kan meekomen in de klas, zal de groepsleerkracht vanuit de eigen kennis en ervaring proberen een oplossing te vinden. Lukt dit niet of onvoldoende, dan brengt de groepsleerkracht een kind ter sprake bij de Intern Begeleider. Eventueel worden problemen tijdens de leerlingbespreking ingebracht. Na bespreking van de leerling kan de groepsleerkracht (eventueel in samenwerking met de IB-er) overgaan tot het maken van een

hulpprogramma voor het werken in de groep en/of individuele begeleiding. Ouders worden hier altijd van op de hoogte gesteld. Na het hulpprogramma bekijken we de vorderingen opnieuw. Zijn deze niet volgens verwachting, dan schakelen we een medewerker van het ondersteuningsteam van Quadraten in.

Voor de begeleiding van kinderen op de scholen van het samenwerkingsverband is een stappenplan en een onderwijskundig rapport ontwikkeld. Het stappenplan geeft aan hoe de interne hulp binnen de school moet plaatsvinden, alvorens een beroep gedaan kan worden op specialistische hulp

25

Kiezen voor een school

is kiezen voor de zorgstructuur van het SWV

Deze zin staat er niet voor niets. In Nederland bestaat vrijheid van onderwijs, die in de grondwet is ge-waarborgd. Bij de samenstelling van de samenwerkingsverbanden hebben scholen de afspraak gemaakt om samen met een Speciale School voor Basisonderwijs de zorg in het SWV vorm te geven.

III Intern Begeleider

Eén van de kernonderdelen uit het zorgplan is de functie Intern Begeleider. De IB’er is verantwoordelijk voor de zorgverbreding binnen de school. Marleen Schuddebeurs is onze IB’er. De uren voor IB-taken komen uit de reguliere formatie, aangevuld met uren uit het zorgbudget van het SWV. De taken van de IB-er verdelen we in drie niveaus:

* Groepsniveau

- Ondersteunen van collega's bij het opstellen van een plan van aanpak voor individuele of groepen kinderen

- Aanspreekpunt voor de collega's met hulpvragen over leerlingen - Individuele hulp aan kinderen of groepen kinderen

* Schoolniveau

- Organiseren van groepsgewijs schoolonderzoek met de toetskalender - Organiseren en voorzitten van leerling- en groepsbespreking

- Contactpersoon voor alle externe contacten voor leerlingzorg - Coördineren van de activiteiten uit het zorgplan

- Beheer orthotheek (verzameling leer- en hulpmiddelen)

* Regionaal niveau - samenwerkingsverband - Onderhouden netwerk Interne Begeleiders - Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen - Bezoeken van studiebijeenkomsten zorgverbreding Leerlingen dossier

In het digitale leerlingendossier in Parnassys worden per leerling alle gegevens bewaard die van belang zijn voor de leerkracht en de Intern Begeleider. In het dossier bevinden zich alle test-, toets- en

observatiegegevens van de leerling. Ook verslagen van onderzoeken door externe instanties worden hierin bewaard. Deze gegevens zijn voor de ouders die hier prijs op stellen op school in te zien. Als een kind tussentijds (bijv. vanwege een verhuizing) de school verlaat, worden deze gegevens meegegeven naar de nieuwe school.

Incidentele hulp behoort tot het normale lespatroon, waarvan ouders niet vooraf op de hoogte worden gebracht. Voordat frequent extra hulp wordt gegeven neemt de groepsleerkracht contact op met de ouders. Mocht u als ouders iets opvallen aan uw kind, dat voor het functioneren in de groep van belang is, dan kunt u te allen tijde contact opnemen met de groepsleerkracht. Op de school is veel materiaal en achtergrondinformatie aanwezig waarmee we u op weg kunnen helpen bij eventuele vragen over onderwijs en opvoeding.

26 IV Keuze van veranderingsonderwerpen

Het Onderwijsondersteuningsprofiel geeft een aantal veranderingsactiviteiten op school-, bestuurs- en regionaal niveau. Scholen kunnen binnen hun eigen ontwikkelings- en veranderingsplan deelnemen aan de verschillende activiteiten. Ze staan in dit plan uitgebreid beschreven.

V Coördinatie

Het samenwerkingsverband heeft een organisatiestructuur waarbinnen de coördinator een centrale plaats inneemt tussen de scholen, het bestuur van het SWV en de andere samenwerkingsverbanden.

Daarnaast functioneert een coördinatiegroep die zich bezighoudt met beleidsvoorbereiding en afstemming van dit beleid op de afzonderlijke scholen uit het verband.

VI Nascholing

Aangezien veel scholen binnen de afspraken in het Onderwijsondersteuningsprofiel met dezelfde onderwerpen aan de slag gaan, proberen we de nascholingswensen uit de planonderwerpen te bundelen en te komen tot efficiënte inkoop van nascholing.

4.10 De begeleiding van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs 1. De voorlichting aan de ouders ten behoeve van de schoolkeuze van leerlingen

Tijdens de informatieavond van groep 8 in september wordt aan de ouders verteld welke procedure er gevolgd wordt om te komen tot een verantwoorde keuze van vervolgonderwijs. Ook wordt op deze avond algemene informatie gegeven over de verschillende vormen van voortgezet onderwijs.

Tijdens de informatieavond van groep 7 wordt ook aandacht besteed aan het proces van PO naar VO.

Het voorlopig advies wordt gevormd door samen met de leerkracht van groep 7 de plaatsingswijzer in te vullen en de leerlingen door te spreken. Hierin worden alle facetten van leren en ontwikkeling meegenomen. Met het voorlopig advies, dat tijdens de contactavond in oktober/november wordt verstrekt, kunnen de ouders samen met hun kind in januari en februari gericht een aantal scholen voor VO gaan bezoeken tijdens de open dagen. In december ontvangt u van de gemeente Groningen een informatiegids met de info van alle scholen van VO in deze gemeente.

In maart volgt een schoolkeuzegesprek. Tijdens dit gesprek wordt de definitieve schoolkeuze bepaald. De ervaring leert dat scholen in het VO het aannamebeleid kunnen veranderen. We willen ouders erop wijzen hierin ook scherp te zijn.

2. Soort gegevens die over leerlingen worden verzameld, de wijze van adviseren en de procedure die gevolgd wordt

Bij het advies voor de schoolkeuze dat door de school verstrekt wordt, maken we gebruik van de volgende gegevens:

a. rapportage van de groepsleerkrachten. Naast de resultaten van het schoolwerk, spelen motivatie, werkhouding, zelfbeeld, zelfstandigheid en functioneren in de groep een belangrijke rol.

b. uitslagen van de toetsen

* Zien: ons leerlingvolgsysteem op gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling

27

In april wordt de landelijke Eindtoets Basisonderwijs afgenomen. Deze eindtoets is een verplichte toets voor alle leerlingen in groep 8. Wij gebruiken de eindtoets van Cito. In deze toets worden de onderdelen rekenen, taal, informatieverwerking en wereldoriëntatie getoetst. De uitslag ontvangen de leerlingen in mei. Deze eindtoets geeft een beeld van het niveau van de leerling, maar is niet bepalend voor het niveau van het VO. Het advies van de leerkrachten is voor de scholen VO leidend.

Onderwijskundig rapport

De scholen van VO werken voor de aanmeldingen met een nieuw onderwijskundig rapport waarin de plaatsingswijzer een belangrijke plaats inneemt. De basisschool verzamelt door de jaren veel

gegevens over de leerlingen, die vastgelegd zijn in het leerlingvolgsysteem. Bij de plaatsing kijken de scholen voor VO vooral naar de gegevens vanaf groep 6, die vermeld staan in de plaatsingswijzer (begrijpend lezen, rekenen, technisch lezen, spelling). Deze ontwikkeling van uw kind laat veel beter zien welke school bij hem of haar past. De basisschool verstrekt, indien nodig, aan de ouders een aanmeldingsformulier. Aanmeldingsformulieren worden door de ouders ingevuld en naar de school van keuze gestuurd. Veelal zal dit digitaal plaatsvinden. Vanaf een vastgestelde datum zorgt de school ervoor dat alle gegevens voor de school van aanmelding klaarstaan in het digitale

Overdrachtssysteem OSO. De scholen voor voortgezet onderwijs nemen na de aanmelding contact met ons op om de toelaatbaarheid vast te stellen. Na de toelating wordt samen met de

brugklascoördinator de toekomstige leerling nog eens uitgebreid besproken (warme overdracht).

Hierbij geven we voornamelijk informatie door over het functioneren in de groep en leerprestaties.

Ook als de leerlingen het voortgezet onderwijs volgen, houdt de school inzage in de ontwikkeling van de leerlingen, om te zien of de adviezen het verwachte resultaat hebben. Informatie hierover krijgen wij van de coördinator onderbouw van de vervolgschool. Om leerlingen in het VO nog beter in beeld te houden heeft het Algemeen Bestuur van Samenwerkingsverband 20.01 PO besloten om aan te sluiten bij Intergrip.

Loting

Steeds meer scholen voor V.O. in de stad Groningen maken in hun aanmeldingstraject gebruik van een lotingsprocedure. Deze procedure verschilt per school. Laat u hiervoor goed informeren door de desbetreffende school. Ook op de website van deze scholen wordt de aanmeldingsprocedure duidelijk vermeld.

3. Dyslexie voortgezet onderwijs

“Hoe kan dat nou, op de basisschool is er nooit aan dyslexie gedacht en hij zit nog maar net op het voortgezet onderwijs of hij heeft al een verklaring”

Het komt af en toe voor dat bij leerlingen in het voortgezet onderwijs dyslexie wordt vastgesteld, hoewel er op de basisschool geen dyslexieverklaring is afgegeven.

Het voortgezet onderwijs hanteert de volgende kenmerken:

1. Het niveau van lezen op woordniveau en/of spelling ligt duidelijk onder het niveau dat verwacht mag worden (men noemt dat het criterium van de achterstand).

2. Het probleem van punt 1 blijft, ook als er goede instructie en oefening is (men noemt dit het criterium van de didactische resistentie).

De omstandigheden kunnen in het voortgezet onderwijs totaal anders zijn dan in het basisonderwijs wat betreft de leeromgeving, de werkplek enz.

28

Die omstandigheden geven soms een verklaring dat bij een kind pas op het voortgezet onderwijs dyslexie wordt vastgesteld. Het betekent niet dat er dan op de basisschool te weinig is gedaan om voor deze leerling een dyslexieverklaring te krijgen.

4.11 Leerlinggebonden financiering

De bevordering van de emancipatie en integratie van mensen met een handicap vormt een belangrijke doelstelling van de Rijksoverheid. Van oudsher is het onderwijs aan gehandicapte kinderen georganiseerd in speciale scholen. Steeds meer ouders wensen echter dat hun gehandicapte kind zoveel mogelijk in een normale omgeving opgroeit en dus ook een gewone basisschool in de thuisomgeving bezoekt. Om dit mogelijk te maken is er Passend Onderwijs en financiering (het arrangement). Hierin zitten geld en middelen, waarmee het mogelijk is dat de leerling een gewone basisschool kan bezoeken.

Hier zijn echter enkele kanttekeningen op zijn plaats. Uiteraard proberen we als school de kinderen optimaal te begeleiden. Maar dat wil niet zeggen, dat onze mogelijkheden oneindig zijn. Zelfs niet, nu Passend Onderwijs van kracht is. In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven wat de grenzen van onze zorg zijn. Het SOP kunt u vinden op de website van onze school.

4.12 De gezondheid van uw kind

De Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Vanaf de basisschoolleeftijd krijgen kinderen en hun ouders te maken met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD is er voor alle ouders en kinderen (-9 maanden tot 18 jaar). Op de basisschool komt u in contact met medewerkers van de JGZ. Wat GGD Groningen zoal

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD is er voor alle ouders en kinderen (-9 maanden tot 18 jaar). Op de basisschool komt u in contact met medewerkers van de JGZ. Wat GGD Groningen zoal