• No results found

Groep 1 t/m 4: de leerlingen moeten in de eerste vier leerjaren 3.520 uur naar school. Dit mag verdeeld worden over de vier leerjaren. Groep 5 t/m 8: de kinderen moeten in de laatste vier

leerjaren 4.000 uur naar school. Dit betekent 1.000 uur per jaar. De schooltijden zijn per groep en per week als volgt ingedeeld.

Groep uren De Windroos wettelijk aantal uren

totaal groep 1 t/m 4 3628 3520

totaal groep 5 t/m 8 4016 4000

totaal groep 1 t/m 8 7644 7520

In de totale schoolloopbaan gaat een kind 7.520 uur naar school en daarmee is de onderwijstijd gewaarborgd. Afwijkingen van het rooster die van invloed zijn op de onderwijstijd, meldt de directeur aan de stichting en de inspectie.

Hoe besteden wij de tijd per week?

Jaarlijks maken wij een groepsrooster voor de planning van activiteiten. Globaal worden de onderstaande tijden per vak besteed. Wij werken met dag- en weektaken. Hierdoor fungeert het rooster meer als leidraad dan als vast stramien. De komende jaren zullen uren minder per vak en meer per vakgebied worden ingevuld. We gaan in ons onderwijs meer toe naar geïntegreerde vaardigheden en ook zullen we hierin uren opnemen voor ICT. Dit betekent dat vakken en

vakgebieden meer in elkaar gaan overlopen. Hierdoor zal de urenverantwoording moeten worden aangepast. Dit nemen wij voor aankomend jaren mee in onze beleidsplannen en in de

urenverantwoording.

In het informatieboekje kunt u een overzicht vinden van de indeling van de groepen en welke leerkrachten er voor de groepen staan. Ook kunt u daar de informatie vinden over de gymtijden.

51 9.2 Pleinwacht

Er is wettelijk vastgelegd dat de school een kwartier voor en na schooltijd verantwoordelijk is voor de kinderen die zich op school bevinden. De deuren van de school gaan om kwart over acht open. U kunt vanaf dat tijdstip uw kind(eren) in groep 1, 2 en 3 (tot de kerstvakantie) naar binnen brengen. De leerkracht is dan aanwezig. De leerlingen van groep 4 t/m 8 mogen vanaf kwart over acht zelf hun fietssleuteltje en/of tas naar binnen brengen. Zij gaan daarna weer naar buiten. Vanaf kwart over acht is er pleinwacht aanwezig op het plein, evenals in de pauze. De school is dan verantwoordelijk voor uw kind. Alleen wanneer uw kind op het plein speelt houdt de pleinwacht toezicht. Gaat uw kind voetballen op het veldje naast de school, dan gebeurt dit onder eigen verantwoordelijkheid.

‘s Morgens en ‘s middags na schooltijd wordt toegezien op het vertrek van de leerlingen naar huis.

Elke vrijdagochtend bestaat er de mogelijkheid om van 8.15 uur totdat de bel gaat, samen met uw kind, in de klas het werk van uw kind te komen bekijken. De leerkrachten zijn in de klassen aanwezig.

9.3 Leerplicht en verlof

In de leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. In slechts een klein aantal gevallen is er een uitzondering op deze regel mogelijk. Deze uitzonderingen staan in de Verlofregeling vermeld. Alle informatie over Leerplicht en Verlof is op school aanwezig (ook de formulieren voor het aanvragen van verlof buiten de vakanties). Via het aanvraagformulier

’Aanvraag verlof buiten schoolvakanties’ kunt u verlof aanvragen. Deze aanvraag wordt altijd individueel beoordeeld door de directeur van de school. De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim.

Lees verder: ·Verlofregeling, Toelating, Schorsing en verwijdering Formulier 'Aanvraag verlof buiten schoolvakanties'

Verlofregeling 1. Leerplicht en verlof

In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven.

Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan in deze brief beschreven.

2. Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen

Wanneer uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging, bestaat er recht op verlof. Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven.

Indien uw kind gebruik maakt van deze vorm van extra verlof, dient u dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school te melden.

3. Op vakantie onder schooltijd

Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind tijdens geen enkele schoolvakanties op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij uw aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep èn de verlofperiode van de betrokken ouder blijken.

52

Met specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders wordt bedoeld ouders die werkzaam zijn in de toeristische en agrarische sector en horeca. Werkomstandigheden zoals uitval, onderbezetting, werkplanning, krappe personele bezetting, etc. worden hier expliciet niet bedoeld.

Verder dient u met de volgende voorwaarden rekening te houden:

- in verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren bij de directeur worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was;

- de verlofperiode mag maximaal tien schooldagen beslaan;

- de verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.

Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of een gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Op die manier voorkomt u mogelijk misverstanden.

4. Verlof in geval van ‘Andere gewichtige omstandigheden’

Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:

- een verhuizing van het gezin

- het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten

- ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar)

- overlijden van bloed- of aanverwanten

- viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van bloed- of aanverwanten

De volgende situaties zijn geen ‘andere gewichtige omstandigheden’:

- familiebezoek in het buitenland

- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding - vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden

- een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan - eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte

- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn

Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld. Een aanvraag voor verlof wegens ‘andere gewichtige omstandigheden’ dient zo spoedig mogelijk bij de directeur te worden ingediend (bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren).

5. Hoe dient u een aanvraag in?

Aanvraagformulieren voor verlof buiten de schoolvakanties zijn verkrijgbaar bij de directeur en liggen op de informatieplank bij de kleuteringang. Tevens vindt u het in het ouderportaal onder

documenten. U levert de volledig ingevulde aanvraag, inclusief relevante verklaringen, in bij de directeur van de school.

De directeur neemt zelf een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal tien schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege ‘andere gewichtige omstandigheden’ meer dan tien schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de woongemeente. De leerplichtambtenaar neemt vervolgens een besluit, na de mening van de directeur te hebben gehoord.

53

6. Niet eens met het besluit

Wanneer uw verzoek om extra verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende gegevens bevatten:

- naam en adres van belanghebbende - de dagtekening (datum)

- een omschrijving van het besluit dat is genomen

- argumenten die duidelijk maken waarom u niet akkoord gaat met het besluit

- wanneer het bezwaar niet door u maar namens u wordt ingediend, moet u een volmacht ondertekenen en bij het bezwaarschrift voegen.

U krijgt de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u schriftelijk bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen.

Bent u het dan nog niet eens met het besluit dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de

Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht. Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Wel kan de indiener van een beroepschrift zich wenden tot de President van de bevoegde rechtbank met het verzoek een voorlopige voorziening te treffen. Aan zo’n juridische procedure zijn kosten verbonden: voordat u een beroepschrift indient is het raadzaam juridisch advies in te winnen, bij voorbeeld bij een bureau voor Rechtshulp.

7. Ongeoorloofd verzuim

Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.

8. Vragen?

Heeft u nog vragen? Wendt u zich dan tot de directeur van de school of tot de leerplichtambtenaar van de gemeente.

9. Vakantieroosters

Deze zijn op te vragen bij de school van uw kind of bij de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.

9.4 Toelating

Wanneer ouders hun vierjarig kind aanmelden bij de school is er eerst een gesprek over de mogelijke plaatsing. Na dit contact met de school ontvangen de ouders het inschrijfformulier. Dit ondertekende bewijs van inschrijving moet worden gezien als formele toelating tot de school.

Naast aanmelding van vierjarigen, worden er ook leerlingen aangemeld die van een andere basisschool komen. Inschrijving van deze leerlingen kan pas plaatsvinden nadat er een onderwijskundig rapport van de vorige school beschikbaar is.

9.5 Schorsing en verwijdering

Het kan noodzakelijk zijn om over te gaan tot schorsing, of zelfs verwijdering van een leerling. Een uiterste maatregel die door de wetgever aan strikte voorwaarden is gebonden. Ouders zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind, ook in de school. Als een leerling zich niet aan de afgesproken regels houdt, zal de leerkracht of de directeur contact opnemen met de

ouders/verzorgers. Indien geen verbetering optreedt en de leerling door dit onacceptabel gedrag het

54

onderwijsproces van andere kinderen ernstig benadeelt, kan het bevoegd gezag (bestuur) overgaan tot schorsing of uiteindelijk tot verwijdering van de leerling.

10 Contact

10.1 Namen en adressen van de school

Zoals al eerder genoemd hanteren we naast de schoolgids op De Windroos ook een informatieboekje en een schoolkalender. In deze kalender publiceren we welke activiteiten gedurende het cursusjaar zullen plaatsvinden. In het informatieboekje vindt u ook namen van bestuur, MR, team, inspectie en GGD.

c.b.s. De Windroos Evertsenstraat 7 9801 GK Zuidhorn 0594-500249

e-mail: windroos@quadraten.nl

e-mail directeur: m.vanderhorn@quadraten.nl e-mail IB-er: ibrt.windroos@quadraten.nl e-mail ICT-er: ict.windroos@quadraten.nl

e-mail MR: mr.windroos@quadraten.nl

Website: windroos.quadraten.nl

55

11 Sparen voor een ander en voor onszelf

11.1 Goede doelen

Ieder jaar worden er goede doelen gekozen om geld voor in te zamelen of op een andere manier iets te doen. Hiermee geven we vorm aan burgerschap en onze christelijke identiteit. Samen delen staat hierbij voorop. We willen dat kinderen zich bewust worden van de wereld om hen heen en dat de verdeling van geld, eten en gezondheid niet altijd gelijk of eerlijk is. Jaarlijks deden wij mee aan het project Schoenmaatjes. Nu bekijken we ieder jaar met welke activiteit de kinderen een actie kunnen opzetten om geld in te zamelen. We proberen hierin zoveel mogelijk uit de leerlingen te laten komen. Tevens zamelen we met de kinderen tijdens de adventtijd geld of producten in om dit te kunnen schenken aan een goed doel. De afgelopen jaren is er door de kinderen geld ingezameld voor Serieus Request en zijn er allerlei verschillende soorten producten ingezameld voor de Voedselbank van het Westerkwartier.

11.2 Batterijen

Stichting STIBAT is een organisatie die zich bezig houdt met de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. En met succes. Zo worden ieder jaar bijna negen van de tien lege batterijen gerecycled. Onze basisschool spaart ook mee voor waardebonnen waarmee wij speel- en

spelmaterialen kunnen bestellen. Zoals springtouwen, steps, computerspellen en andere

schoolartikelen. Daarnaast kan de school de gespaarde punten via een donatiecoupon doneren aan een goed doel.

11.3 Elektrische apparaten

Op school verzamelen we afgedankte kleine elektrische apparaten. De apparaten kunnen vanaf september tot en met november ingeleverd worden bij onze conciërge René. Ieder ingeleverd apparaat levert een spaarpunt op. Met die punten kunnen boeken voor de school worden besteld.