• No results found

Leerlingen, ouders, personeel en alle anderen die op onze school aanwezig zijn, moeten zich veilig kunnen voelen. Wij doen er veel aan om hiervoor te zorgen. Zo proberen wij een prettige sfeer te creëren, willen wij de organisatie soepel laten verlopen en streven wij er naar beslissingen weloverwogen te nemen.

Toch gaat er wel eens iets mis. Meestal gebeurt dat per ongeluk, maar voor de mensen die het aan gaat is het wel altijd vervelend. Als dingen op onze school misgaan, willen wij daar goede oplossingen voor zoeken. De klachtenregeling helpt ons daarbij. Elke school is wettelijk verplicht zo’n regeling te hebben.

42

Als u een klacht heeft over de dagelijkse gang van zaken in de school kunt u terecht bij de leerkracht van uw kind en indien nodig bij de schoolleiding. De meeste klachten zullen in onderling overleg op een juiste wijze worden afgehandeld. Als de klacht niet naar tevredenheid wordt afgehandeld, of de aard van de klacht daar aanleiding toe geeft, kunt u een beroep doen op de klachtenregeling. Het college van bestuur van Stichting Quadraten heeft een klachtenregeling vastgesteld, die u kunt vinden op de website van de stichting www.quadraten.nl.

de schoolcontactpersoon

Soms vinden ouders en leerlingen het prettig als ze eerst vertrouwelijk kunnen praten met iemand van de school, zonder dat meteen een officiële klacht wordt ingediend. Eén van de medewerkers en/of ouders van onze school is daarom aangesteld als schoolcontactpersoon. De

schoolcontactpersoon is niet bevoegd om te helpen bij het oplossen van uw klacht, maar kan wel uw klacht aanhoren en advies geven over de vervolgprocedure.

vertrouwenspersonen

Over klachten praten is zelden gemakkelijk. Dat geldt zeker voor klachten die te maken hebben met de omgang tussen personen binnen de school. Wij respecteren het wanneer u dergelijke klachten liever met iemand van buiten de school bespreekt. In de klachtenregeling is hiermee rekening gehouden. Het college van bestuur heeft drie externe vertrouwenspersonen benoemd, speciaal voor klachten op het gebied van pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en geweld jegens leerlingen.

De externe vertrouwenspersonen hebben als belangrijkste taak het bijstaan en adviseren van ouders en leerlingen die een klacht indienen. De externe vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en niet op een andere manier bij onze school betrokken. De vertrouwenspersoon richt zich in eerste instantie op een oplossing langs de informele weg.

Wat is een klacht

Allereerst is het van belang vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van een klacht in de lijn van de klachtenregeling. Het gaat dan om een klacht in het kader van gedragingen en beslissingen van het bevoegd gezag of het personeel dan wel het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen door het bevoegd gezag en het personeel.

Een klacht kan over allerlei zaken de school betreffend zijn:

1. Klachten die te maken hebben met de organisatie van de school.

Hieronder valt alles dat betrekking heeft op de inrichting, hygiëne en veiligheid van het schoolgebouw en op lesroosters, lesuitval, vervanging, vakantieregelingen en dergelijke.

2. Klachten die te maken hebben met het pedagogisch en onderwijskundig beleid van de school.

Hieronder vallen alle beslissingen en maatregelen die de school neemt ten aanzien van het beoordelen van leerlingen, het verwijzen en adviseren van leerlingen, het hanteren van schoolregels en dergelijke. Tevens kan het hierbij gaan om toezeggingen die de school gedaan heeft, maar niet is nagekomen, bijvoorbeeld ten aanzien van begeleiding bij leerproblemen.

3. Klachten die te maken hebben met de omgang tussen personen binnen de school.

Hieronder vallen alle vormen van ongewenst gedrag en uitlatingen van de ene persoon naar de ander, die als kwetsend worden ervaren. Dit kan zich afspelen in alle denkbare relaties binnen de schoolorganisatie, dus niet alleen van leerling naar leerling, maar bijvoorbeeld ook van personeelslid naar leerling. In het bijzonder worden genoemd pesten, (seksuele)

intimidatie, discriminatie, agressie en geweld.

43 Klachtenprocedure

Als wordt overgegaan tot het indienen van een klacht in de zin van de klachtenregeling, dient de klacht schriftelijk te worden ingediend bij de leerkracht, de directeur of een lid van het college van bestuur. Dan zijn er vervolgens twee mogelijkheden:

1. een interne klachtafhandeling 2. een externe klachtafhandeling Interne klachtafhandeling

Nadat de klacht die verband houdt met de begeleiding van uw kind als leerling van de school schriftelijk is ingediend bij degene die hier het eerst voor in aanmerking komt mag de afhandeling, uitzonderingen daargelaten, niet langer dan twee weken duren.

• de leerkracht geeft binnen vijf werkdagen een reactie.

• als u van mening bent dat uw klacht niet op correcte wijze is behandeld kunt u dit kenbaar maken aan de schoolleiding.

• de schoolleiding treedt vervolgens in contact met de betrokken leerkracht.

• leidt het contact van de schoolleiding met de betrokken leerkracht niet tot het gewenste resultaat dan deelt de schoolleiding u dit mee, met redenen omkleed.

• u treedt vervolgens nader in overleg met de directeur van de school om te bezien of de klacht langs deze weg afgehandeld kan worden.

• is dit niet het geval dan kunt u zich in verbinding stellen met de contactpersoon van de school of u neemt contact op met een van de drie externe vertrouwenspersonen van de stichting met de vraag om advies hoe u het beste kunt handelen.

• lukt het op deze wijze niet om de klacht af te handelen, dan kunt zich wenden tot een van de leden van het college van bestuur van Stichting Quadraten, de heer P. Tuil of mevrouw W.

Drent.

• ook voor een klacht over de directeur van de school kunt u terecht bij een van beide leden van het college van bestuur. Heeft u een klacht over het college van bestuur zelf, dan kunt u zich wenden tot de Raad van Toezicht van de stichting.

Externe klachtafhandeling

Stichting Quadraten heeft zich voor algemene klachten aangesloten bij de Landelijke

Klachtencommissie voor het algemeen bijzonder onderwijs, onderdeel van GCBO. De landelijke klachtenprocedure wordt in het algemeen pas gevolgd wanneer de pogingen om de klacht binnen de school, of binnen het bestuur op te lossen geen resultaat hebben.

• als u volgens de voorgaande interne procedure heeft gehandeld en ondanks dat heeft vastgesteld dat de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, dan kunt u zich in overleg met een van de drie externe vertrouwenspersonen van de stichting of op eigen initiatief wenden tot de Landelijke Klachtencommissie voor het algemeen bijzonder onderwijs. De externe vertrouwenspersonen van de stichting kunnen u adviseren over de verdere procedure. u houdt de betrokken leerkracht en de schoolleiding op de hoogte van alle gevolgde stappen

44 Namen en adressen

Vertrouwenspersonen van de stichting Mevrouw L. du Bois-Oekas

tel.: 06-42981516 (bij voicemail graag naam, telefoonnummer en welke school het betreft inspreken) info@mgnn.org: Wilt u in de onderwerpregel vermelden: betreft Stichting Quadraten.

Als de telefoon niet wordt opgenomen, kunt u contact opnemen met een andere vertrouwenspersoon. Die kan u dan verder helpen.

Directeur-bestuurder Quadraten Raad van Toezicht Quadraten Dhr. P. Tuil

Mevr. W. Drent p/a: Postbus 10

9860 AA Grootegast 9860 AA Grootegast

Tel.: 0594-514519

Klachtencommissie primair onderwijs Postbus 82324, 2508 EH Den Haag Tel.: 070-3861697

info@klachtencommissie.org Contactpersoon van de school Marleen Schuddebeurs

m.schuddebeurs@quadraten.nl 6.9 Gedragscode

Door de stichting is het personeelsbeleidsplan opgesteld, waarin de gedragscode die u hieronder kunt lezen, is opgenomen.

Leerkrachten, leerlingen en ouders dienen elkaar met wederzijds respect te bejegenen.

Dit houdt voor de leerkrachten in dat lijfstraffen en negativisme naar de leerling niet kunnen worden getolereerd.

Dit houdt voor de leerling in dat brutaliteit niet kan worden toegestaan.

Dit houdt voor de ouders in dat zij hun kind respect voor de leerkracht bij moeten brengen.

Deze regels zijn niet vrijblijvend, maar dragen een verplichtend karakter!

Gaat de leerkracht zijn boekje te buiten, dan dienen direct verontschuldigingen te worden aangeboden. Het voorval wordt z.s.m. bij de directie gemeld. Mogelijk kan het indienen van een formele klacht op deze wijze worden voorkomen. Bij brutaliteit van de leerling worden de ouders in kennis gesteld, indien mogelijk door de leerling zelf. Ook hierbij kan in voorkomende gevallen een beroep op de directie worden gedaan.

45 Gebruik ouderportaal

Wij gebruiken het ouderportaal voor:

• mededelingen en vragen

• het maken van een afspraak

• afmeldingen, maar alleen als deze ruim voor de afwezige dag worden doorgegeven.

Afmelden op de dag zelf willen we graag telefonisch. Gaat het om verlof buiten de vakanties, dan moet dit worden aangevraagd bij de directeur middels een aanvraagformulier.

Voor het bespreken van resultaten, welbevinden van de leerling of problemen maken ouders en leerkrachten een afspraak voor een gesprek. Het is belangrijk om deze zaken persoonlijk met elkaar te bespreken. Wij hechten hier grote waarde aan om miscommunicatie en daardoor conflicten te voorkomen. Dit is ook wat wij de leerlingen in de bovenbouwgroepen leren over sociale media.

Leerkrachten maken voor het werk in principe geen gebruik van Whatsapp. In een enkel geval kan er een tijdelijke groepsapp worden aangemaakt voor bijzondere gelegenheden zoals een kamp of schoolreis. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer van de school. Is de school niet bereikbaar dan kunt u voor belangrijke zaken de directeur op haar mobiele nummer bereiken.

6.10 Schoolverzekering voor leerlingen

De school heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets, etc.) valt niet onder de dekking. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf, als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u hier op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot

misverstand. Ten eerste is de school c.q. het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar is gebaseerd op een misverstand. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus tekort geschoten zijn in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld: tijdens de

gymnastiekles komt een bal tegen een bril. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt (dan ook) niet door de school vergoed.

Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen.

Leerlingen (of, als zij jonger dan 14 jaar zijn, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten, door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/ verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

46 6.11 Sponsoring

Sponsoring betekent dat de schoolgeld, goederen of diensten van een bedrijf krijgt, in ruil voor een tegenprestatie. Sponsoring is dus leuk, omdat het ons de kans biedt op extraatjes. Maar sponsoring brengt ook risico’s met zich mee. Er is immers sprake van een tegenprestatie en kinderen zijn gemakkelijk te beïnvloeden.

De stichting Quadraten is verantwoordelijk voor het sponsorbeleid van alle scholen die onder de stichting vallen, en dus ook de onze. Het heeft de volgende regels voor sponsoring vastgelegd:

1. De samenwerking met een sponsor mag de ontwikkeling van kinderen niet schaden.

2. Sponsoring mag de inhoud van het onderwijs niet beïnvloeden. De kernactiviteiten van de school mogen niet afhankelijk worden van sponsoring.

3. In lesmaterialen mag geen reclame voorkomen.

4. Sponsoring mag niet misleidend zijn, kinderen niet bang maken en ook niet inspelen op de bijgelovigheid van kinderen.

5. Sponsoring moet een gezonde leefstijl aanmoedigen.

6. Wanneer een school van een sponsor pc’s of laptops krijgt, mag het niet zo zijn dat de school verplicht is om de benodigde software van deze sponsor af te nemen.

Het sponsorbeleid van Quadraten is ook vastgelegd in het schoolplan van onze school en daarbij vastgesteld door onze medezeggenschapsraad. De MR heeft ook adviesrecht wanneer de school een sponsorcontract met een bedrijf wil sluiten, verbreken of belangrijk veranderen.

Heeft u als ouder een klacht over een reclame-uiting van een sponsor, dan kunt u deze indienen bij de reclame code commissie. Zie www.reclamecode.nl

Heeft u andere klachten over de wijze waarop het sponsorbeleid binnen onze school wordt ingevuld of uitgevoerd, dan kunt u terecht bij de directeur.

6.12 Deelname aan onderwijsactiviteiten

Als uw kind wordt ingeschreven op school, betekent dit dat hij/zij aan alle onderwijsactiviteiten van de school mee doet. Excursies en schoolreizen worden in dit licht ook nadrukkelijk beschouwd als onderwijsactiviteiten. Mochten ouders in die gevallen zwaarwegende bezwaren hebben tegen deelname van hun kind aan deze activiteiten, dan zal de school zorg dragen voor vervangende activiteiten die op school plaats vinden.

6.13 Onderwijskundig rapport

Over iedere leerling die de school verlaat wordt een onderwijskundig rapport opgesteld. Dit gebeurt door de groepsleerkracht. Het rapport dient te zijn ondertekend door de directeur. Een afschrift van het onderwijskundig rapport wordt verstrekt aan de ouders. Het originele exemplaar wordt

verzonden naar de toekomstige school.

47

7 De kwaliteit van ons onderwijs

7.1 Kwaliteitszorg

Onderwijs is mensenwerk; teamwork is onze kracht. Daarbij vragen wij elkaar regelmatig: “Doen wij de goede dingen?” en “Doen wij de dingen goed?”. U vraagt dit immers ook aan school. In de schoolgids en het schooljaarverslag antwoorden wij daarop. Kwaliteit is voor ons: “Doen wat je belooft”.

Hoe bepalen wij de kwaliteit van onze school?

Als reflectiemiddel gebruiken wij integraal van ParnasSys. Binnen integraal analyseren wij opbrengsten, sociale competenties, tevredenheid ouders, leerlingen en medewerkers. Naar aanleiding van deze analyses maken wij een meer-jarenplanning. Jaarlijks komen enkele

kwaliteitsaspecten aan de orde. We kijken hierbij naar onderwijs & leren, opbrengsten, beleid en organisatie. Een keer in de vier jaar houden wij een ouder- en leerlingentevredenheids peiling. Ons leerlingvolgsysteem levert twee keer per jaar objectieve informatie over de beheersingsniveaus per kind, per groep en per school. Groep 8 neemt deel aan de CITO-eindtoets. Verder observeren en analyseren wij onze uitstroomcijfers. Alle gegevens worden gebruikt voor de aanpak van eventuele knelpunten. Op basis van deze signalering schrijven wij een verbeterplan als deel van het schoolplan.

Het managementteam van Quadraten ontvangt het schooljaarverslag en onze opbrengsten.

Wij informeren u met de schoolgids, het ouderportaal en het schooljaarverslag. Daarnaast brengt de onderwijsinspectie om de vier jaar een schoolbezoek in het kader van het Regulier Schooltoezicht.

Zowel in 2008 als in 2012 kreeg De Windroos een positieve beoordeling. Er worden in de verslagen van de inspectie een aantal aanbevelingen genoemd die een stimulans zijn voor de verdere

schoolontwikkeling. U vindt de kwaliteitskaart en het volledige inspectierapport op

www.onderwijsinspectie.nl en op onze website. Zo zijn wij zowel op lange termijn als in ons dagelijks handelen planmatig bezig met het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs.

48

8 De resultaten van het onderwijs

8.1 Resultaten van leerlingen

We houden zorgvuldig bij welke resultaten de leerlingen behalen. Daarvoor gebruiken we toetsen.

Sommige toetsen zijn zelf gemaakt, andere horen bij een methode. Soms werken we met

observatielijsten. Van elke toets is bekend hoeveel de leerlingen goed moeten hebben. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt. De resultaten bespreken we met de kinderen, maar ook met elkaar. In alle gevallen staat het belang van het kind op de eerste plaats.

8.2 Uitstroomgegevens

Na groep 8 gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs. Om een onafhankelijk objectief oordeel te hebben over het niveau van de kinderen nemen wij jaarlijks deel aan de Eindtoets basisonderwijs. Wij maken hiervoor gebruik van de Eindtoets van het CITO. De uitstroom van de afgelopen drie jaar kunt u lezen op www.scholenopdekaart.nl

We willen graag weten of de keuze voor het vervolgonderwijs juist is geweest. Elk jaar is er overleg met de brugklasmentor over de leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan. We bespreken dan ook de leerlingen die al op deze school zitten. Het merendeel van onze oud-leerlingen voldoet aan onze verwachtingen. De scholen van Quadraten zijn inmiddels aangesloten bij Intergrip, waardoor de leerlingen voor ons nog beter te volgen zijn in de eerste drie jaar van het VO.

8.3 CITO Eindtoetsgegevens

De gemiddelde standaardscores op de Eindtoets basisonderwijs in voorgaande jaren waren:

Aantal

Ons streven is dat ieder kind de zorg krijgt die het nodig heeft. Aan kinderen met problemen wordt extra aandacht besteed. Dit kan zijn op schoolniveau: door de groepsleerkracht samen met de intern begeleider.

Ook collega’s hebben een ondersteunende rol. Wanneer de extra zorg meer vraagt, kunnen we gebruik maken van de zorgvoorziening van het samenwerkingsverband Groningen/Noordenveld 20.01-PO.

Ondanks alle eerdere maatregelen en acties voor speciale onderwijszorg kan het voorkomen dat leer- en onderwijsbelemmeringen niet weggenomen kunnen worden. In dat geval moet er wellicht gekozen worden voor een andere vorm van onderwijs.

Tenslotte zijn we ervan overtuigd dat de kwaliteit van het onderwijs niet alleen af te meten is aan de resultaten voor diverse toetsen, zoals de CITO-Eindtoets. Natuurlijk vinden we het prettig dat de school daarvoor meestal goede resultaten behaalt, maar het is niet reëel om dat als enige criterium te ge-bruiken. Kwaliteit heeft naar onze mening te maken met de mensen die het onderwijs geven, met de materialen en de middelen die in het onderwijs worden gebruikt, met de wijze waarop het onderwijs wordt geëvalueerd en wat met de evaluatiegegevens wordt gedaan. De kwaliteit van onderwijs is niet

49

alleen weer te geven met een cijfer. Wij als team vinden dat kwaliteit te maken heeft met de mate waarin we in ons onderwijs rekening houden met de mogelijkheden van de leerlingen. Nascholing en ondersteuning van de leerkrachten zijn hierbij van belang.

We investeren op basis van een meerjarenplanning in moderne methoden, middelen en materialen.

Daarbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de verschillende mogelijkheden van de kinderen.

50

9 Regeling school- en vakantietijden

9.1 Schooltijden

Groep 1 t/m 4: de leerlingen moeten in de eerste vier leerjaren 3.520 uur naar school. Dit mag verdeeld worden over de vier leerjaren. Groep 5 t/m 8: de kinderen moeten in de laatste vier

leerjaren 4.000 uur naar school. Dit betekent 1.000 uur per jaar. De schooltijden zijn per groep en per week als volgt ingedeeld.

Groep uren De Windroos wettelijk aantal uren

totaal groep 1 t/m 4 3628 3520

totaal groep 5 t/m 8 4016 4000

totaal groep 1 t/m 8 7644 7520

In de totale schoolloopbaan gaat een kind 7.520 uur naar school en daarmee is de onderwijstijd gewaarborgd. Afwijkingen van het rooster die van invloed zijn op de onderwijstijd, meldt de directeur aan de stichting en de inspectie.

Hoe besteden wij de tijd per week?

Jaarlijks maken wij een groepsrooster voor de planning van activiteiten. Globaal worden de onderstaande tijden per vak besteed. Wij werken met dag- en weektaken. Hierdoor fungeert het rooster meer als leidraad dan als vast stramien. De komende jaren zullen uren minder per vak en

Jaarlijks maken wij een groepsrooster voor de planning van activiteiten. Globaal worden de onderstaande tijden per vak besteed. Wij werken met dag- en weektaken. Hierdoor fungeert het rooster meer als leidraad dan als vast stramien. De komende jaren zullen uren minder per vak en