• No results found

Vragenlijst semigestructureerde interviews

In document Sociale innovatie (pagina 99-103)

1. SEMI-GESTRUCTUREERD INTERVIEW PROJECTLEIDER/SLEUTELFIGUUR

Uit de onderstaande vragen is ter plaatse aan de hand van het verloop van het interview een selectie gemaakt, waardoor niet alle vragen zijn gesteld aan de respondenten.

Inleiding, voorstellen en uitleg:

 Hoe is er contact gelegd met de respondent  Mijzelf en organisatie voorstellen

 Doelstellingen van onderzoek uitleggen  Vragen of de respondent anoniem wil blijven

Vragen over initiatiefase

Initiatief

 Wie bent u?

 Kunt u vertellen wat uw rol is in het project en hoe bent u (jullie) op het idee gekomen?

 Hoelang ben u al betrokken bij het project en hoelang is het project al in ontwikkeling of in ontwikkeling geweest?

 Kunt u in het kort iets vertellen over de inhoud van het project en hoe vernieuwend het initiatief is?

 Hoe is het project het tot stand gekomen (en gefinancierd)? Denkt dat u het project ook van de grond was gekomen in andere regio’s? Zo ja/nee, waarom?

 Kunt u de visie/missie van het project omschrijven? Wat zijn de korte en lange termijn doelen ( wat zijn de beoogde resultaten)? Wat is u drijfveer en motivatie om dit te realiseren?

 Op welke punten is de haalbaarheid van het project onderzocht, welke punten zijn dit en zijn deze reëel?

 Past het initiatief in de lokale context? Hoe zou u de regio omschrijven? Welke problemen spelen er in de regio, hoe weet u dit en hoe speelt u project hierop in? (context, probleem, voedingsbodem en indicator)

 Hoe keek de lokale bevolking in het begin tegen het initiatief aan? Had u direct het gevoel dat het project op voldoende draagvlak en vertrouwen kon rekenen van de lokale bevolking? Hoe is het initiatief uiteindelijk van de grond gekomen in samenwerking met de lokale bevolking?

 Zou u het anders aanpakken bij een ander nieuw initiatief dat u zou willen ontwikkelen? Zo ja, waarom en op welke manier zou u het doen?

 Wat is/was de rol van de gemeente omtrent het opstarten van het initiatief?

Vragen over planvorming (en proces)

Plan/visie

Is er een duidelijk plan/visie opgesteld voor het project? Zo ja, hoe is de ontwikkeling van het projectplan gegaan? Ging het in kleine stappen? Wat waren de struikelblokken? Of verliep dit juist probleemloos? Wat waren cruciale gebeurtenissen of momenten (sleutelmomenten) in de planvorming?

100

 Waren er bij aanvang van het project duidelijke afspraken gemaakt ? ( over verwachtingen en het beoogde resultaat). Zijn er van te voren doelen opgesteld over omvang, tijd en kosten? Was u het hier mee eens?

 Wat voor betekenis heeft de projectvisie voor u? Is er draagvlak voor de visie/aanpak? Of heeft u eerst bepaalde lokale belangen moeten afstemmen op elkaar/vertrouwen moeten winnen van de lokale bevolking? Kunt u dit toelichten?

 Wat is de invloed van de gemeente op de planvorming? Heeft u dit als positief of negatief ervaren? Kunt u dit toelichten?

Organisatie

 Hoe ziet de organisatie van het project eruit (structuur organisatie) en zijn de betrokken voornamelijk afkomstig uit het dorp welke specifieke kennis vaardigheden bezitten betrokkenen die het project dragen? (competenties check betrokkenen). Waar is op gelet tijdens de samenstelling van het projectteam? Hoe is de taakverdeling? Zijn/waren er knelpunten binnen de organisatie?

 Heeft u het idee dat iedereen in de organisatie dezelfde motivatie en drijfveer heeft als u? Waar blijkt dit uit?

 Hoe is de besluitvorming in het planvorming proces verlopen (plan opstellen) Kunt u dit omschrijven?

 welke andere partijen spelen een belangrijke rol en hoe verliep de besluitvorming met deze partijen? (communicatie en management).

 Brachten deze partijen extra middelen/kennis mee die het project ten goede kwamen? In hoeverre is de samenwerking tussen partijen vrijwillig of gedwongen? Leveren deze partijen de verwachte bijdrage? Kunt u dit toelichten?

Verloop van project/realisatie

 Kunt u iets vertellen over het verloop van het project? Wat waren de sleutelmomenten en hoe kwamen deze tot stand? Hoe bent u hier mee omgegaan ? Zou u dit nu anders aanpakken/benaderen? ( leiderschap)  Hoe reageerde de lokale bevolking op deze sleutelmomenten. Veranderde de

eerdere houding van de lokale bevolking tegenover het project? Zo ja, waaraan merkte u dit en waarom sloeg de negatieve of positieve houding om? Welke invloed heeft dit op het project gehad

 Welke factoren heeft u tijdens het verloop van het project als doorslaggevend ervaren en hoe zwaar wegen deze factoren? Heeft u hier van te voren mee rekening gehouden en had u hier beter op kunnen inspelen?

 Heeft u de vooraf afgesproken project doelen vaak moeten bijstellen tijdens de ontwikkeling van het project? Zo ja, waarom?

 Liep het project nog op schema qua tijd en kosten? Zo nee, wat waren hier de oorzaken van en heeft dit invloed gehad op de opinie van dorpsbewoners?  Had u oog op de tussentijdse resultaten? Zo ja, welke zijn dit en waaraan

merkt u dit? ( vraag over hoe de indicator zich beweegt)

Vragen resultaat

 komt het overeen met de vooraf gemaakte afspraken? ( binnen criteria gebleven of niet). Zo nee, heeft dit een negatieve invloed op het uiteindelijke resultaat?

101

 Hoe kijkt u tegen het projectresultaat aan en denkt u dat het resultaat  voldoet aan de verwachtingen van de lokale bevolking? Hoe

regeerde/verwacht deze te reageren (hoe zich dit ontwikkeld heeft, van output naar outcome) op het net afgeronde project, aangezien het effect van het project lastig is in te schatten.

 Hoe ziet u de toekomst van het project? Is het iets tijdelijks of is het een robuust project dat blijvend is? Waar denkt u dit en hoe wordt dit

gerealiseerd? Welke ontwikkelingen zouden de toekomst van het project kunnen bedreigen? Denkt u dat het zover gaat komen?

 Denkt u dat het project in een andere regio hetzelfde effect zou hebben. Nee/ja, welke specifieke factoren/omstandigheden bepalen hebben invloed op het maatschappelijke effect? Had u hier vooraf rekening mee gehouden en hoe reageert het project op onverwachte externe ontwikkelingen?

 Zijn er door het project andere ontwikkelingen in het dorp in gang gezet? Zo ja, waaruit blijkt dat? (effect/spinn off)

 Is het draagvlak en vertrouwen gegroeid nadat het project was afgerond? Zo ja, waaraan merkt u dit?

 Zou u uw expertise in willen zetten in andere dorpen in de omgeving? Denkt u dat deze dorpen hiervoor openstaan?

 Wat zijn voor u de echte doorslaggevende factoren geweest voor het succes van het project? Kunt u dit toelichten?

2. SEMIGESTRUCTUREERD INTERVIEW BUITENSTAANDER/BEWONER Vragen over initiatiefase

 Wie bent u en hoe lang woont u al in dit dorp?

 Vindt u dat het dorp/regio kampt met problemen en andere achteruitgang en verschilt dit met andere dorpen/regio’s ? Zo ja, hoe zou dit volgens u moeten worden tegengegaan. Denkt u dat dit project iets gaat toevoegen aan het dorp of vond u het niet noodzakelijk dat het initiatief werd uitgewerkt? Zo ja/nee, waarom denkt u dit? Heeft dit te maken met lokale situatie? Zo ja, kunt u dit toelichten

 Wanneer hebt u voor het eerst iets gehoord over het project en op welke manier? Wat was u eerste reactie?

 Kunt u iets vertellen over het project en hoe kijkt u hier tegenaan? Kwam het project zomaar uit de lucht vallen en had u het direct het gevoel dat het project ook echt van de grond zou komen? Kent u die initiatiefnemers en zou het project zonder hun van de grond zijn gekomen?

 Wat zijn de sterke punten en zwakke punten van het projectidee? Als u betrokken was geweest, zou u het op een aantal punten anders hebben gedaan?

 Had u graag meer betrokken willen zijn bij het project?

 Heb u het idee dat het projectidee wordt/werd gesteund door de lokale bevolking en welke rol heeft de gemeente ingenomen? Zo ja/nee, wat is hier de oorzaak van?

Vragen over planvorming ( en proces/realisatie)

 Is het projectplan/visie in het openbaar bediscussieerd ? Hadden bewoners inspraak en mochten ze zo ook eigen ideeën aandragen?

 Wat heeft u meegekregen van de ontwikkeling van het project? Denkt u dat dit goed verlopen is? Waarom wel of niet, kunt u dit toelichten?

102

 Zijn er belangrijke momenten geweest die cruciaal zijn geweest voor het project? Zo ja, wat speelde er op dat moment en wat waren hier de oorzaken van?

 Denk u dat de organisatie van het project inclusief externe partijen en gemeente sterk genoeg is om het project te realiseren? OF (indien

toepasselijk) was het nodig om mensen van buiten het dorp aan te trekken voor het project?

 Wat is volgens u de drijfveer en motivatie van betrokkenen? Waar komt dit vandaan en is dit cruciaal geweest tijdens het opstellen van het plan en tijdens de uitvoering va het project?

 Is er sprake van belangen van bepaalden groepen/mensen die volgens u de voortgang van het project belemmerd hebben?

Vragen Resultaat

 Wie profiteert van het project en worden er mensen door benadeeld?

 Wat vindt u van het resultaat? Waar heeft het effect op? Heeft het invloed op de lokale problematiek? Wat zou voor u het ideale resultaat zijn en denkt u dat het dorp er ook zo over denkt? Kunt u uw kijk hierop toelichten?  Is er direct een resultaat zichtbaar of denkt u dat dit in de loop der tijd pas

echt zichtbaar wordt? Denkt u dat project ( en effect) tijdelijk of blijvend is? Waarom vindt u dit en zijn er ontwikkelingen die het project positief of negatief beïnvloeden?

 Denk u dat andere dorpen/ de regio meelift(en) op het project in uw dorp? Zo ja, waaraan merkt u dit?

 U staat van het project af, wat vindt u doorslaggevende momenten of ontwikkelingen die het project ten goede (of negatief hebben beïnvloed) zijn gekomen.

103

In document Sociale innovatie (pagina 99-103)