• No results found

een voorstelling door Greet Op De Beeck

In document Ik woon niet in een woord (pagina 43-48)

‘Hotel Jacuzzi’

een project voor Welzijnsschakels

een kans om lokale krachten te verenigen

Het project ‘Hotel Jacuzzi’ kan een katalysator zijn om bestaande netwerken (rond kansarmoede en welzijn, rond literatuur en cultuur, rond onderwijs) met elkaar in verbinding te brengen, waarbij ieder deelnemend netwerk zijn eigen doelstellingen beter gaat bereiken…

1. Welke netwerken willen we betrekken?

Welzijnsschakels of vergelijkbare groepen in de kansarmoedebestrijding

Zij proberen een netwerk te vormen rond kansarme mensen in hun gemeente. Bedoeling is kans-arme mensen kansen te geven tot ontmoeting en vriendschap, maar tegelijk weten alle Welzijns-schakels dat ze ook moeten proberen activiteiten aan te bieden die de kansarme doelgroep meer emanciperen, vormen, zelfvertrouwen geven, kansen geven tot integratie in het gewone maat-schappelijk leven. Dat is allemaal niet eenvoudig. Als ‘Hotel Jacuzzi’ een kans biedt om de groeps-vorming te verbeteren, maar tegelijk vormend werkt en aan de doelgroep een kans tot integratie en emancipatie aanbiedt, is het een schot in de roos. Zeker als men beseft dat men het niet allemaal zelf moet bedenken, begeleiden en organiseren.

Bibliotheken en culturele centra

Zij moeten proberen steeds nieuwe doelgroepen naar de bibliotheek/het c.c. te brengen en ze te laten kennismaken met literatuur/cultuur, door allerlei drempelverlagende activiteiten te organise-ren. Kansarmen zijn daarbij een oud zeer, want ze komen niet in de bib/het cultureel centrum (c.c.) en ze lezen niet. In de lokale cultuurbeleidsplannen die onlangs voor het eerst overal zijn opgesteld, staat altijd wel in dat kansarmen moeten bereikt worden in het lokaal cultuurbeleid en dat daar speciale inspanningen moeten geleverd worden. Surplus moeten bibs proberen de basisscholen van de gemeente te stimuleren om iets te doen rond literatuur, zeker in de jeugdboekenweek. Als ‘Hotel Jacuzzi’ aan al deze doelstellingen tegelijk beantwoordt, is het vast en zeker de moeite waard voor een bibliotheek en een lokaal cultuurbeleid, vooral als men weet dat men zelf het warm water niet moet uitvinden…

Basisscholen

Zij willen af en toe wel met jeugdboeken werken, maar hoe? Een uitgewerkt educatief project dat een boek verwerkt in werkbladen voor leerlingen die je gewoon moet kopiëren, is natuurlijk heel gebruiksvrien-delijk. Zeker als je weet dat het boek en project past in het thema van de jeugdboekenweek. Extra troef:

dit educatief project sluit bovendien aan op allerlei leerdoelen uit verschillende vakken zoals

Levensbe-| 44

schouwing (godsdienst of zedenleer), Wereldoriëntatie (mens en maatschappij), Muzische Vorming en Nederlands…, en is ondersteund door het ministerie van Onderwijs.

2. Wat is ‘Hotel Jacuzzi’ dan?

Een boek

‘Hotel Jacuzzi’ is in de eerste plaats gewoon de titel van een boek dat in oktober 2002 in Vlaanderen op de boekenmarkt is verschenen. Het boek is geschreven door Sarah R. Harris. Het boek is geschikt voor lezers van 9 tot 99 jaar. Het verhaal is een DIERENFABEL over een schapenfamilie. De volgende thema’s komen in het verhaal naar voor:

het mond-en klauwzeervirus tast de solidariteit en de goede sfeer in de kudde aan en jaagt de dieren uit elkaar;

‘Hotel Jacuzzi’ is een plaats waar alle opgejaagde dieren zonder onderscheid terecht kun-nen en gastvrij opgevangen worden;

liefde en warmte tussen de schapen brengt hoop en zorgt uiteindelijk dat alles terug op zijn schapenpootjes terecht komt!

Een sociaalartistiek project

Bij het boek is een project uitgedacht door de Columba stichting vzw waarbij we het verhaal over schapen hanteren als een spiegel om iets over onszelf te leren. De 3 thema’s uit het verhaal worden vertaald naar de mensenwereld:

VIRUSSEN: welke ‘virussen’ tasten in mijn omgeving het levensgeluk en de solidariteit on-der mensen aan? Denk aan: kansarmoede, uitsluiting, ziekte, eenzaamheid, racisme,…

HOTEL JACUZZI: zijn er ‘asielplaatsen’ waar ik altijd terecht kan in mijn omgeving als ik het moeilijk heb? Denk aan: hulpverlening, verenigingen, vrienden, familie, opvangcentra,…

LIEFDE EN WARMTE: is er iets als liefde en vriendschap die me overeind houdt en me moed geeft om het altijd vol te houden?

‘Hotel Jacuzzi’ wordt een begrip dat staat voor een visioen, een droom waarin we mekaar (zonder onderscheid) opvang en steun aanbieden als het moeilijk is.

3. Wat kan ‘Hotel Jacuzzi’ dan betekenen voor een Welzijnsschakel?

Het project biedt een kans om met de Welzijnsschakel :

NAAR BINNEN TOE intenser te werken met hun doelgroep aan zelfbeeld, emancipatie en integratie, door ervaringsgericht te werken met het verhaal en te komen tot een slotpro-duct (tentoonstelling met eigen getuigenissen). Dit verloopt in de mate van het mogelijke in samenwerking met gemeentebestuur, bibliotheek, cultureel centrum en het OCMW.

NAAR BUITEN te treden met de thematiek van maatschappelijke kwetsbaarheid en solida-riteit in de gemeente, door:

• het basisonderwijs, het verenigingsleven en het welzijnsveld warm te maken een eigen steentje bij te dragen tot het project,

• de hele gemeente en lokale media breed uit te nodigen op de slottentoonstelling in het cultureel centrum.

Concreet betekent dit dat je met je Welzijnsschakel je eigen project ‘Hotel Jacuzzi’ uitbouwt (het kan een intense jaarwerking worden), maar dat je daarvoor wel kan terugvallen op een aantal voorgekauwde (en uitgeprobeerde) activiteiten, waarvan enkele ook begeleid kunnen worden. Hier volgt een opsomming van enkele bouwstenen.

45 |

A. Werken aan de binnenkant van de Welzijnsschakel

Vertelavond ‘Hotel Jacuzzi’ in de bibliotheek voor de eigen doelgroep van Welzijnsschakel

Een kennismaking met de bibliotheek aan de hand van het spel ‘DE BIB KEN JE IN EEN WIP’

(leren zien hoe je in een bibliotheek gratis allerlei interessante dingen kan doen, ook als je geen leesbeest bent, en zeker ook als je in een maatschappelijk kwetsbare positie leeft).

Bovendien zullen Adhemar, Barabas en Gobelijn tot leven komen!!

Gezellige pauze met thee en koekjes in de sfeer van het verhaal.

Het beluisteren van het verhaal: levendige vertelling en voorleessessie met auteur.

Schrijfateliers ‘Hotel Jacuzzi’ in de bibliotheek of eigen lokaal Met de auteur en vormingswerker aan de slag!

Eigen ervaringen rond de 3 thema’s op het spoor komen (via eenvoudige ervaringsgerichte methodieken).

Ze in groep bespreken.

Ze creatief tot expressie brengen (spreken, schrijven, knutselen,…) met aangepaste werk-vormen.

Iedereen helpt iedereen! Samen kunnen we veel…

Ook analfabeten kunnen perfect meedoen.

B. Werken aan de buitenkant van de Welzijnsschakel

‘Hotel Jacuzzi’ in onze gemeente: info-avond voor volwassenenverenigingen

Een informatieavond waarop je via de gemeentelijke adviesraden verenigingen uitnodigt, met de volgende ingrediënten:

getuigenissen rond leven in maatschappelijke kwetsbaarheid door mensen uit de doelgroep van de Welzijnsschakels (goed voorbereiden aan de hand van bestaand vragenlijstje).

cijfergegevens uit de eigen gemeente (uit jaarverslag OCMW e.d.).

visieontwikkeling rond maatschappelijke kwetsbaarheid aan de hand van 6 bestaande stel-lingen.

verenigingen uitnodigen om met hun bestuur 3 stappen te zetten in de richting van een

‘Hotel Jacuzzi’:

• kennen van de problematiek

• zien waar de eigen vereniging er mee te maken heeft

• komen tot handelen = werken aan een vereniging zonder uitsluiting = een ‘Hotel Jacuzzi’!

De aanwezigen krijgen een (bestaande) nota mee naar huis met een samenvatting van de inhoud van de hele avond.

‘Hotel Jacuzzi’ in onze gemeente: infoavond voor jeugd- en sportverenigingen

Gelijkaardige infoavond als die voor volwassenenverenigingen maar met aangepaste getuigenissen en voorbeelden en meer interactieve technieken.

‘Hotel Jacuzzi’ in de basisscholen: vergadering met een vertegenwoordiging per basischool in samenwerking met de bibliotheek

We stellen het project voor en vragen om een eigen steentje bij te dragen door met de kinderen rond het verhaal en de thematiek te werken. Een bestaande educatieve brochure biedt alles tot in de puntjes voorgekauwd aan. Leerkrachten werken zelfstandig in de les met de brochure en het boek. Resultaat van het werken met de kinderen zijn allerlei bijdrages van de kinderen voor de slot-tentoonstelling. Dit vraagt natuurlijk ook een bereidheid van de school om propaganda te maken voor de tentoonstelling bij de ouders.

| 46

C. Werken aan de binnenkant en de buitenkant van de Welzijnsschakel Hoorzitting ‘Hotel Jacuzzi’ voor de welzijnsbeleidsverantwoordelijken

Vermits zij betrokken worden bij de opbouw van het project, werken ze al mee. De hoorzitting is een stand van zaken van alles wat er leeft en opborrelt tijdens de contacten met de doelgroep. Enkele gevoelige punten ( = speerpunten) legt men voor om de dialoog tussen maatschappelijk kwetsbare mensen en het beleid te verbeteren.

Dialooggroep(en) tussen maatschappelijk kwetsbare mensen en beleid rond speerpunten Dit veronderstelt dat het beleid zich engageert en doorwerkt op de speerpunten van de hoorzit-ting.

Werkgroepen (met de doelgroep van de Welzijnsschakels) voor het uitbouwen en opbouwen van de slottentoonstelling

Alle taken nodig voor de opbouw van de slottentoonstelling volg je niet gauw even zelf op, maar doe je principieel samen met mensen uit je doelgroep. Het gaat bijv. om een werkgroepje Knutsela-telier, Artistiek bouwcomité (bouwen kijkobjecten voor de tentoonstelling op; o.a. een Hotel Jacuzzi met kerststalallures), Groep Catering (hapjes en drankjes op de opening), Vliegende Reporters (bij-komende getuigenissen verzamelen bij mensen thuis), Theatergroep (voorbrengen getuigenissen op de opening), Muziekgroep (opening muzikaal opluisteren), Groep welzijnsbeurs (alle welzijnsor-ganisaties/instanties stellen zich voor in een stand).

En komt dat allemaal vanzelf?

Neen. Eerst moet je met je Welzijnsschakels zien wat je wil. Zie je er wat in? Ben je er aan toe met je groep? Ben je ook bereid samen te werken met de lokale actoren in je omgeving zoals bijv. OCMW, Sociale Dienst van de gemeente, de bibliotheek, het cultureel centrum, scholen…

De Columba Stichting vzw is een sociaalartistieke organisatie die je komt versterken. Zij kunnen sommige activiteiten komen begeleiden. Ook de verantwoordelijke van Welzijnsschakels kan jullie ondersteunen, want wie werkt aan ‘Hotel Jacuzzi’, is bezig met de 6 doelstellingen van ‘groepen waar armen het woord nemen’… Neem contact op en we plannen samen wat kan en hoe er een mooi project voor jullie tevoorschijn komt.

Sommige activiteiten zullen kosten met zich mee brengen, maar Welzijnsschakels Nationaal is bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen vanuit hun ‘vormingsfonds’. Overigens, hoe groter de samenwerkende groep is met wie je dit project opzet, hoe meer middelen er ook kunnen aangesproken worden. Zo zijn er vast middelen voorzien voor dit soort projecten binnen het lokale cultuurbeleidsplan van je gemeente.

INFO

De Columba Stichting vzw Lange Pad 3A, 2960 Brecht Tel: 03/313.88.19

Fax: 03/313.88.15

E-mail: info@columba.be

47 |

OORLOG

Elke mens heeft recht op een dak boven zijn hoofd, op arbeid en gezondheid en op zijn dagelijks brood, elke mens heeft recht op degelijk onderwijs,

wat heeft een mens toch rechten, maar tegen welke prijs.

Huilen met de pet op, dat hebben we afgeleerd, we dragen onze tranen op ‘t gezicht getatoeëerd.

Oorlog aan de leugen van gelijkwaardigheid, al in de kleuterklas leven wij met ‘t onderscheid.

Oorlog aan de leugen van gratis onderwijs,

wie dat nog wil geloven maakt zichzelf blaasjes wijs.

Oorlog aan de leugen van lui en onbekwaam, van cijfers en tabellen, ellende zonder naam.

Oorlog aan de leugen van schaarste en tekort, met bergen teveel boter en geen eten op ons bord.

Oorlog aan de leugen, de rotmentaliteit,

die ons weer afhankelijk maakt van hun liefdadigheid.

Oorlog aan de leugen van de verkiezingspraat,

wie eerst de armoe schept, die komt met d’ oplossing te laat.

Van Mong en de Vieze Gasten

“…Als afloop was er nog een heerlijke receptie op het Schakelplein, waarna we moe maar héél voldaan onze terugreis aanvingen … Deze nationale ontmoetingsdag was wéér eens een mùst over gans de lijn!”

| 48

“Pas als iedereen zijn eigen levenssituatie kritisch

In document Ik woon niet in een woord (pagina 43-48)