• No results found

Vindbaarheid/toegankelijkheid

Website optimalisatie

7.3 Vindbaarheid/toegankelijkheid

 

Vindbaarheid

Vindbaarheid en zoekmachine optimalisatie hebben alles met elkaar te maken.

Zoekmachines zijn van groot belang voor websites omdat ze op deze manier traffic kunnen genereren. Het is belangrijk om met een zoekwoorden onderzoek te beginnen

(Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009).

Door te weinig ruimte binnen dit onderzoek is het niet mogelijk om het zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Wel zal er in onderstaande alinea ingegaan worden op de Long Tail.

Voor een zoekwoorden onderzoek is het niet alleen van belang welke termen de meeste traffic opleveren maar ook welke zoektermen in de Long Tail staan. Deze woorden leveren dan wel niet de meeste traffic op, ze hebben wel minder concurrentie en bieden kansen voor hogere posities in Google. Dit zijn vaak zoektermen die uit twee of meer woorden bestaan. Een ander groot voordeel hiervan, is dat mensen veel gerichter op zoek zijn met Long Tail zoektermen en de kans op conversie daardoor ook groter is. (Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009).

   

(Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009).

Toegankelijkheid

Het is belangrijk dat de website toegankelijk is voor een breed publiek. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de lettergrootte juist is. Als bezoekers de mogelijkheid krijgen om de letters te vergroten, vergroot je de toegankelijkheid. Ook is het belangrijk dat afbeeldingen worden voorzien van alt-teksten. Dit is niet alleen belangrijk voor Google, het is ook belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Steeds meer websites bieden de mogelijkheid om teksten voor te laten lezen. Op deze manier wordt je website toegankelijker voor een breder publiek (Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009).

 

Ook is het van belang dat JavaScript is uitgeschakeld. JavaScript is een programmeertaal en maakt je website interactief. Niet elke browser ondersteunt JavaScript. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen de website kan bezoeken of dat bepaalde pagina’s op de website niet toegankelijk zijn (Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009).

Op de website wordt gebruik gemaakt van verschillende Youtube filmpjes. Voor de

toegankelijkheid van de website is het goed om gebruik te maken van ondertiteling zodat de filmpjes ook toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden (Frankwatching, vrijdag 13 maart 2009). War Child maakt gebruik van Engelse ondertiteling.

7.4 Gebruiksvriendelijkheid  

Voor de gebruiksvriendelijkheid van de website is het volgende belangrijk:

§ Doelgroepgericht schrijven: het is belangrijk dat in één keer duidelijk is waar de website over gaat. Omschrijf daarom in een paar woorden waar de website over gaat. En realiseer je elke keer weer dat je voor je doelgroep schrijft.

§ Leesbaarheid: zorg voor leesbare teksten en pas op voor kleur. Een witte tekst op een oranje of groene achtergrond is niet altijd goed leesbaar. Probeer de website rustig te houden. Houd ook rekening met de breedte van de kolom. De optimale breedte van een kolom ligt tussen de 40 en de 75 karakters.

§ Navigatiestructuur: bezoekers zijn een bepaalde manier van navigeren gewend, probeer daar ook niet te veel van af te wijken. Gebruik ook een “kruimelpad”. Zo ziet de bezoeker altijd waar hij zich bevindt.

§ Optimaliseren van de 404 pagina: voorkom zoveel mogelijk dode links. Als het dan toch gebeurt dat een bezoeker op de 404 pagina terecht komt, zorg dan dat je de bezoeker een alternatief biedt.

§ Formulieren: formulieren zijn belangrijke onderdelen van de website om je bezoeker te laten converteren. Het is hierbij belangrijk dat er niet meer vragen worden gesteld dan nodig zijn en dat de bezoeker een vriendelijke foutmelding krijgt wanneer een formulier niet (helemaal) goed is heeft ingevuld.

§ Interne zoekfunctie: zorg ervoor dat de zoekfunctie altijd op dezelfde plek staat. Zorg ervoor dat de zoekfunctie suggesties geeft bij een verkeerd gespelde zoekopdracht of wanneer de zoekopdracht geen resultaten oplevert. (Frankwatching, 25 maart 2009).

 

Om de gebruiksvriendelijkheid op een juiste manier te onderzoeken wordt er in hoofdstuk 10 ingegaan op de wensen en behoeften van de bezoekers.

 

7.5 Ondersteuning  

Hier gaat het om het verbeteren van de gebruikerservaring en het wegnemen van

onzekerheden die bezoekers ervan weerhouden om te converteren. Hierbij wordt gekeken naar de Myer-Briggs Type Indicator (hierna MBTI). Deze indicator is een vertaling van de theorie van Jung. Deze theorie beschrijft verschillende psychologische typen. Door middel van een test kom je erachter wat voor psychologisch type je bent. Dit zegt wat over hoe je bepaalde informatie verwerkt of in welke omgeving je je prettig voelt. Voor het beoordelen van de website is de manier van informatie verwerken van belang. Hierbij zijn verschillende typen te onderscheiden en voor de website is het belangrijk dat elk van deze vier typen de mogelijkheid hebben om eenvoudig de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn (marketingfacts, 2012).

(Marketingfacts, 2012).

1. Methodologisch

Deze bezoeker neemt uitgebreid de tijd om naar feitelijke details te zoeken. Denk hierbij aan uitgebreide informatie over het product en/of de voorwaarden (Marketingfacts, 2012). 2. Competitief

Deze bezoeker wilt graag de informatie zo snel en feitelijk mogelijk. Korte samenvattingen en opsommingen waarin de belangrijkste punten zijn verwerkt werken bij deze groep goed (Marketingfacts, 2012).

3. Humanistisch

Deze bezoeker is gevoelig voor emotie en zal dan ook meer de tijd nemen om rond te kijken. Ze vinden afbeeldingen, ervaringen van anderen en video’s erg belangrijk (Marketingfacts, 2012).

4. Spontaan

Deze bezoeker wil de informatie ook snel, net zoals de competitieve bezoeker maar is gevoeliger voor emotie. Acties en speciale aanbiedingen werken bij deze groep goed (Marketingfacts, 2012).

 

Er zijn dus snelle en langzame bezoekers. De snelle bezoeker neemt weinig tijd om hele stukken tekst te lezen maar wil snel de informatie waar hij naar op zoek is. Langzame bezoekers willen rustig alle informatie doornemen en niet direct een beslissing nemen. Ze negeren ‘koop nu’, ‘doneer nu’, totdat ze zich er gemakkelijk bij voelen. Ook heb je de logische bezoekers en emotionele bezoekers. De logische bezoeker wil weten wat jou beter maakt dan de andere. De emotionele bezoeker volgt zijn hart. Dus eigenlijk: langzaam en logisch (methodologisch), snel en logisch (competitief), langzaam en emotioneel

(humanistisch) , snel en emotioneel (spontaan) (Marketingfacts, 2012).

7.6 Beslissen  

Dit is de laatste fase van de hiërarchie van Maslow. Zoals al eerder is aangegeven, is dit de fase die de grootste invloed kan hebben op de conversie. Hierbij gaat het over de vraag of de website de bezoeker overtuigt om over te gaan tot doneren. In deze fase zijn de beïnvloedingswapens van Cialdini van belang, ook wel de ‘6 geheimen van het overtuigen’ genoemd (marktingfacts, 2012).

Robert Cialdini is hoogleraar psychologie en heeft het boek ‘invloed’ geschreven. In dit boek legt Cialdini uit hoe ons gedragspatroon kan worden gebruikt om ons te beïnvloeden. De zes geheimen van het overtuigen volgens Cialdini zijn de volgende

(internetmarketinguniversiteit, 2013);

1. Wederkerigheid. Bij deze fase gaat het om geven en nemen. Als men iets geeft aan

iemand, dan voelt deze persoon zich vaak gedwongen om iets terug te doen of te geven. Marketeers maken hiervan gebruik door bijvoorbeeld een product gratis te geven. Dit zorgt ervoor dat de potentiele klant vervolgens iets terug wil doen voor het bedrijf en het product koopt (internetmarketinguniversiteit, 2013). Zie

bijvoorbeeld onderstaande afbeelding. Hierbij geeft Netflix een maand gratis kijken weg, om vervolgens een vast abonnement voor 7,99 per maand te verkopen.

  (Netflix, z.j.).

2. Commitment en consistentie. Als de bezoeker eenmaal een beslissing heeft genomen dan wijkt hij hier vaak niet meer van af (internetmarketinguniversiteit, 2013). Op de website Elho kun je bijvoorbeeld producten op je wensenlijstje zetten. Zie onderstaande afbeelding.

 

 

  (Elho, z.j.).

3. Sociale bewijskracht. Voordat bezoekers een product aanschaffen, kijken ze vaak eerst rond op het internet of er ervaringen van andere mensen te vinden zijn. Als er veel positieve verhalen zijn, dan raakt de bezoeker algauw overtuigd

(internetmarketinguniversiteit, 2013). Op de website van bol.com kun je bijvoorbeeld zien hoe andere kopers het product hebben beoordeeld. Op onderstaande foto kun je zien dat 43 personen deze badhanddoeken hebben beoordeeld en als je op dit aantal klikt dan zie je wat ze precies van het product vonden.

  (Bol.com, z.j.).

4. Sympathie. De gun factor. Als je sympathie hebt voor het bedrijf of de verkoper dan ben je eerder geneigd iets te kopen (internetmarketinguniversiteit, 2013),

bijvoorbeeld door een bekendheid in te zetten. Op onderstaande foto zie je Doutzen Kroes voor H&M.

 

  (Thefashionspot, 2013).

5. Autoriteit. We zijn eerder geneigd iets van iemand te kopen als men autoriteit heeft. Dat wil zeggen dat men kennis en wijsheid uitstraalt (internetmarketinguniversiteit, 2013). Op onderstaande foto zie je een ‘tandarts’ die Oral-B aanprijst.

  (Psyblog, 2012).

6. Schaarste. Als iets moeilijk te krijgen is, willen we dat juist hebben

(internetmarketinguniversiteit, 2013). Op onderstaande foto zie je bijvoorbeeld een aanbieding van Blokker, “maar alleen vandaag”. Je ziet de seconden ook tikken.

  (Blokker,  z.j.).    

War Child maakt nog geen gebruik van alle zes principes van Cialdini maar ook niet elk principe is van belang voor War Child. War Child heeft geen webshop, maar ze willen dat de bezoeker over gaat tot het doen van donatie. De principes wederkerigheid, sociale

 

7.7 Conclusie  

Uit de theorie van Maslow is gebleken dat:

§ de laadtijd van groot belang is en dat de bezoeker steeds minder geduld heeft. De

bezoeker wil slechts 1 tot 1,5 seconde wachten tot het openen van een pagina. De laadtijd van de website van War Child is 7,45 seconden en wordt daarmee als zeer langzaam beschouwd;

§ het belangrijk is dat de website geen dode links heeft. Als de bezoeker toch op zo’n

dode link komt, is het van belang dat de website een alternatief biedt. De website van War Child bevat 42 dode links en biedt geen alternatief;

§ het belangrijk is dat het in een keer duidelijk is waar de website over gaat. Dit is

niet het geval als je de website van War Child bezoekt. Pas als je op het menuknopje ‘our work’ klikt wordt duidelijk wie War Child is en wat zij doet;

§ het belangrijk is voor de toegankelijkheid van de website dat de bezoeker het

lettertype van de website kan vergroten. Dit is niet mogelijk op de website van War Child;

§ de zoekfunctie een alternatief biedt zodra het woord geen zoekresultaten oplevert.

 

Online  trends