• No results found

In de partiële herziening Horecaregeling Binnenstad is voor de consolidatiegebieden de begin 1998 bestaande situatie als uitgangspunt genomen. Dit houdt in dat in de bestemmingsplannen voor deze gebieden geen uitbreiding van het aantal horecapanden wordt toegestaan, maar dat wel uitbreidings-mogelijkheden geboden worden van de bestaande vestigingen binnen de normale randvoorwaarden van de bestemmingsplannen. Daarnaast zijn omzettingen van horecacategorie mogelijk wanneer het gaat om verandering naar (potentieel) minder overlast bezorgende vormen van horeca; dat wil zeggen van horeca-d naar horeca-e.

Zoals eerder opgemerkt heeft het hoekpand Nieuwestad/Nieuwesteeg een specifieke horecabestemming gekregen. In eerste instantie heeft het pand een beperkte horecabestemming gekregen middels de aanduiding alleen ijssalon toegestaan. Voor een verruiming van het gebruik van dit pand als eetgelegenheid wordt een procedure doorlopen die het mogelijk maakt het hierin gevestigde horeca-bedrijf ruimer te exploiteren dan alleen als ijssalon.

Door de bestemming met bijbehorend gebruik alleen op dit pand te leggen, onttrekt deze horecabe-stemming zich aan de uitwisselbaarheid van behorecabe-stemmingen in de blokzijde - methodiek van het bestem-mingsplan.

Indien het hoekpand niet langer voor horeca in gebruik is, betekent dit namelijk in dit geval niet dat hierdoor voor een ander pand aan dit gedeelte Nieuwestad-noordzijde horeca als gebruiksmogelijkheid in beeld komt.

In de Nieuwesteeg zijn meer panden door horeca in gebruik dan het bestemmingsplan toelaat. Vanwege het overgangsrecht kunnen deze panden toch voor horecadoeleinden gebruikt blijven worden.

In het geldende bestemmingsplan voor het Stationskwartier bestaat geen ruimte voor uitbreiding van het aantal vestigingen. Via de vrijstellingsbepalingen worden wel mogelijkheden geboden voor onder-linge uitwisseling van horecacategorieën en voor een beperkte vergroting van het bij de horeca in gebruik zijnde oppervlakte.

De twee horecapanden in de noordelijke binnenstadsrand vallen in een gebied waarvoor nog geen bestemmingsplan rechtskracht heeft.

Sluitingstijden

De sluitingstijden die in de consolidatiegebieden gelden komen overeen met die in de concentratie -en ontwikkelingsgebied-en. Dit wil zegg-en in principe vrije sluitingstijd-en met e-en toelatingsbeperking voor bezoekers tussen 03.00 uur en 06.00 uur. De horecagelegenheden waarin geen alcoholhoudende drank of softdrugs worden verkocht zijn van deze beperking vrijgesteld.

Nieuwestad-noordzijde

Het gedeelte van de ‘stille kant’ van de Nieuwestad tussen Kleine Kerkstraat en Nieuwesteeg is in het horecabeleid aangeduid als consolidatiegebied. Reden hiervoor was de forse aanwezigheid van horeca die atypisch is voor het winkelgebied.

De bestaande concentratie werd als acceptabel beschouwd, met dien verstande dat verdere uitbreiding die ten koste zou gaan van de aanwezige winkelfunctie niet is toegestaan.

Het aantal horecapanden is daarom in het bestemmingsplan bevroren. De afgelopen jaren is derhalve het aantal horecapanden ongewijzigd gebleven.

Wel is in een tweetal situaties een verschuiving opgetreden in de wijze van exploiteren.

Zo is een chinees restaurant gewijzigd in een eetcafé en is het assortiment van de voormalige ijssalon verder verruimd.

In beide gevallen kan geconstateerd worden dat deze horecabedrijven ook tijdens de winkeluren een functie vervullen, zeker in de zomermaanden. Er is dan ook nog geen sprake van strijdigheid met het horecabeleid voor dit gebied waar het gaat om de menging van de winkel - en horecafunctie. Enige waakzaamheid blijft echter geboden.

Vooral tijdens de zomermaanden waar de op ruime schaal aanwezige terrassen de doorstroming van de winkelende passant niet mag blokkeren. Aan de andere kant draagt de terrasfunctie in dit gedeelte Nieuwestad bij aan de levendigheid en aantrekkingskracht van de binnenstad.

Ook zou het geen goede zaak zijn indien de exploitatie van de horecabedrijven zich hier meer zou gaan richten op de avond - en nachturen. Hiervoor bestaan echter geen aanwijzingen en bovendien is sturing hierin van de kant van de gemeente geen reële optie.

Een aparte plaats in dit gebied neemt het hoekpand Nieuwestad / Nieuwesteeg in. Het eerste horecage-bruik van dit pand hing samen met de situering ten opzichte van het oude ambachtenstraatje de Nieu-westeeg. Dit hoekpand vormt als het ware de entree tot deze straat.

De (ambachtelijke) ijssalon die hier in eerste instantie gevestigd was, paste dan ook naadloos in het karakter van deze straat. Inmiddels is de wijze van exploitatie van deze horecavestiging verruimd tot ijssalon annex konditorei en koffielokaal.

Dit neemt niet weg dat een dergelijke functie nog steeds als passend in het beleid beschouwd kan worden, waar dit voor de Nieuwesteeg spreekt van horeca die kan bijdragen aan de toeristische en cultuurhistorische functie van deze oude ambachtenstraat.

Om deze reden wordt voorgesteld om het hoekpand Nieuwestad / Nieuwesteeg niet langer als onderdeel te beschouwen van het consolidatiegebied Nieuwestad-noordzijde maar toe te voegen aan het conso-lidatiegebied Nieuwesteeg. Qua sluitingstijden komt het hoekpand dan onder het (eventueel te wijzigen) regiem van de Nieuwesteeg te vallen.

Omdat het betreffende pand ook na ‘legalisering’ van het huidige gebruik bestemmingsplantechnisch een aparte positie blijft innemen, leidt deze voorgestelde wijziging niet meteen tot een hernieuwde aanpassing van het bestemmingsplan.

Voor de rest van de panden aan dit gedeelte Nieuwestad-noordzijde kan het huidige beleid ongewijzigd gelaten worden. Dat wil zeggen geen verdere uitbreiding van het aantal horecapanden en daarbinnen geen extra ruimte voor omzetting van horeca-e naar horeca-d. Bovendien geen verdere inpandige uit-breiding van horeca naar de verdiepingen.

Uitbreiding is derhalve alleen mogelijk binnen de (bebouwings)grenzen die het bestemmingsplan stelt.

Nieuwesteeg

In de Horecanota uit 1998 is al geconstateerd dat de aanwezige kwantiteit en kwaliteit van de horeca in de Nieuwesteeg niet altijd sporen met de functie als oude ambachtenstraat.

De hier gesitueerde horeca kan zeker niet in alle gevallen beschouwd worden als ondersteunend aan deze functie. Ook hier geldt dat veel aan de marktwerking overgelaten moet worden en dat de moge-lijkheden tot sturing van de kant van de gemeente beperkt zijn.

Op twee fronten kan enige sturing gegeven worden die eventueel op termijn tot veranderingen kan leiden.

Enerzijds door in het bestemmingsplan voor de panden alleen de bestemming horeca-e op te nemen.

Hierdoor komen de aanwezige horeca-d bedrijven onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan te vallen, waardoor op langere termijn een verandering in de huidige situatie kan optreden.

En anderzijds door aanpassing van de sluitingstijden voor dit gebied. Gekozen zou kunnen worden voor sluitingstijden die behoren bij de winkelgebieden, waardoor de horecabedrijven die alcohol schenken om 1.00 uur dicht moeten zijn. Een eventuele wijziging van consolidatiegebied in winkelgebied heeft ook gevolgen voor de in de Nieuwesteeg aanwezige coffeeshop.

Volgens het coffeeshopbeleid mogen dergelijke vestigingen namelijk niet in een winkelgebied gesitueerd zijn. Een dergelijke beleidswijziging voor de Nieuwesteeg moet passen in de visie die vanuit het ge-meentelijk toeristisch en ruimtelijk ordeningsbeleid voor deze straat gehanteerd wordt.

Op basis van reacties op de aanbevelingen in de “Inspraaknotitie voor nieuw horecabeleid” worden de sluitingstijden echter niet aangepast en blijft de situatie in de Nieuwesteeg gehandhaafd.

Tuinen

De winkelfunctie, die de Tuinen heel lang heeft gehad, is inmiddels deels verdwenen. Dit is toe te schrijven aan de decentrale ligging van het gebied, waardoor het geen onderdeel uitmaakt van logische looproutes, maar ook door problemen in de sfeer van de openbare orde.

Vanuit het horecabeleid werd de Tuinen al niet meer gerekend tot het winkelgebied. De horeca is ge-consolideerd op het aanwezige aantal.

De noordzijde van de Tuinen zal voorlopig zijn gemengde functionele karakter behouden waarin horeca zijn plaats heeft. Dit betekent dat het aantal van drie horecapanden hier niet gewijzigd hoeft te worden.

Voor de Tuinen -zuidzijde gaat het om één pand waarin horeca is toegelaten. De genoemde openbare ordeproblemen zijn voor het grootste deel niet gerelateerd aan de aanwezige horeca waardoor ook om deze reden geen beleidswijziging noodzakelijk is.

Eewal /Wortelhaven

Het gebied Eewal /Wortelhaven ligt tegen de woningconcentratie in de noordelijke binnenstad aan.

De horecafunctie die aan de noordzijde van dit gebied te vinden is bestaat uit een hotel, dat meerdere panden in gebruik heeft, een café en een coffeeshop.

Aan de zuidzijde is de horeca met name geconcentreerd bij de hoek met de Grote Hoogstraat.

In de Eewal en Wortelhaven is naast de woonfunctie een veelheid aan andere functies te vinden. Om deze reden is er voor gekozen de horecafunctie in dit gebied te consolideren.

De overlast die de horeca geeft voor de omgeving is in de sfeer van de geluidsoverlast, vooral in de zomermaanden, en niet zozeer in die van de openbare orde.

Daarnaast is de parkeerdruk op dit gebied groot, niet alleen door de horeca in de straat zelf, maar zeker ook door die in de onmiddellijke nabijheid van dit gebied. Op zich gaat het hier om overlastproblemen die middels handhavingsbeleid controleerbaar zijn.

De ruimtelijke visie op dit gebied behelst het handhaven van het gemengde karakter waarbinnen de woonfunctie een belangrijke positie blijft innemen. Uitbreiding van horeca is dan ook zeker niet aan de orde.

Consolidatie blijft derhalve uitgangspunt van beleid, waarbij het aan te bevelen is de aanwezige hotel-functie aan de Eewal ook als zodanig vast te leggen. Dit betekent een aanpassing van het bestemmings-plan.

Herenwaltje /Maria Annastraatje /Auckamastraat

In het Herenwaltje zijn drie studentensociëteiten gevestigd.

Een dergelijke concentratie in een gebied waar ook gewoond wordt kan tot problemen leiden op het vlak van de openbare orde. Door goede afspraken met de beheerders van de sociëteiten is de situatie op dit moment goed beheersbaar.

De vraag doet zich voor of in dit consolidatiegebied ruimte geboden moet worden voor verdere con-centratie van studentensociëteiten.

Daarnaast is punt van discussie het loslaten van het onderscheid tussen horeca-e en horeca-d in dit gebied. In concreto betekent dit dat de enige eetgelegenheid in dit gebied omgezet kan worden naar een drankgelegenheid. Daarmee wordt tevens de mogelijkheid geopend voor de vestiging van een coffeeshop aan het Herenwaltje.

Argumenten vóór een beleidswijziging zijn dat een verdere concentratie van sociëteiten de voorkeur verdient boven een spreiding en dat op deze wijze ruimte wordt gecreëerd voor één van de te verplaatsen coffeeshops uit het gebied Breedstraat e.o.

Tegen een wijziging van beleid pleit de woonfunctie, die in het Herenwaltje aanwezig is. Verder kan een grotere concentratie van studentensociëteiten gaan leiden tot problemen op het terrein van de openbare orde.

Nog een sociëteit met weer een andere doelgroep kan betekenen dat de situatie niet langer beheersbaar wordt, ondanks goede afspraken.

Ook bij een combinatie van studentensociëteiten en een coffeeshop kunnen vraagtekens geplaatst worden.

Conclusie is dat er meer argumenten zijn die tegen een beleidswijziging voor dit gebied pleiten dan welke er voor te vinden zijn. De risico’s die hiermee zijn gemoeid, zijn te groot.

Een andere vraag die zich opwerpt is het gebruik van verdiepingen voor horeca. Het bestemmingsplan biedt hiervoor geen ruimte, ook niet via de vrijstellingsbepalingen. De uitgangssituatie voor dit gebied, het consolideren van de horecasituatie, dient staande gehouden te worden. Om deze reden wordt ook geen ruimte geboden voor inpandige uitbreiding van horeca naar de verdiepingen.

Korfmakersstraat

Het in de Horecanota opgenomen consolidatiegebied Korfmakersstraat omvat alleen de noordzijde van deze straat.

Bij de bepaling van de begrenzing van dit gebied is onvoldoende onderkend dat aan de westzijde van deze straat drie panden aanwezig zijn, waarvan het gebruik niet perse gekoppeld hoeft te zijn aan dat van de aanliggende panden aan Over de Kelders.

Het gehele bouwblok is nu toegerekend naar het winkelgebied waardoor de panden grenzend aan de Korfmakersstraat eveneens bij deze gebiedscategorie zijn ingedeeld.

Bij de opstelling van het coffeeshopbeleid is deze problematiek aan de orde gekomen, omdat in één van de betreffende panden een coffeeshop is gevestigd. In het besluitvormingsproces rond de Nota Coffeeshopbeleid gemeente Leeuwarden van februari 2001 is aangegeven dat deze situatie rechtgetrok-ken zal worden.

Dit betekent dat de westzijde van de Korfmakersstraat betrokken wordt bij het consolidatiegebied en dat ook het bestemmingsplan in die zin zal worden aangepast. De situatie ten tijde van de vaststelling van de Horecanota in december 1997 dient daarbij als uitgangspunt genomen te worden.

Verdere aanpassingen in het horecabeleid voor de Korfmakersstraat zijn niet aan de orde.

Tweebaksmarkt /Druifstreek

Dit consolidatiegebied bestaat in feite uit twee onderdelen. Het eerste deel betreft het stuk Tweebaksmarkt tussen Korfmakersstraat en Koningsstraat. Daarnaast zijn de blokzijden aan Druifstreek en Tweebaksmarkt die direct grenzen aan de Nieuwe Oosterstraat als zodanig aangewezen.

Reden om deze gedeeltes als consolidatiegebied te betitelen was het gemengde karakter van het gebied Turfmarkt –Tweebaksmarkt -Druifstreek waarin de aanwezige horecafuncties hun plaats hebben en niet leiden tot overlastsituaties. Het betrekken bij het deconcentratiegebied, waardoor feitelijk gekozen zou zijn voor een passief uitstervingbeleid, zou te ver hebben gevoerd.

Uitbreiding wordt niet als wenselijk beschouwd omdat enerzijds andere gebieden in de binnenstad expliciet aangewezen zijn voor horecaontwikkeling en anderzijds vanwege de woonfunctie die in en direct grenzend aan het gebied aanwezig is. Om die reden zijn initiatieven die leden tot toename van het aantal horecapanden, en daarmee de druk op de omgeving, tot nu toe afgewezen.

Ten opzichte van de uitgangssituatie van de Horecanota van begin 1998 is wel één wijziging opgetreden.

Aan de Tweebaksmarkt is er een horecabedrijf bijgekomen (Van Sminiahuis) op grond van toezeggingen die dateren van voor de vaststelling van het horecabeleid. Om deze reden is besloten een exploitatie-vergunning te verstrekken voor dit bedrijf, ondanks de strijdigheid met het recent daarvoor vastgestelde horecabeleid.

Bij de nu aan de orde zijnde herijking van dit beleid moet met de gewijzigde situatie rekening gehouden worden.

Verdere aanpassingen van het horeca locatiebeleid voor dit gebied zijn niet nodig.

Berlikumermarkt / Ossekop/ Uniabuurt

Bij dit gebied gaat het met name om de zuidzijde van de Uniabuurt.

In vijf van de zeven panden is en mag horeca zijn gevestigd. In overwegende mate gaat het hierbij om eetgelegenheden.

Bij de Berlikumermarkt / Ossekop gaat het feitelijk om één horecabedrijf dat meerdere panden in gebruik heeft.

Voor de Uniabuurt kan de keuze gemaakt worden voor uitbreiding van het aantal horecapanden en voor het loslaten van het onderscheid tussen horeca-e en horeca-d.

Omdat reeds het overgrote deel voor horeca in gebruik is, kan geredeneerd worden dat in alle panden horeca moet worden toegestaan.

Toch wordt hier niet voor gekozen. Dit niet omdat zowel vanuit de markt niet echt druk op dit gebied staat (functiewisselingen en leegstand) als wel omdat de bereikbaarheid, openbare ruimte en ligging ten opzichte van de woonfunctie in het Zwitserswaltje hiertoe niet echt aanleiding geven.

Om deze reden wordt ook vastgehouden aan het onderscheid tussen eet - en drankgelegenheden.

Het horecabedrijf aan de Berlikumermarkt /Ossekop ligt tegen het winkelgebied aan. Het bedrijf heeft zoals gezegd meerdere panden in gebruik. Om deze reden is niet te verwachten dat binnen betreffende blokzijden verschuivingen optreden in het gebruik der panden voor horecadoeleinden.

In totaal gaat het om drie panden binnen het bouwblok die door dit horecabedrijf in gebruik zijn. In het bestemmingsplan hebben deze panden de nadere bestemming horecabedrijf categorie-e gekregen.

Gezien de ligging zou er voor gekozen kunnen worden de betreffende panden onder te brengen bij het winkelgebied. Dit omdat één van de panden van dit complex grenst aan de Oude Oosterstraat.

Nadeel van deze wijziging is echter dat in het bestemmingplan deze panden deel uitmaken van blokzijden die niet tot het winkelgebied gerekend worden.

De grens tussen twee verschillende soorten horecagebieden zou dan door blokzijden lopen, hetgeen verwarrend werkt. Het enige nadeel van het niet toerekenen van betreffende horecapanden naar het winkelgebied is dat de ruimere openingstijd behorend bij consolidatiegebieden geldt.

Weaze-westzijde

Bedoeld gedeelte van de Weaze ligt ten noorden van de Ayttasteeg en daarmee ingeklemd tussen het concentratiegebied Weaze e.o. en het winkelgebied Peperstraat.

Door aanwijzing als consolidatiegebied kunnen de twee horecapanden in dit deel van de Weaze volgens het bestemmingsplan hun functie bij recht behouden. Aanwezig zijn een horeca-eetgelegenheid in de vorm van een grillroom en een coffeeshop.

Ook voor dit consolidatiegebied kan de keuze gemaakt worden het onderscheid tussen horeca-e en horeca-d los te laten.

Dit betekent in de praktijk dat voor één pand de omzetting van horeca-e naar horeca-d mogelijk wordt;

het omgekeerde valt al binnen de flexibiliteit van het bestemmingsplan.

Het loslaten van het onderscheid naar horecacategorie kan tot gevolg hebben dat aan de Weaze een tweede coffeeshop wordt geopend. Deze zou dan in de plaats moeten komen van de bestaande eetge-legenheid.

In vergelijking met andere consolidatiegebieden spelen mogelijke conflicten met de woonfunctie hier minder. Aandachtspunt is het effect op de openbare orde; dit gezien de kwetsbaarheid van het gebied Weaze en bijbehorende stegen.

De overzijde van de Weaze staat in de belangstelling voor vestiging van horeca. Met name de leegstaande panden zijn hierbij in beeld. Omdat deze gelegen zijn in het deconcentratiegebied is nieuwe horeca hier niet mogelijk.

De reden dat de oostzijde van de Weaze geen deel uitmaakt van het consolidatiegebied is gelegen in het feit dat in het achtergelegen gebied wonen een belangrijke functie. Ook de kwetsbaarheid van het gebied gezien de rol die prostitutie en de nog aanwezige dagopvang hier speelt en vanwege de open-bare orde component leidt tot grote terughoudendheid voor wat betreft het toelaten van nieuwe horeca.

Uitbreiding van het consolidatiegebied Weaze naar de oostzijde van deze straat is daarom sterk af te raden.

Gezien het brede profiel van de Weaze, met de gracht in het midden, is de situatie dat weerszijden van een en dezelfde straat tot verschillende soorten horecagebieden behoren geen enkel probleem.

Prins Hendrikstraat /Stationsweg e.o.

De consolidatiegebieden Stationsweg e.o. en Prins Hendrikstraat sluiten niet op elkaar aan, ondanks het feit dat deze aan dezelfde (voetgangers)route naar de binnenstad liggen.

Voor een deel is dit toe te schrijven aan de begrenzing van het binnenstadsgebied die in de Horecanota wordt gehanteerd. De grens ligt namelijk in het midden van de Sophialaan. Een andere reden is dat

volgens het geldende bestemmingsplan in slechts één pand aan de Sophialaan -oostzijde horeca is toegestaan.

De panden aan de westzijde van de Sophialaan behoren tot het kantorengebied Lange Marktstraat.

In de betreffende bestemmingsplannen is echter voor deze kantoorpanden aan de Sophialaan de mo-gelijkheid opgenomen, middels vrijstelling door burgemeester en wethouders, voor invulling met onder meer horeca. Om deze reden wordt voorgesteld de begrenzing van het binnenstadgebied aan de kant van de Sophialaan in westelijke richting op te schuiven. Op deze wijze kan de westzijde van de Sophialaan onderdeel gaan uitmaken van het consolidatiegebied Stationsweg e.o.

Onder consolideren dient in dit geval begrepen te worden het handhaven van de mogelijkheden die de bestemmingsplannen bieden.

Voor de oostzijde van de Sophialaan zouden de mogelijkheden voor horecavestiging verruimd kunnen worden. Dit zou kunnen gebeuren door het opnemen in het bestemmingsplan van vrijstellingsbepalingen die dit mogelijk maken.

De vraag is of dit nodig is gezien de mogelijkheden die nog voor horecaontwikkeling bestaan in de

De vraag is of dit nodig is gezien de mogelijkheden die nog voor horecaontwikkeling bestaan in de