• No results found

Verslagen bijeenkomsten – Slim incontinentiemateriaal (anoniem)

In document Bijlagen V.1 (pagina 45-62)

Teamoverleg Organisatie 9 – 8 oktober 2019

######## & ######## – nachtdienst: werken vooral ‘s nachts, zijn heel nieuwsgierig naar wat het precies is en gaat brengen. ######## heeft de slimmi inco al voorbij zien komen op social media door pilot die is gestart op een andere locatie.

######## – voedingsassistenten: vooral heel benieuwd en geïnteresseerd. Is het dan ook echt

‘voordeliger’? En beter voor de mensen?

######## verwachting: het idee dat het op maat gemaakt is/kan worden voor ‘cliënten’

######## – contactpersoon op afdeling: Vooral benieuwd naar wat de meerwaarde dan gaat zijn en wat zij kunnen behalen?

######## – gastvrouw: Net gestart en vooral nog kennismaken met wat er allemaal gebeurt op de afdeling.

######## – leerling: heeft techniek als examen onderwerp en is vooral geïnteresseerd in dat wat het oplevert voor de cliënt kijkend naar hun gezondheid en preventief als het gaat om infecties enz.

######## – voor haar totaal nieuw en heeft het van tevoren opgezocht via Google. Weet nog niet goed wat ze ervan vindt. Spreekt zorgen uit over ‘nog meer piepjes’. Wil niet steeds lastig gevallen worden als ze een cliënt helpt en het gevoel hebben daar al weg te moeten voor een andere cliënt.

########- Is nieuwsgierig. Vooral naar de meerwaarde voor bewoners. Zoals ze erover had gelezen zou het meer comfort moeten bieden en minder verschonen en wassen.

######## – wist nog niet heel veel van de slimme inco af behalve dat het handig zou zijn en je misschien wel een alarm zou krijgen op je pieper.

Vragen vanuit de groep:

* Hoe zit het met privacy? Mag dat? Namen gebruiken via de app? Of is dan kamernummer beter?

(terwijl namen handiger en makkelijker werken zijn)

* Hoeveel telefoons krijgen wij per team of afdeling? Voor elk dagdeel 1? Of 2, met het risico dat het niet opgeladen is? Hoeveel uur kan de telefoon dan mee? Het riep ook vragen en overleg op waar ze het beste de telefoon konden plaatsen? Medicijnenkast? In de woonkamer? Op kantoor? Op zak? Op zak was uiteindelijk de beste conclusie, samen met de aanschaf van 3 telefoons.

* De nachtdienst is nog wat bedenkelijk over de inzet als het gaat om de volgende regel die zij op de afdeling hebben: “geen cliënten ‘s nachts wakker te maken voor een zorgmoment”.

Er is 1 bewoner daarom ook bewust toegevoegd aan deze pilot, ook met het idee om te kijken of de app dusdanig inzicht kan geven dat er anders geanticipeerd kan worden.

* Is een clip makkelijk te verwijderen door een cliënt?

* Als een cliënt komt te overlijden, wat gebeurt er dan met de sensor? (deze vraag vatte ik naast mij op, maar werd niet gesteld in het grote geheel) De vraag kwam voort uit het feit dat elke clip een unieke code heeft die bij de cliënt hoort. En daarnaast ook prijzig zijn om per stuk te kopen, dus ook voorzichtig mee gehandeld moet worden.

Reacties:

1 I.v.m. privacygevoelige data zijn de verslagen van de intakes niet opgenomen in de bijlagen.

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 46

* “Het moet wel zo overzichtelijk mogelijk zijn”. Een reactie n.a.v. de meldingen die de app geeft op het moment dat er verschoont moet worden en de vochtigheid wordt gemeten.

* Ook werd er gevraagd om aandacht voor strakke broeken van mannen. ######## legt uit dat er vaak mannen zijn met strakke broeken en/of riemen, waardoor het beknellend kan zijn of niet fijn zit door de clip die er zit.

Abena geeft aan dat dit voor hen ook de eerste tip was die zij kregen rondom mannen en strakke broeken en riemen die gedragen worden.

* Wanneer ######## vraagt of men enthousiast is en ook mee wil werken aan de pilot. Wordt er niet negatief op gereageerd. Het blijft even stil, maar stilletjes zijn er reacties dat ze vooral benieuwd zijn naar wat voor meerwaarde het gaat brengen. ######## spreekt na de meeting nog een keer extra uit dat ze enthousiast is.

Overige opmerkingen:

* ######## was zelf niet bij het overleg

* De frequentielijsten zijn niet ingevuld – wel gevraagd daar de komende weken de tijd voor te nemen deze in te vullen, zodat wij ze mee kunnen nemen wanneer we er weer zijn.

Verslag Startbijeenkomst Slimme inco

Organisatie: Organisatie 5 Locatie: Locatie 5

Datum: donderdag 31 oktober 2019 Tijd: 15.30 - 17.00

Contactpersoon organisatie: ########

Vanuit Vilans: ########

Wie zit er aan tafel?

Naam Organisatie Functie Extra opmerkingen/

interessante quotes tijdens overleg

######## Abena

######## Abena

######## Organisatie 5 Communicatie

######## Organisatie 5 Klustermanager

kortdurende zorg

######## Organisatie 5 Teammanager facilitair

######## Organisatie 5 Nachtdienst Verantwoordelijk voor

de inco van de bewoners en het advies daarvan

######## Organisatie 8 Projectleider

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 47

Wat/hoe zijn de reacties over deze technologie op het eerste gezicht?

Welke vragen worden er gesteld?

* ########: Zijn er meerdere maten, absorptie mogelijkheden?

* Zijn er mogelijkheden met het slimme inco wanneer familie met bewoners weg of naar buiten gaan? (Abena geeft aan dat dat nog niet mogelijk is)

* ########: Krijg je ook een signaal als er een hele dag niks gebeurt? (vraag komt voort uit het feit dat het ook een ‘afwijkend’ signaal kan zijn)

* ######## geeft aan dat hij in de bijeenkomst het gedeelte miste om de familie in te lichten.

En of dat het de bedoeling is de familie toestemming te vragen of alleen informeren over de pilot.

--> Abena geeft zelf aan een voorbeeld brief te hebben die zij kunnen gebruiken om de familie op de hoogte te stellen.

Wat zijn de reacties tijdens/na de uitleg over de slimme inco?

* ########: “Ik denk dat je de familie meer gerust kan stellen. Door het te kunnen laten zien.“

* De zorg voor de cliënten gaat nu oké, maar wanneer cliënten achteruit gaan, wordt het fysiek werk ook zwaarder en dan kan verlichting wel fijn zijn. Dit maakt ook dat de vraag rondom inco weer snel anders kan zijn, dan hoe ######## vandaag de situatie heeft geschetst.

* De mogelijkheid wordt besproken om op elke woning één telefoon te hebben en ook één voor in de nacht, omdat daar 1 iemand rondloopt voor alle woningen.

* De voorkeur gaat uit naar het zien van de naam van de bewoners in de app

* ########: “Ik zie het wel gebeuren dat het in de prullenbak beland”

* ######## vraagt of dat het ook mogelijk is dit preventief in te zetten om plaspatronen te kunnen herkennen

* ######## denkt dat het nog wel wennen zal zijn voor de medewerkers om de inco anders in te gaan leggen en te gaan gebruiken.

Waar zijn nog twijfels over?

* De locatie waar de pilot plaatsvindt heeft waarschijnlijk te weinig deelnemers om een volledige pilot te draaien – Abena wil graag met 15 cliënten starten, maar waarschijnlijk blijven er maar 9 potentiele deelnemers over -

Er wordt daarom nagedacht of het goed is om de pilot op een andere locatie te draaien, of juist op twee locaties te draaien. Tijdens het gesprek wordt de locatie 5b in ########

genoemd, omdat deze dezelfde zorgmanager heeft.

Welke voorkeur wordt uitgesproken qua testlocatie en doel van de pilot? Welke overwegingen worden gemaakt?

Organisatie 5 heeft de locatie 5a in ######## als pilotlocatie voorgelegd. Echter is de vraag of

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 48

dat het alleen deze locatie zal worden, omdat er niet genoeg testpersonen zijn. Zie hierboven de verdere overweging.

Welke afspraken worden er gemaakt? Wat is de eerstvolgende stap?

* ######## geeft aan dat er weinig ruimte zal zijn om de pilot dit jaar nog te starten i.v.m. de overgang naar een ander dossier. Wat wel zou kunnen is in december de intake te doen en de pilot in januari te starten.

* Er wordt maandag 4 november contact op genomen door ######## met de locatie 5b om het idee voor te leggen. Daarnaast was dit de pilotlocatie voor het nieuwe zorgdossier Puur, dus hebben zij misschien wel ruimte de pilot als eerste te starten.

Welke (extra) ideeën worden er gegeven vanuit de organisatie?

Vanuit Vilans, 1) Hoe is de sfeer tijdens de bijeenkomst? 2) Wat zien we voor opvallendheden die van belang kunnen zijn?

1. De sfeer was goed, vooral door ######## die veel kon vertellen over de bewoners en de inco en ook kansen ziet voor de slimme inco. En ######## die extra benadrukt dat ze het een

‘mooie ontwikkeling vindt’.

2. Verder denk ik dat er veel speelt, ICT die afwezig is tijdens bijeenkomst, wisseling van zorgmanagers op de afdeling en overstap naar dossier Puur.

Goed is om in de gaten te houden wat de definitieve keuze wordt qua locatie of locaties. Het is namelijk een overweging waarbij je wél een enthousiaste kartrekker hebt op de locatie, maar misschien niet genoeg testpersonen. De vraag is of ze straks bijvoorbeeld wel genoeg testpersonen hebben, maar misschien geen enthousiaste medewerkers/kartrekkers.

Voortgangsbespreking Slimme Inco ######## – Organisatie 9

Datum: 07-11-2019 Vanuit Vilans: ########

######## begint met het gesprek over de behoefte naar begeleiding. ######## van Abena is ziek, waardoor er 2 afspraken niet door zijn gegaan. Voor vragen kon ######## gelukkig wel terecht in de groepsapp. Een vraag toen ######## bestelproblemen had kon opgelost

worden via deze mogelijkheid. Ondanks dat de groepsapp er is geeft ######## aan dat ze het fijner vindt om ook vragen te kunnen stellen of voortgang te kunnen bespreken wanneer

######## aanwezig is op de locatie.

######## vraagt zich af hoeveel meerwaarde de slimme inco heeft op de afdeling. Ze heeft het gevoel dat het nu stagneert en heeft nog geen kostenbesparing gezien (######## legt uit dat deze afdeling sowieso in verhouding weinig inkoopt en nu met de nieuwe inco méér betaald en het gebruik van de inco niet drastisch daalt).

######## legt uit dat ze nu vooral de koppeling maken naar gedrag. Het is een complexe

groep met veel agressie. En dat maakt dat het niet altijd mogelijk is ‘even te komen

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 49

verschonen’.

Daarnaast wordt er volgens ######## sowieso al heel kritisch gekeken naar de cliënten, omdat zij belevingsgericht werken. En blijft de nacht altijd een lastig punt. Wanneer je de app echt zou volgen, zouden ze cliënten ‘s nachts wakker moeten maken om te verschonen.

Terwijl zij zelf de regel hanteren: niemand ‘s nachts wakker te maken (wanneer men slaapt is er niks aan de hand, wel als iemand wakker ligt en niet in slaap kan komen)

######## zegt niet per se negatief te zijn over deze technologie. Wel sceptischt. Met vragen als: is het iets voor ons? Wat halen we hieruit?

Soms wordt dit versterkt wanneer er gebeurtenissen voorkomen waarbij de app de melding geeft dat iemand verzadigd is, terwijl het in de praktijk niet zo blijkt te zijn. Het geeft twee reacties: ‘ik heb voor niks verschoond’ en krijgen minder vertrouwen in de technologie.

######## heeft het inzien van de plaspatronen als positief ervaren. Omdat zij daardoor andere momenten en systemen zijn uit gaan proberen. (Zie overzicht voor alle precieze veranderingen per persoon).

######## oppert het idee om juist deze technologie tijdelijk in te zetten. Zodat je de plaspatronen inzichtelijk kan maken. Zodat ze weten wanneer en hoeveel iemand plast en wat zij daaraan kunnen doen.

Ook geeft ######## aan dat ze door deze pilot er veel bewuster mee bezig zijn. “Hoe leg je het aan?” of het letten op plaspatronen en zorgmomenten.

######## vraagt zich af: "Had ik dit van tevoren kunnen weten? Maar eigenlijk was ik gewoon enthousiast en wilde het graag uitproberen.”

Na het doorlopen van alle cliënten en de veranderingen die daarbij zijn doorgevoerd merkt

######## op dat ze zo achteraf gezien het toch meer verheldering geeft. En dat ze er toch wel meer aan heeft gehad dan wat ze zei voordat we de lijst doornamen.

Als het gaat om het informeren en de betrokkenheid van de familie geeft ######## aan dat daar goed op is gereageerd en voor iedereen prima was. Voor mantelzorgers die nog extra vragen hadden over de slimme inco heeft ######## een filmpje van Abena gestuurd.

Als laatste geeft ######## aan nieuwsgierig te zijn naar hoe het op andere locaties en organisaties gaat. Ook omdat zij zoekende zijn naar wat de meerwaarde zou kunnen zijn.

Helaas kan ######## zelf niet bij de werkplaats zijn op 29 november, maar nodigt nog wel haar collega’s uit, zodat zij hier meer over op kunnen halen.

Tussenevaluatie Slimme Inco

Organisatie: Organisatie 9 Locatie: Locatie 9

Datum: 14 – 11- 2019

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 50 Tijd: 14.30 - 16.00

Vanuit Vilans: ########

Wie zijn er aanwezig?

Naam Organisatie Functie Opmerkingen/

interessante quotes

######## & ######## waren afwezig. Onderling besproken wie van de twee aan zou sluiten bij het overleg. ######## zou aansluiten, maar helaas ziek. Vandaar dat ######## tijdens dit gesprek aanwezig is.

Evaluatie

######## verteld dat voor hen het doel was om inzichten te krijgen in de plaspatronen. Ze daarnaast behoefte hebben aan het meten van ontlasting, omdat zij denken dat dit een link heeft met gedrag die cliënten vertonen. Volgens ######## raakt een cliënt eerder geagiteerd bij ontlasting dan bij plas.

######## zegt dat ze op een punt zijn aanbeland dat ze er voor de doelgroep niks meer uit kunnen halen.

Er wordt gevraagd of dat er nog iets gedaan is met het inzien van de plaspatronen en het aanpassen van avondroutines om natte bedden in de ochtend te voorkomen. ######## geeft als reactie: “soms ben je al bij na 1 verschoonmoment dat het voorbij is en goed is gegaan (als het dan ook echt daadwerkelijk ‘goed’ is gegaan).”

Ook wordt er gewezen op het maken van foto’s, mochten er specifieke vragen zijn in bepaalde situaties. ######## geeft aan dat daar onder de medewerkers de tijd en energie voor gevonden moet worden.

Er wordt aangegeven door Abena dat ze in totaal wel minder natte bedden hebben. ######## denkt dat dit ook door de kwaliteit van het product komt.

Bevindingen:

De volgende punten worden nog extra benoemd met positieve en negatieve bevindingen tijdens deze pilot:

* Volgens ######## zijn de kosten tot nu toe hoger. ######## geeft aan dat dit wordt betaald vanuit de subsidiepotjes. ######## geeft aan dat het dat dan niet oplevert.

* Het ondervangen van gedrag is bij een paar mensen gelukt

* ######## geeft ook aan dat het te maken heeft met de doelgroep: ze snappen het niet.

* Medewerkers waren enthousiast en vonden het leuk om mee te doen. Maar op een gegeven moment werd het minder, door tegenslagen en gevoel van stagnatie.

* Medewerkers zijn wel bewuster geworden rondom het onderwerp inco en de verzorging

* De afdeling had sowieso al een laag verbruik qua inco door de manier van werken: belevingsgericht

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 51

######## vraagt nog naar de ervaring die zij met haar persoonlijk hadden. Ze geeft aan zich af en toe bewust wat afzijdig te houden, zodat ze niet degene is die ‘checkt’ of dat ze er wel mee werken of juist niet wil storen in de drukte die er al is.

######## geeft aan dat ze het positief ervaren heeft en fijn vond vragen bij haar te kunnen stellen.

Vervolgstappen:

* Binnen het team gaat overlegd worden welke cliënten nog mee blijven doen.

* ######## blijft binnen lopen de komende periode

* Het worden dan geen nova producten, maar van Abena i.v.m. de kosten

* ######## gaat met het team bekijken wanneer er een eindpresentatie gehouden kan worden met de bevindingen, waar ze ook andere afdelingen bij willen uitnodigen. Deze optie staat op begin december, datum wordt nog bekeken.

* Ook wordt er alvast nagedacht over de verdere uitrol. En of dat het echt per afdeling moet, of niet op clientniveau.

* Wil gaat een rapport uitdraaien per cliënt, zodat ze misschien kunnen zien of dat je het aan kan zien komen en vanuit daar kan leren en anticiperen.

######## geeft daarmee ook aan dat ze het belangrijk vinden kwalitatief goede zorg te leveren, maar dit ook graag meetbaar willen kunnen maken. Deze inzichten kunnen daarbij helpen.

* ######## denkt na over de verdere uitrol: het is interessant om andere expertises en collega’s uit te nodigen om vanuit deze verschillende rollen te kunnen leren, bekijken overleggen over de onderzoeken. De palliatieve afdeling wordt hier als interessant voorbeeld genoemd.

* ######## geeft aan dat alle teams bezig zijn met verschillende pilots. Teams die daarin

geïnteresseerd zijn en van elkaar kunnen leren. ######## zegt: “Slimme inco is niet ‘sexy’, maar met nieuwe inzichten en data die je eraan kan koppelen misschien weer wel”.

Extra opmerkingen:

* Het lijkt me goed om dit evaluatiegesprek ook even langs het gesprek met ######## te leggen.

######## geeft duidelijk aan de ondersteuning te missen van ########, vanwege ziekte. Dit wordt niet gezegd door ######## tijdens de evaluatie. Heeft het met de aanwezigheid van ######## zelf te maken of niet?

* Tijdens het overleg worden er besluiten gemaakt, die uiteindelijk gunstig blijven voor Abena, omdat zij hun inco kunnen blijven leveren. Dit is na het gesprek ook duidelijk zichtbaar onderling bij

########, het geven van schouderklopjes na het gesprek en ######## die nog expliciet benoemd dat ze er wel voor heeft kunnen zorgen dat er nog afname is bij Abena.

Tussenevaluatie Slimme Inco

Naam Organisatie Functie Opmerkingen/

interessante quotes tijdens overleg

TUSSENRAPPORTAGE - BIJLAGEN 52

######## Organisatie 4 Verpleegkundige Sluit later aan

Tijdens het wachten op ######## wordt er gekeken naar een datum voor de eindevaluatie. Dit is een lastige opgave. Uiteindelijk wordt er een datum geprikt voor 12 december van 13.00 tot 14.30, met de vraag of ######## erbij kan zijn (afwezig tijdens het overleg).

De evaluatie begint bij ######## die haar ervaringen deelt.

* Het overtuigen van de medewerkers is heel erg lastig. Ze vertelt dat men eerst heel enthousiast was, maar door een aantal tegenslagen dat steeds minder werd.

######## verteld dat ze de medewerkers vaak aan moet sporen, bijvoorbeeld bij het gebruiken van de telefoon. Ze zegt dat ze het niet gewend zijn.

* Het is allemaal best lastig. Als het gaat om de benadering en het aanleggen van inco en de clip. Het kost extra tijd.

* Technische probleempjes deden zich voor en ######## vraagt zich af of dit te maken heeft met de houding die cliënten aannemen. Zo geeft een voorbeeld van iemand die in de foetushouding ligt. Hier heeft ze last van op 2 kamers.

* ######## zegt dat het positief is dat als ze ‘s middags op de telefoon kijkt, ze ziet dat er niet veel verschoond hoeft te worden, wat tijd vrijmaakt.

* Een probleem wat er nu ook ontstaat is bijvoorbeeld het bestellen van de inco. Normaal doet

######## dit, maar is nu ziek. Wie wordt haar back-up?

Dorien:

* Vind het bekijken van de nacht erg belangrijk

* Heeft dan ook de volgende vraag: ‘s avonds wordt voordat de nachtdienst komt de slimme inco verwisseld, zodat de nachtdienst dat niet meer hoeft te doen. Kunnen we daar iets mee?

--> Abena geeft aan dat het belangrijk is dit juist te monitoren, zodat je vanuit de inzichten kan gaan plannen.

* Het is een pluspunt als het gaat om de mensen die bedlegerig zijn of in een rolstoel zitten, omdat er minder verschoningen nodig zijn.

* Voor mensen die nog lopen, of mobiel iets minder zijn en naar het toilet worden gebracht is het minder. En blijven er momenten waarin cliënten na het eten of voor het slapen gaan naar het toilet worden gebracht.

Door Abena wordt voorgesteld om aan te sluiten bij een teamoverleg, zodat zij resultaten kunnen laten zien waarmee het team misschien geënthousiasmeerd kan worden. Zowel ######## als

Door Abena wordt voorgesteld om aan te sluiten bij een teamoverleg, zodat zij resultaten kunnen laten zien waarmee het team misschien geënthousiasmeerd kan worden. Zowel ######## als

In document Bijlagen V.1 (pagina 45-62)