• No results found

De verschillende systeemelementen nader bekeken Uit het bovenstaande is duidelijk geworden dat DBC’s apriori een

In document Weten wat we doen (pagina 183-185)

DBC’s als middel om de diffusie van verbeterde

SPECIALIST / MAATSCHAPSPECIALIST / MAATSCHAP

4.1 De verschillende systeemelementen nader bekeken Uit het bovenstaande is duidelijk geworden dat DBC’s apriori een

ondersteunende rol kunnen vervullen ten aanzien van de diffusie van innovaties. Om een en ander daadwerkelijk te realiseren is het belangrijk dat beleidsmatig de juiste keuzes worden gemaakt. Deze keuzes worden gemaakt in het kader van het DBC onderhoud.

Het DBC onderhoud valt uiteen in een publieke en een private taakstel- ling. Voor de private taakstelling is een Stichting DBC Onderhoud in het leven geroepen. De stichting heeft ten doel het kwalitatief dooront- wikkelen, instandhouden en beheren van de DBC-systematiek en de individuele DBC’s. In de statuten is verder te lezen dat de stichting vol- gend is aan de ontwikkelingen in de medisch specialistische zorg waarbij zij zorg draagt voor de vertaling van deze ontwikkelingen in de DBC- systematiek. DBC-voorstellen die hieruit voort komen kunnen ertoe lei- den dat door aanbieding bij het CTG en CVZ onder andere medische innovaties typeerbaar en declareerbaar worden en daarmee in bepaalde situaties onderhandelbaar tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. De Stichting DBC Onderhoud draagt er tevens zorg voor dat obsoleet geworden medisch specialistische behandelingen niet meer getypeerd en daardoor niet meer gedeclareerd kunnen worden door een voorstel tot het schrappen van een DBC voor te bereiden ten behoeve van het CTG en het CVZ. Een en ander impliceert dat in het kader van de diffusie van innovaties met name de invulling van het private onderhoud van belang is. Daarbij moet gekeken worden naar de rol van de

DBC Onderhoud, de samenstelling van de DBC typeringslijsten en de onderliggende registratie van verrichtingen.

De verrichtingen vormen de bouwstenen van een DBC. Met “verrich- tingen” wordt niet louter gedoeld op medische verrichtingen.

“Verrichtingen” doelt op alle behandeltechnisch en kostentechnisch rele- vante ziekenhuisactiviteiten in het primaire proces. Dat kunnen medi- sche verrichtingen zijn, maar ook verpleegkundige handelingen, parame- dische handelingen, het toepassen van farmacotherapie, etc. De landelijk uniforme codering op dit gebied is de CTG-codering van verrichtingen. Deze verrichtingenregistratie dient op dit moment echter alleen een declaratiedoel en is dus van belang om de cashflow op gang te houden. Op het moment dat DBC Onderhoud innovaties typeerbaar en decla- reerbaar wil maken is de codering van verrichtingen van wezenlijk belang. Innovaties vinden namelijk plaats op het niveau van de verrich- tingen, waaronder wij ook medicatie verstaan, en vertalen zich langs de weg van het DBC behandelprofiel (of “zorgpad”) naar een kostprijs. Dat betekent inzicht in de best practices op het niveau van de zorgprofielen (ver- richtingen) tot het actieve onderhoud van de Stichting DBC Onderhoud moet behoren, indien men enerzijds inzicht wil verkrijgen in de mate waar- in innovaties zich voordoen, dan wel anderzijds meer normatief innovaties wil stimuleren langs de weg van een DBC behandelprofiel en bijbehorend DBC tarief. Een en ander heeft tot gevolg dat ook het onderhoud van de verrichtingencodering tot het werkveld van DBC Onderhoud dient te beho- ren.

Naast het innoveren binnen bestaande DBC’s kan men in het kader van medisch technologische ontwikkelingen ook besluiten nieuwe DBC’s toe te voegen aan de bestaande DBC typeringslijsten of obsolete DBC’s te verwijderen uit de DBC typeringslijsten. Ook hiervoor is inzicht in de onderliggende verrichtingenprofielen noodzakelijk zoals deze zich voor- doen in de instellingen. Uit een analyse hiervan kan namelijk blijken dat er zich ontwikkelingen voordien bij bepaalde DBC’s. Indien dit ertoe leidt dat er feitelijk sprake is van 2 zorgproducten waar voordien sprake was van 1 zorgproduct kan men, indien dit als beleidsmatig gewenst wordt ervaren, besluiten om voor de nieuwe ontwikkeling een nieuwe DBC aan te maken. Dit kunnen zowel kostenverhogende als kosten- reducerende innovaties betreffen. Omdat dit separaat gedeclareerd kan worden, en vanaf dat moment bijdraagt aan de omzet in het B-segment of mogelijk in de toekomst ook aan de bekostiging in het A-segment, leidt dit tot een diffusie van de innovatie. Een en ander impliceert dat de Stichting DBC Onderhoud voor de uitvoering van haar taken in de toe- komst gebruik moet kunnen maken van DBC productiegegevens in relatie tot de bijbehorende zorgprofielen en kostprijzen. Op dit moment is voor- zien om deze gegevensaanlevering te verzorgen vanuit het DIS, het lan- delijke DBC Informatie Systeem.

Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) als onderdeel van de Stichting DBC Onderhoud. De WAR zal een rol moeten spelen bij het onderhoud inzake het indelen van DBC’s in productgroepen, de samenstelling van de DBC typerings- lijsten, de inhoud van de zorgprofielen, de bepaling van DBC opscho- ningsprijzen en DBC tarieven, en het onderhoud van normtijden. Uiteraard moet in de WAR medisch inhoudelijke kennis vertegenwoor- digd zijn. Ook is duidelijk dat gegeven het feit dat innovaties behalve een medisch inhoudelijke ook een bedrijfskundige of ICT achtergrond kunnen hebben niet alleen medische disciplines in de Wetenschappelijke Advies Raad vertegenwoordigd moeten zijn. Gezien het belang van een actief toegepast casemix management binnen de instellingen en als basis voor de beoordeling van de mogelijke diffusiekansen van innovaties moeten ook deze disciplines vertegenwoordigd zijn binnen de WAR.

In document Weten wat we doen (pagina 183-185)