• No results found

In deze bijlage worden enkele begrippen verklaard die niet in de tekst zijn omschreven. Deze begrippen kunnen tot onduidelijkheid leiden als deze niet verklaard worden.

Terugkoopprogramma volgens tijdsschema52

Dit is een terugkoopprogramma waarvan de data en de hoeveelheid effecten die gedurende de looptijd van het programma zullen worden verhandeld op het moment van de openbaarmaking van het terugkoopprogramma al zijn vastgelegd.

Passende openbaarmaking

Openbaarmaking volgens de richtlijnen van het Europese Parlement. Betrokken effecten

Effecten, in overeenstemming met de richtlijnen van Europese richtlijnen, die tot de handel op een

gereglementeerde markt zijn toegelaten of waarvoor een aanvraag tot toelating tot de handel op een dergelijke markt is ingediend en die het voorwerp van een dergelijke aanbieding zijn.

Stabilisatie

Elke aankoop of elk aanbod tot aankoop van de betrokken effecten of elke transactie in de daarmee gelijkwaardige verbonden instrumenten. Die of door beleggingsondernemingen of kredietinstellingen wordt verricht in het kader van een omvangrijke aanbieding van deze betrokken effecten. Dit wordt uitsluitend gedaan om de marktprijs van deze effecten gedurende een vooraf bepaalde periode te ondersteunen wanneer er sprake is van verkoopdruk op deze effecten.

Verbonden instrumenten

Een aantal instrumenten met inbegrip van instrumenten die niet zijn toegestaan op de gereglementeerde markt of waarvoor geen aanvraag tot toelating tot de handel is ingediend, mits de betrokken bevoegde autoriteit

transparantieregels voor transacties in dergelijke financiële instrumenten heeft vastgesteld:

- contracten of rechten op grond waarvan op de betrokken effecten kan worden ingeschreven of deze effecten kunnen worden verworven of afgestoten

- van de betrokken effecten afgeleide financiële instrumenten

- wanneer de betrokken effecten converteerbare of omwisselbare schuldinstrumenten zijn de effecten waarin deze converteerbare of omwisselbare schuldinstrumenten kunnen worden geconverteerd of omgewisseld - instrumenten die door de onderneming of garant van de betrokken effecten worden uitgegeven of gegarandeerd en waarvan de marktprijs de prijs van de betrokken effecten sterk kan beïnvloeden of omgekeerd

52 De definities zijn terug te vinden in verordening (EG) Nr.2273/2003 van de Europese Commissie. PP 2-3

- wanneer de betrokken effecten met aan aandelen gelijk te stellen papieren zijn de aandelen die door deze waardepapieren vertegenwoordigd worden

Omvangrijke aanbieding

Een openbaar aangekondigde eerste of tweede aanbieding van betrokken effecten, die zich zowel wat de hoeveelheid aangeboden aandelen betreft, in waarde uitgedrukt, als wat de gehanteerde verkoopmanier betreft van gewone handel onderscheid.

Aanbieder

De vorige houder of de uitgever van de betrokken effecten Toewijzing

De procedure of procedures waarbij het aantal effecten wordt bepaald dat aan de beleggers die hierop vooraf hebben ingeschreven of die deze hebben aangevraagd, ter beschikking worden gesteld

Aanvullende stabilisatie

De gebruikmaking van een overinschrijffaciliteit of de uitoefening van een greenshoe door

beleggingsondernemingen of kredietinstellingen die in verband met een omvangrijke aanbieding van betrokken effecten, waarmee uitsluiten wordt beoogd de stabilisatie te versimpelen.

Overinschrijvingsfaciliteit

Een clausule in de underwriting-overeenkomst of lead-managementovereenkomst op grond waarvan op een groter aantal betrokken effecten dan oorspronkelijk is aangeboden mag worden ingeschreven of een aanbod tot aankoop mag worden gedaan

Greenshoe-optie

Een optie die door de aanbieder wordt verleend aan de bij de aanbieding betrokken beleggingsonderneming of kredietinstellingen om overinschrijvingen op te vangen. Deze optie houdt in dat deze onderneming of instelling gedurende een bepaalde periode na de aanbieding van de betrokken effecten, een extra hoeveelheid van deze effecten mogen aankopen.

Eigenvermogensinstrument

Een contract dat recht geeft op aandeel in de activa van een onderneming na aftrek van schulden. Toekenningdatum53

De datum waarop de onderneming met een andere partij een overeenkomst met aandelengerelateerde betaling overeenkomt.

53 Deze begrippen zijn van oorsprong uit DR. R.L. Ter Hoeven RA et all. International Financial reporting Standards 2004 Kluwer PP 72-73

Reële waarde

Het bedrag waarvoor een actief kan worden overgedragen, een verplichting kan worden afgewikkeld of een toegekend eigenvermogensinstrument kan worden overgedragen tussen volledig geïnformeerde partijen in een zakelijke transactie.

Intrinsieke waarde

Het verschil tussen de reële waarde van de aandelen waarop de wederpartij het(voorwaardelijk of onvoorwaardelijk) recht heeft en de prijs die de wederpartij bereid is om te betalen.

Marktvoorwaarde

Een voorwaarde waar de uitoefenprijs, de onvoorwaardelijke toekenning of uitoefenbaarheid van een eigenvermogensinstrument van afhangt, die gerelateerd is aan de marktwaarde van het

eigenvermogensinstrument van de onderneming. Peildatum

De datum waarop de reële waarde vaan het toegekende eigenvermogensinstrument voor deze IFRS wordt bepaald. Voor transacties met andere partijen dan werknemers is de peildatum de datum waarop de onderneming de goederen verkrijgt of de wederpartij de diensten verricht.

Reload feature

Een optie met een reload feature is een optie waarbij automatisch additionele opties worden toegekend als een werknemer eerder toegekende opties uitoefent, waarbij de uitoefenprijs voldaan wordt in aandelen in plaats van geld.

Voorwaardelijke periode

De periode waarin de eigenvermogensinstrumenten nog niet onvoorwaardelijk zijn toegekend en waarin daarom aan de voorwaarden voldaan moet zien te worden om onvoorwaardelijke toekenning te realiseren.

Verwateringeffect

Effect dat optreedt bij de uitgifte van nieuwe aandelen of bij uitkering van dividend in aandelen waardoor de winst per aandeel dat continu voortvloeit uit normale bedrijfvoering zal dalen.