• No results found

Vergelijkbare omroepen

In document Een sociale mediastrategie voor RTVA (pagina 33-38)

Maandag 12:00 Nieuwsitem + vraag over nieuwsitem Twitter 13:00 Nieuwsitem + vraag over nieuwsitem Facebook

9 Best Practices

9.2 Vergelijkbare omroepen

Er wordt gekeken naar twee nationale lokale omroepen en één internationale omroep. AT5 en Omroep Venlo zijn de nationale lokale omroepen. Londen Live is de internationale lokale omroep die geanalyseerd wordt.

9.2.1 AT5 Aantal kanalen

AT5 is de lokale omroep van Amsterdam. De doelgroep van AT5 is natuurlijk groter aangezien Amsterdam groter is dan Amstelveen, maar van de sociale media is veel te leren. AT5 gebruikt net als RTVA Facebook (60.023 volgers), Twitter (164.000

volgers) en YouTube (2.664 volgers). AT5 maakt daarnaast gebruik van WhatsApp.

Snelheid

Zij zijn veel sneller met het plaatsen van nieuws. Belangrijk nieuws vermelden ze op de sociale media inclusief een foto als die beschikbaar is. Als er ook gefilmd is, wordt dit later nog geüpload. Wanneer er nieuws is, wordt dit zo snel als mogelijk geplaatst.

Relevantie content

Amsterdams nieuws is natuurlijk het belangrijkste en daar gaat bijna al het nieuws over. Zo nu en dan plaatsen ze ook belangrijk nieuws uit Amstelveen of andere nabijgelegen gebieden.

Interactie

Er vindt meer interactie plaats dan bij RTVA. AT5 maakt gebruik van WhatsApp. Gebruikers kunnen foto’s en video’s opsturen via WhatsApp. Soms worden er op sociale media vragen gesteld aan de volgers. Ook kunnen mensen foto’s uploaden op de website van AT5. Dit noemt AT5 ‘gespot’. AT5 maakt gebruik van aankondigingsberichten om volgers op de hoogte te stellen van bepaalde live-uitzendingen of nieuwsitems.

Tijd, frequentie en lengte

Ze plaatsen veel berichten op sociale media, de hele dag door. Met precieze tijdstippen houden ze zich niet bezig. Tussen 23:00 uur en 07:00 uur wordt er niets gepost. De lengte van de berichten is goed. Een post bestaat uit een onderwerp, een link en eventueel een foto. Niet ieder bericht dat op Twitter verschijnt, verschijnt ook op Facebook. Twitter wordt actiever gebruikt en heeft ook meer volgers.

Tone-of-voice

Hard nieuws wordt serieus en formeel behandeld. Onderwerpen die niet zo zeer

nieuwswaardig zijn, worden ook geplaatst. Dit gebeurt vaak op een informele manier. Humor wordt soms toegepast bij een leuke foto of een leuk verhaal. De mensen worden

aangesproken met ‘jij’. AT5 zet sommige woorden zoals ‘update’ en ‘live’ in hoofdletters als het belangrijk nieuws is.

9.2.2 Omroep Venlo Aantal kanalen

Omroep Venlo is de lokale omroep van de gemeente Venlo. Net als RTVA maakt Omroep Venlo gebruik van drie sociale media kanalen. Twitter en Facebook worden actief gebruikt, maar YouTube niet. Dat resulteert ook in het aantal volgers. YouTube heeft er maar 363

Criteria Sterren

Aantal kanalen ★★★★

Snelheid ★★★★★

Relevantie content ★★★★

Interactie ★★★★

Tijd, frequentie en lengte ★★★★

Tone-of-voice ★★★★

volgers, terwijl Facebook er 3.899 heeft en Twitter zelfs 7.962.

Snelheid

De nieuwsitems worden niet op de sociale media geplaatst. De nieuwsitems zijn alleen te zien op televisie en via een livestream op de website. Als er iets te melden is, melden ze dat ook. Ze wachten niet tot het journaal uitgezonden wordt.

Relevante content

Omroep Venlo plaatst relevante content voor de mensen uit Venlo. Als het groter nieuws is, bijvoorbeeld de brand in een tennishal in Belfeld, besteden zij daar ook aandacht aan. Een post bestaat uit een onderwerp, een foto en een link. Dit linkje stuurt de gebruiker naar hun website waar het artikel te lezen is.

Interactie

Er vindt geen interactie met de doelgroep plaats. De nieuwsberichten die Omroep Venlo plaatst op haar sociale media bevatten alleen tekst en een foto. De video’s worden alleen in het journaal laten zien.

Tijd, frequentie en lengte

Ze plaatsen content wanneer het er is, maar ze plaatsen altijd content op de kanalen. De lengte van het nieuws is mooi kort. Door op het linkje te klikken, kunnen mensen het hele artikel lezen. Op Twitter en Facebook zijn overigens dezelfde artekelen te vinden. In het weekend zijn ze niet actief op de sociale media.

Tone-of-voice

Er wordt in de teksten en op sociale media geen gebruik gemaakt van humor of variatie. De teksten zijn zakelijk. Ook gebruikt Omroep Venlo geen hoofdletters bij ‘breaking news’.

Criteria Sterren

Aantal kanalen ★★★

Snelheid ★★★

Relevantie content ★★★★

Interactie ★

Tijd, frequentie en lengte ★★★

Tone-of-voice ★★

9.2.3 Londen Live Aantal kanalen

Londen Live maakt gebruik van Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. Facebook en Twitter worden actief gebruikt voor het

verspreiden van nieuws. Op YouTube worden ongeveer twee filmpjes per week geplaatst, maar echt vaak worden die niet bekeken. Het account op Instagram van Londen Live wordt niet gebruikt om nieuwsfoto’s te delen, maar om mooie foto’s van Londen te verspreiden. Er volgen 7.722 mensen dit account. Als je kijkt naar Facebook (41.868 volgers), Twitter (30.200 volgers) en YouTube (1.980 volgers) is dat niet slecht voor een sociale media dat alleen maar foto’s kan verspreiden.

Snelheid

Als er nieuws is, wordt dat op televisie gezegd. Deze opname wordt gelijk op sociale media geplaatst. Londen Live plaatst ook items direct op haar sociale media. Als er geen video bij zit, zit er nagenoeg altijd een foto bij.

Relevante content

De content die wordt geplaatst door Londen Live heeft betrekking tot de stad Londen. Er wordt niet alleen nieuws geplaatst. Ook human-interest verhalen worden in het kort laten zien.

Interactie

Er vindt interactie tot op zekere hoogte plaats. Londen Live vraagt haar volgers om hun lokale verhalen te delen. Mensen kunnen zelf bijvoorbeeld foto’s van Londen sturen. De mooiste foto’s worden op sociale media geplaatst, waaronder Instagram. Dit vinden mensen leuk om te zien. Een post met ingestuurde foto’s is in vier dagen tijd 787 keer geliked en 140 keer gedeeld. Naar meningen van volgers wordt niet gevraagd.

Tijd, frequentie en lengte

De eerste post plaatsen ze om 09:00 uur. Deze post bevat het belangrijkste nieuws van de vorige dag. Eerst zie je de headlines en vervolgens kan je het videofragment zien. Op Facebook is het een lang bericht met meerdere nieuwspuntjes gevolgd door het nieuwsfragment. Op Twitter zie je één belangrijk nieuwspuntje aangezien een tweet maximaal 140 tekens mag bevatten. De rest van de berichten bestaat vaak uit één zin. Op Facebook zijn dit er soms meer.

Tone-of-voice

Londen Live is heel formeel naar haar volgers toe. Humor en variatie wordt niet veel toegepast. Bij een enkel bericht maken ze een woordgrapje. Ze maken geen gebruik van hoofdletters bij ‘breaking news’.

9.3 Overnemen

AT5 is heel snel in het plaatsen van nieuws. Dit moet RTVA ook doen. Er wordt voorspeld dat berichten applicaties, zoals WhatsApp, meer maandelijkse actieve gebruikers gaan krijgen dan de sociale netwerken. AT5 gebruikt al WhatsApp. Dit kan RTVA ook gaan doen. Niet iedereen ontvangt RTVA op de televisie. Op de website van Omroep Venlo is een livestream te vinden van het televisiekanaal. Dit kan RTVA overnemen. Londen Live maakt gebruik van Instagram en vraagt haar volgers mooie foto’s op te sturen. Deze worden dan geplaatst op de hun Instagram. Dit is ook mogelijk voor RTVA. Dit bevordert de interactie. Wat ook bijdraagt aan interactie, is de oproep van Londen Live aan haar volgers om lokale verhalen te delen. Zo creëer je human-interest verhalen. Voor RTVA is dit een goede mogelijkheid om lokale verhalen te bemachtigen. De mogelijkheden hierboven zullen aan experts en de doelgroep voorgelegd worden.

Criteria Sterren

Aantal kanalen ★★★★

Snelheid ★★★★★

Relevantie content ★★★★

Interactie ★★★★

Tijd, frequentie en lengte ★★★★

Tone-of-voice ★★★

10 Resultaten

In document Een sociale mediastrategie voor RTVA (pagina 33-38)