• No results found

Panelgesprek 3 – voorlegging concept

In document Een sociale mediastrategie voor RTVA (pagina 52-63)

Zondag 13:00 Foto insturen + vb x (tekst + foto) x (tekst + foto) 15:00 Nieuwstips van Amstelveners x (tekst + foto) x (tekst + foto)

10.10 Panelgesprek 3 – voorlegging concept

Het derde panelgesprek bestond uit drie volgers en drie niet-volgers. Er zaten zes mensen van verschillende leeftijden in dit gesprek om zo informatie van verschillende

leeftijdscategorieën te krijgen. Met deze grootte heb je ook voldoende meningen en kan er een gesprek plaats vinden. Bij meerdere personen kan het chaotisch worden en praten er te veel mensen door elkaar heen. (Rightmarktonderzoek, z.j.) Deze opname is te vinden in bijlage I.

Geslacht Leeftijd Volger?

Man 26 Nee Man 58 Ja Man 49 Ja Vrouw 19 Nee Vrouw 38 Nee Vrouw 22 Ja 10.10.1 Sociale mediastrategie

De voorspelbaarheid vinden de respondenten fijn, maar ze kunnen er ook uitgekeken op raken. Het is vooral uitproberen, analyseren en evalueren. Een respondent vindt het aantal post van de sociale mediastrategie te veel, terwijl anderen het voor een nieuwsomroep weinig vinden. Na verloop van tijd kun je aan je doelgroep vragen wat ze van het aantal post vinden. Met de tijden van posten zijn de respondenten het meestal wel eens. Ze vinden

07:00 uur wel een betere tijd dan 07:30 uur voor de eerste post. Ook missen ze iets ’s avonds. Dan kan bijvoorbeeld op de actualiteit ingespeeld worden. Het item met een verhaal van een Amstelvener vinden de respondenten leuk en een goede manier om betrokkenheid te genereren. Unieke content vinden ze belangrijk om iets te volgen. Het plaatsen van de weekendagenda zien ze liever op donderdag in plaats van vrijdag, omdat de mensen vrijdag al plannen hebben gemaakt. Het insturen van foto’s vinden de respondenten een goed idee. Mensen vinden het leuk om hun eigen foto terug te zien op de sociale media. Het zou ook meer mensen uitlokken om ook een foto in te sturen.

10.10.2 Adviezen sociale media

De respondenten vinden dat RTVA de nieuwsitems zo snel mogelijk moet uploaden, omdat anders niemand meer gaat kijken. In plaats van interactie tussen RTVA en de doelgroep is interactie tussen de mensen uit de doelgroep onderling ook mogelijk. Als mensen foto’s sturen, bijvoorbeeld via WhatsApp, moet RTVA wel de credits geven aan degene die de foto stuurde. Op één respondent na vindt iedereen dat RTVA de doelgroep moet aanspreken met ‘je’ of ‘jij’. Deze respondenten benadrukken weer dat je heel erg moet oppassen met humor. Mensen moeten zich niet bijvoorbeeld aangevallen voelen door een post. Ze vinden het een goed idee dat één persoon de sociale media beheert, maar er moet nog wel iemand zijn die als back-up dient. Met de rest van de puntjes zijn de respondenten het eens. Ze vinden wel dat de adviezen concreter geformuleerd kunnen worden.

10.10.3 Voorbeelden van posts

Zorg bij een stelling dat het voor iedereen duidelijk is dat het een stelling is. Ook moet de tekst wel prikkelend zijn zonder dat je je mening door laat schemeren. Bij de rubriek ‘Vragen aan’ moet je reacties wel in de gaten houden. De post van de brand vinden ze prima. De post waarbij opgeroepen wordt om je weekendfoto’s in te sturen, vinden de respondenten al helemaal leuk. Ook omdat er een ingestuurde foto wordt bijgeplaatst. De fotograaf moet dan wel vermeld worden. Een prijsvraag of iets dergelijks zou ook heel goed werken bij de doelgroep.

11 Conclusie

RTV Amstelveen is de lokale omroep van Amstelveen. Er zijn 70.681 mensen die wonen in Amstelveen en binnen de doelgroep van RTVA vallen. Er zijn 491 mensen die RTVA op Facebook volgen, 347 mensen via YouTube en 1223 mensen via Twitter. De eindredacteur van RTVA, Ernst-Jan Wilhelmis, vindt dit nogal weinig. De probleemstelling is: ‘Welke sociale mediastrategie moet RTVA inzetten om de binding met bestaande volgers uit de doelgroep te optimaliseren en nieuwe volgers aan te trekken zodat het aantal kijkers van het journaal en de nieuwsitems stijgt?’

Om RTVA van een adviesrapport te voorzien dat antwoord geeft op de probleemstelling, is kennis nodig geweest. Deze kennis is door middel van deskresearch en fieldresearch verkregen. Er hebben drie diepte-interviews met sociale media experts plaats gevonden. Ook zijn er drie panelgesprekken gehouden om te kijken naar de wensen van de doelgroep van RTVA. De resultaten van de deskresearch zijn toegepast bij de fieldresearch. Bij de deskresearch is RTVA aan bod gekomen, net als de doelgroepanalyse, binding, trendanalyse en de Best Practices.

Uit de interne analyse van RTVA is gebleken dat de sociale mediastrategie onregelmatig is. Het niet actief gebruiken van sociale media heeft gevolgen voor het aantal volgers. Het uploaden van nieuwsitems die een dag eerder hebben plaatsgevonden, werkt hier ook niet aan mee. Dit is voorgelegd aan sociale media expert Geert van der Veen. Hij zegt dat RTVA op Facebook de losse items na de montage gelijk moet uploaden in plaats van de volgende dag, want anders is het oud nieuws. De volgers hebben het nieuws dan al ergers anders gehoord. Dit wordt bevestigd door de doelgroep tijdens de panelgesprekken. Sociale media expert Eric van de Berg vindt het enorm zonde dat de Facebook-pagina niet goed wordt gebruikt. Bijna alle omroepen halen volgens Eric de meeste mensen van Facebook af. Alles wijst uit dat RTVA de sociale media meer en consistenter moet gebruiken. Een teaser vinden respondenten een goed idee.

Bijna de helft van alle Nederlanders boven de vijftien jaar gebruikt Facebook. Volgens de experts is Facebook belangrijk bij het genereren van verkeer naar je pagina toe. Twitter heeft het voordeel van de snelheid en is belangrijk bij het binnen halen van informatie. De respondenten bij het panelgesprek vinden dat RTVA bij actuele zaken, zoals incidenten, direct moet melden. De snelste manier is dus op Twitter. Een aankondiging van nieuws hoeft volgens één expert niet, maar de andere experts en de respondenten vinden het wel goed werken. Aankondigingen op sociale media vergroten de kans dat mensen toch met je in aanraking komen. Uit de interne analyse bleek ook dat aankondigingen meer views opleverde. Dit moet RTVA dus blijven gebruiken op de sociale media.

Het is belangrijk voor RTVA om binding te hebben met volgers. Zorg voor interactie met de doelgroep, beantwoord vragen van volgers en zorg dat je content snel op je kanalen staat.

Geef de mensen een reden om je te volgen. Dit zorgt volgens de experts voor waardering en zijn mensen geneigd terug te komen. Ideeën die respondenten hier voor hebben zijn: vragen voor politici, polls, stellingen, foto’s insturen en meningen/verhalen van de

Amstelveners. Zorg voor ‘likeable’ content. Dit in combinatie met een prikkelende tekst moet voor veel interactie, shares en likes zorgen. Hierbij moet RTVA goed in de gaten houden wat goed aanslaat bij de doelgroep en wat juist niet.

Andere ideeën hebben te maken met trends. WhatsApp, Instagram en Meerkat zijn drie trends die groeiend zijn. De experts hebben ervaring met WhatsApp en zijn er tevreden over. De respondenten vinden ook dat WhatsApp mogelijkheden biedt voor RTVA. Dat kan RTVA gebruiken, mits WhatsApp consistent gebruikt gaat worden. Dat geldt niet voor Instagram. Zowel de experts en de respondenten zien de beperkingen van Instagram en raden het gebruik hiervan af. Over de applicatie Meerkat zijn de respondenten wel enthousiast. Wanneer er in Amstelveen een groot incident is, willen ze het graag live van RTVA zien.

Actualiteit vinden de experts en de respondenten belangrijk bij een nieuwsomroep. Als er nieuws is, moet RTVA dat gelijk laten weten. Beeldmateriaal is daarbij zeer belangrijk. Bij ‘breaking news’ mag het eerste woord éénmalig in hoofdletters. Dit soort nieuws mag veel worden gepost. De doelgroep wil graag met ‘jij’ aangesproken worden. Met humor moet RTVA oppassen. Humor moet aangepast worden aan het nieuws en mag niemand schaden. RTVA mag ook vaker naar de mening van de Amstelveners vragen. Daarbij moeten ze kijken naar de tijden waarop de meeste mensen online zijn. De respondenten hebben aangegeven tussen 07:00 uur en 09:00 uur actief te zijn. Ook in de namiddag tussen 15:00 uur en 18:00 uur is dit het geval. Voor de meeste kliks op Twitter moet je tweeten om 12:00 uur en om 18:00 uur. Voor de meeste retweets moet je tweeten om 17:00 uur. Om op Facebook berichten gedeeld te krijgen, is 13:00 uur de beste tijd. Voor de meeste kliks is 15:00 uur het best. Met het posten moet RTVA zo veel mogelijk rekening houden met deze tijden. Ook moet RTVA geen twee dingen posten op hetzelfde tijdstip. Dit kan voorkomen worden door één persoon verantwoordelijk te maken voor de sociale media. Ook moet er een back-up worden aangewezen die het over kan nemen als de hoofdpersoon niet beschikbaar is.

12 Advies

In dit hoofdstuk wordt er een sociale mediastrategie geschreven op basis van deskresearch en fieldresearch. Daarnaast worden er nog belangrijke adviezen gegeven over de sociale media. Als laatste worden er voorbeelden gegeven van posts op sociale media.

12.1 Sociale mediastrategie

Dag Tijd Wat Facebook Twitter YouTube

Maandag 07:00 Stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto) 12:00 Tussenstand stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto) 15:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:30 Uitslag Stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto)

18:00 Journaal online x (tekst + video) x (tekst + video) x

Dinsdag 07:00 Vraag aan politici x (tekst + foto) x (tekst + foto) 12:00 Vb. van een vraag x (tekst + foto) x (tekst + foto) 15:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:30 Gekozen vragen x (tekst + foto) x (tekst + foto)

18:00 Journaal online x (tekst + video) x (tekst + video) x

Woensdag 07:00 Poll x (tekst + foto) x (tekst + foto) 12:00 Vb. Poll + tussenstand x (tekst + foto) x (tekst + foto) 14:30 Item vragen aan politici x (tekst + video)

15:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

15:30 Item vragen aan politici x (tekst + video)

16:00 Item vragen aan politici x

17:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:30 Uitslag poll x (tekst + foto) x (tekst + foto)

18:00 Journaal online x (tekst + video) x (tekst + video) x

Donderdag 07:00 Verhaal Amstelvener insturen x (tekst + foto) x (tekst + foto) 12:00 Vb. verhaal x (tekst + foto) x (tekst + foto) 15:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:30 Gekozen verhaal x (tekst + foto) x (tekst + foto)

18:00 Journaal online x (tekst + video) x (tekst + video) x 19:00 Weekendagenda Amstelveen x (tekst + foto) x (tekst + foto)

Vrijdag 07:00 Stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto) 12:00 Tussenstand stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto) 14:30 Verhaal Amstelvener x (tekst + video)

15:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

15:30 Verhaal Amstelvener x (tekst + video)

16:00 Verhaal Amstelvener x

17:00 Teaser aankondiging x (tekst + video)

17:30 Uitslag Stelling x (tekst + foto) x (tekst + foto)

18:00 Journaal online x (tekst + video) x (tekst + video) x

Zaterdag 13:00 Foto insturen + vb x (tekst + vb foto) x (tekst + vb foto) 15:00 Nieuwstips van Amstelveners x (tekst + foto) x (tekst + foto) 17:00 Vb ingestuurde foto x (tekst + vb foto) x (tekst + vb foto)

Zondag 13:00 Foto insturen + vb x (tekst + foto) x (tekst + foto) 15:00 Nieuwstips van Amstelveners x (tekst + foto) x (tekst + foto) 17:00 Vb ingestuurde foto x (tekst + vb foto) x (tekst + vb foto) 18:00 Sportuitslagen x (tekst + foto) x (tekst + foto)

12.2 Adviezen sociale media

- Meld nieuws zo snel mogelijk als het beschikbaar is.

- Wacht niet tot de volgende dag met uploaden van nieuwsitems op de sociale media, maar doe dat gelijk als de nieuwsitems gemonteerd zijn.

- Zorg met aankondigingen er voor dat volgers op de hoogte zijn van wat er gaat komen. Laat ook zien waar je mee bezig bent door middel van een foto.

- Bij de meeste mensen staat Facebook op nummer één, dus gebruik dit consistent en op de juiste tijden.

- Gebruik Twitter voor updates bij incidenten en zorg voor veel foto’s. - Gebruik altijd foto’s of video’s bij een post.

- Zorg voor een livestream op je website zodat iedereen ook vanaf de website naar RTVA kan kijken.

- Zorg voor binding en interactie met je doelgroep. Luister naar je doelgroep en beantwoord vragen. Vraag naar hun mening na een nieuwsfeit. Betrek ze bij het nieuws.

- Gebruik de applicaties WhatsApp en Meerkat (Periscope). Gebruik ze dan wel consistent en bedank mensen als ze een bijdrage leveren.

- Gebruik bij ‘breaking news’ éénmalig hoofdletters bij het eerste woord. - Spreek je doelgroep aan met ‘je’ of ‘jij’.

- Pas humor aan op je nieuws. Mensen moeten zich niet aangevallen of beledigd voelen.

- Zorg voor deelbare berichten om je bereik te vergroten.

- Zorg voor prikkelende teksten en beelden die zorgen dat mensen je post wel moeten liken of delen.

- Maak één persoon verantwoordelijk voor de sociale media. Alleen hij of zij plaatst berichten op sociale media. Er moet wel een back-up aangewezen worden.

- Kijk wat je doelgroep leuk en interessant vindt. Kijk welke onderwerpen populair zijn door middel van views, likes en gedeelde berichten. Kijk wat aanslaat.

- Zorg voor mooie foto’s, sportfoto’s en backstage foto’s.

13 Evaluatie

De deskresearch is goed verlopen. Relevante informatie is hier naar voren gekomen en is voorgelegd aan experts en respondenten. De diepte-interviews waren te vroeg gepland. Nog niet alle deskresearch was voltooid. Helaas was het voor de experts niet mogelijk het diepte-interview later te plannen. Beide experts werkten bij een belangrijke nieuwsoproep, dus heb ik de keuze gemaakt ze toch te interviewen. Hierdoor miste ik een aantal vragen, bijvoorbeeld over de trends en de tone-of-voice. Gelukkig heb ik dit tijdens de

panelgesprekken wel gevraagd. Desondanks ben ik zeer tevreden met de antwoorden van de experts.

In mijn PvA stond dat voor panelgesprekken zes tot acht mensen nodig waren. Het eerste panelgesprek bestond uit acht personen. Dit vond ik echter te veel. Tevens waren er zes mannen en twee vrouwen. Ook heb ik twee mensen te weinig bij het gesprek betrokken. Ze waren uit zichzelf al stil, maar ik had er meer mee kunnen doen. In het tweede panelgesprek heb ik zes mensen uitgenodigd, omdat ik acht te veel vond. Ook heb ik hier meer ook het geslacht gelet. Bij het tweede en derde panelgesprek zaten er evenveel vrouwen en mannen. De panelgesprekken met zes mensen ging veel beter dan het panelgesprek met acht mensen. Iedereen was ongeveer evenveel aan het woord, op één persoon na. Die persoon heb ik drie keer bij het gesprek proberen te betrekken, maar hij gaf kort antwoord. Bij de niet-volgers had ik beter kunnen vragen wat andere nieuwsomroepen goed doen. Nu vroeg ik wat RTVA moet doen om hen als volger te krijgen, mar het was lastig antwoord geven voor de respondenten.

Zowel de experts als de respondenten hebben gezegd dat RTVA moet kijken wat aanslaat en hoe het gaat. Er kan na twee of drie maanden vervolg onderzoek gedaan worden. Dit kan door middel van enquêtes of panelgesprekken met volgers. Hier kan gevraagd worden hoe RTVA de sociale media heeft gebruikt. Deze feedback is weer te gebruiken om de sociale mediastrategie aan te passen.

14 Literatuurlijst

Bennett, S. (6 januari 2015). What are the Best Times to Post on #Facebook, #Twitter and #Instagram? Geraadpleegd op: 10 april, van: http://www.adweek.com/socialtimes/best-time- to-post-social-media/504222

Boekee, S. (2015). Nationale Social Media Onderzoek 2014. Geraadpleegd op: 7 april 2015, van:

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved= 0CCEQFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.marketingoost.nl%2Fdls%2F162&ei=7gkUVZOT NsLT7Abz2oHYAg&usg=AFQjCNGumGDtN0_B9bNx_qB3pg-

0HBstdg&sig2=hbEfbHfLLuwAuPAtdfbRwA&bvm=bv.89217033,d.ZGU

Both Social. (30 maart 2015). Voordelen social media kanalen. Geraadpleegd op: 7 april 2015, van: http://www.bothsocial.nl/social-media-marketing/voordelen-social-media/

Cloux, du S. (z.j.) De basis van een social media strategie. Geraadpleegd op: 25 mei 2015, van: https://www.karelgeenen.nl/tips2014/de-basis-van-een-social-media-strategie/

Facebook-pagina RTVA. (2015). Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

https://www.facebook.com/RTVAmstelveen?fref=ts

Geenen, K. (z.j.). Sociale media strategie: Hoe pak je dat aan? Geraadpleegd op: 25 mei 2015, van: https://www.karelgeenen.nl/handleiding/social-media-strategie/

Gemeente Amstelveen. (2013). Stadspeiling. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

http://www.amstelveen.nl/web/Feiten-en-Cijfers/Stadspeiling.htm

Hall, van E. (11 december 2015). 15 social media trends 2015. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van: http://mediaweb.nl/blog/15-social-media-trends-2015/

Ketterij, van de B. (9 januari 2015). 5 social media marketing trends voor 2015.

Geraadpleegd op: 7 april 2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2015/01/09/5- social-media-marketing-trends-voor-2015-infographic/

Marzano, Thomas. (april 2012). Social media versterken de relatie met je doelgroep. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved= 0CDIQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.managementexecutive.nl%2Fdownloaden%2F1256 4%2FThomas-Marzano-over-de-inzet-van-social-media-binnen-

Philips&ei=ihYUVfHAGMS17gbd0oCwCg&usg=AFQjCNEY6VwuAHi0RFuDZ555q_nJsXSY dg&sig2=hfGkpbpJip9G7S9yPduMcA&bvm=bv.89217033,d.ZGU

OLON. (z.j.) De lokale omroep in beeld. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/Presentatie%20Ipsos%20bereikonderzoek%20s ept_%202012.pdf

Oosterveer, D. (27 januari 2014). Social media in Nederland 2014: jongeren blijven Facebook trouw. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

http://www.marketingfacts.nl/berichten/nationale-social-media-onderzoek-2014

Otten, Nadine. (z.j.). Binding op social media. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

http://www.senefelder.nl/artikel/binding-op-social-media

Radar TV. (23 maart 2015). Wat is meerkat? Geraadpleegd op: 17 april 2015, van:

http://www.radartv.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/wat-is-meerkat/

Rightmarktonderzoek. (z.j.). Groepsdiscussies. Geraadpleegd op: 11 maart 2015, van:

http://www.rightmarktonderzoek.nl/kwalitatief-onderzoek/groepsdiscussies

Rightmarktonderzoek. (z.j.). Voor- en nadelen kwantitatief onderzoek. Geraadpleegd op: 14 februari 2015, van: http://www.rightmarktonderzoek.nl/kwantitatief-onderzoek/voor-en- nadelen-kwantitatief-onderzoek

Roeters, A.S. (16 april 2014). Kwalitatief onderzoek. Geraadpleegd op: 28 februari 2015, van: http://www.scholenmetsucces.nl/informatiecentrum/k/kwalitatief-onderzoek

RTV Amstelveen. (22 juli 2013). Over ons. Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

http://www.rtvamstelveen.nl/over-ons

Twitter-account RTVA. (2015). Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

https://twitter.com/rtvamstelveen?lang=nl

YouTube kanaal RTVA. (2015). Geraadpleegd op: 26 maart 2015, van:

15 Bijlage

In document Een sociale mediastrategie voor RTVA (pagina 52-63)