• No results found

5. Resultaten veldwerk

5.1.1 Verandering consumentlandschap

De Javastraat en daarmee ook de Indische buurt West wordt over het algemeen getypeerd als een multiculturele buurt. Er wonen veel Turkse en Marokkaanse mensen, maar ook mensen uit de Antillen en Suriname. Logisch dan ook dat veel wijkondernemers deze

kenmerken gebruiken wanneer zij praten over hun vaste of oude klanten. De term 'Arabisch' of 'allochtoon' wordt vaak gehoord. Andere kenmerken van deze groep klanten is dat deze vaak in grote hoeveelheden kopen, gericht zijn op een lage prijs en met name gezinsmensen zijn. Ook wordt wel eens opgemerkt dat deze klanten veelal zijn verhuisd. Men komt nog wel eens terug, maar echter lang niet zo regelmatig als vroeger.

In sterke tegenstelling staan de nieuwe bewoners in de wijk, oftewel de nieuwe klanten. Af en toe worden zij nog wel eens omschreven als 'studenten', echter de meest

overeenkomstige beschrijvingen zijn 'jong' en 'alleenstaand'. Ook wordt opgemerkt dat het hier vaak om Nederlandse mensen gaat en wordt het woord 'yuppen' wel eens gebruikt. Typisch verschil met de oude klanten is te zien in het koopgedrag van deze nieuwe groep. Pinnen voor kleine bedragen is namelijk gebruikelijk, men koopt vaak kleine hoeveelheden, is opzoek naar kwalitatief goede producten en goede service en is niet zo gefocust op een lage prijs.

Een sterk verschil is verder nog te zien in de beschrijving van ondernemers die zich richten op dagelijkse behoeften en ondernemers die meer luxe artikelen verkopen. Deze laatste merkt namelijk een veel sterker verschil ten opzichte van vroeger. De eigenaar van een supermarkt bijvoorbeeld merkte op dat het bij een aantal van de nieuwe bewoners nog niet

'in hun systeem zit' om bij een Turkse supermarkt binnen te komen. Hij had het idee dat zijn winkel gemeden wordt vanwege het etnische en kleinschalige karakter.

Ondernemers die luxe artikelen, zoals brillen of speciale lampen verkopen, zeggen vooral dat zij steeds vaker gevonden worden via het internet. Wat overigens tevens een kenmerk is van de nieuwe klanten, men gebruikt vaak het internet. Een enkele ondernemer binnen dit segment stelde verder nog dat de nieuwe bewoners trendgevoeliger zijn.

5.1.2 Marketingmix

Te beginnen met de bespreking van de dimensie 'prijs'. Geen van de gesproken ondernemers geeft aan enige verandering in het prijsniveau te hebben gedaan, naar aanleiding van de nieuwe bewoners. Wel wordt een enkele keer aangegeven dat het prijsniveau minder van belang is geworden. De nieuwe bewoners laten zich niet hoofdzakelijk leiden door een lage prijs, maar wat voorop staat is de kwaliteit van het product en daarnaast ook de kwaliteit van de service.

Vaak zijn het specialistische of luxe producten waar de nieuwe bewoner naar opzoek is. Wat duidelijk uit de interviews naar voren komt is dat de wijkondernemers op deze behoefte willen inspringen. Men past het assortiment aan. Hoewel het alleen de ondernemers die zich richten op luxeartikelen zijn die aangeven dat de verandering van hun assortiment meer ingegeven is door trends, is deze zelfde verandering ook zichtbaar bij ondernemers die zich richten op dagelijkse behoeften. Zo is bijvoorbeeld een lokale supermarkt meer pierre de monton (een soort paddenstoel) en zeekruit gaan inslaan en verkopen en ook gedroogd fruit en zaden, de zogenaamde superfoods, zijn door de komst van nieuwe bewoners meer intrek gekomen. Voorbeelden van luxe artikelen zijn ondermeer koksmessen van Sabatier of brillen gedragen door bekende mensen, zoals Arnold Schwarzenegger.

Wat verder opvalt in de wijze van promotie is dat het internet een steeds grotere invloed heeft. Vooral ondernemers in het luxe segment geven aan dat men regelmatig gevonden wordt via het internet. Ook zoeken klanten bijvoorbeeld eerst op internet uit wat men wil en komt daarna pas naar de winkel.

Slechts een enkele ondernemer geeft aan niets met internet te willen doen. De meeste ondernemers daarentegen denken er echter over na om meer, of in ieder geval iets, met het internet te gaan doen. Men heeft het dan over het maken of vernieuwen van een website. Daarnaast wordt een facebook pagina ook gezien als een goede optie. Het doel is met name om vindbaar te zijn en mogelijk potentiële klanten op de hoogte te stellen van aanbiedingen. Alleen de eigenaar van een kledingzaak sprak over het verkopen van artikelen via het

internet. Naast bewoners uit de wijk richt zij zich echter ook op potentiële klanten in het buitenland. Logisch dan ook dat een webshop haar interesse heeft.

Betreffende de locatie geven vier van de zes ondernemers aan dat zij tevreden zijn met de vestigingsplaats. Geen van deze vier overweegt te verhuizen en is over het algemeen positief over de toekomst van de Javastraat. De twee ondernemers die overwegen om te verhuizen willen dit met name vanwege de komst van nieuwe bewoners. Beide geven aan dat wegens het vertrek van hun oorspronkelijke doelgroep, mensen met een islamitische achtergrond, ze overwegen om te verhuizen naar een betere locatie, dan wel naar een plek waar meer mensen met deze achtergrond wonen.

Kijkende naar de resultaten omtrent de marketingmix dan kan gesteld worden dat alleen de eerste hypothese verworpen kan worden. Geen van de ondernemers geeft aan naar

aanleiding van de nieuwe bewoners een verandering in prijsniveau te hebben doorgevoerd. Wel gaat men zich steeds meer richten op specialistische en luxe producten, welke

ingegeven zijn door trends. Hiernaast is ook een intentie richting het internet te zien en overwegen enkele ondernemers om wegens de komst van nieuwe bewoners te verhuizen. Hiermee zijn hypothese 2, 3 en 4 enigszins bevestigd.