• No results found

Veiligheidsaanwijzingen

In document Installatie- en gebruiksaanwijzing (pagina 5-10)

2.4.1 Voorafgaand aan werkzaamheden aan het hydraulische systeem

● Werkzaamheden aan de DAIKIN EKHHP (als bijv. de plaatsing, de aansluiting en de eerste inbedrijfstelling) alleen laten uitvoeren door personen die gemachtigd zijn en voor de betreffende werkzaamheden een bevoegd-heidstechnische of bedrijfsmatige opleiding hebben genoten en aan vakkundige, door de bevoegde instanties erkende vervolgoplei-dingen hebben deelgenomen. Hierbij horen in het bijzonder verwarmingsmonteurs en koel- en klimaattechnici die door hun opleiding of vakkennis ervaring hebben opgedaan met het op deskundige wijze installeren en onder-houden van verwarmings-, koel- en klimaatin-stallaties evenals van warmtepompen.

Schakel bij alle werkzaamheden aan de DAIKIN EKHHP de hoofdschakelaar uit en vergrendel deze om onbedoeld opnieuw inschakelen te voorkomen.

● Loodverzegelingen mogen niet beschadigd of verwijderd worden.

● De wateraansluiting moet aan de eisen van EN 12897 voldoen.

● Er mogen uitsluitend originele DAIKIN reser-veonderdelen worden gebruikt.

2.4.2 Elektrische installatie

● De elektrische installatie mag uitsluitend worden aangelegd door elektrotechnisch deskundig personeel met inachtneming van de van toepassing zijnde elektrotechnische richtlijnen en de voorschriften van het energiebedrijf (EVU).

● De netaansluiting moet conform IEC 60335-1 via een scheidingsvoorziening worden

gemaakt die de scheiding van iedere pool met een contactopeningswijdte conform de voorwaarden van overspanningscategorie III voor volle scheiding heeft.

● Vergelijk voor het aansluiten van de stroom-toevoer de netspanning op het typeplaatje van de CV-installatie (~230, 50 Hz) met de voedingsspanning.

● Voor werken aan onder stroom staande onderdelen, alle stroomkringen van de

instal-Buiteninstallatie Binnenunit

ERWQ02AAV3 EKHHP300A*2V3

EKHHP500A*2V3

hoofdschakelaar uitschakelen, zekering scheiden) en tegen onbedoeld opnieuw inschakelen beveiligen.

● Breng - na het voltooien van de werkzaam-heden - toestelbekleding en onderhouds-roosters onmiddellijk weer aan.

2.4.3 Werkzaamheden aan koelinstallaties (warmtepomp)

De DAIKIN EKHHP heeft voor zijn functie fluor broeikasgas nodig.

● Draag altijd een veiligheidsbril en veiligheids-handschoenen.

● Zorg bij werkzaamheden aan het koudemid-delcircuit voor een goede ventilatie van de werkplek.

● Voer nooit werkzaamheden aan het koude-middelcircuit uit in gesloten ruimten of werkputten.

● Laat koudemiddel niet met open vuur, gloeiende of hete voorwerpen in aanraking komen.

● Koudemiddel nooit in de atmosfeer laten ontsnappen (hoge druk op de uittredings-zijde).

● Wanneer serviceslangen worden losge-koppeld van de vulaansluitingen, de aanslui-tingen nooit in de richting van het lichaam laten wijzen. Er kunnen nog resten koude-middel ontsnappen.

● Bij verdacht op een lekkage in het koudemid-delcircuit: Nooit het koudemiddel met de geïntegreerde compressor terugpompen in het buitentoestel van de warmtepomp - zuig het altijd met een hiervoor geschikt

recyclingsapparaat af en recycle het.

● Componenten en reserveonderdelen moeten aan de minimale technische vereisten van de fabrikant beantwoorden.

2.4.4 Installatielokatie van het apparaat Voor een veilige en storingsvrije werking is het noodzakelijk, dat de installatielocatie van de DAIKIN EKHHP aan de in hfst. 4.3 nauwkeurig beschreven veiligheidsrelevante criteria voldoet.

Aanwijzingen m.b.t. de installatielocatie van andere componenten zijn in de bijbehorende, meegeleverde documentatie opgenomen.

2.4.5 Aansluiting aan sanitairzijde

● Neem de volgende richtlijnen in acht:

– EN 1717 – Protection against pollution of potable water installations and general requirements of devices to prevent pollu-tion by backflow (Bescherming van drink-water tegen verontreinigingen in drinkwa-terinstallaties en de algemeen eisen aan veiligheidsvoorziening ter voorkoming van verontreiniging van drinkwater door terug-stromen)

– EN 806 – Specifications for installations inside buildings conveying water for human consumption (Technische regels voor drinkwaterinstallaties)

– en aanvullend, de wetgeving in het land van gebruik.

In de watertoevoer naar de DAIKIN EKHHP moet een veiligheidsklep gemonteerd zijn.

Tussen veiligheidsklep en DAIKIN EKHHP mag zich geen afsluitarmatuur bevinden.

Eventueel vrijkomende stoom of water moeten met afvoerleiding met geschikte en continue helling vorstveilig, gevaarloos en zichtbaar afge-voerd kunnen worden.

Door aansluiting van een zonne-energiesysteem kan de boilertemperatuur boven de 60 °C komen te liggen.

● Bij de installatie daarom een schroeibe-scherming (bijv. VTA32 +

schroefverbindingsset 1") monteren.

Voor werkzaamheden aan plaatsgebon-den koelinstallaties (warmtepompen) en airconditioning-installaties is voor Europa de goedkeuring van een deskundige con-form de F-gassenbepaling (EG)

nr. 303/2008 noodzakelijk.

– Tot 3 kg totaal koelmiddelvolume: certificaat van bekwaamheid categorie II

– Vanaf 3 kg totaal koelmiddelvolume: certifi-caat van bekwaamheid categorie I

De tapwaterkwaliteit moet

overeen-stemmen met de EU-richtlijng 98/83 EC

en de ter plaatse geldende voorschriften.

2.4.6 Eisen aan het drukloze boilerwater Ter vermijding van corrosieproducten en afzet-tingen, de desbetreffende regels van de techniek in acht nemen.

Mininumvereisten voor de kwaliteit van vul- en aanvulwater:

– Waterhardheid (calcium en magnesium, berekend als calciumcarbonaat):

≤ 3 mmol/l – Geleidbaarheid:

≤ 1500 (ideaal: ≤ 100) μS/cm – Chloride: ≤ 250 mg/l

– Sulfaat: ≤ 250 mg/l – pH-waarde: 6,5- 8,5

Bij vul- en aanvulwater dat zeer hard is

(>3 mmol/l - som van calcium- en magnesium-concentraties, berekend als calciumcarbonaat) moeten er maatregelen voor onzilting, ont-harding of stabilisatie van de hardheid worden genomen. Wij adviseren Fernox kalk- en corro-siebeschermingsmiddel KSK. Bij andere van de minimum eisen afwijkende eigenschappen zijn er geschikte conditioneringsmaatregelen nood-zakelijk om aan de vereiste waterkwaliteit te voldoen.

Het gebruik van vul- en aanvulwater dat niet aan de vermelde kwaliteitsvereisten voldoet, kan een duidelijk verkorte levensduur van het apparaat veroorzaken. Alleen de exploitant is hiervoor ver-antwoordelijk.

2.4.7 Werking De DAIKIN EKHHP

● pas gebruiken als de installatie en de aansluit-werkzaamheden zijn voltooid.

● alleen gebruiken als de boiler geheel is gevuld (vulpeilweergave).

● uitsluitend met drukregelaar aan de externe watervoorziening (toevoerleiding) aansluiten.

● uitsluitend met de voorgeschreven

hoeveelheid en soort koudemiddel gebruiken.

● uitsluitend met gemonteerde afdekkap gebruiken.

De voorgeschreven onderhoudsintervallen moeten aangehouden en inspectiewerkzaam-heden uitgevoerd worden.

2.4.8 Gebruiker wegwijs maken

● Voordat u de DAIKIN EKHHP overdraagt, moet u de gebruiker uitleggen hoe hij de installatie kan bedienen en controleren.

● Overhandig de gebruiker de technische documenten (dit document en alle andere geldige documenten) en wijs de gebruiker er op, dat deze documenten altijd beschikbaar en in de onmiddellijke omgeving van het apparaat dienen te worden bewaard.

● Documenteer de oplevering.

Indien er een optionele externe

ver-warming via een

ribbelbuis-warmtewis-selaar van de EKHHP500A*2V3 is

aan-gesloten gelden deze minimum eisen ook in het

geval van het vul- en aanvulwater van dit

ver-warmingscircuit.

3 Productbeschrijving

Opbouw van de DAIKIN EKHHP – legenda zie tab. 3-1

Naam (EKHHP)Pos.Naam (regeling) 30Toets "Aan / Uit" 31Bedrijfsindicator LED 32Weergave bedrijfsmodus "Geluidsarme modus" actief zonne-energie of voor verdere warmtebron (3/4" IG + 1“ AG) (alleen EKHHP500A*2V3)33Weergave bedrijfsmodus "Warmwaterverwarming" actief zonne-energie voor verdere warmtebron (3/4" IG + 1“ AG) (alleen EKHHP500A*2V3)34Weergave sensornummer (zie tab. 7-1) Cu Ø 3/8" (9,5 mm)35Weergave tijdstip Cu Ø 1/4" (6,4 mm)36Weergave weekdag 37Weergave koelmiddelcompressor actief 38Weergave schakeltijdprogramma ingeschakeld zonne-energie of retour voor verdere warmtebron39Weergave van actieve schakeltijden 40Weergave Uit-status in het schakeltijdprogramma 41Weergave Booster-Heater (BSH) ingeschakeld 42Weergave extern signaal (HT/NT / Smart Grid) 43Weergave bedrijfsmodus "Inbedrijfstelling", "Ontdooimodus" actief 44Weergave buitentemperatuur of temperatuur in de warmwaterboiler 45Weergave bedrijfsmodus "Automatisch" actief 46Weergave buitentemperatuur actief DHW47Weergave warmwatertemperatuur of andere temperatuurwaarden (in verbinding met pos. 44 / 46) 48Weergave "Functie niet beschikbaar" 49Weergave parameterinstelmodus actief 50Weergave servicetechnicus vereist 51Weergave parametercode of foutcode 52Toetsen instelling warmwatertemperatuur 53Toets bedrijfsmodus "Automatisch" 54Toets programmering 55Toets bedrijfsmodus "Hoog vermogen" 56Toets activering/deactivering schakeltijdprogramma 57Toets bedrijfsmodus "Geluidsarm" 58Toetsen tijdinstelling 59Toets foutcode/parameterinstelling Kort indrukken: Weergave laatste foutcode 5 s indrukken: Instap parameterinstellingen

4 Montage en installatie

In document Installatie- en gebruiksaanwijzing (pagina 5-10)