• No results found

6.1 Schoolarts

De Jeugdgezondheidszorg van de GGD werkt preventief, dat wil zeggen: uit voorzorg. Zij nodigen leerlingen gedurende de gehele schoolperiode minimaal 3 keer uit voor een onderzoek om mogelijke problemen in het opgroeien te signaleren.

5-6 jarige leerlingen

Zij nodigen alle leerlingen rond de leeftijd van 5 à 6 jaar uit voor een onderzoek door de jeugdarts en doktersassistente. Er wordt gekeken naar lengte, gewicht, ogen, oren, houding, motoriek, spraak- en taalontwikkeling.

10-11 jarige leerlingen

Alle leerlingen rond de leeftijd van 10 à 11 jaar worden uitgenodigd voor een onderzoek door de jeugdverpleegkundige. Tijdens dit onderzoek wordt onder andere gelet op hoe uw kind zich voelt en gedraagt en hoe het gaat in contact met leeftijdsgenoten. Ook is er aandacht voor uw vragen over het gedrag van uw kind en/of de opvoeding.

Voorafgaand aan het onderzoek komt de doktersassistente op school om de lengte en het gewicht van uw kind te meten en om de ogen na te kijken. De resultaten hiervan worden door de

verpleegkundige met u en uw kind besproken.

2e klas voortgezet onderwijs

De jongeren in de 2e klas van het voortgezet onderwijs worden voor een onderzoek door de jeugdverpleegkundige uitgenodigd.

De GGD gaat graag in gesprek met ouders, leerlingen en scholen over de gezondheid en de ontwikkeling van leerlingen.

Wilt u een extra onderzoek voor uw kind aanvragen, of heeft u andere vragen, bijvoorbeeld over opvoeding, voor of over de GGD? Zij zijn bereikbaar op tel. 088-0100550 of ​info@ggdhn.nl Zie ook: ​www.ggdhollandsnoorden.nl

6.2 Schade en aansprakelijkheid

Voor onze school is er een aansprakelijkheidsverzekering voor het Bestuur, leerkrachten en vrijwillige medewerkers afgesloten. Er is dekking ingevolge de Aansprakelijkheidsverzekering als leerkrachten en vrijwillige medewerkers onrechtmatig handelen.

Waarvoor is de school verzekerd? Bijvoorbeeld:

● Tijdens handvaardigheid laat een leerkracht een potje verf over de kleding van een leerling vallen. De ouders kunnen dan de school aansprakelijk stellen voor de schade.

Waarvoor is de school niet verzekerd? bijvoorbeeld:

● Indien leerlingen van thuis spullen meenemen naar school, is de school niet aansprakelijk voor het kapot gaan of kwijtraken van de spullen. Laat daarom leerlingen ook geen dure spullen meenemen naar school.

● Fietsen, die de leerlingen op het schoolplein of in de fietsenstalling stallen.

● Spullen, die leerlingen tijdens sporttoernooien kwijt raken.

Schade veroorzaakt door leerlingen valt buiten de aansprakelijkheidsverzekering van de school. De ouders hebben hun eigen aansprakelijkheidsverzekering. Bijvoorbeeld:

● Een kind, die een gat knipt in de trui van een ander kind.

● Een kind, die per ongeluk een bal door de ruit gooit.

Uw kind valt onder uw eigen verzekeringspakket zowel voor veroorzaakte schade als ziekte en ongevallen.

41

6.3 Hulpverlening en (financiële) ondersteuning

Sinds 1 januari 2009 is de vergoeding van diagnostiek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Het woord 'enkelvoudig' wil zeggen dat er géén sprake mag zijn van bijkomende stoornissen zoals bijvoorbeeld AD(H)D.

Alle leerlingen in het primair onderwijs van zeven jaar en ouder komen in aanmerking voor vergoeding van dyslexiezorg. Om te voorkomen dat alle leerlingen met leesproblemen worden aangemeld voor een dyslexie-onderzoek heeft de school de functie van poortwachter. De basisschool stelt een leesdossier samen om het vermoeden van ernstige dyslexie bij een leerling te

onderbouwen. Dit dossier bevat een overzicht van citoscores op lees- en spellingtoetsen en een beschrijving van de geboden hulp op school.

Regelhulp​ geeft een overzicht van zorg, hulp en financiële ondersteuning van verschillende organisaties zoals de gemeente, het CIZ, UWV en UWV WERKbedrijf. Kijk voor meer informatie op:

https://www.regelhulp.nl/

Stichting Leergeld West-Friesland​ richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Wie komen in aanmerking? Leergeld ondersteunt kinderen indien het inkomen van de ouders niet meer bedraagt dan 120% van het bijstandsniveau. Ouders of verzorgers kunnen een beroep doen op hulp van een lokale stichting Leergeld wanneer zij bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen. Ook gezinnen die moeten rondkomen van leefgeld, omdat zij in een schuldhulpverleningstraject zitten, kunnen een beroep doen op Leergeld.

Meer informatie: Wilt u voor uw kind(eren) een aanvraag indienen? Een aanvraagformulier is te vinden op ​www.leergeldwestfriesland.nl​. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over Stichting Leergeld? Leergeld is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met woensdag van 11.00 tot 15.00 uur op 0229 706800 of via e-mailadres ​info@leergeldwestfriesland.nl

6.4. Bestrijding van hoofdluis

Met enige regelmaat steekt dit beestje weer de kop op! Vandaar dat we op school in elke groep hoofdluisouders hebben. Zij controleren na elke vakantie alle leerlingen van de groep op hoofdluis.

Daarnaast is er een coördinator voor de continuïteit en voor begeleiding van ouders.

Wanneer er luizen worden geconstateerd, wordt dit doorgegeven aan de groepsleerkracht. De leerkracht stelt de ouders van het betreffende kind op de hoogte met het verzoek de haren van het kind te behandelen. De ouders van alle leerlingen uit de groep worden gewaarschuwd om extra alert te zijn op aanwezigheid van hoofdluis. Een paar weken later worden alle leerlingen van de groep opnieuw gecontroleerd om te kijken of het probleem is opgelost.

Preventief gebruiken veel leerlingen een hoofdluistas om de jas in op te bergen aan de kapstok.

Deze zijn, tegen een kleine vergoeding, verkrijgbaar op school.

6.5 Verkeer en vervoer

We willen graag een veilige verkeerssituatie rondom onze school. Vooral bij slecht weer als veel kinderen per auto gebracht en gehaald worden.

We vragen uw medewerking hieraan door iets verder te parkeren op de Reigerweg, langs de doorgaande weg (niet in de doodlopende straat), in de Dirk Wierengastraat of over het bruggetje in de bomenbuurt.

Wilt u bij het parkeren bij de Bouwsteen ook opletten waar u uw auto parkeert? Niet op de hoek, op de stoep of bij de ingang graag.

42

Fietsenstalling

We vinden het belangrijk dat kinderen deelnemen aan het verkeer en (als het kan) op de fiets naar school komen. Voor de kinderen die verder dan loopafstand van school wonen is een plaats in de fietsenstalling.

Kijk op de plattegrond die in de klas hangt, om te zien of uw kind op de fiets mag komen. De fietsen staan voor eigen risico in de stalling. (Vergeten fietsen worden ná schooltijd niet door de leerkracht binnen gezet)

Vervoer naar uitstapjes

We houden ons aan de volgende afspraken bij uitstapjes onder schooltijd:

● Er wordt altijd gezorgd voor voldoende begeleiding;

tenminste één persoon extra buiten de leerkracht, bij onderbouwgroepen meer.

● Groep 1 t/m 5 gaat lopend of met de auto, groep 6, 7 en 8 mag ook op de fiets.

● Bij vervoer met auto’s gelden de volgende afspraken:

maximaal 3 kinderen achterin, in de gordels op een zittingverhoger (voor kinderen kleiner dan 1.35 m).

(een inzittendenverzekering is verplicht)

● De kinderen gaan bij voorkeur na de excursie naar school terug.

Als ouders hun kinderen elders moeten ophalen, wordt dit bijtijds in de nieuwsbrief gemeld.

● Er wordt zoveel mogelijk vanuit school gestart: zo is er een betere controle op afwezigen en kan een andere leerkracht eventueel laatkomers opvangen.

6.6 Schoolveiligheidsplan

Wij hanteren binnen SKO West-Friesland een schoolveiligheidsplan. In dit plan staan de volgende onderdelen beschreven:

▪ Coördinatie veiligheid (BHV, ARBO)

▪ Schoolgebouw en omgeving (veiligheidscontroles in het gebouw en op het schoolplein)

▪ Schoolregels (gedragsregels, verzuimaanpak, aanpak pesten, privacy)

▪ Schoolbinding (schoolreisjes, schoolkamp, andere buitenschoolse activiteiten, functionerings- en beoordelingsgesprekken, ouderparticipatie, OR, MR, richtlijnen machtsmisbruik, klachtenregeling, vertrouwenspersoon, risico-inventarisatie e.d.) Ontruimingsoefening

Een keer per jaar organiseren we een ontruimingsoefening waar alle op dat moment in school aanwezige personen aan meedoen. Zo is dit voor leerlingen en leerkrachten een vertrouwde handeling als we dit een keer echt moet uitvoeren.

43

Risico inventarisatie en preventiemedewerker

De school beschikt over een risicoinventarisatie en –evaluatie (RI&E) gericht op veiligheid en gezondheid. Vanuit dit rapport worden aanbevelingen gedaan door de ARBO dienst.

Deze aanbevelingen worden opgenomen in o.a. de onderhoudsplanning.

Onze preventiemedewerker binnen de school bewaakt de RI&E. Per jaar wordt er een plan van aanpak gemaakt m.b.t. de veiligheid. Jaarlijks wordt dit geëvalueerd en bijgesteld.

Sociale veiligheid

We vinden het belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in en om onze school. Om dit structureel na te gaan houden we jaarlijks een onderzoek. Dit is een vragenlijst die wordt ingevuld door leerlingen (van groep 7 en 8), ouders en leerkrachten. De antwoorden van de vragenlijst worden verwerkt in een rapportage. Deze wordt besproken in de leerlingenraad, medezeggenschapsraad en het team.

Deze wordt vervolgens gepubliceerd op onze website.

De eventuele aanbevelingen worden uitgevoerd en geëvalueerd.

Alle onderdelen waarmee we werken aan de sociale veiligheid staan beschreven in het Sociaal Veiligheidsplan.

6.7 Ziek melden

Indien uw kind niet op school kunt komen vanwege ziekte, kunt u uw kind afmelden voor schooltijd.

Dit kan telefonisch of bij de leerkracht.

Indien een kind zonder afmelding afwezig is, bellen wij als school de ouders om te vragen of het kind thuis is.

Als uw kind een besmettelijke ziekte heeft wil de school dit graag weten, zodat we andere ouders hierover kunnen inlichten. Bij een epidemie maken wij hiervan melding bij de GGD.

6.8 Gezonde voeding

De school voert een actief beleid rond gezonde voeding. Voor de ochtendpauze nemen de leerlingen zelf iets te eten en drinken mee.

Gezonde pauzehap​ De leerlingen eten dagelijks een gezonde pauzehap. Een gezonde pauzehap bestaat uit groente en/of fruit. Een boterham mag ook.

Gezond drinken​ De leerlingen drinken tijdens de ochtendpauze dranken zonder toegevoegde suikers.

Of melk en liefst water.

Gezonde traktaties​ Wilt u bij voorkeur trakteren op gezonde traktaties. Geschikte traktaties zijn fruit of groente. Daarnaast kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een stuiterbal of potlood.

Leerkrachten zien er op toe dat kinderen een gezonde pauzehap meenemen. Als dat niet zo is, dan spreken zij de ouder (bij jonge kinderen) of het oudere kind hierop aan.

44