• No results found

4. De zorg voor leerlingen

4.3 Interne ondersteuning

Het volgen van leerlingen binnen de school

We streven ernaar, dat iedere leerling zich ononderbroken kan ontwikkelen en ontplooien. Ieder kind is anders. In de eerste plaats moeten de leerkrachten daarom de leerlingen goed kennen: Wat is hun onderwijsbehoefte? Daarnaast moet elk kind goed gevolgd worden: Hoe verloopt het

ontwikkelproces? Daar waar nodig volgt ondersteuning en begeleiding.

Wij volgen de vorderingen van leerlingen op onderstaande manieren:

● via observaties. De leerkrachten in groep 1 en 2 observeren veel. Ze volgen het kind in zijn/haar ontwikkeling. Op motorisch gebied, taal- en rekengebied en over de

sociaal-emotionele ontwikkeling worden lijsten ingevuld. Hiervoor gebruiken we de Leerlijnen Jong Kind van ParnasSys.

● met methodegebonden toetsen door het jaar heen.

● met methode-onafhankelijke toetsen, bijvoorbeeld de CITO toetsen voor spelling, begrijpend lezen, rekenen en technisch lezen. De afname van deze toetsen vindt twee keer per jaar plaats, vanaf groep 3.

De resultaten worden geanalyseerd door de groepsleerkracht. En worden besproken met de intern begeleider. Zo kunnen we vroegtijdig zorg signaleren. Er kan extra ondersteuning nodig zijn als een kind moeite heeft met lesstof, meer uitdaging behoeft of gedragsmatig steun nodig heeft.

Vormen van extra ondersteuning

- een actie analyse plan; De namen van kinderen die ‘lichte’ hulp nodig hebben worden gezet in de planning bij het volgende blok van hetzelfde onderwerp. Bijvoorbeeld klok kijken.

- een groepsplan; Per vakgebied wordt aangegeven welke kinderen ondersteuning nodig hebben.

Deze ondersteuning staat opgenomen in de dagplanning.

- een handelingsplan; Hierin wordt voor deze leerling aangegeven welke ondersteuning de leerling in een periode gaat krijgen. Deze plannen zijn individueel.

De inhoud van bovenstaande plannen wordt verwerkt in de dagplanning in het weekrooster. Hierin wordt aangegeven, welke extra ondersteuning aan de kinderen gegeven wordt.

Extra ondersteuning wordt zoveel mogelijk binnen de klas geboden door de groepsleerkracht en onderwijsassistent.

Als uw kind extra ondersteuning krijgt wordt u hierover geïnformeerd door de groepsleerkracht.

Ondersteuningsteam overleg

Leerlingen waarbij de ontwikkeling hulpvragen oproept, worden besproken in het ondersteuningsteam overleg. Het

ondersteuningsteam komt ongeveer 6x per jaar bijeen.

Het ondersteuningsteam bestaat altijd uit de intern begeleider, de directeur, de groepsleerkracht, de ouders, een orthopedagoog, schoolmaatschappelijk werk en een ambulant begeleider. Het kan ook zijn de er een logopedist, een psycholoog of bijvoorbeeld een dyslexiespecialist deelneemt aan het overleg. Dit is afhankelijk van de ondersteuningsvraag voor het kind.

In het ondersteuningsteam overleg worden afspraken gemaakt over de hulp die geboden kan worden aan het kind.

De bespreking wordt voorbereid door de intern begeleider door samen met leerkracht en ouders een zgn. Groeidocument in te vullen.

Externe instanties

- Hulp door externe instanties kan zijn voor logopedie, fysiotherapie, dyslexie-begeleiding, GGZ, School Maatschappelijk Werk (en Stadsteam). De ouders en/of school zoeken contact met de betreffende instantie. We streven er naar om de extra hulp op school en externe instanties zoveel

33

mogelijk op elkaar af te stemmen.

- Veilig Thuis; Als wij als school ons ernstig zorgen maken over het wel en wee van een kind, dan doen wij een melding bij Veilig Thuis. Wij informeren altijd van te voren aan u, als ouder, dat wij een Veilig Thuis melding doen.

- Vergoeding van onderzoek en behandeling door ziektekostenverzekering bij ernstige enkelvoudige dyslexie. Alle scholen volgen het dyslexieprotocol, daarin worden alle kinderen jaarlijks systematisch gevolgd in hun lees- en spellingontwikkeling.

Er is een groep leerlingen (ongeveer 25 % van alle leerlingen) die meer instructie en begeleiding nodig heeft binnen de school en dankzij die extra intensieve begeleiding (ook door ouders) een voldoende lees- en spelling niveau zal bereiken.

De vergoeding van diagnose en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Indien u vermoedt dat uw kind voor deze vergoeding in

aanmerking zou kunnen komen, kunt u contact opnemen met de leerkracht van uw kind of met de intern begeleider. Zie ook H 6.3 Hulpverlening en financiële ondersteuning.

Op de volgende pagina is de werkwijze van de interne ondersteuning schematisch weergegeven.

4.3.1 Meerkunners Signaleren

Bij de kleuters wordt gebruik gemaakt van het ingevulde en besproken intake formulier om meerkunners te signaleren. Vanaf groep 3 gebruiken we hiervoor de DHH-screening (Digitaal Handelingsprotocol Begaafdheid). Na signalering worden de leerkracht- en oudervragenlijsten ingevuld om aan de hand hiervan te bepalen of en welk extra aanbod nodig is naast het reguliere onderwijs. Vanaf groep 3 kijken we naast de DHH-screening ook naar een hoge score op Cito en methodetoetsen, begrijpend lezen, rekenen/ wiskunde, werkhouding, motivatie,

doorzettingsvermogen en creatief denkvermogen.

Aanbod

In samenspraak met de leerkracht en IB kan een kind geselecteerd worden voor Levelwerk (indien er sprake is van voorsprong op meerdere vakgebieden) of ander plusmateriaal (indien er sprake is van voorsprong op één specifiek vakgebied). We werken met Levelspel voor de kleuters en Levelwerk vanaf groep 3. Het werken met Levelwerk wordt aangestuurd door de Intern begeleiders. Om hier lestijd voor te maken wordt met name het rekenwerk gecompact door het werken met een routeboekje.

Elk kind dat met Levelwerk werkt krijgt hier een verslag van in het rapport. Per periode wordt bekeken of het werken met Levelwerk vervolg zal krijgen: dit is dus niet vanzelfsprekend.

Indien er sprake is van een voorsprong op één vakgebied, bijvoorbeeld rekenen of taal of spelling, wordt voor dat vakgebied een uitgebreid en uitdagender aanbod verzorgd.

Soms komt het voor dat een kind zo’n grote voorsprong heeft dat overwogen wordt om een groep over te slaan. Dit gebeurt altijd in samenspraak met de ouders en het ondersteuningsteam.

Extern aanbod

1.Binnen Stichting SKO West-friesland is een bovenschoolse plusklas opgezet, waar leerlingen één dag per week naar toe gaan en begeleid en uitgedaagd worden door gespecialiseerde leerkrachten.

Aan de hand van vastgestelde criteria en natuurlijk met toestemming van de ouders kunnen kinderen van onze school hierin geplaatst worden.

2.Voor hoogbegaafde leerlingen met intensieve ondersteuningsbehoeften waarin binnen de basis- en extra ondersteuning op de eigen basisschool onvoldoende kan worden voorzien, biedt De Westfriese Knoop ondersteuningsvoorzieningen waar groepen van maximaal 16

leerlingen één dag per week begeleiding ontvangen bij het werken aan doelstellingen op het gebied van leren leren, zelfverantwoordelijk leren, en het ontwikkelen van denk- en levensvaardigheden (denk aan: creatief en kritisch denken, ontwikkelen zelfinzicht, doorzettingsvermogen, samen leren).

De aanmelding hiervoor verloopt via het ondersteuningsteam.

34

35