• No results found

5.1 Jaarlijks terugkerende activiteiten Kinderboekenweek

In oktober vindt de kinderboekenweek plaats. Ieder jaar besteden wij aandacht aan het thema en aan de kinderboekenweek. In iedere groep wordt er gewerkt met het thema, waarbij leesplezier centraal staat.

Sinterklaasviering

De hierbij horende activiteiten en ontwikkelingen starten zodra Sinterklaas in Nederland is

aangekomen. Op of vlak voor 5 december komt Sinterklaas met zijn zwarte pieten bij ons op school.

We ontvangen hen met z’n allen buiten voor school.

De groepen 1 t/m 4 gaan daarna bij Sint Nicolaas op bezoek in de speelzaal.

De groepen 5 t/m 8 hebben een "surprise-dag". Leerlingen uit die groepen trekken lootjes en kopen zelf een cadeau voor een klasgenoot, voor een van tevoren vastgestelde prijs. Het cadeau wordt verpakt in een surprise.

De kinderen uit de groepen 1 t/m 4 krijgen van de Sint een cadeautje.

Kerstmis

De groepen worden in kerstsfeer gebracht met kerstbomen en kerstversiering. Met hulp van o.a. een catecheseproject wordt aandacht besteed aan Kerstmis.

Op de donderdag voor de kerstvakantie houden we een Kerstviering van 17.00 tot 18.30 uur. In iedere groep is een kerstmaaltijd. Hierbij wordt de hulp van ouders en kinderen ingeroepen.

Iedereen mag namelijk een gerecht/klein hapje meenemen naar school. Zo krijgen we een gevarieerd menu.

Carnaval

In november wordt een start gemaakt met het Carnavalsfeest: De verkiezing van Prins Carnaval en twee hofdames. Kinderen uit de groepen 8 kunnen zich opgegeven voor de Raad van Elf.

Op carnavalsdag komen alle kinderen verkleed naar school.

Als Prins Carnaval van Haringdonk er kans toe ziet viert hij ons feest, samen met zijn gevolg, een uurtje mee.

Verder bestaat het carnavalsprogramma uiteraard uit dansen, polonaisse, spelletjes doen, zingen en toneel.

De prins van de Hoeksteen en zijn gevolg lopen mee in de optocht. Alle kinderen van de school die hier aan mee willen doen, zijn van harte welkom.

Pasen

Op Witte Donderdag vieren we op school Pasen. Elk jaar wordt dit op een andere manier gedaan. Het paasverhaal speelt hierbij altijd een rol.

38

Open podium

Vier keer per jaar wordt het podium opgebouwd en mogen leerlingen zichzelf presenteren. Dit gebeurt in de vorm van muziek, zang, dans, toneel e.d.

De ouders van de kinderen die zich presenteren zijn welkom om te komen kijken.

Afscheidsmusical

Aan het einde van het schooljaar nemen we afscheid van groep 8 en hun ouders. De leerlingen van deze groep studeren een musical in en er wordt een afscheidsavond georganiseerd voor leerlingen en hun ouders in de laatste schoolweek.

Een jarige!

De verjaardag van elk kind wordt gevierd in de groep. Het kind krijgt dan ook de gelegenheid om te trakteren. Overleg vooraf met de leerkracht over het moment van trakteren. Ze mogen bij hun broertje/zusje langs om te trakteren.

5.2 Schoolreisje en schoolkamp

De groepen 1 t/m 7 gaan ieder jaar op schoolreisje. De kosten voor het schoolreisje zijn verwerkt in de ouderbijdrage.

De bestemming van het schoolreisje wordt bepaald door de Ouderraad en het team.

Groep 8 heeft een driedaags schoolkamp. Dit programma wordt samengesteld door de leerkracht van groep 8 en de begeleiders. Ruim voor deze tijd krijgt u van de leerkracht van groep 8 meer informatie over de organisatie rondom dit voor leerlingen en begeleiders onvergetelijke kamp.

5.3 Sportactiviteiten Sportdag

We organiseren jaarlijks een sportdag voor alle leerlingen. Dit doen we door mee te doen aan de Koningsspelen.

Sporttoernooien

Sportverenigingen in de buurt organiseren jaarlijks toernooien. Wij nodigen de leerlingen uit hieraan mee te doen. Wij verzorgen het contact tussen de organiserende vereniging en de deelnemende leerlingen.

Deelname aan deze buitenschoolse activiteiten valt onder verantwoordelijkheid van ouders. Voor de begeleiding van de leerlingen wordt een beroep gedaan op ouders.

Deelname aan de toernooien kost € 0,50 per kind.

Jeugd Sport Pas

Gedurende het schooljaar worden er door sportverenigingen tijdens de gymles een introductieles van hun sport gegeven. Hierdoor maakt uw kind kennis met deze sport. Als uw kind dit leuk vindt,

39

kan hij/zij via een formulier een sportpas aanvragen. Voor een klein bedrag kan uw kind vijf keer meedoen met deze sportactiviteit bij de vereniging. De Sportpas is alleen voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8.

De organisatie van de sportpas wordt uitgevoerd door Team Sportservice West-Friesland.

5.4 Sponsoring

De school wordt gefinancierd door de gelden die het rijk ter beschikking stelt.

Voor extra materialen hebben we in het verleden met succes aanvragen ingediend bij het

Westfrieslandfonds en de Rabobank. Ook door het organiseren van een fancy fair worden gelden verkregen die gebruikt worden voor extra’s. Hierdoor hebben we in de afgelopen jaren een professionele geluidsinstallatie met microfoons én aan een professionele verlichting kunnen aanschaffen.

In 2015 hebben het ministerie van OCW, de onderwijsorganisaties en enkele andere

belangenorganisaties een convenant Sponsoring afgesloten; deze loopt tot en met 2018. Het uitgangspunt daarbij is dat er kaders vastgesteld zijn waarbinnen sponsoring van scholen kan plaatsvinden.

Scholen van SKO West-Friesland dienen een specifieke sponsorovereenkomst aan dit kader te toetsen, alsmede aan bestaande wet- en regelgeving. Er kan een eigen afweging gemaakt worden ten aanzien van de maatschappelijke betrokkenheid van de sponsor, het gesponsorde bedrag en de verlangde tegenprestatie. Het convenant geeft daarbij de spelregels aan.

Uitgangspunten op de Hoeksteen bij sponsoring zijn:

-Sponsoring moet verenigbaar zijn met de opvoedkundige en onderwijskundige taak en doelstelling van de school en getuigen van goede smaak en fatsoen.

-Sponsoring mag het onderwijsaanbod niet beïnvloeden.

Voorwaarde is wel dat ouders en personeel, vertegenwoordigd in de medezeggenschapsraad, in de gelegenheid worden gesteld een sponsorovereenkomst te toetsen aan hun eigen wensen en aan de gedragsregels in dit convenant. De directie moet hen goed en transparant informeren en actief betrekken bij de besluitvorming. In de wet is geregeld dat de gehele medezeggenschapsraad, dus zowel het ouder- als personeelsdeel, instemmingsrecht heeft.

Het convenant Sponsoring ligt op school ter inzage.

40