• No results found

Van A naar B; langs welke weg?

Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk dieren worden vervoerd met zo weinig mogelijk kilometers, of, met andere woorden, dat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van veewagens en personeel. Ook ervaren chauffeurs weten niet altijd de weg. Het is ook belangrijk dat je voorafgaand aan je reis inzicht hebt in de benodigde reistijd. Je kunt dan een goed reisschema opstellen.

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je de route kunt bepalen. Deze middelen zijn:

– wegenkaarten;

– routeplanners;

– navigatiesystemen.

Wegenkaarten

Wegenkaarten zijn er in vele soorten en maten. Over vrijwel elk gebied kun je stratenboeken, stadsplattegronden, landenkaarten en kaarten van alle grote wegen vinden. Voor je op reis gaat, zoek je de juiste route naar je eindbestemming. Het is handig om daar aantekeningen van te maken. Je kunt de plaatsnamen van grote

❑ EEN REIS PLANNEN 67 steden onderweg noteren, en de wegnummers en afritnummers. Onderweg zul je waarschijnlijk de kaart nog wel eens pakken om te controleren of je nog op de juiste route zit of om in te schatten waar je ongeveer bent. Vanzelfsprekend doe je dat niet tijdens het rijden, maar tijdens een stop.

Routeplanners

Veel gemakkelijker dan de traditionele wegenkaarten zijn routeplanners.

Routeplanners zijn computerprogramma’s waarmee je een rit kunt uitstippelen. Een routeplanner kan een handig hulpmiddel zijn bij het vinden van de snelste, de kortste of de meest efficiënte weg.

Er zijn verschillende routeplanners verkrijgbaar, maar ze werken in grote lijnen op dezelfde manier. Je begint met het invoeren van je vertrekpunt. Na het invoeren van je vertrekpunt voer je de verschillende tussenstops in. Door van alle punten de postcode te weten, kun je snel gegevens invoeren. Vervolgens voer je de

eindbestemming in en activeer je de routeplanner. Je krijgt nu de route te zien, zowel in de vorm van een plattegrond als in tabelvorm.

In je schema kun je rekening houden met omleidingen als gevolg van

wegwerkzaamheden en met zaken als eenrichtingsverkeer en hoogte van viaducten.

Niet alle eenrichtingswegen staan in routeplanners vermeld. Wees hierop bedacht, want een vrachtwagen (met aanhanger) is lastiger te keren dan een personenwagen.

Viaducten, met name noodoverspanningen over wegen, kunnen aan de lage kant zijn voor een vrachtauto.

Fig. 5.8 Voorbeeld van een routeplanner. Met de verschillende knoppen kun je bepaalde functies activeren.

Het is ook handig wanneer je vooraf een indruk hebt van de benodigde reistijd. In een routeplanner kun je de gemiddelde snelheid aangeven. Let erop dat je die niet te hoog inschat. Op een 80-kilometerweg rijd je gemiddeld geen 80 kilometer per uur, zelfs niet als er geen verkeer is. Je gemiddelde snelheid ligt lager, omdat je ook de bochten en stops moet meenemen in de gemiddelde snelheid. Dat betekent in de praktijk dat je snel naar een gemiddelde snelheid van 60 kilometer per uur zakt.

Daarnaast hebben ook files invloed op de gemiddelde rijtijden.

Je eigen ervaringen spelen een belangrijke rol, maar zorg altijd dat je even controleert of de instellingen van de routeplanner op de voor jou juiste gemiddelde snelheden staan.

Navigatiesystemen

De navigatiesystemen werken over het algemeen goed wat betreft barrières en eenrichtingsverkeer. Er zijn zelfs navigatiesystemen die aangeven waar files staan.

Navigatiesystemen ontvangen informatie van satellieten. Hoe meer satellieten in verbinding staan met je navigatiesysteem, hoe nauwkeuriger je systeem werkt. Er zijn navigatiesystemen die in verbinding staan met het vervoersbedrijf. Op kantoor kan men zien waar de chauffeur zich bevindt. De vracht en retourvracht kunnen nu nog beter op elkaar worden afgestemd.

De aanschafkosten van navigatiesystemen, zeker de geavanceerde, zijn wel hoog, maar worden terugverdiend wanneer je hiermee efficiënter kunt werken.

5.3 Reizen langer dan 8 uur

Voor veetransporten die langer duren dan 8 uur, moet je verplicht een reisschema vastleggen. Het schema beschrijft de route vanaf de plaats van vertrek. Het is een formulier waarop je alle gegevens over de reis moet invullen, inclusief de vermelding van halte- of overlaadplaats(en). Je geeft hierin aan welke maatregelen je hebt genomen om de dieren onderweg en bij aankomst op de plaats van bestemming, te verzorgen. Voorzover deze maatregelen door de exporteur zijn genomen, blijf je als vervoerder verantwoordelijk. In het reisschema geef je aan welke stops wanneer gepland staan en welke bedrijven er onderweg in welke volgorde worden aangedaan.

Daarnaast noem je enkele grote plaatsen die aan de route liggen. Het is dus een globale routebeschrijving zonder exact de wegennummers en dergelijke te vermelden.

In figuur 5.9 is op de kaart van Europa aangegeven welke afstanden binnen 8 uur haalbaar zijn.

Deze normering kent de volgende uitgangspunten:

– De kaart gaat uit van een centrale inlaadplaats (Utrecht). Afhankelijk van de inlaadplaats kan een verschil van ongeveer 2 uur ontstaan. Dit komt overeen met ongeveer 125 kilometer.

– Er wordt zoveel mogelijk over snelwegen gereden.

– Globaal is binnen 8 uur een afstand van 500 kilometer haalbaar.

❑ REIZEN LANGER DAN 8 UUR 69

Maatregelen voorafgaand aan de reis

Voordat je een lange reis van meer dan 8 uur gaat maken, moet je de volgende maatregelen nemen:

– Het vee moet gedurende de reis verzorgd kunnen worden.

– De ruststops en maximale reistijden die gelden voor de desbetreffende diersoort en categorie worden in het reisschema opgenomen.

– Varkens beschikken over voldoende drinkwater tijdens het vervoer.

Deze maatregelingen gelden van vertrekpunt tot plaats van bestemming, ook als deze in een derde land is gelegen.