• No results found

Hoofdstuk 7 Benadering potentiële seizoenskrachten

7.1 Vacatures

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een vacature het volgende25: ‘Een arbeidsplaats waarvoor, binnen of buiten een onderneming of instelling, personeel wordt gezocht dat onmiddellijk of zo spoedig mogelijk geplaatst kan worden’.

Aan de hand van de vacature moet een personeelsadvertentie gemaakt worden. Belangrijk is te weten wat hierin noodzakelijk is. Via een onderzoek op de arbeidsmarkt, van Business Publications Amsterdam, is informatie over het belang van bepaalde onderdelen in een personeelsadvertentie bekend geworden. De functie-inhoud, functie-eisen en de

vestigingsplaats scoren erg hoog in dit onderzoek. Daarnaast scoren ook informatie over de aard van het bedrijf, de sollicitatieprocedure en een loonindicatie redelijk hoog. 26

Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat dit onderzoek gehouden werd onder volwassenen die op zoek zijn naar een vaste baan en dan voornamelijk in Nederland. Advertenties voor een vaste baan hebben moeten over meer informatie beschikken dan een advertentie voor een seizoenskracht. Het gaat tot slot maar om een tijdelijke functie en zaken als doorgroeimogelijkheden zijn dan niet van belang.

Uit eigen onderzoek blijkt dat studenten een goede functieomschrijving ook het belangrijkste onderdeel vinden, dit geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse advertenties. Voor degenen die naar het buitenland gaan is het ook van belang om te beschrijven wat er vanuit het bedrijf voor hen geregeld wordt, zoals de huisvesting. Daarnaast moet duidelijk vermeld worden wanneer de seizoenskrachten nodig zijn en dat zij constant beschikbaar moeten zijn.

Een functieomschrijving en de functie-eisen zijn zo belangrijk omdat deze twee in staat zijn iemand aan te zetten tot sollicitatie. Een functiebeschrijving kan een gevoel van herkenning en identificatie geven. De inhoud en de vormgeving van een advertentie bepaald of een potentiële sollicitant overgaat tot daadwerkelijke actie.

Eerlijkheid is van uiterst belang in een personeelsadvertentie. De advertentie en de

werkelijk moeten overeenkomen. Is dit niet zo, dan zal de sollicitant niet blij zijn. Daarnaast loopt men ook het risico dat verkeerde mensen zich aanmelden omdat de advertentie anders geïnterpreteerd wordt.

De tone of voice moet aangepast worden aan de doelgroep en de aard van de advertentie Als er jongeren gezocht worden voor een tijdelijke zomerbaan, dan kan het publiek aangesproken worden met ‘jij’en ‘je’, het gebruik van ‘u’ kan de advertentie te serieus laten overkomen waardoor de doelgroep zich niet kan identificeren.

In een personeelsadvertentie moeten de positieve punten van een bedrijf benadrukt worden aangezien met bij de advertentie een beeld gaat vormen van het bedrijf. Het bedrijf moet nagaan wat de positieve punten zijn en hieruit een selectie maken voor de advertentie. Ze hoeven niet allemaal vermeld te worden, het is fijn als de sollicitant achteraf nog meer positieve punten ontdekt.27

Basisprincipes

Volgens het boek ‘doelgericht en effectief communiceren op de arbeidsmarkt’ zijn er een aantal basisprincipes voor een advertentie.28 Weliswaar zijn dit advertenties die

25 http://www.cbs.nl

26 Business Publications Amsterdam BOA ’97, P. 32 27 http://www.tuxx.nl

28 Dalen A. van, Doelgericht en effectief communiceren op de arbeidsmarkt. Bussum, Uitgeverij Coutinho,

voornamelijk gaan om vaste banen maar inhoudelijk komen ze redelijk overeen. De volgende onderdelen moeten volgens haar voorkomen in een personeelsadvertentie:

1. De functiebenaming moet er duidelijk uitspringen. Herkenning en identificatie zijn belangrijke aspecten van de functiebenaming. De benaming moet duidelijk zijn. 2. Dan is er de functiebeschrijving waarin opgenomen moet worden uit welke taken

de functie bestaat, aan wie de persoon verantwoordelijkheid moet afleggen, hoe zelfstandig de functie is en welke eventuele carrièremogelijkheden er bestaan. Aangezien het bij de alarmcentrale in Lyon om een vakantiebaan gaat, is dit onderdeel anders voor een vakantiebaan. Uiteraard zijn de taken van belang maar eventuele carrièremogelijkheden niet, het werk is tenslotte maar voor enkele maanden.

3. De functie-eisen geven precies weer waar de sollicitant aan moet voldoen. Er bestaan objectieve en subjectieve functie-eisen. De objectieve eisen zijn

aantoonbaar, dit zijn bijvoorbeeld leeftijd en opleiding. Voldoen aan subjectieve eisen is moeilijker aantoonbaar, het gaat dan bijvoorbeeld om stressbestendigheid en functionaliteit in groepsverband. Juist de subjectieve eisen moeten duidelijk verwoord worden, er voldoende duidelijkheid is voor de sollicitant.

4. Een kopregel kan de aandacht van het publiek trekken. Dit is een regel die overal in de advertentie kan staan en valt op door de grootte van het lettertype. De kop is kort, kernachtig en geeft wat aanvullende informatie over de functie.

5. Bedrijfsinformatie is belangrijk, de sollicitant wil weten bij wat voor bedrijf hij terecht komt. Er kan algemene informatie gegeven worden over het bedrijf maar voor de sollicitant is het interessanter informatie te verkrijgen die samenhangt met de desbetreffende functie. Wat betreft de ANWB in Lyon wil de sollicitant niet weten waar de ANWB zich allemaal mee bezig houdt maar waar de alarmcentrale in Frankrijk zich mee bezig houdt.

6. In een doorsnee personeelsadvertentie wordt er in het aanbod een overzicht van het salaris, extra beloningen, kinderopvang en dergelijke gegeven. In het geval van de zomerkrachten in Lyon kan er bij het aanbod aangegeven worden wat er door het bedrijf voor de werknemer geregeld wordt, zoals de huisvesting. Door een loonindicatie kan het voor de sollicitant beter inschatbaar zijn of de functie bij zijn of haar functieniveau past. Aangezien dit om een zomerbaan gaat is dit niet

noodzakelijk. Het functieniveau is in dit geval minder belangrijk.

7. De gekozen sollicitatieprocedure moet ook vermeld worden in de advertentie. Er kan aangegeven worden wat de sollicitant kan verwachten wat betreft toetsing et cetera. De sollicitatieprocedure bij ANWB Lyon staat weergegeven op de website. De procedures via de uitzendbureaus is iets anders maar dit wordt dan weer door de uitzendbureaus weergegeven. Dat men op Franse taalkennis getest wordt, is niet noodzakelijk om vermelden want dan loopt men het risico dat de sollicitanten zich hier te goed op voorbereiden.

8. Het logo en/of beeldmerk van het bedrijf moet ook opgenomen worden in de advertentie. Dit zorgt voor herkenning waardoor men aangetrokken wordt tot de advertentie. Af en toe is er een goede reden om het logo en/of het beeldmerk juist niet te vermelden. Dit kan het geval zijn als er negatieve publiciteit over het bedrijf geweest is of als het bedrijf niet wilt dat de buitenwereld weet dat er vacatures zijn. Voor steunpunt Lyon is het juist goed als het logo en/of beeldmerk

gebruikt worden, jongeren zullen over het algemeen eerder kijken naar een vacature van een bedrijf wat herkenbaar is voor hen.

9. Naast een logo kan ook een illustratie de advertentie aantrekkelijker maken voor de sollicitant. Dit kan een kenmerkend attribuut zijn of een afbeelding van mensen. ANWB Lyon zou eventueel een foto uit de zomerperiode op de website kunnen plaatsen om een sfeerimpressie te geven.

10. Een pay-off is een pakkende eindzin, die een samenvatting geeft of bepaald aspect nog eens extra benadrukt. De pay-off heeft een groter lettertype dan de rest van de advertentie, alleen de kopregel is groter