• No results found

De hoofdvraag in deze scriptie is bij de probleemstelling als volgt geformuleerd:

Welke communicatiemiddelen zijn het meest effectief om seizoenskrachten te werven voor het ANWB steunpunt in Lyon?

Uit onderzoek blijkt dat, bij de werving van deze seizoenskrachten, niet alleen de communicatiemiddelen zelf een belangrijke rol spelen. Door gebruik van

communicatiemiddelen wordt er contact gemaakt met het publiek, maar bij werving van personeel is echter meer nodig dan dit.

1. Imago

Het begint bij het beeld dat de buitenwereld van een bedrijf heeft. ANWB Lyon heeft geen negatief imago, maar bij een alarmcentrale denken veel mensen aan een callcenter waarbij de link met saai en vervelend werk snel gelegd wordt. Het publiek moet overtuigd worden dat dit niet zo is.

2. Inzet huidige seizoensmedewerkers

Mond-tot-mond reclame is een belangrijk communicatiemiddel dat niet onderschat mag worden. De meningen van huidige seizoensmedewerkers zullen zich snel verspreiden en hebben een groot effect. Momenteel zijn de huidige seizoensmedewerkers redelijk tevreden, al kan de communicatie in sommige gevallen beter verlopen. Door een goede omgang met de huidige seizoenskrachten, zullen zij positief nieuws verspreiden. Bovendien zijn de huidige seizoenskrachten ook gemotiveerder als er goed met hen omgegaan wordt, dit is ook altijd goed meegenomen want een bedrijf wil natuurlijk seizoenskrachten die alles uit zichzelf halen.

3. Kennis van de doelgroep

Als een bedrijf gemotiveerd personeel in dienst wil nemen, is het belangrijk te weten wat hen motiveert. Door dit duidelijk voor ogen te hebben, weet het bedrijf wat er in de advertentie moet staan. Een potentiële sollicitant zal zich hier dan mee kunnen identificeren en actie ondernemen.

Onderzoek wijst uit waar de doelgroep waarde aan hecht bij het lezen van een

personeelsadvertentie. Naar het buitenland gaan voor enkele maanden is voor velen een grote stap. Aspecten die door de doelgroep gewaardeerd worden, moeten terug te zien zijn in de advertentie, het zal hen positief stemmen. Verder geeft de doelgroep aan dat zij foto’s voor een sfeerimpressie en ervaringen van voormalige seizoenskrachten, graag terug willen zien op de website. Dit geeft ook aan dat de doelgroep nieuwsgierig is naar de gang van zaken op een alarmcentrale, zulke informatie is via een advertentie niet gemakkelijk over te brengen.

4. Wervingskanalen

Er wordt momenteel via uitzendbureaus geworven en dit blijkt een goede methode te zijn. Het bespaart steunpunt Lyon werk, ze hoeven zelf niet te adverteren. Daarnaast

beschikken uitzendbureaus over veel persoonsgegevens en kunnen zij eenvoudig personen contacteren. Verder zijn deze bureaus verplicht een bepaald aantal kandidaten aan te leveren.

Als er via internet of gedrukte media geadverteerd wordt zal steunpunt Lyon zelf moeten gaan adverteren, wat geld en tijd kost. Ook is er hierbij geen inschatting te doen wat betreft de reacties op de advertenties.

Gedrukte media en internet lijken geen goede communicatiekanalen te zijn. Ze kunnen hoogstens als extra middel ingezet worden bij overige wervingsmethodes.

5. Wervingsmethodes

Een gratis en doelgroepgerichte wervingsmethode is het samenwerken met geschikte scholen in Nederland. Geschikte scholen zijn scholen waar studenten een opleiding volgen die met talen en buitenland te maken hebben. Via deze samenwerkingscontacten kan men op eenvoudige wijze aan geschikt personeel komen. Weliswaar zal een gedeelte van deze studenten als stagiaire aan de slag gaan, als er duidelijk bij de school aangegeven wordt dat het om meewerkstages gaat dan zullen de studenten waarschijnlijk volledig

beschikbaar zijn op de werkvloer. Daarnaast kunnen mensen van steunpunt Lyon en voormalige seizoenskrachten scholen gaan inlichten door voor een klas te gaan staan. Studenten kunnen gelijk vragen stellen zodat zij voldoende duidelijk krijgen.

Hoofdstuk 9 Aanbevelingen

1. Personeelsadvertenties

Om het publiek te prikkelen via een personeelsadvertentie kunnen er wat positieve aspecten ingezet worden die door dit publiek zeker gewaardeerd worden. Dit kan zijn dat men in een leuke groep leeftijdsgenoten terecht komt en dat het bedrijf de huisvesting regelt en gedeeltelijk betaalt.

2. De Franse taal

In de sollicitatiegesprekken moet er meer aandacht besteed worden aan de Franse

taalkennis. Een strengere beoordeling bij de taaltest is een optie. Een andere optie is om er aandacht aan te besteden gedurende de opleiding. Voor het bedrijf is het vervelend als seizoenskrachten niet goed Frans spreken en voor de seizoenskrachten zelf is het ook vervelend.

3. Goede inlichtingen

Bij vroege instroming moet er tijdens het gesprek uitgelegd worden dat de werkstructuur in het hoogseizoen en in de voorafgaande maanden anders is. Er zit een groot verschil tussen deze periodes en de sollicitant heeft het recht hiervan op de hoogte te zijn, de taken op het werk wijken namelijk af.

4. Omgang met seizoenskrachten op de werkvloer

Uit motivatietheorieën blijkt dat een werknemer zich gewaardeerd moet voelen op de werkvloer. Dit betreft niet alleen waardering als persoon, maar ook waardering voor de uitgevoerde werkzaamheden. Ook al gaat het hier maar om een vakantiebaan, als de seizoenskracht niet merkt dat het verrichte werk op prijs gesteld wordt, dan werkt dit demotiverend. Een supervisor kan bijvoorbeeld af en toe vragen hoe de seizoenskracht het zelf vind gaan, op deze manier wordt er interesse getoond en de seizoenskracht merkt dat hij of zij werkelijk als persoon behandeld wordt.

5. Keuze van wervingskanalen

Aanbevolen wordt om via de uitzendbureaus te blijven werken. Zij verrichten veel werk dat anders door het steunpunt zelf verricht moet worden, daarbij beschikken zij ook over de benodigde persoonsgegevens. In principe kan het bureau zelfs nog meer voor hen doen door de eerste gesprekken met de kandidaten te voeren, dit doen deze bureaus tenslotte ook voor de ANWB in Nederland. De kosten die ze met de uitzendbureaus maken zouden bij een campagne via kranten en internet hoger op kunnen lopen en er moet ook meer werk verricht worden.

Wat wel gedaan kan worden is het openen van een extra Hyvespagina voor steunpunt Lyon, die gericht is op de werving. Op deze pagina kan een personeelsadvertentie gezet worden inclusief foto’s om een sfeerimpressie weer te geven en ervaringen van voormalige

seizoenskrachten. Via Hyves kan er vervolgens geadverteerd worden tegen een lage prijs. Aan de hand van de selectiecriteria kan de advertentie dan bij de juiste personen getoond worden. Het is een eenvoudige en overzichtelijke manier van communiceren. Als blijkt dat er voor het volgende zomerseizoen te weinig aanmeldingen via deze weg binnen komen, kan er eenvoudig voor gekozen worden om deze adverteerwijze stop te zetten.

6. Samenwerking met scholen

Een ander belangrijk communicatiemiddel is de samenwerking met scholen. Er moeten contacten met scholen gelegd worden zodat zij hun studenten naar de ANWB in Lyon kunnen laten gaan voor een stage. Studenten die MBO toerisme, HBO toerisme of

Internation Business and Langauges volgen, komen veelal in aanmerking voor het werk op de alarmcentrale. Scholen zullen dan degenen zijn die intern adverteren voor de functie.

Studenten die een meewerkstage moeten doen, zijn in principe volledig beschikbaar op de werkvloer en hoeven geen opdracht te vervullen.

De desbetreffende scholen kunnen bijvoorbeeld ook een email sturen om hun studenten te wijzen op een vakantiebaan bij ANWB Lyon.

Daarnaast kunnen er een supervisor en een voormalige zomerkracht naar scholen toegaan om daar informatie te geven. Studenten worden dan eerder geprikkeld, een presentatie geeft meer informatie dan een advertentie.

De werving moet tijdig van start gaan zodat de doelgroep nog geen andere plannen

gemaakt heeft voor de zomerperiode. Als er vlak na de voorjaarsvakantie begonnen wordt met de werving, dan is de kans op vroege instroom groot. Weliswaar zullen hier stagiaires tussen zitten maar eventueel ook afgestudeerden en personen die vroegtijdig zijn gestopt met een vervolgopleiding.

Als er met bovenstaande aanbevelingen rekening gehouden wordt, dan zal dit een positief effect hebben op de werving. Duidelijk is in ieder geval dat niet alles door de keuze van goede communicatiemiddelen bepaald wordt, er komen meer factoren bij kijken. Nadat de aanbevelingen zijn toegepast zal het huidige personeel erg tevreden zijn, zijn de

Literatuur

Boeken

- Boekema J.J., e.a. Basisboek marketing. Groningen/Houten, Wolters-Noordhoff, 2005.

- Waardenburg M., Het communicatieplan. z.pl,. Kluwer,1999. - Boer R., Brand Design. z.pl., Pearson Education Benelux, 2004.

- Dalen A. van, Doelgericht en effectief communiceren op de arbeidsmarkt. Bussum, Uitgeverij Coutinho, 1999.

- Glabbeek E.E.M. van, GWO. Oudelande, LAB, 2005.

- Ablas, G., Gedrag in organisaties. z.pl., Wolters Noordhoff, 2005.

- Stroh, L., e.a. Organizational behavior: a management challange. z.pl., Lawrence Erlbaum Associates, 2002.

- Depelsmacker P. e.a., Marktonderzoek: methoden en toepassingen. z.pl., pearson education, 2006.

- Saunders, M. e.a., Methoden en technieken van onderzoek, z.pl.,Pearson Education, 2004 Websites - http://www.cbs.nl - http://www.tuxx.nl - http://www.ibgroep.nl - http://www. news-media.nl - http://www.hyves.nl/adverteren - http://www.hyves.nl - - http://www.monsterboard.nl - http://www.nationalevacaturebank.nl - http://spitsnet.nl/content/adverteren/pdf/tarieven_2008.pdf - http://www.encyclo.nl - http://www.metronieuws.nl/index.php?actie=adverteren&p=5&id=75 - http://www.spitsnieuws.nl/adverteren.html

- http://www.metronieuws.nl/index.php?actie=adverteren&p=5&id=159

Overig

- Simone Schnabel van de website metronieuws.nl - Karin Freke, projectleider werving ANWB Nederland - Business Publications Amsterdam BOA ’97, P. 32

Bijlagen

Bijlage 1

Scholen met autotechniek gerelateerde opleiding Lycée du Hainaut

1 avenue Villars 59322 Valenciennes Tel: 03 27 22 95 95 Fax: -

Opleiding(en): BAC PRO MVA

Lycée professionnelAutomobile Alfred Mongy 129, rue de la Briqueterie 59700 Marcq en Baroeul Tel: 03 20 72 26 85 Fax: 03 20 89 81 19 Opleiding(en): BTS MVA Lycée Jean-Baptiste Delambre

Rue Montaigne 80015 Amiens Tel: 03 22 66 30 60 Fax: 03 22 66 30 87 Opleiding(en): BTS MAVA

Lycée polyvalent Ettore Bugatti 8 rue des jonquilles

68110 Illzach Tel: 03 89 61 71 04 Fax: 03 89 61 87 92 Opleiding(en): MVA

CFA de l'artisanat 21 rue Joseph Cugnot 68200 Mulhouse Tel: 03 89 33 18 90 Fax: 03 89 42 16 43 Opleiding(en): CAP MVA

BEP MVM BAC PRO MVA BTS AVA

Collège et Lycée Privés Saint-Michel Chartreuse de Bosserville 54510Art-sur-Meurthe Tel: 03 83 33 40 00 Fax: 03 83 33 40 01 Opleiding(en): CAP MA BEP MHM BAC PRO MA BTS AVA

Lycée Gustave Eiffel La Ponte

57525Talange Tel: 03 87 71 42 99 Fax: 03 87 72 35 83

Opleiding(en): BAC PRO MV BEP MVM BTS MAVA AVA

CFA du lycée polyvalent Emile Mathis 1, rue du Dauphiné

67311 Schiltigheim Tel: 03 88 18 55 18 Fax: 03 88 18 55 10 Opleiding(en): CAP MVI

CAP MVA BAC PRO MA

CFA du lycée professionnel Xavier Nessel

123 route de Strasbourg 67504 Haguenau

Tel: 03 88 53 20 12 Fax: -

Opleiding(en): CAP MVI

CFA du lycée professionnel Economique Place du Docteur François Kretz

67604 Sélestat Tel: 03 88 58 07 80 Fax: -

CFA du lycée professionnel Jules Verne 31 rue saint Nicolas

67703 Saverne Tel: 03 88 91 24 22 Fax: 03 88 71 04 61 Opleiding(en): CAP MVA

CFA Centre Alsace Marcel Rudloff 2 rue des Papeteries

68000 Colmar Tel: 03 89 21 57 40 Fax: 03 89 23 99 44 Opleiding(en): CAP MVI

CAP MVA LP Gabriel Voisin 21 Avenue de Jasseron 01000 Bourg en Bresse Tel: 04 74 23 02 55 Fax: 04 74 24 74 89

Opleiding(en):BAC MVA VL 2 ans BAC MVA 2 ans BAC MVA VL 3 ans BAC MVA VI 3 ans

Lycée Carnot Roanne 35 avenue Carnot 42328 Roanne Tel: 04 77 72 15 76 Fax: 04 77 23 81 30 Opleiding(en): BTS AVA

Lycée des Métiers de l’Automobile 1 rue de la Manutention

71321 Chalon-sur-Saône Tel: 03 85 97 44 00 Fax: 03 85 97 44 01 Opleiding(en): CAP MA

BAC PRO MVA

Lycée René Cassin

49, boulevard des Neuf Clés 71018 Mâcon

Tel: 03 85 39 53 50 Fax: 03 85 39 53 50 Opleiding(en): CAP MVA

BAC PRO MVA BTS AVA Académie de Dijon

Place du Champ de Mars 71403 Autun

Tel: 03 85 86 52 45 Fax: 03 85 86 52 54 Opleiding(en): CAP VMV

Lycée professionnel L. Astier 10 Rue de Bourgogne

71600 Paray le Monial Tel: 03 85 81 02 58 Fax: 03 85 81 15 61 Opleiding(en):CAP MVA

BAC PRO MVA Lycée professionnel Henry Fertet

Place Boichut

70104 Gray

Tel: 03 84 65 65 40 Fax: 03 84 65 54 69

Opleiding(en): BAC PRO MVA

Lycée Jules Viette 1B rue Pierre Donzelot 25206 Montbeliard

Tel: 03 81 99 84 84 Fax: 03 81 90 34 09

Opleiding(en):BAC PRO MVA BTS AVA

Bijlage 2

Enquête studenten

Ben je een man of een vrouw? o Man

o Vrouw Hoe oud ben je?

o Jonger dan 20 o 20-23

o 24 of ouder

Als jij op zoek bent naar vakantiewerk, via welke weg vind jij dit dan meestal? o Uitzendbureau.

o Vrienden/familie/overige bekenden.

o Advertenties in krant, tijdschrift of iets dergelijks. o Zoeken via internet.

o Overig. En wat houdt dit dan in?

Waar let jij in eerste instantie op bij het zoeken naar vacatures?

o Kleurgebruik van de advertentie en de herkenbaarheid van het bedrijf

o De lay-out van de advertentie met betrekking tot de tekst (is het bijvoorbeeld in alinea’s verdeelt of is het één lang stuk tekst)

o De grootte van de advertentie.

o Woorden en zinnen die mij aanspreken

Waar let je met name op bij het lezen van een vacature voor vakantiewerk? o Bedrijfsbeschrijving

o Functieomschrijving

o Tijd waarin je beschikbaar moet zijn

o Loon en andere zaken die voor je geregeld worden (bijvoorbeeld reiskostenvergoeding)

Hoe sta je tegenover vakantiewerk in het buitenland? o Lijkt me niks.

o Lijkt me wel wat, maar of ik het daadwerkelijk durf weet ik niet. o Absoluut wat voor mij, kom maar op met die vakantiebaan! o Als ik van tevoren goed ingelicht wordt dan zou ik het graag doen.

Als jij voor vakantiewerk naar het buitenland zou gaan, wat is dan de voornaamste reden?

o Cultuur

o Taal van het desbetreffende land leren o Zelfontwikkeling

o Geld verdienen o Veel feesten

Mocht je op zoek gaan naar vakantiewerk in het buitenland, waar let je dan als eerste op bij het lezen van een vacature (op het land waar het bedrijf gevestigd is na)? Maximaal 2 antwoorden selecteren.

o Functieomschrijving

o Tijd waarin je beschikbaar moet zijn

o Loon en andere zaken die voor je geregeld worden (bijvoorbeeld huisvesting en reiskostenvergoeding)

Als jij na het lezen van een vacature naar de website van een bedrijf gaat (of als je er eventueel gelijk opkomt om direct naar vacatures te zoeken), wat is dan belangrijk voor jou? Maximaal 2 antwoorden selecteren.

o Mogelijkheid om online te solliciteren. o Foto’s om een indruk van de sfeer te krijgen. o Ervaringen van voormalige zomerkrachten. o Uitleg wat betreft de sollicitatieprocedure.

Reageer jij op een vacature als je weet dat je niet 100% aan de eisen voldoet? o Nee, volgens mij is dat niet zinvol.

o Ligt eraan of de missende kwaliteiten mij erg noodzakelijk lijken of niet. o Ja, het valt altijd te proberen natuurlijk!

Mocht je vakantiewerk in het buitenland gaan verrichten, wat is dan de belangrijkste voorwaarde voor je?

o Dat men de huisvesting voor me regelt. o Dat het werk goed betaald wordt.

o Dat er leeftijdsgenoten zijn waarmee ik een leuke tijd kan hebben. o Dat het een plaats is waar ik vooral veel kan feesten.

o Dat het een vakantiebaan is waarbij ik ook echt wat leer. Wat voor soort vakantiebaan heeft jou voorkeur?

o Een eenvoudige simpele baan die in principe iedereen uit kan voeren.

o Ik vind het niet erg om eerst een korte opleiding van 2 of 3 weken te krijgen voor een vakantiebaan, ik vind het leuk om nieuwe kennis op te doen.

o Een baan die tussen antwoord 1 en 2 inzit. Het mag dus wel een beetje een uitdaging zijn maar een opleiding van een paar weken gaat me gewoon te ver. Tot slot wil ik graag weten welke opleiding je momenteel volgt.

Bijlage 3

Enquête seizoenskrachten

Op welke manier heb gehoord over werken bij de ANWB?

- Via vrienden/familie of overige bekenden

- Via een uitzendbureau

- Via gedrukte media

- Via internet (uitgezonderd site van uitzendbureau)

- Overig

Waar heb je in eerste instantie op gelet bij het lezen van de vacature?

- Periode waarin ik beschikbaar moet zijn

- Functieomschrijving

- De eisen waaraan ik moet voldoen

Wat miste je het meest in de vacature?

- Informatie over het loon

- Verdere informatie over het bedrijf zelf

- Informatie over wat men voor je kan regelen (zoals huisvesting etc)

Wat vind je van sollicitatieprocedure?

- Alles verliep goed en duidelijk

- Niet alles was even praktisch en/of goed geregeld

- Over het algemeen was ik niet tevreden

Kan je ook uitleggen waarom je voor dit antwoord gekozen hebt?

Beschik je over alle kwaliteiten die in de vacature genoemd werden of heb je gewoon

gereageerd met de hoop dat je kwaliteiten goed genoeg zouden zijn?

- Ik voldeed naar mijn idee aan alle genoemde eisen.

- Ik voldeed niet aan alle eisen maar ik heb gewoon gereageerd.

- Naar de eisen heb ik amper gekeken, de baan leek me leuk dus heb ik gewoon

gereageerd.

Komt de werkelijkheid overeen met wat er in de vacature stond en wat er van tevoren tegen je verteld werd over het werk?

- Helemaal

- Grotendeels wel

- Grotendeels niet

- Totaal niet

Vind je dat het bedrijf voldoende voor je geregeld heeft?

- Ja, absoluut

- Daarover ben ik redelijk tevreden

- Nee, dat had stukken beter gekund

Indien nee, heb je dan enkele suggesties? Indien ja, wat stel je het meest op prijs? Hoe vond je de begeleiding die je kreeg gedurende je eerste echte werkweek?

- Goed

- Niet slecht, maar ook niet goed

Waarom vind je dit en wat zou er volgens jou beter gedaan moeten/kunnen worden wat betreft deze begeleiding?

Bijlage 4

Metro

Het volgende wordt door Metro zelf gezegd:

Metrolezers zijn:

Jong (36,4 % is jonger dan 35 jaar)

Goed opgeleid (70,9 % MBO+ en 28,2 % HBO+)

Welstandig (38,1 %)

Studerend (17,4 %)

Daarnaast is de doelgroep sterk geïnteresseerd in verschillende lifestyle-elementen en het zoeken naar en uitproberen van nieuwe dingen.

Deze krant gratis te verkrijgen voor iedereen. Elke dag worden er 550.000 exemplaren verspreidt door heel Nederland.

Deze krant sluit dus goed aan bij de leeftijd en het opleidingsniveau van de doelgroep. Dat de krant daarnaast gratis is en op veel plaatsen te verkrijgen is, is ook positief.

De kosten van de advertentie worden vanzelfsprekend hoger naarmate de advertentie groter wordt. Hieronder enkele voorbeelden van prijzen en afmetingen:

 48 mm bij 65 mm € 925  100 mm bij 32 mm € 925  100 mm bij 123 mm € 3700  207 mm bij 60 mm € 3700  100 mm bij 246 mm € 7400  154 mm bij 162 mm € 7400

Dit zijn de prijzen voor advertenties die zwart-wit afgedrukt worden. Voor een full colour advertentie wordt er 30 % extra in rekening gebracht. Is er dan ook nog een plaatsingseis dan wordt er nog eens 15% extra in rekening gebracht. Het kan ook zo zijn dat een bedrijf een voorkeur heeft voor een bepaalde pagina en bij een aantal pagina’s is er dan wederom een toeslag van 20 %.

Spits

De oplage van Spits is ongeveer 460.000 exemplaren per dag. Spits richt zich op reizigers in het openbaar vervoer die ’s ochtends van huis naar werk of studie reizen. Onderweg in de trein, bus of metro heeft deze relatief opgeleide groep de rust en de tijd om Spits te lezen. De krant zegt dat de lezers jong van geest en carrièregericht zijn.44

Het plaatsen van een gewone advertentie kost 8,05 euro per mm-regel. Deze millimeters geven de hoogte weer van de advertentie. Een pagina van de Spits is verdeelt in 5

kolommen. Er wordt dan voor een aantal kolommen gekozen en de hoogte van de advertentie wordt bepaald. Aan de hand hiervan gaat men de prijs berekenen. Voor een full colour advertentie wordt er 35% van de oorspronkelijke prijs extra in rekening gebracht. Tot slot kunnen er ook nog kosten zijn voor de positie van de advertentie, deze kosten wijken af per bladzijde in de krant.

Is er een bedrijf met een advertentie van 40 mm hoog en 2 kolommen breed inclusief kleurtoeslag en zonder positietoeslagen dan is de prijsberekening als volgt:

2 kolommen x 40 mm = 80 mm Millimeterprijs 8,05 euro = 644 euro. Full colour toeslag 1,35 = 869,40 euro.

Voor dit bedrag is er dus een kleine full colour advertentie te krijgen. Er is een korting van 15% voor personeelsadvertenties die op maandag geplaatst worden. Op maandag wordt er dan een advertentie geplaatst in combinatie met een vermelding op de index pagina van