• No results found

Uitvoeringsregels toetsproces Kennistoetsen

In document Toetsplan studiejaar jaar 1 en 2 (pagina 13-17)

De leerdoelen van de verschillende onderwijseenheden worden vastgesteld door de hiervoor aangewezen examinatoren. Eén van beiden is het aanspreekpunt voor de ECTG.

4.2 Samenstelling van de schriftelijke kennistoetsen Oorzaken van Ziekten

De kennis van de onderwijseenheden Oorzaken van Ziekten jaar 1 en 2 wordt getoetst met een schriftelijke toets die in delen wordt afgenomen (toetsmomenten). De beide coursedirectors in het betreffende semester zijn verantwoordelijk voor de samenstelling van de schriftelijke toetsen.

Schriftelijke toetsen worden samengesteld volgens de volgende generale richtlijnen:

- De inhoud van de vragen vormen een goede representatie van de leerstof (representatie) - De inhoud van de vragen zijn te relateren aan de leerdoelen (validiteit)

- De vragen dienen niet op meerdere manieren zijn uit te leggen, genoeg informatie te bevatten om de vraag te kunnen beantwoorden en geen tegenstrijdige antwoorden op te leveren vanuit verschillende bronnen (betrouwbaarheid)

- De toets bestaat uit open- en gesloten boek vragen. De vraagvorm is multiple choice - De verdeling van de vragen over de toetsmomenten gebeurt volgens een van tevoren

vastgesteld cumulatief systeem

14

De examinator stelt de toets samen en legt conceptvragen voor de schriftelijke toetsen voor aan het Toetsbeoordelingspanel. Dit panel van deskundigen voorziet deze conceptvragen van commentaar en beoordeelt de wijze en helderheid van de vraagstelling. Vragen kunnen worden geherformuleerd of afgewezen voor schriftelijke toetsing vanwege onduidelijkheden of slechte aansluiting bij de stof.

De examinator voor de onderwijseenheid besluit uiteindelijk over de definitieve samenstelling van de toets.

4.3 Afname van de toetsen Oorzaken van Ziekten

Deelname aan alle deeltoetsen behorende tot een semester is verplicht. De richtlijnen en regels omtrent de afname van de toets worden door de examinator duidelijk gecommuniceerd naar de studenten. Een student die zich, met moverende redenen zoals ziekte of overmacht, tijdig per email heeft afgemeld op het adres g2020-basic1@umcg.nl (jaar 1) en g2020-basic2@umcg.nl (jaar 2) kan in aanmerking komen voor deelname aan de inhaaltoets. De ECTG besluit over deelname aan de inhaaltoets, die wordt gehouden na afloop van het deeltentamen. Het cijfer behaalt met de

inhaaltoets vervangt het ‘nul’ resultaat van de gemiste deeltoets bij de berekening van het eindcijfer van het deeltentamen. Studenten die per deeltentamen meer dan 1 deeltoets hebben gemist worden altijd verwezen naar de herkansing. Studenten die zich niet of te laat via het

bovengenoemde emailadres melden of, naar het oordeel van de ECTG, vanwege niet valide redenen afwezig waren worden verwezen naar de herkansing na afloop van het studiejaar.

Gemiste deeltoetsen: Het eindcijfer voor een onderwijseenheid van Oorzaken van Ziekten wordt berekend nadat de student aan alle deeltoetsen van het betreffende semester heeft deelgenomen.

Studenten die vanwege een valide reden één deeltoets per semester hebben gemist worden na afloop van het deeltentamen, na toestemming van de ECTG, in de gelegenheid gesteld de gemiste deeltoets in te halen (de procedure wordt beschreven in de Regels & Aanwijzingen (R&A) van de ECTG 2020-2021). Het resultaat van de inhaaltoets wordt gecombineerd met de resultaten van de overige deeltoetsen en gebruikt voor de berekening van het eindcijfer voor de onderwijseenheid.

Studenten die meer dan één deeltoets hebben gemist worden verwezen naar de herkansingen die plaats vinden na afloop van het studiejaar.

Inhaalmomenten voor de deeltoetsen:

Na afloop van een semester (begin februari voor semesters 1.1 en 2.1 en eind juni/begin juli voor semesters 1.2 en 2.2) is er de mogelijkheid om 1 deeltoets in te halen.

Voor semester 1.1 is er een extra mogelijkheid voor het inhalen en herkansen van deeltoetsen van deeltentamen A na de kerstvakantie.

4.4 Cesuur schriftelijke toetsen Oorzaken van Ziekten

Bij de berekening van het resultaat van de schriftelijke toets is een kennispercentage van 60% en een cesuur van Cohen met P99 van toepassing.

De onderwijseenheid Oorzaken van Ziekten 1.1 wordt getoetst met 2 deeltentamens (1.1A en 1.1B) die respectievelijk voor 40% en 60% meewegen in het eindresultaat. Bij een voldoende eindresultaat (een cijfer ≥5,50) voor de onderwijseenheid worden 18 EC toegekend mits daarnaast ook aan alle practicumverplichtingen is voldaan en aan alle deeltoetsen is deelgenomen.

De onderwijseenheid Oorzaken van Ziekten 1.2 wordt getoetst met 2 deeltentamens (1.2A en 1.2B) die beide voor 50% meewegen in het eindresultaat. Bij een voldoende eindresultaat (een cijfer

≥5,50) worden 17 EC toegekend mits daarnaast ook aan alle practicumverplichtingen is voldaan en aan alle deeltoetsen is deelgenomen.

15

De onderwijseenheid Oorzaken van Ziekten 2.1 wordt getoetst met 2 deeltentamens (2.1A en 2.1B) die respectievelijk voor 40% en 60% meewegen in het eindresultaat. Bij een voldoende eindresultaat (een cijfer ≥5,50) voor de onderwijseenheid worden 18 EC toegekend mits daarnaast ook aan alle practicumverplichtingen is voldaan en aan alle deeltoetsen is deelgenomen.

De onderwijseenheid Oorzaken van Ziekten 2.2 wordt getoetst met 2 deeltentamens (2.2A en 2.2B) die respectievelijk voor 40% en 60% meewegen in het eindresultaat. Bij een voldoende eindresultaat (een cijfer ≥5,50) worden 18 EC toegekend mits daarnaast ook aan alle practicumverplichtingen is voldaan en aan alle deeltoetsen is deelgenomen.

Na elk toetsmoment krijgt de student individueel feedback over de prestatie bij de laatste toets en een overzicht van de gesommeerde prestatie tot dan toe. Na afronding van een deeltentamen volgt binnen 10 werkdagen een definitief cijfer. Aan het eind van het semester vindt een summatieve beoordeling plaats. Het eindresultaat van de onderwijseenheid wordt berekend op basis van de cijfers behaald voor beide deeltentamens wanneer voor alle deeltoetsen een resultaat beschikbaar is.

4.5 Vaststellen eindresultaat toetsen Oorzaken van Ziekten

De examinator communiceert de uitslag van de beoordelingen binnen de onderwijseenheid aan de student. De uitslag van de schriftelijke toetsen en cijfers van deeltentamens wordt binnen 10 werkdagen vastgesteld.

4.6 Nabespreking en inzage van de toetsen Oorzaken van Ziekten

Elke deeltoets wordt nabesproken met de Jaarvertegenwoordiging (JV/YR), in aanwezigheid van een producent (notulist). Eventuele inhoudelijke onduidelijkheden worden door de examinator

voorgelegd aan een inhoudsdeskundige docent. De beslissingen in deze bijeenkomsten worden door de examinator binnen 10 werkdagen met inhoudelijke onderbouwing openbaar gemaakt. Op een later moment worden de toetsen door de examinator en het Toetsbeoordelingspanel (TBP) nabesproken met de docenten (n.b. de leveranciers van vragen). De resultaten, en eventuele beslissingen van de examinator, worden in deze bijeenkomst bediscussieerd.

4.7 Volgtijdelijkheid van toetsen

Tijdens het cumulatief toetsen wordt de student voortdurend in de gelegenheid gesteld om onvoldoende prestaties te verbeteren. In G2020 wordt het principe van volgtijdelijkheid gebruikt, hetgeen betekent dat, bij het niet behalen van een voldoende eindresultaat op meerdere

onderwijseenheden, eerst de in de tijd vroegste onvoldoende onderwijseenheid moet worden herkanst (dit is ook van toepassing op studenten in jaar 1 van G2020 met een verlaagd Bindend Studieadvies (BSA)). Voor dit systeem is gekozen vanwege de kennisopbouw gedurende het programma, wat het noodzakelijk maakt dat éérst voorgaande onderwijseenheden met een voldoende resultaat zijn afgesloten.

4.8 Herkansing Oorzaken van Ziekten

Studenten worden in de gelegenheid gesteld om onvoldoende resultaten op deeltentamens na afloop van het 2e semester, in juli of augustus ,te herkansen.

4.8.1 Herkansing deeltentamen 1.1A, 1.1.B, 1.2A, en 1.2B

Voor studenten in jaar 1 van de bachelor wordt een extra herkansing van deeltentamen 1.1A na de kerstvakantie gerealiseerd om een slechte start te kunnen repareren en zo eenvoudiger aan de eisen van het Bindend Studieadvies te kunnen voldoen. Idem voor de deeltoetsen van deeltentamen 1.1B eind januari/begin februari.

In het tweede semester van jaar 1, wordt eind april (na afloop van de zorg- en wetenschapsstage, voor aanvang van thema 8) ook een extra mogelijkheid gegeven om deeltoetsen van deeltentamen

16

1.2A in te halen en/of deeltentamen 1.2A te herkansen. Idem voor de deeltoetsen van deeltentamen 1.2B eind juni.

Daarnaast is er een mogelijkheid om voor de beide semesters om deel te nemen aan de reguliere herkansingen na afloop van het studiejaar. Studenten kunnen dan een deeltentamen herkansen of het volledige semester.

4.8.2 Herkansing Voortgangstoets

De Voortgangstoets wordt vier keer per jaar afgenomen en elke Voortgangstoets geldt als een herkansingsmogelijkheid voor voorafgaande onvoldoende beoordeelde Voortgangstoetsen. De student moet voldoende kennisgroei laten zien. Aan het einde van het studiejaar wordt op basis van een combinatie van het resultaat van de Voortgangstoetsen beoordeeld of de onderwijseenheid Kennisprogressie van dat jaar behaald is. Het niet behalen van de Voortgangstoets belemmert de student niet in zijn overgang naar het volgende studiejaar, mits de student voldoende studiepunten behaald heeft. El

] ke Voortgangstoets in het volgende studiejaar biedt de student opnieuw de gelegenheid om te voldoen aan de criteria van de onderwijseenheid Kennisprogressie van het voorgaande jaar.

4.9 Toetsprocedures Voortgangstoets

De Voortgangstoets wordt landelijk ontwikkeld. De procedures van afname, bekendmaking uitslag en herkansing worden via de website bekendgemaakt.

17

5 Uitvoeringsregels toetsproces toetsen Competentieontwikkeling

In document Toetsplan studiejaar jaar 1 en 2 (pagina 13-17)