• No results found

Uitvoering programma’s

In document Regio Nijmegen (pagina 56-61)

Bedrijfsvoering Personeel

4. Uitvoering programma’s

4.1 Vergunningverlening

Wat doen we?

Voor de gemeente Nijmegen, gemeente Berg en Dal en de Provincie Gelderland verzorgen we “WABO-breed” de vergunningverlening. Dat betekent dat we zowel de vergunningverlening voor milieu als de zogenaamde Briks-taken (bouwen, reclame, inritten, kappen en slopen) verzorgen. Daarnaast verlenen we voor de gemeente Nijmegen op grond van de APV en Leegstandswet enkele vergunningen (bouwobjecten, woningonttrekking en leegstandsvergunning).

Voor de gemeenten, Beuningen, Heumen, Druten en Wijchen verzorgen we de vergunningverlening voor het onderdeel milieu.

De ODRN stelt voor de hele provincie voor de zogenaamde complexe bedrijven de omgevingsvergunningen op voor het onderdeel milieu. De verantwoording van deze activiteiten vindt plaats in hoofdstuk 4.3.

Wat hebben we bereikt?

Inmiddels zijn met alle deelnemers werkafspraken gemaakt over de te volgen werkwijzen en te hanteren procedures in het kader van vergunningverlening. Wat hierbij opvalt is dat er een grote verscheidenheid is aan processen en systemen. Hierdoor is de werkwijze voor iedere deelnemer verschillend.

In de bijlage 9.3 is per gemeente een overzicht gegeven van de uitgevoerde werkzaamheden op het gebied van vergunningverlening en handhaving.

Wabo-vergunningen met activiteit milieu

In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van het aantal zaken (milieugerelateerd) per opdrachtgever dat in 2016 is afgerond. Het betreft hier een optelsom van alle zaken: reguliere en uitgebreide Wabo-procedures met de activiteit milieu, meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit, Besluit bodemkwaliteit, Besluit mobiel breken, melding gesloten bodemenergiesystemen, de vooroverleggen en alle specialistische adviezen (zoals externe veiligheid, ruimtelijke ordening, geluid, lucht/geur en bodem).

14

Opdrachtgever Aantal afgerond Aantal Lopend

2016 2015 2016 2015 Beuningen 145 108 17 35 Druten 158 81 23 51 Berg en Dal 82 58 31 32 Heumen 36 21 9 20 Nijmegen 324 173 111 139 Wijchen 85 68 38 33

Provincie Gelderland (incl. BRZO) 135 119 113 92

Totaal 965 628 342 402

• Het aantal milieugerelateerde zaken is aanzienlijk gestegen. In vergelijking met 2015 waren in dezelfde periode 628 zaken afgerond tegen 965 in 2016.

• In dit overzicht zijn nu ook alle vergunningen voor BRZO-bedrijven meegeteld bij de opdrachtgever provincie Gelderland. Vorig jaar stonden deze aantallen van BRZO-bedrijven met gemeentelijk bevoegd gezag buiten onze regio in de paragraaf Complexe vergunningverlening.

Wabo-vergunningen met de activiteit bouwen

De ODRN voert de WABO-taak Briks uit voor gemeente Berg en Dal, gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. In 2016 zijn voor de activiteit Bouwen zijn er in totaal 880 producten afgerond. Hiervan zijn 184 bouwactiviteiten voor gemeente Berg en Dal, 28 bouwactiviteiten voor de Provincie Gelderland en 668 bouwactiviteiten zaken voor de gemeente Nijmegen afgerond.

Opdrachtgever Waarvan afgeronde bouwzaken1 Berg en Dal 184 Nijmegen 668 Provincie Gelderland 28 Totaal 880

Opvallend is de kleine zaken (< €50.000) achterblijven bij de prognose en dat het aantal grote zaken (> €50.000) ruimschoots gehaald worden.

1

15

4.2 Handhaving en toezicht

Wat doen we?

Voor alle partners is een handhavingsuitvoeringsprogramma 2016 (HUP) opgesteld met te controleren bedrijven en uit te voeren projecten. Voor gemeente Berg en Dal en

gemeente Nijmegen is daarnaast ook een werkplan gemaakt op het gebied inspecties Briks. Het HUP voor de 6 regiogemeenten en de provinciale bedrijven in het ODRN-gebied omvat 1.164 geplande milieucontroles voor 2016. Alle bedrijven zijn ingedeeld in

categorieën (A1 t/m D4/5). Per categorie is gerekend met het kengetal uit de productencatalogus.

Wat hebben we bereikt?

Er zijn 1.229 milieucontroles van de verschillende gemeentelijke HUP’s uitgevoerd. Dit is 106% van het totaal. Hiervan zijn er 1.031 vooraf geplande controles uit het HUP 2016 uitgevoerd alsmede 298 controles uitgevoerd als zogenaamde “inschieters”. Inschieters zijn controles naar aanleiding van klachten, opleveringscontroles maar ook controles op basis van waarnemingen van inspecteurs.

In de tabel in hoofdstuk 5 staan de toezicht- en handhavingsactiviteiten opgesomd. Het geplande aantal is afkomstig uit het HUP 2016. De gerealiseerde getallen geven de werkzaamheden over 2016 weer. Verderop in het jaarverslag worden per opdrachtgever de cijfers nader uitgewerkt.

Alle meldingen/milieuklachten van burgers worden opgevoerd in de web applicatie S@men. Dagelijks worden deze klachten opgepakt en in behandeling genomen. Er zijn 711 milieuklachten (in 2015: 498) binnen gekomen. Hiervan hebben er 28 geleid tot een controlebezoek. Daarnaast zijn er 323 bouwklachten (in 2015: 346) ingediend waarvan 274 voor gemeente Nijmegen (in 2015: 310). Er is een forse toename in het aantal milieuklachten te zien, terwijl het aantal bouwklachten is afgenomen. Dit kan te maken hebben met de bekendheid van het meldingsprogramma S@men.

Producten milieu gepland werkelijk uitgevoerd

voor 2016 2016

Aantal controles 1164 1229

Aantal meldingen in S@men 537 711

Aantal klachten leidend tot handhaving .. 28

Aantal hercontroles milieu 603 858

Aantal Voornemen LOD 116 300

Aantal LOD 18 85

Producten Bouw gepland werkelijk uitgevoerd

voor 2016 2016

Aantal geïnspecteerde bouwdossiers 689

16

4.3 BRZO en complexe vergunningverlening

Wat doen we?

De ODRN is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden op het gebied van de majeure risicobedrijven. Het gaat om bedrijven die vallen onder het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) voor zowel milieu als bouwen (dit laatste alleen indien het bevoegd gezag dit aan de ODRN heeft gemandateerd) in Oost Nederland (Overijssel en Gelderland). Daarnaast gaat het om bedrijven die vallen onder categorie 4 van Bijlage 1 van de Richtlijn industriële emissies (RIE). Het gaat op dit moment om in totaal 59 bedrijven (54 BRZO en 5 RIE categorie 4). De ODRN heeft voor de taken van

vergunningverlening, toezicht en handhaving bij majeure risico bedrijven het mandaat gekregen van de provincies Gelderland en Overijssel. In dat kader zijn ook

dienstverleningsovereenkomsten gesloten.

De bestuurlijke advies commissie VTH van de provincies hebben als ambitie aangegeven dat de provincie de bestuurslaag is die excelleert in het uitvoeren van de VTH taken bij de majeure risico bedrijven en daardoor zorg draagt voor een veilige en gezonde

leefomgeving. In de praktijk wordt deze ambitie vooral vorm gegeven door in totaal zes BRZO omgevingsdiensten in Nederland.

De diensten doen dit door:

• de inzet op kwalitatief hoogwaardige vergunningverlening, toezicht en handhaving;

• transparante sturing en verantwoording;

• samenwerking met partners zoals ILT, SZW, OM en de veiligheidsregio's; • pro-actief in beleidsontwikkeling en wetgeving;

• vanuit de nabijheid van de bedrijven en burgers, waar gekwalificeerde Brzo-Omgevingsdiensten de VTH-taken uitvoeren;

• de medewerkers worden vanuit de zes Brzo-Omgevingsdiensten aangestuurd die functioneren als zijnde één organisatie.

Wat hebben we bereikt?

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft middelen beschikbaar gesteld om een deel van genoemde ambitie te kunnen realiseren. Dit is gefinancierd uit het landelijke programma Impuls Omgevingsveiligheid. Gezamenlijk met de andere BRZO

omgevingsdiensten is een jaarprogramma opgesteld en lopen diverse projecten zoals de uniformering en kaderstelling van vergunningverlening, het verbeteren van de

inspectiemethodiek, het opstellen van een actueel landelijk vergunningenoverzicht BRZO, het ontwikkelen van een nieuwe landelijke gemeenschappelijke inspectieruimte (de database waarin de inspecteurs hun rapporten aanmaken en archiveren) en vele anderen. ODRN levert de projectleider voor enkele projecten, zoals de uniformering en

kaderstelling vergunningverlening.

Opleidingen

In 2016 hebben de medewerkers die nog niet voldoen aan de BRZO kwaliteitscriteria opleidingen gevolgd bij de Hogeschool Utrecht. De meesten zijn daarvoor geslaagd en een aantal moet in 2017 nog opleidingen volgen.

17 Uitvoeringsprogramma inspecties

In de onderstaande tabel staan de toezicht activiteiten opgesomd m.b.t. de BRZO-inspecties, WABO-inspecties en beoordelingen veiligheidsrapportages (VR) in Gelderland en Overijssel. De tabel laat het geplande aantal uit de BRZO jaarplanning zien naast de gerealiseerde getallen tot 31 december 2016.

BRZO Oost Gepland

in 2016

Gereed per 31-12a

Aantal BRZO controles 54 49

Gelderland 36 35b

Overijssel 17c 14d

aantal WABO controles 93 102

Gelderland Overijssel 76 17e 76 26 Beoordeling VR 29f 9g

a. De uitgevoerde controles zijn inclusief die controles die al wel zijn uitgevoerd, maar nog

niet geheel administratief zijn afgerond.

b. Bij één bedrijf (Primagaz) is de in december geplande Brzo-controle niet uitgevoerd

omdat de inspecteurs van twee van de drie partners ziek waren. Op grond van de landelijke afspraken bestaat een Brzo-inspectieteam minimaal uit twee partners.

c. In de rapportage tot september was abusievelijk 18 opgenomen; hier zat echter nog een

inspectie tussen die door Staatstoezicht op de Mijnen is uitgevoerd.

d. Eén bedrijf (Hardix) betreft een inrichting waar wel een vergunning op ligt, maar waar in

2016 geen activiteiten werden uitgevoerd; bij nader inzien is daar geen Brzo-inspectie uitgevoerd. Eén bedrijf (Ovako) valt door gewijzigde regelgeving niet meer onder het Brzo. Bij één bedrijf (Elementis) zijn geen drie maar twee Brzo-inspecties uitgevoerd.

e. De systematiek in Overijssel is anders. Er wordt niet gestuurd op aantallen controles,

maar op benodigde tijd om aspecten bij een bedrijf te controleren. Hierdoor worden geen aantallen controles gepland. Voor de bedrijven in Overijssel is daarom uitgegaan van 1 controle per bedrijf.

f. Naar aanleiding van de wijziging van het Brzo, worden alle bedrijven geacht

geactualiseerde delen van een veiligheidsrapport aan te leveren. Door wijziging van het Brzo hebben echter niet alle bedrijven deze verplichting meer; daarnaast hebben niet alle bedrijven een VR ingediend. Overeenkomstig landelijke afspraken hebben deze bedrijven een begunstigingstermijn tot 1 januari 2017 gekregen. De Veiligheidsrapporten zijn in de periode juni/juli ingediend.

g. Door gewijzigde regelgeving behoefden drie bedrijven geen Veiligheidsrapport meer op

te stellen (Ovako, Technoplating, Veco). Vijf bedrijven (Primagaz, Shell, Wolff (2x) en Gasunie) hebben pas eind december het veiligheidsrapport ingediend. Tien

18

VERGUNNINGVERLENING BIJ COMPLEXE BEDRIJVEN

In document Regio Nijmegen (pagina 56-61)