• No results found

Uitslagen usability-test

In document Analyse van Website Optimalisatie (pagina 39-44)

EGZonline Leef Zutphen Evangelische Gem Zeewolde

6 Gebruiksvriendelijkheid EGZonline

6.3 Uitslagen usability-test

6.3.1 Opdracht 1

De eerste opdracht luidt: Stuur een bericht naar de oudstenraad. Deze opdracht heeft betrekking tot de navigatie en de interactie van de website. Het laat zien dat de website van EGZonline haar bezoekers wel de mogelijkheid biedt om in contact te komen met diverse mensen binnen de gemeente (interactie). Er werd wel aangegeven dat een hele rij van links naar contactformulieren overbodig wordt geacht. Naam Seconden Opmerkingen

Binie 15 -

David 16 -

Desiree 11 -

Peter 12 Een heel blok reserveren voor contactformulieren lijkt me overbodig.

Rob 18 -

6.3.2 Opdracht 2

De tweede opdracht vraagt het proefpersoon om terug te keren naar de homepage. Wederom wordt hier de navigatie getoetst, en tevens het visuele ontwerp (de opmaak). Over het algemeen levert dit geen probleem op, hoewel één proefpersoon moeite had om de home-button te vinden. Links bovenin staat een hyperlink met de titel ‘Home’. De meeste websites laten de terugkoppeling naar de homepage wat beter uitkomen. Ook is het gebruikelijk dat het logo van de betreffende website aan te klikken is, en verwijst naar de homepage.

6.3.3 Opdracht 3

De derde stap is het beluisteren van een preek. In dit onderdeel worden wederom de interactie en de navigatie van EGZonline getoetst. Het kopje ‘preken beluisteren’ bevindt zich in de horizontale navigatie van de website. Omdat internetgebruikers (en dus ook de proefpersonen) gewend zijn om vanaf één kant te navigeren wordt de horizontale balk nogal eens over het hoofd gezien. Deze neemt namelijk minder Naam Seconden Opmerkingen

Binie 7 -

David 6 -

Desiree 22 De homepage zit niet verstopt, maar is minder duidelijk aangegeven dan ik gewend ben.

Peter 6 -

ruimte in beslag en is licht van kleur. Bij twee van de proefpersonen is te zien dat het zoeken aanzienlijk langer duurt dan bij de ervaren bezoekers.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 8 -

David 31 Verwacht bij de verticale navigatie, bij ‘onderwijs’ – horizontale navigatie viel in eerste instantie niet op

Desiree 59 Het is verwarrend dat de kopjes zowel horizontaal als verticaal staan.

Peter 8 -

Rob 6 -

6.3.4 Opdracht 4

De vierde opdracht vraagt van het proefpersoon om de webmaster een bericht te sturen. Dit brengt een mankement van EGZonline aan het licht: er is geen mogelijkheid om de webmaster direct te benaderen. De meeste deelnemers kiezen voor het verzenden van een algemeen bericht, maar ook opgeven is geen vreemde reactie. Eén van de deelnemers geeft aan zich te storen aan de vele ‘onnodige’ afbeeldingen en vooral de ingebedde Youtube-filmpjes. Deze voegen niets toe aan de functionaliteit van de website en geven deze een amateuristisch karakter.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 24 Staat er niet tussen, zou kiezen voor ‘Algemene informatie’ David 33 Staat er niet tussen, zou kiezen voor ‘Algemene informatie’

Desiree 29 -

Peter 62 Staat er niet tussen, zou (na lang zoeken) kiezen voor ‘Algemene informatie’. De Youtube-schermpjes en onnodige afbeeldingen over de hele site zijn onnodig en storend.

Rob 31 De webmaster zou bereikbaar moeten zijn.

6.3.5 Opdracht 5

Bij de vijfde opdracht wordt aan de proefpersonen gevraagd om de pagina met links te bekijken.

Vervolgens wordt gevraagd om de website van Stichting Compassie te bezoeken. Er ontstaat in de meeste gevallen verwarring omdat men gewend is om het logo aan te klikken, op de linkpagina van EGZonline is dit niet mogelijk en moet de hyperlink aangeklikt worden. De links staan niet op alfabetische volgorde, en ook niet gerangschikt naar genre. Dit alles komt de navigatiesnelheid niet ten goede.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 19 Het logo is niet aan te klikken

David 23 -

Desiree 54 Het logo is niet aan te klikken. Links zijn onoverzichtelijk, alfabetische volgorde zou helpen.

Peter 28 Links zouden beter op alfabetische volgorde staan.

Rob 16 -

6.3.6 Opdracht 6

Nadat de proefpersonen een externe link hebben geopend, werd aan hen gevraagd om terug te keren naar de homepage (navigatie). Wanneer men een hyperlink op EGZonline aanklikt, wordt deze geopend in hetzelfde venster. Dit werd bij vier van de vijf proefpersonen als ergerlijk ervaren. De surfsessie wordt hierdoor verstoord en de extra handeling wordt als omslachtig ervaren.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 7 Jammer dat links in dezelfde pagina worden geopend

David 13 Vervelend dat terug naar de homepage van de EGZ niet gemakkelijk kan als je een andere site hebt bezocht

Desiree 18 Het is omslachtig hoe terug te komen op de website waar je vandaan komt

Peter 18 Jammer dat links in dezelfde pagina worden geopend

Rob 4 -

6.3.7 Opdracht 7

Bij de zevende opdracht moeten de proefpersonen zich inschrijven voor de EGZmail, het per e-mail verspreide nieuwsbulletin van de EGZ. De pagina waar men zich in kan schrijven is in alle gevallen snel gevonden. Toch is er een puntje van kritiek: wanneer het proefpersoon al heeft geklikt op de menukop met de titel ‘Inschrijven EGZmail’, moet er onderaan de pagina nog een hyperlink worden aangeklikt die leidt naar het webformulier. Deze doorverwijzing had ook automatisch gekund.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 17 -

David 15 -

Desiree 19 -

Peter 20 Niet erg handig dat je door moet klikken naar het webformulier, daar zou je ook na één klik al op uit kunnen komen.

Rob 6 -

6.3.8 Opdracht 8

De opdracht ‘Vind waar de EGZ voor staat’ heeft betrekking tot het informatieaanbod. Hoe gebruiksvriendelijk is de tekst? De proefpersonen lopen tegen meerdere dingen aan. Waar men zou kunnen vinden waar de EGZ voor staat is niet duidelijk. In de verschillende menu’s staan titels die de lading zouden kunnen dekken. De pagina ‘Wie zijn wij?’ is vrij kort en bondig, maar als men klikt op ‘Waar staan we voor?’, ontvouwt zich in de menubalk een lijst met verschillende onderwerpen. De informatie wordt beschreven als onoverzichtelijk en te uitgebreid.

Naam Seconden Opmerkingen

Binie 45 Onduidelijk wat waar wordt beschreven, de rubriek ‘Waar staan we voor’ is te breed.

David 30 De plaatjes zijn onnodig. Het zou beter zijn als bezoekers zich aangesproken voelen om verder te lezen, en dat doet zo’n plaatje niet.

Desiree 17 De informatie met betrekking tot waar de EGZ voor staat zou wat compacter mogen.

Peter 58 Voor mensen buiten de gemeente is de informatie niet overzichtelijk, en is het teveel. Een algemeen verhaal zou doeltreffender zijn.

6.3.9 Intentie

Na de usability-test is met de proefpersonen kort doorgesproken wat er in het onderzoek naar voren is gekomen. Als laatst is besproken tot in hoeverre de proefpersonen de intentie hebben om de website nog eens te bezoeken.

Naam Opmerkingen

Binie De website blijft het middel om aan bepaalde informatie te geraken. Als ik een preek terug wil luisteren zal ik de website dus gewoon gebruiken.

David Ik bezoek de site zo min mogelijk.

Desiree Alleen als ik iets nodig heb, voor de rest spreekt de website me niet aan. Peter Zo lang ik kan vinden wat ik zoek valt het wel mee.

Rob Ik voel me niet getriggerd om de website te bezoeken.

6.4

Conclusie

In dit hoofdstuk is kwalitatief onderzoek gedaan naar de gebruiksvriendelijkheid van EGZonline. Door een vijftal deelnemers door een scenario te laten lopen is getest op welke gebieden de website te wensen over laat.

Over de navigatie zijn een aantal dingen te zeggen: de navigatiestructuur wordt beschouwd als te

uitgebreid, en de terugkoppeling naar de homepage kan efficiënter. Wat opvalt is dat de dubbele navigatie- as (horizontaal én verticaal) als lastig en onoverzichtelijk wordt ervaren. De externe links worden geopend in het zelfde venster, wat niet prettig is omdat de surfsessie hierdoor wordt onderbroken.

Over de vormgeving en opmaak is te zeggen dat de afbeeldingen en Youtube-filmpjes niet als nuttig worden beschouwd, eerder als storend.

De interactie kan verbeterd worden door voor het huidige contactformulier een efficiënter werkend systeem te bedenken.

Zoals in het hoofdstuk over de best practices van EGZonline komt naar voren dat het informatieaanbod te wensen over laat. De presentatie van teksten is warrig en niet goed gestructureerd.

De intentie van de deelnemers om de website opnieuw te bezoeken was niet erg groot: de website wordt slechts noodgedwongen gebruikt.

In document Analyse van Website Optimalisatie (pagina 39-44)