• No results found

Advies met betrekking tot de navigatiestructuur

In document Analyse van Website Optimalisatie (pagina 55-59)

Vindt u wat u zoekt

10 Adviesrapport EGZonline

10.1.1 Advies met betrekking tot de navigatiestructuur

Home – deze button verwijst de gebruiker terug naar de homepage. Op de homepage moet een

uitnodigende, korte, frisse tekst komen. Deze kan worden gebaseerd op de pagina ‘Welkom bij de EGZ’ (van de huidige website), maar het beste is om een nieuwe tekst te schrijven. Dit moet een korte tekst zijn waarin kort en bondig de belangrijkste punten worden aangegeven.

Wie zijn wij? – dit kopje staat ook op de huidige website, maar dan als enkele pagina. Op de nieuwe website kan deze menupijler gebruikt worden om alle subpagina’s die hierbij horen, onder te rangschikken. Deze subpagina’s zijn:

- Waar staan we voor? (deze tekst bestaat uit 7 subpagina’s. Advies: samenvatten, inkorten tot een bondig verhaal met de 7 subonderwerpen als tussenkoppen.)

- Zorg in de EGZ (mag ook worden weggelaten, maar kan nuttig zijn i.v.m. de hulpvraag van buitenaf. Verder geldt opnieuw: inkorten en subonderwerpen als tussenkoppen.) - Onderwijs (idem dito)

(van de pagina’s die in deze lijst niet opgenomen zijn moet worden overwogen of ze wel een plaats op de website moeten hebben.)

Actualiteit/Nieuws – op de huidige website staat op de homepage een klein blokje aan de rechterkant. ‘Nieuws’ mag op de website best een eigen pagina hebben. Items uit de EGZ-nieuwsbrief en de het maandblad kunnen op die pagina geplaatst worden. Op deze wijze kan het nieuws de gebruiker sneller bereiken, gezien de Eigenwijz maar één keer per maand uit komt, en de EGZ-mail maar één keer per week.

Activiteiten – deze menupijler beslaat alle activiteiten die de EGZ uitvoert. Naast een agenda zou het mooi zijn om per (vaste) activiteit een subpagina te hebben.(Op de huidige website zijn de betreffende subpagina’s verstrooid over de hele structuur) Subpagina’s zijn:

- Agenda (wat is er waar en wanneer te doen?) - Zondagdienst

- Bidstond - Wel Kom

- Groepen (Schitteravond, Mannenavond, Jatov, etc.) Media – Onder deze menupijler komen de volgende subpagina’s:

- Foto’s (de ‘vaste fotografen’ in de EGZ zullen hier hun foto’s overzichtelijk in albums

uploaden. Een mogelijkheid om als bezoeker foto’s in te zenden (die bijvoorbeeld spontaan in een dienst zijn gemaakt) mag niet ontbreken.

- Preken terugluisteren (op deze pagina een overzichtelijk archief van de meest recente preken) - EGZ-mail (op deze pagina eventueel een archief van oude nieuwsbrieven en de mogelijkheid tot inschrijven op de EGZ-mail.)

- Eigenwijz (‘bladerbox’ met de meest recente Eigenwijz, en eventueel de mogelijkheid vorige edities te downloaden, en de mogelijkheid om contact op te nemen met de redactie)

Contact – Onder deze pijler de verschillende manieren om in contact te komen met de gemeente of alleen met bepaalde personen.

- Contact (op deze pagina een contactformulier, waarop de gebruiker aan kan vinken of kan selecteren voor wie de boodschap bestemd is, zoals: oudstenraad, bestuur, diaconaat, pastoraat, redactie Eigenwijz, etc.

Op de huidige website neemt deze mogelijkheid een behoorlijk blok in beslag (links onderin) - Routebeschrijving (door middel van Google Maps kan vanuit diverse locaties eenvoudig aangegeven worden hoe de EGZ te bereiken is. Op de huidige website neemt dit weer een eigen pijler in beslag, namelijk ‘Locatie’.

- Ledenlijst (deze mogelijkheid is alleen te zien voor ingelogde leden)

Links – Op de huidige website heet deze pijler ‘Andere websites’. In principe is het niet verkeerd om een pagina met links te hebben, mits deze links nuttig zijn en ordelijk geplaatst zijn. De pagina zal dus opnieuw ingedeeld moeten worden.

Social Media – De EGZ beschikt op dit moment over een Facebook-account en een Twitter-account. De accounts en de gebruikers van deze accounts zijn echter nog niet klaar voor het succesvol

implementeren op de nieuwe website. Advies: de plugin voor Facebook en Twitter al wel installeren maar nog niet doorlinken.

10.2

Informatieaanbod

Bij het vaststellen van hoe het met het informatieaanbod gesteld is, wordt er gekeken naar de contentkwaliteit en de contentactualiteit.

10.2.1 Contentkwaliteit

Om de leesbaarheid van de teksten op EGZonline te verbeteren, moeten de teksten worden aangepast. De alinea's zijn vaak te lang, ook de teksten zelf mogen over het algemeen korter. Het advies is om alle teksten te herschrijven: het is verstandig om de teksten zo bondig mogelijk te schrijven. Daarbij geldt de richtlijn: ongeveer vijf regels per alinea, maximaal vijf alinea's per tekst.

De zinnen moeten niet te lang worden. Teksten voor op het web moeten gemakkelijker lezen, de lezer haakt sneller af dan bij andere media.

Er mag meer gebruik worden gemaakt van bullets en tussenkopjes. Zo zijn teksten gemakkelijker te scannen en vindt de gebruiker of bezoeker de gewenste informatie zo snel mogelijk.

De teksten die (na het herschrijven) nog altijd lang zijn, moeten gelaagd zijn. Dat wil zeggen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de kern en de verdieping. De kern bevindt zich dan logischerwijs in de eerste alinea('s).

Zorg voor zoveel mogelijk duidelijkheid. Werk met begrippen die voor iedereen begrijpelijk zijn en zorg ervoor dat er geen pagina's zijn die met elkaar 'verweven' zijn. Als een bezoeker wil weten waar de EGZ voor staat, moet dat gemakkelijk te vinden zijn. Op de huidige website zou deze informatie op drie verschillende pagina's gezocht kunnen worden.

10.2.2 Contentactualiteit

De artikelen en niet-vaste teksten op de website dienen met regelmaat te worden ververst. De frequentie waarin EGZonline dit moet doen, hangt samen met de gewenste bezoekfrequentie per bezoeker of gebruiker.

Verder is het uiterst belangrijk dat op de website geen teksten blijven staan die niet meer van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld van evenementen die al geweest zijn. Bij de meeste CMS (Content Management System)’s is het mogelijk om de duur van een bericht te bepalen, zodat de contentactualiteit gewaarborgd blijft.

10.3

Opmaak en vormgeving

Voor teksten op het web dient altijd een schreefloos lettertype te worden gebruikt. Daarbij is het belangrijk dat er op de hele website slechts één lettertype wordt gebruikt. De koppen moeten dezelfde grootte hebben.

Het logo moet op de website prominent in beeld zijn en ook blijven. Het logo verdient een vaste plaats, links bovenin de website.

Het gebruiken van afbeeldingen zorgt voor afwisseling, maar het doet afbreuk aan het overzicht wanneer de afbeeldingen niet goed zijn geplaatst. Op de website van de EGZ wordt veel gebruik gemaakt van afbeeldingen. Daarbij worden ze in veel gevallen geplaatst met te weinig witruimte t.o.v. de tekst.

Zorg daarom voor voldoende witruimte. De marge die hiervoor wordt gekozen dient op de gehele website te worden toegepast.

Plaats beeldmateriaal zoals afbeeldingen en Youtube-filmpjes alleen als deze iets toevoegen, en niet als 'opvulling'. Vooral wanneer het beeldmateriaal wordt geplaatst boven de content waar de bezoeker naar op zoek is, wordt dit als zeer storend ervaren. Zie voor een voorbeeld de verschillende contactformulieren op de huidige website. Gebruik beeldmateriaal dus met mate en bedenk eerst wat het toe voegt!

10.4

Navigatie

Het aantal categorieën in het main navigatiemenu moet worden teruggebracht. EGZonline heeft

momenteel maarliefst 16 menuknoppen, om het overzicht te bewaren moet dit worden teruggebracht naar 9 stuks. Een voorbeeld: op EGZonline bevinden zich veel buttons in het menu die verwijzen naar een enkele pagina die te maken heeft met de media binnen de EGZ (Foto's, EGZmail, Eigenwijz, etc.). Deze zouden allemaal onder één button geplaatst kunnen worden: Media. Op deze manier kunnen ook de taakgroepen onder dezelfde buttons worden geplaatst, waardoor het aantal categorieën afneemt.

De pagina met links is erg onzorgvuldig samengesteld. Deze lijst moet worden gecategoriseerd (alfabetisch of op thema). Ook is het verstandig om deze lijst beperkt te houden. Wanneer gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen, zorg dan dat deze aangeklikt kunnen worden.

Op EGZonline staan twee verschillende terugkoppelingen naar de homepage: 'Home', en 'Startpagina'. Gebruikelijk is om het logo of de header klikbaar te maken, en deze terug te laten linken naar de

homepage. Met het oog op gebruiksvriendelijkheid is het verstandig om de header of het logo klikbaar te maken.

De navigatie is deugdelijk wanneer gebruikers of bezoekers ermee uit de voeten kunnen en zich er 'thuis' voelen. Het is daarom belangrijk dat de verschillende pagina's een logische ordening krijgen en

gemakkelijk vindbaar zijn.

Hyperlinks zouden in een nieuw venster geopend moeten worden. Wanneer een gebruiker terug wil keren na het aanklikken van een link, moet dit niet al te lastig zijn. Als een hyperlink opent in hetzelfde venster, is de kans groot dat EGZonline haar bezoeker kwijt is.

10.5

Interactie

De mogelijkheid om via de website in contact te komen met verschillende mensen is een goed idee. Het is echter omslachtig en afleidend om een heel blok te reserveren voor verschillende contactformulieren. EGZonline moet een gemeenschappelijk contactformulier aanmaken waarop de gebruiker eenvoudig aan kan geven aan wie het bericht is gericht. Belangrijk is dat iedere taakgroep middels dit contactformulier te bereiken is: op de huidige website is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om de webmaster te bereiken. De andere media binnen de EGZ moeten in het kader van crossmedialiteit gemakkelijk te bereiken zijn. Dit geldt voor alle media. In de usability-test werd de bereikbaarheid van de EGZmail getest. Het is omslachtig om eerst een tekst te moeten lezen en daarna door te moeten klikken naar het

inschrijfformulier. Deze laatste stap zou de bezoeker bespaard kunnen blijven. 10.5.1 Sociale media

Op dit moment wordt er matig tot geen gebruik gemaakt van sociale media. Toch kunnen sociale media de werking van de website versterken. Denk bijvoorbeeld aan Twitter: door EGZonline te linken aan een Twitter-account, worden volgers eenvoudig op de hoogte gesteld wanneer de website is vernieuwd. Ook Facebook is goed te combineren met EGZonline. Er kan een EGZ-groep worden aangemaakt, die weer gekoppeld kan worden aan EGZonline. Tevens is het nuttig om de losse pagina's en berichten op EGZonline te voorzien van een button waarmee gebruikers van sociale media de pagina's en berichten eenvoudig kunnen delen met de rest van de wereld.

In document Analyse van Website Optimalisatie (pagina 55-59)