• No results found

102 uitmanagen zijn We hebben gezien dat een fondsstructuur niet echt bij ons past, en eigenlijk ook niet

zo zeer bij de investeerder. Je ziet wat we gedaan hebben. We hebben een hoop succesvolle business angels bij elkaar gezet, en wijzelf hadden natuurlijk serieus geld op tafel gelegd. Vervolgens hebben we een constellatie gemaakt waar we dan in een bedrijf gingen instappen, en dan gingen we kijken naar die pool van mensen om te kijken wie het beste zou kunnen passen, en om te kijken of ze zouden door investeren. Theoretisch zat dat leuk in elkaar, maar dat zie je bij andere fondsen ook wel gebeuren, maar omdat het in een fonds zit staan die business angels er te ver vanaf. Uiteindelijk het gezamenlijk creëren van een groeps-iets en actief inzetten van netwerk en kennis en kunde dat staat toch 1 stap te ver weg met een fonds. We hebben daar gezegd, want we hadden zelf wat eigen middelen opgebouwd doordat er een paar dingen lekker lopen en zijn gelopen, we zijn bij investeringen gewoon vanuit ons eigen potje gaan investeren. Dat in combinatie met gericht 1 of 2 business angels of andere venture capital partijen. Daardoor krijg je een duidelijk en overzichtelijk cap table en geen coördinatie kosten meer hebt. Wat je ziet bij een fonds, daar heb je vaak een

fondsmanager rondlopen, dat is gewoon één iemand, wat ik natuurlijk eerst ook was met mijn achtergrond. Alleen was ik de eerste twee jaar van mijn tijd gewoon bezig met dat fonds, en mensen in dat fonds en het zoeken voor dat fonds, van alles en nog wat. Als je een fonds ophaalt dan wordt je ook gedwongen om geld uit te gaan geven, omdat je het anders nog een jaar op je balans hebt staan, dus je kan er heel erg druk mee zijn. Terwijl eigenlijk wat je ziet, het instappen van bedrijven en het kopen en verkopen van bedrijven, dat is een organisch proces en dat kan je eigenlijk niet aan een tijdklok hangen. Daarnaast als ondernemer dan zit je ergens in en dan denk je of my god ik wil hier over 3 maanden uit zijn, en soms ben je in staat om een paar volle fases in te gaan. Dan kun je gewoon een bedrijf van 2 man naar 40 man brengen, maar dat duurt gewoon even wat langer. Dan is het ook heel fijn dat je daar geen fonds achter hebt zitten maar gewoon met je eigen centen en in

samenwerking met andere investeerders.

Met opmerkingen [tb107]: Non-active investors are not

enough involved with the startup

Met opmerkingen [tb108]: Own capital was invested

Met opmerkingen [tb109]: Limited partners force VCs to

invest

Met opmerkingen [tb110]: VC cycle does not matter with

103

VCF investment focus

(P1E) Syllion ventures is een gesloten fonds structuur en daar doen wij eigenlijk niks meer mee. Iets waar we nu mee actief zijn dat heet Ventulizer, dat is een open investeringsstructuur. Dat heeft te maken met de doelgroepen waarbij we ons oprichten, dat heet post seed pre series A. Series A is het moment dat traditionele venture capitlists om de hoek komen kijken. En wij zitten in die fase daarvoor. De reden is dat de type investeerders maar ik mee werk, doorgaans succesvolle ondernemers zijn, die een bedrijf hebben verkocht en vervolgens wat geld willen reserveren om in hoog

risicodragende ondernemingen te investeren. Dat is eigenlijk wat wij doen met het Ventulizer concept. Dus eigenlijk in de fase nadat het eerste product is ontwikkeld en dat de eerste klanten zijn, en naast dat er geldbehoefte is, wat wij noemen smart-money, dus het type investeerders die wij aandragen vinden het ook interessant om een adviesrol te vervullen. Dat is het segment waar wij in acteren. (P2E) We hebben wel een duidelijke focus, en dat heeft ook te maken met de rest van jouw thesis. Uit succes reeds doen wij alleen dingen waar wij verstand van hebben. En dat hoeft niet per se, er zijn ook andere investeerders die dat anders doen. Maar bij ons ligt de focus op business to business IT en technologiebedrijven. Dat is nogal breed maar daarbinnen hebben wij een focus van B2B met drie hoofdonderwerpen. Een daarvan is Hightech en Nanotech dat doen we via een fonds, de tweede is security of things, dat is ook een fonds dus echt focus op cybersecurity. Daarbinnen vallen natuurlijk allerlei thema’s.

(P2E) Ja dat zijn aparte fondsen, de Tech/Nano hebben we nu twee jaar en de security nu een jaar. Dat zijn fondsen en als het niet in dat onderwerp past dan investeren we ook ergens niet in. Beiden zijn fondsen van 8 miljoen. Die richten zich alle twee op early stage. Er moet wel iets van tractie zichtbaar zijn, maar dat mag van een paar ton tot een paar miljoen aan omzet zijn zeg maar. Het moet wat jonger zijn dan 5 tot 7 jaar, als het veel ouder wordt dan past dat niet. Dus echt die fase, typische tickets tussen 5 ton en 1 miljoen zeg maar. En we hebben nog een derde smaak, de eerste twee smaken zijn de fondsen. De derde smaak is buiten de fondsen, dat doen we eigenlijk al 12 jaar, sinds we bestaan. En dat is ook onze achtergrond, B2B IT, en software, data intelligence, managed IT services. Deze bedrijven mogen wat ouder zijn, het liefst hebben we hier 1 miljoen omzet of meer, dus tussen de 1 en 2 miljoen aan omzet.

(P3E) Wij investeren eigenlijk in alle stadia. We hebben nu twee fondsen en het eerste fonds is XXX en doet pre seed. Dat betekent dat je investeert als je een prototype wilt hebben of markt validatie. En in principe in alle technologiesectoren. Dus je moet echt een hele goeie technologie hebben. En bij het groeifonds heb je minimaal markt validatie nodig, dat betekent dat je een klant hebt of een bepaalde omzet. Dat is zeg maar de seed fase, de volgende fase groei, en alles wat daarna komt doen we ook. Dus het is eigenlijk vrij breed wat wij doen. En daarbij geldt, we hebben eigenlijk wel een focus op security, hightech, clean Tech, en lifescience, maar onder hightech valt heel veel.

(P4E) Qua stadium doe wij Early stage, dat is zelfs zover dat wij geen omzet of geen klanten hoeven te zien, dus pre-customer en pre-revenue. Omzet is niet belangrijk, we kijken alleen of er een patent is en of we de markt ermee kunnen bedienen. Het team vinden wij ook niet belangrijk, ik weet dat heel veel VC alleen maar naar het team kijken. Het team interesseert ons helemaal niks, het team stellen wij zelf later wel samen. Het gaat ons puur om technologie, een patent, de protectie, en de markt. Dus pre-customer en pre-revenu is het qua stadium. En als je dan denkt aan focusgebieden, dan heb je het over Robotics, Semi conductors, Chip industry, energie, raw materials, sensor technologie, high tech health, en dat is het zo een beetje.

(P5E) Wij investeren in financiële technologie, wij doen dat in pre-series A en series A.

(P5E) Wat wij zoeken zijn bedrijven die een product hebben die ze al aan een aantal klanten hebben verkocht, maar die nog bezig zijn om het bedrijf te schalen, op het go-to-market commercialiseren van het product.

(P6E) Nou, bedrijven die ken je denk ik niet, of misschien wel. Seatme, als je een tafel moet

Met opmerkingen [tb111]: Post seed, pre series A focus

Met opmerkingen [tb112]: High risk investments Met opmerkingen [tb113]: Investment once there is a client

and product

Met opmerkingen [tb114]: Smart money

Met opmerkingen [tb115]: Only invest in where they VCF

founders have knowledge about

Met opmerkingen [tb116]: B2B IT and technology

Met opmerkingen [tb117]: Ticketsize between 500K and

1M

Met opmerkingen [tb118]: Investment stage dependent on

funds

Met opmerkingen [tb119]: Every stage is invested in

Met opmerkingen [tb120]: Security, hightech, clean tech

and lifescience focus

Met opmerkingen [tb121]: Early stage investments

Met opmerkingen [tb122]: Stage is pre-customer and pre-

revenue as the product is most important

Met opmerkingen [tb123]: Robotics

Met opmerkingen [tb124]: Pre-series A and Series A

investments

Met opmerkingen [tb125]: The firm must have sales before

104