• No results found

128 (P14X) Ik zou voor B gaan, want het betekent dat die markt al echt aan het ontstaan is Een uniek

product of een unieke omgeving, het woord uniek bestaat toch meestal niet heel lang. Dus je kunt veel beter samen met andere concurrenten een markt openmaken. Want bij de andere ben je iedereen aan educaten dat er een markt is, en dan moet je ze nog educaten dat ze naar jou toe willen. Dus het is een stuk handiger dat een markt al open is gemaakt, en dat je dan aangeeft wat je dan anders doet dan jouw concurrent.

Met opmerkingen [tb354]: Market is proven once there is

competition

Met opmerkingen [tb355]: You do not have to educate the

129

Ranking of factors

(P1E) 1. Ondernemer, 2. Financiën, 3. Product, 4. Markt. Kijk, de ondernemer is iemand in staat om te performen, dus dat is belangrijk. En de financiën zijn belangrijk, want je moet wel een strak plan hebben en executen naar het plan toe anders schiet het alle kanten uit. Je kunt natuurlijk wel van je plan afwijken, maar dat moet je doordacht doen, zeker als je met investeerders werkt. Alles is weer omvat door het financiële plan, je product en ook je markt. Als je een goed financieel plan hebt, dan is 3 en 4 daarin geïncorporeerd. Daarom zeg ik 1 ondernemer, 2 financieel plan, 3 product. Ja als je het andersom zou doen en je zegt markt dan heb je het niet goed…, kijk je product bepaalt je markt. Als je geen goed zicht hebt op je product, dan kun je ook niet goed je markt definiëren. Dus dat is de reden om de ranking in die lijn te laten verlopen.

(P2E) 1. Ondernemer, 2. Markt, 3. Product, 4. Financiën. De financiën zijn de resultante van de andere drie factoren, en uiteraard als dat niet goed is dan ga je het ook niet doen. Wij kijken altijd van buiten naar binnen. Dan zou ik zelf nog ondernemer / markt doen, want het hangt er een beetje van af. Kijk, als er geen goede markt is, dan heeft het ook geen zin, als het geen goede ondernemer is, dan ook niet. Maar die andere twee, product en finance, dat is te repareren. De eerste twee zijn alle twee niet te repareren. En als ik daar nog moet kiezen, ik kan met een goede ondernemer ook nog weer een andere markt vinden. Andersom gaat het niet, ze zitten wel heel dichtbij elkaar als 1 en 2. En 3 en 4 komen die andere.

(P3E) 1. Het team, 2. Product, 3. Markt, 4. Financiën. 1 zijn er mensen die het moeten doen. Twee is los je een probleem op. Drie is vervolgens hoe groot is het probleem dat je oplost. En vier is de resultante van de eerste drie.

(P3E) Het is maar wat je als een product definieert. Is Facebook een product, krijg je dan als vraag of is het een dienst of service? Dus dat is even afhankelijk van hoe je het product definieert. En natuurlijk is ook belangrijk, ook al doe ik daar beetje luchtig over, je business model en waar je in de value chain bevindt? Dat zijn allemaal relevante vragen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je toegevoegde waarde levert aan de maatschappij. En als er gewoon geen klantvraag is naar je product, dan houdt het gewoon op. Als er al 100 dezelfde producten zijn en jij komt met het product 101, en je hebt daar niet echt innovatie in dan wordt het lastig. Dus het is overigens niet gezegd dat het niet kan, bijvoorbeeld een AIRBnB was niet heel erg vernieuwend qua concept. Maar ze waren wel de eerste die een hele goede product marktet fit hebben gevonden. Ze waren bijna failliet gegaan maar het feit dat zij enerzijds een heel goed product hadden dat net iets beter was dan Craiglist, daar kwam het op neer. Dat ze vervolgens ook Craiglist hebben gehackt zeg maar, heeft het succes veroorzaakt. Maar op dit moment hebben ze veruit de beste propositie. Ik vind Apple een mooi voorbeeld, en veel mensen roepen dat het marketing is wat ze doen, maar Apple is 20 jaar de meest innovatieve onderneming van deze wereld geweest. En alle andere dingen hebben ze natuurlijk ook perfect uitgevoerd. Hard feit is dat ze gewoon heel goed de trends hebben gelezen die in de markt beschikbaar waren. Zij zijn uiteindelijk met producten gekomen waar de klant op zat te wachten en waar ze geld voor willen betalen. Want eerst komt er de iPod en nu zijn ze alweer 10 jaar succesvol met de iPhone en de iMac mag er ook zijn. Ondertussen heeft Apple ook heel erg aan het business model gewerkt, dus dat ze ook lock-in van hun klanten hebben enzo. Ze hebben zich ook op een markt gericht die heel groot is. (P4E) Nee snap ik, maar het zwaartepunt ligt bij ons echt op de technologie. Wel product en daarna de markt, die markt hoeft niet te groeien, het gaat erom of die markt groot is, punt. Martkomvang is maar een klein onderdeel.

(P4E) Dat boeit allebei niet, dat mag allemaal onderaan staan en dat kun je gewoon weggooien daar kijken we niet naar. We gaan binnenkort in één investeren als je die man ziet dan schieten de tranen in je ogen. Daar durft niemand in te investeren, maar wij kijken naar product en denken wow verdomme dit is geweldig. Als we die gast in het gareel krijgen en we kunnen daar de juiste mensen aan vast koppelen, dan hebben we een wereldhit. Je moet nooit investeren in mensen met een pak.

Met opmerkingen [tb356]: Financials are important since

you need a tight plan

Met opmerkingen [tb357]: Product determines the market

Met opmerkingen [tb358]: Financials are a result from the

other three

Met opmerkingen [tb359]: You can repare product and

finance

Met opmerkingen [tb360]: Number 1 are the people who

have to do it

Met opmerkingen [tb361]: Financials are a result from the

other three

Met opmerkingen [tb362]: Business model and position in

the value cahin are also important

Met opmerkingen [tb363]: If there is no demand for your

product than it just ends

Met opmerkingen [tb364]: Most emphasis is on the

technology

Met opmerkingen [tb365]: Connecting people tot he right

130