• No results found

Uitleg van de verschillende items

Mobiliteit*

Bij mobiliteit moet gedacht worden aan de manier waarop iemand zich verplaatst. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen lopen zonder hulpmiddel en zonder steun, lopen met een hulpmiddel dit kan een rollator, stok, elleboogkruk of eiffel e.d. zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat er gebruik gemaakt wordt van een handbewogen rolstoel of een elektrische rolstoel. Aspecten die van belang zijn tijdens de beoordeling van mobiliteit is of het

verplaatsen veilig gebeurd en of dit de gehele dag op dezelfde wijze gebeurd, anders moet hier een aantekening van gemaakt worden.

Kracht en inspanning*

Met kracht en inspanning wordt de mate van bewegen, doseren en grijpen bedoeld. Dit gaat dan vooral om de kracht en inspanning die mogelijk is in de handen.

Om de deur te open is het nodig om kracht in de handen te hebben om de deur te openen, doseren is nodig aangezien de deur beheerst open en dicht gedaan dient te worden.

Daarnaast is het nodig dat de bewoner beschikt over de grijpfunctie in de handen om de deurklink te kunnen gebruiken.

Energie*

Er is geestelijke energie en lichamelijke energie. Onder dit item wordt lichamelijke energie verstaan. Lichamelijke energie wordt gemeten met uithoudingsvermogen. Er moet energie aanwezig zijn om op te kunnen staan, te lopen en de deur te openen. Tijdens de indicatie is het uithoudingsvermogen niet exact meetbaar, maar er kan wel vermeld worden of dit goed, matig of slecht is.

Adaptatie*

Adaptatie kan uitgelegd worden als aanpassing. In dit verband betekend het de mate waarin iemand zich kan aanpassen. Eigenlijk het in staat zijn om adequaat te reageren op de omgeving, gesprekken/afspraken opnemen en onthouden. Hier komt ook het

veiligheidsaspect kijken. Ook zal dit niet te meten zijn, maar uit het gesprek kan naar voren komen of iemand adequaat reageert op vragen die aan de cliënt gesteld worden.

Opkomen voor zichzelf**

Opkomen voor zichzelf wijst naar onafhankelijkheid. Wanneer iemand goed voor zichzelf kan opkomen kan hij/zij vaak goed de wensen en eisen kenbaar maken. Wanneer er sprake is van een tekort bij deze vaardigheid kan dit een ernstige verstoring in de sociale actie veroorzaken wat gevolgen heeft. Cliënten waarbij een tekort aan deze vaardigheid is

constateert kunnen een risico lopen dat zij iedereen binnen laten die aan de deur komt, met als allerlei gevolgen zoals inbraak e.d. Wanneer er sprake is van verminderde vaardigheid moet de indicatiesteller zich af vragen of de situatie veilig is.

Indicatieprofiel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Samenwerken**

Onder samenwerken wordt het afstemmen van acties om tot een gezamenlijk doel te komen bedoeld.

Bij het open doen van de deur is het noodzakelijk dat er samengewerkt wordt. Wanneer de thuiszorg medewerker aan de deur belt vraagt dit een tegen reactie van de bewoner. De bewoner moet de deur open komen doen.

Huisvestiging

Er is onderscheid in huisvesting. De bewoner is woonachtig in een appartement/flat,waarbij het bezoek zich beneden bij de bellengalerij bekend moet maken. Via de intercom geeft de bewoner toestemming om verder te komen. De bewoner opent de voordeur.

Daarnaast is het mogelijk dat de cliënt woonachtig is in een portiekwoning, waarbij het bezoek direct aan de voordeur staat.

Een andere mogelijkheid is dat de cliënt woonachtig is in een eengezinswoning, waarbij het bezoek direct aan de voordeur staat.

Veiligheid

Het is belangrijk dat er gekeken wordt in wat voor omgeving de cliënt woont. Is dit veilig of staat de buurt gekenmerkt als onveilig. Dit is van belang aangezien een aantal cliënten de deur niet opent wanneer zij geen bezoek verwachten of wanneer het een ongewoon tijdstip is om bezoek te ontvangen.

Deze items zijn van belang om een goed beeld te kunnen krijgen van de situatie waarin de cliënt zich bevindt. Wanneer deze items uitgewerkt worden in een indicatieformulier is het mogelijk om op een juiste wijze elektronisch sleutelbeheer te indiceren. Bij elkaar zijn het acht items waar naar gevraagd en opgelet moet worden. Op deze manier is het mogelijk om een snelle en eenvoudige indicatie te doen die een juist beeld geeft van de situatie en die op deze manier niet veel geld hoeft te kosten.

Aantekeningen bij de items

Bij de items adaptatie, op komen voor zichzelf, samenwerken en veiligheid zijn items die je niet kunt meten. Mensen laten wel een indruk bij de indiceerder achter. Wanneer het

indicatieformulier wordt ontwikkeld is het nodig dat naar deze items nog specifiek gekeken wordt zodat iedereen op na genoeg dezelfde wijze scoort.

Er is een apart kopje veiligheid. Hiervoor is bewust gekozen aangezien de deelgemeente Zuid er om bekend staat dat dit niet de meest veilige deelgemeente is. De gemeente wil hier wat aan doen. Voordat Zuid veiliger is geworden verstrijken er wel een aantal jaren. Om te kunnen zorgen dat de cliënten van Thuiszorg Rotterdam zich toch veilig voelen, daarom is het goed om hier extra aandacht voor te hebben.

Ook is het item huisvesting toegevoegd hier is voor gekozen om de veiligheid regelmatig doen ouderen na een bepaalde tijd de deur niet meer open. Wanneer er eerst gebeld moet

Indicatieprofiel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

worden via de bellengalerij kan dit voor de cliënt een veiliger gevoel geven. Dit zou dan ook lager gescoord kunnen worden.

Dit is enkel nog het indicatieprofiel, wat een opstap is voor het indicatieformulier welke in de toekomst nog ontwikkeld dient te worden.

Indicatieprofiel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Bronnen

Forsyth, K & M.S. Moesker (Vertaler). 2001. Assessment of Communication and Interaction Skills (ACIS). Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam Instituut Ergotherapie.

Kinébanian, 2006, A. 2006. Grondslagen van de Ergotherapie. Maarssen : Elsevier gezondheidszorg,

Kjellberg, A & L. Haglund & K. Forsyth & G. Kielhofner. 2003. “ The measurement properties of the Swedisch version of the assessment of communication and interaction skills” Scand J Sci: 2003, (17):271-277

Spoormaker, R & R van der Veen. 2006. Eindrapport Sleutelbeheer. Rotterdam: Hogeschool Rotterdam.

http://www.slitex.com/ACCESS/index.html, geraadpleegd maart 2007

http://www.ece.hva.nl/nieuws/nieuwsbrief_feb2000.pdf, geraadpleegd maart 2007 http://www.ergo-amps.nl geraadpleegd april 2007

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Projectvoorstel