• No results found

Elektronisch sleutelbeheer indiceren met behulp van de ACIS en/of de AMPS

Door: Priska van ’t Veer Opdrachtgever: Kenniskring Arbeid en Gezondheid Contact persoon: Pepijn Roelofs Opleiding: Hogeschool Rotterdam, Ergotherapie Differentiatie: Behandelen & Begeleiden Docent: Niek van den Bogert Studiejaar: 2006-2007

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Achtergronden van het project

Bij grote bedrijven in Nederland, maar ook wereldwijd wordt al jarenlang gebruik gemaakt van elektronisch sleutelbeheer. Elektronisch sleutelbeheer wordt gezien als veilige en snelle manier om toegang te krijgen tot verschillende objecten. Op deze manier kun je mensen toegang tot ingangen weigeren, je kunt de werktijden checken en de snipperdagen bijhouden, kortom een berg aan management informatie.

De Kenniskring Arbeid & Gezondheid is bezig met een onderzoek aangaande elektronisch sleutelbeheer voor Thuiszorg Rotterdam.

Uit het onderzoek dat in dit kader al is uitgevoerd door studenten van het RIVIO is gebleken dat elektronisch sleutelbeheer voor thuiszorg organisaties goedkoper en effectiever kan zijn. In een onderzoek dat nu nog loopt zullen de diverse meningen van potentiële gebruikers naar voren komen.

Voordat het elektronisch sleutelbeheer gebruikt kan worden door de bewoners en de thuiszorg medewerkers zal er nagegaan moeten worden of elektronische toegang tot de woning noodzakelijk is. Dit zal gebeuren door middel van een indicatie.

Voor de thuiszorg organisatie is het van belang dat bij de indicatie de juiste informatie naar boven komt zodat een evenwichtige afweging kan worden gemaakt.

Hieronder worden Assessment of Communication and Interaction Skills (ACIS) en de Assessment of Motor and Process Skils (AMPS) beschreven. Deze observatie

instrumenten worden binnen de ergotherapie gebruikt om communicatie,

interactievaardigheden en motorische en procesvaardigheden te observeren. Deze instrumenten zijn taak gericht. Dit wil zeggen dat door middel van de AMPS

gestandaardiseerde taken geobserveerd kunnen worden en door middel van de ACIS willekeurige communicatie en interactievaardigheden. Met behulp van deze instrumenten wordt gekeken of hieruit een indicatie profiel is af te leiden voor de indicatie voor

elektronisch sleutelbeheer voor de thuiszorg organisatie in Rotterdam-Zuid.

Korte toelichting over de ACIS

De ACIS is een observatie methode (instrument) gebaseerd op het Model of Human Occupation (Forsyth, 2001). De observatiemethode is er op gericht gegevens te verzamelen over de vaardigheden die mensen hebben tijdens het handelen en communiceren en interactie hebben met anderen. Door middel van de ACIS kun je gegevens verzamelen over de vaardigheden die iemand laat zien terwijl hij een activiteit of taak uitvoert in een sociale groep of omgeving waar hij deel van uitmaakt. De ACIS onderscheidt drie communicatie- en interactiegebieden:

1. de fysieke aspecten van communicatie: het domein lichaamstaal;

2. de verbale aspecten van communicatie: het domein informatie uitwisseling;

3. de interactie aspecten van communicatie: het domein relaties.

(Kjellberg, 2003)

Ieder domein omvat een aantal items waaraan een vierpunts scoreschaal verbonden is.

De therapeut hanteert de ACIS om de vaardigheden van een persoon op elke van de communicatie- en interactiedomeinen in te schatten na de persoon geobserveerd te hebben in een voor de betreffende persoon relevante en betekenisvolle sociale context. De ACIS is bedoeld om toe te passen wanneer het gewenst is gegevens te verzamelen over de consequenties van een ziekte of handicap voor de communicatieve – en interactievaardigheden. De ACIS is zeer breed toepasbaar bij een grote diversiteit van aandoeningen en problemen waar psychosociale problemen

aan de orde zijn. Tevens is interessant dat het de bedoeling is de ACIS multidisciplinair toe te passen. De gegevens worden ingevoerd in de computer en geanalyseerd volgens de Rasch analysemethode.

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Korte toelichting over de AMPS

De Assessment of Motor and Process Skills (AMPS) is een gestandaardiseerd en

gevalideerd observatie instrument waarmee de ergotherapeut het functioneren van een cliënt in alledaagse huishoudelijke en zelfzorg taken kan beoordelen. De kwaliteit van dit functioneren wordt beoordeeld op de fysieke inspanning die het kost om de taak te kunnen uitvoeren, of het handelen efficiënt en veilig gebeurd en of de persoon dit zelfstandig kan.

Doordat bij elke uitgevoerde taak de sterke en zwakke motorische en

procesvaardigheden duidelijk worden, wordt inzichtelijk waarom een cliënt problemen heeft met alledaagse taken.

Motorische en procesvaardigheden zijn de observeerbare gedragingen die bij elke taak terugkomen en in die zin universeel genoemd kunnen worden (Kinébanian, 2006,2006).

Motorische vaardigheden zijn te zien wanneer de persoon zichzelf beweegt en omgaat met voorwerpen. Procesvaardigheden zijn gedragingen die te zien zijn bij het organiseren van een taak zoals het op een logische volgorde uitvoeren, het weten welke

gereedschappen en materialen nodig zijn en hoe deze te gebruiken en het effectief kunnen oplossen van een probleem dat men ondervindt.

De AMPS bevat 85 huishoudelijke en zelfzorg taken die gerangschikt zijn naar moeilijkheid en in diverse culturen gebruikt worden (Kinébanian, 2006, 2006) Beschrijving van het project

Momenteel moeten Alpha-hulpen, wijkverpleegkundigen etc. de sleutel voor een cliënt ophalen voordat zij naar de cliënt toegaan. Uit eerder onderzoek (RIVIO,2006) is

gebleken dat dit effectiever kan gebeuren door middel van elektronisch sleutelbeheer. Nu gaat er veel tijd verloren doordat men steeds terug moet keren tot een centraal punt voor het verwisselen van de sleutels. Daarnaast raken er geregeld sleutels zoek. Verder vraagt men zich af in hoeverre het inbraakveilig is, alhoewel deze vraag er ook ligt in het kader van elektronisch sleutelbeheer, hier ga ik mij verder niet mee bezig houden.

Als onderdeel van het gehele onderzoek moet na gegaan worden hoe de mensen

geïndiceerd gaan worden. Met andere woorden: wie komen er wel of niet in aanmerking voor elektronische deuropeners in combinatie met de woonsituatie en hoe wordt dit geïndiceerd.

Probleem definitie

Mij is in het kader van het onderzoek gevraagd om vanuit het perspectief van de bewoner in kaart te brengen welke handelingen er nodig zijn om de voordeur te openen en welke factoren hierbij een rol spelen. Er wordt uit gegaan dat de gestandaardiseerde observatie methode AMPS en ACIS hiervoor gebruikt kunnen worden. In het begin van het onderzoek moet duidelijk worden welke rollen de AMPS en de ACIS hierbij kunnen hebben.

Daarnaast moet er in de toekomst geïndiceerd gaan worden welke bewoners, die gebruik maken van de thuiszorg, er in aanmerking komen voor elektronisch sleutelbeheer. Voor het indiceren moet een profiel opgesteld worden waar een indicatieformulier uit voort kan vloeien.

De probleemdefinitie die hier dan uit voort vloeit kan als volgt omschreven worden:

Wat is de performance van bewoners bij het openen van de deur op de gebruikelijke wijze, kijkend naar autonomie, energie, tijd en veiligheid. Kan dit onderzocht worden met behulp van de AMPS en/of ACIS en kan hier een indicatieprofiel uit voortkomen?

Probleem analyse

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

Wanneer Thuiszorg Rotterdam Zuid besluit om over te aan tot plaatsing van elektronisch sleutelbeheer zal er gekeken moeten worden welke cliënten hiervoor in aanmerking komen. Daarom is het goed om uit te zoeken welke groep cliënten momenteel een

sleutel hebben afgegeven bij Thuiszorg Rotterdam Zuid. Zijn dit cliënten binnen bepaalde diagnose groepen of is daarvoor een andere indicatie?

Wie gaan de indicatie bij de cliënten doen? Op dit moment worden mensen ook al geïndiceerd hoe gebeurd dit? Gebeurd dit telefonisch of aan huis? Deze items zijn belangrijk om te weten wanneer er een indicatieformulier ontwikkeld gaat worden. Het indicatieformulier moet duidelijk en bruikbaar zijn. Daarnaast moet het direct een concreet advies opleveren voor de indicator, maar er moet ruimte zijn voor afwijkingen en die moeten helder en duidelijk omschreven kunnen worden.

Probleemstelling

Via welke observatiemethode kan er geobserveerd en in kaart gebracht worden welke handelingen de bewoner nodig heeft om de voordeur van zijn/haar woning te openen, zodat vanuit deze gegevens een indicatieprofiel ontwikkeld kan worden voor het indicatieformulier.

Projectdoelen Algemene

- Het eindproduct moet een indicatieprofiel zijn waaruit een indicatieformulier ontwikkeld kan worden.

Subdoelen

- Het formulier is makkelijk in te vullen

- De observatie items staan er overzichtelijk op vermeld

- Er is een duidelijke handleiding bij geschreven met in en exclusie criteria - Het product is kort en effectief

- Het product moet aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever - Het product is door mij uitgeprobeerd

Eindproducten

Het vormgeven aan een profiel voor het indicatieformulier, daarnaast een artikel voor het ergotherapie tijdschrift.

Begeleiding

Bij de kenniskring “Arbeid en Gezondheid” kan ik vragen neerleggen aangaande de inhoud van het project. Mijn contactpersoon is Pepijn Roelofs. Daarnaast is er de afstudeergroep en de docentbegeleider die ik kan vragen voor begeleiding voor dit afstudeerproject.

Tijdsplanning

Wanneer Activiteit Tijd

8 maart tot 22

maart Inhoud project kortsluiten met

opdrachtgever 6 uur

verscheidene situaties 170 uur

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam

- Bijstellen van het product.

- Eindproduct af!

14 juni Inleveren Scriptie 40 uur

21 juni Presentaties voorbereiden Paperschrijven

Voorbereiden eindgesprekken

40 uur

Totaal 548 uur

Bronnen

http://www.slitex.com/ACCESS/index.html, geraadpleegd maart 2007

http://www.ece.hva.nl/nieuws/nieuwsbrief_feb2000.pdf, geraadpleegd maart 2007 http://www.ergo-amps.nl geraadpleegd april 2007

boeken:

Forsyth, K & M.S. Moesker (Vertaler). 2001. Assessment of Communication and Interaction Skills (ACIS). Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam Instituut Ergotherapie.

Kinébanian, 2006, A. 2006. Grondslagen van de Ergotherapie. Maarssen : Elsevier gezondheidszorg,

Kjellberg, A & L. Haglund & K. Forsyth & G. Kielhofner. 2003. “ The measurement properties of the Swedisch version of the assessment of communication and interaction skills” Scand J Sci: 2003, (17):271-277

Spoormaker, R & R van der Veen. 2006. Eindrapport Sleutelbeheer. Rotterdam:

Hogeschool Rotterdam.

Projectvoorstel

Elektronisch sleutelbeheer Thuiszorg Rotterdam