• No results found

Bijlage 9 Resultaten kwalitatieve data

9.1 Uitkomsten per interview

 De leerlingen in grijs gearceerd zijn geïnterviewd als koppel wegens deels overeenkomende resultaten en/of omdat zij elkaar vermoedelijk

goed konden aanvullen in een interview.

Leerling Samenvatting antwoorden

SB Heeft weinig Engels gehad op school en heeft er ook niet echt iets aan gehad. 3-4 jaar Engels op de basisschool maar het ging vaak niet door. Wist het meeste al van wat ze deden. Vooral woordenschat en wat spreken. Geen grammatica. Meeste

woordjes leer je wel door films of games. Grammatica niet.

Durft wel Engels te spreken. Wel goed in grammatica, maar geen grote woordenschat.

Films kijken zou meer helpen. Kijkt wel wat series, maar niet veel. Meestal Engelstalige met Engelse ondertiteling. Muziek meestal Engelstalig. Bij rap meer de beat die hij leuk vindt, bij andere wel meer de boodschap.

Liedjes vertalen op basisschool, meestal heel makkelijk.

Nederlands en Frans zijn anders en worden anders aangeboden op de middelbare school. Had niet verwacht dat Engels zo moeilijk zou zijn. School gaat ervan uit dat kinderen al veel Engels kennen en dat is niet zo bij Frans.

Gebruikt vooral WRTS, heeft baat bij de herhaling van woorden die in eerste instantie fout worden vertaald. Basisschool zou meer grammatica moeten geven.

PB Had eerst maar twee lessen Engels per jaar en later wel meer, maar iedereen vond het heel saai. Ze voelden zich niet gemotiveerd door de juf. Juf die ze ook voor de andere vakken hadden.

83 Moest onregelmatige werkwoorden op de basisschool en heeft daar nu wat aan, kan ze makkelijker onthouden.

Vond Engels op de basisschool al niet makkelijk. Er waren kinderen in een apart groepje die er goed in waren. Miste grammatica. Denkt beter te kunnen meekomen als ze al een beetje grammatica zou hebben gehad.

Kreeg advies om Engelse films te kijken, want deed dat eerst niet (veel). Begonnen aan Engels boekje, maar is gestopt vanwege gebrek aan tijd. Gaat wel veel naar Frankrijk, dus heeft meer met Frans.

Kan Engelstalige films best goed volgen, maar specifieke dingen herkent ze niet. Ouders helpen dan. Boodschap komt wel over.

Huidige cijfers vindt ze prima, maar mag wel hoger. Over het algemeen zou ze best goed Engels kunnen als iemand haar iets zou vragen bijvoorbeeld. Het komt door (gebrek aan) grammatica dat ze zichzelf niet zo goed vindt in Engels.

Heeft bij andere vakken geen last van gevoel van achterstand of lage self-efficacy. Vindt Engels gewoon lastig en mist de basis (door basisschool).

Bij een Engels boek of iets dergelijks, denkt wel ‘dit gaat moeilijker zijn’, maar gaat het alsnog aan. Kan soms wel weerhouden worden door het idee dat het meer energie gaat kosten omdat het lastig is en moet dan meer nadenken. Luistert in het algemeen niet zoveel muziek wegens overgevoeligheid voor prikkels.

Basisschool zou al een beetje moeten beginnen met grammatica, niet heel moeilijk, maar op een makkelijke manier. Opdrachten in 1vwo-boek soms lastig of onduidelijk.

Denkt dat kinderen die goed zijn Engels gewoon meer met Engels in aanraking komen buiten school om, of hebben Engels in de familie. Of hebben op de basisschool meer Engels gehad.

84 LB Is vooruitgegaan met Engels in 1vwo door het veel luisteren naar liedjes en het vertalen daarvan. Boodschap herkennen en

heeft dit elke dag gedaan.

Woordjes opgeschreven. Bij een muziekopdracht was het toevallig dat hetzelfde lied werd gebruikt als bij oefening. Merkt vooral aan grammatica dat hij aan het Engels op de basisschool niet zoveel heeft gehad.

Engels niveau was lager en op de basisschool kreeg hij vooral makkelijke woordjes om te leren. De moeilijkere dingen waren dan alleen voor de kinderen die er al goed in waren. Anderen kregen dit dan niet mee.

Basisschool zou Engels op een hoger niveau moeten geven en dan dus eerder beginnen, bijvoorbeeld in groep 1. Simpel beginnen. Broertje in groep 3 kan al dingen in het Engels zeggen.

Juf/meester Engels was dezelfde als voor alle andere vakken.

Begint Engels steeds beter te snappen. Degenen die minder goed zijn in Engels wat meer aandacht geven in 1vwo. Grootste oorzaak: nog heel lage woordenschat, dus heeft dan ook niet het idee dat hij veel kan vertellen.

Ging eerst Engelse films/series/boeken minder snel aan omdat hij het nog niet zo goed kon en dan bang was dat hij het niet zou begrijpen. Maar nu hij meer dingen kijkt en er beter in wordt, durft hij het meer. Nederlandse en Engelse muziek vindt hij beide leuk.

TO Is iemand die probeert om beter te worden in dingen, gemotiveerd. Vond het leren van basis grammatica in een

zomerprogramma niet zo leuk. Kijkt BBC jeugdjournaal voor kinderen en kijkt dan bewust om de boodschap te kunnen volgen. Engels boekjes uit mediatheek gehaald en kon het best goed begrijpen.

Begon in groep 5 wel met Engels, maar het werd heel vaak geskipt. Engels was geen prioriteit. Heeft waarschijnlijk wel wat opgepikt van de woordjes die geleerd moesten worden in groep 7. Maar heeft helemaal geen grammatica gehad.

Sommige dingen leert hij vooral van gamen (Fortnight), want dat is met Engelse mensen en dan leert hij wel een beetje de zinsopbouw.

85 Engels zou vroeger moeten worden aangeboden, bijvoorbeeld in groep 3. Meer spreekvaardigheid. Als je eenmaal je

zinsopbouw weet en dat dan ook meer oefenen met spreken want dan gaat woordenschat sneller omhoog. En überhaupt grammatica. Dat wat je leert, dan ook gebruiken in de vorm van spreken.

Vond Engels op de basisschool altijd heel saai. Als het beter kon, zou het automatisch leuker zijn geweest. Kregen filmpjes te zien die al veel te moeilijk waren en dat demotiveerde heel erg.

Juf/meester Engels was dezelfde als voor alle andere vakken.

In 1vwo misschien wat meer differentiatie in het begin. Vragen in het Engels dan ook wat simpeler stellen of in het

Nederlands voor degenen die het nog wat lastiger vinden. Goede met minder goede samen laten werken, gesprekjes voeren en elkaar vragen stellen.

Grootste oorzaak: nog heel lage woordenschat, dus heeft dan ook niet het idee dat hij veel kan vertellen.

Leest veel in het Nederlands en dat zijn dan dikke en lastige boeken. Deze leest hij dan niet in het Engels omdat het niveau dan veel te hoog zou zijn. Om Engels te lezen zouden het kinderlijke boekjes moet zijn en dat is dan minder leuk. Hij luistert veel Engelse muziek en als hij gamet, praat hij veel Engels.

TE Kijkt veel Youtube filmpjes en kent veel Engelse mensen. Gamet veel. In groep 5 was hij al goed bevriend met een Engelstalige jongen. Kijkt Engelstalige films en Youtube zonder ondertiteling.

Ziet het vele Engels buiten school als grootste oorzaak voor dat hij er nu in 1vwo heel goed in is. Als hij woordjes niet snapt, zoekt hij het gelijk op. Woordenschat is heel groot.

Hoge self-efficacy heeft daar dan ook mee te maken.

86 Heeft niet zoveel Engels op de basisschool gehad. Nog niet eens 1x per week Engels in groep 8. Dat was makkelijk voor hem.

Was vooral woordjes leren en geen grammatica. Engels werd alleen vanuit een lesboek gedaan. Denkt dat het Engels op de basisschool wel genoeg zou zijn voor nu in 1vwo.

Snapt liedjes altijd wel snel, maar het gaat hem ook vooral om het deuntje bij muziek luisteren.

Het zou handig zijn als de basisschool vroeg, bijvoorbeeld in groep 3, al zou beginnen met Engelse woordjes op een simpele manier. Vooral voor kinderen die nu minder goed zijn in Engels zou dat hebben geholpen.

Engels in 1vwo is vooral ook grammatica en veel vaardigheden. Op de basisschool was dat alleen maar woordjes leren. Kinderen die minder goed zijn in Engels zouden meer Engels moeten kijken en luisteren buiten school.

WS Op de basisschool niet 7-8 jaar Engels gehad, maar vanaf groep 7.

Heeft er niet zoveel aan gehad, want het waren alleen maar basiswoordjes die je al kent.

Woorden leren heeft wel geholpen voor nu, want de woordenschat is dan vrij hoog. Geen grammatica gehad op basisschool. Cijfers voor Engels in 1vwo vallen tegen en dat verklaart haar lage self-efficacy. Zo heeft ze niet het idee dat ze goed in Engels is. Heeft dat gevoel minder in de les zelf.

Kijkt überhaupt niet veel films/series, en als ze deze kijkt, zijn ze in het Nederlands. Luistert wel meestal Engelse muziek.

Denkt dat het meer kijken/luisteren/lezen van Engels haar zou helpen, omdat ze dan mensen echt Engels hoort praten. En dan hoor je gesprekken, dus dan ga je het beter begrijpen.

Basisschool zou meer grammatica moeten geven en les in vaardigheden, niet alleen maar woordjes leren. De geleerde woordjes dan wel ook leren gebruiken in plaats van alleen toetsen of er niks mee doen.

87 Kijkt/luistert/lees weinig Engels omdat ze bang is het niet te zullen begrijpen. Heeft er verder ook eigenlijk bijna geen tijd

voor vanwege veel huiswerk of ander schoolwerk of andere interesses.

NW Heeft 5 jaar Engels gehad op de basisschool.

Wel iets aan gehad, maar het was heel anders qua inhoud. Alleen maar woordjes en bijvoorbeeld geen grammatica of vaardigheden.

Er was geen focus op spelling/schrijven en nu in 1vwo wel, dus loopt daar erg tegenaan. Engels nu lastig, maar ligt niet per se aan hoe ze het op de basisschool kreeg.

Grammatica wel moeilijk, maar de meeste woorden kende ze wel al.

Spelling en werkwoorden is een probleem en maakt dat ze zichzelf niet goed in Engels vindt, maar dit geldt ook voor andere talen. Ligt niet per se aan haar toetscijfers.

Kijkt over het algemeen niet veel films/series. Als ze deze kijkt, zijn ze vaak wel in het Engels.

Denkt dat het meer kijken/luisteren/lezen van Engels in vrije tijd wel een beetje zou helpen, maar misschien niet heel veel. Basisschool zou meer grammatica moeten geven en les in vaardigheden, niet alleen maar woordjes leren. De geleerde woordjes dan wel ook leren gebruiken in plaats van alleen toetsen of er niks mee doen. Ook meer hulp bij spelling en meer focus op schrijven.

Interesse ligt niet per se bij Engelstalige films/series/boeken en denkt het ook niet te kunnen begrijpen als ze het zou proberen. Heeft er verder ook niet veel tijd voor.

NM Kreeg Engels op basisschool vanaf groep 5 ongeveer.

Vanaf groep 6 was het al best wel veel spreken wat hem lichtelijk afschrikte omdat er al gelijk veel verwacht werd. Er waren veel kinderen die al meer konden.

88 Kijkt regelmatig Engelstalige films/series, wel met ondertiteling, speelt Engelstalige games zoals Fortnite en kijk veel

Youtube-filmpjes. Hij verstaat Engels wel, maar zou het niet specifiek kunnen vertalen. De boodschap komt goed over. Hij vindt zichzelf gewoon niet zo goed in Engels, ondanks veel Engels buiten school en op basisschool.

Engels in 1vwo is niet per se anders, maar wel moeilijker. Vindt grammatica het lastigst.

Veel teksten in het lesboek snapt hij vaak niet omdat de onderwerpen niet bij zijn interesse liggen. Hij begrijpt filmpjes in zijn vrije tijd wel makkelijker omdat dat vaak dezelfde onderwerpen bevat. Deze komen niet voor in schoolboeken.

Vader helpt hem bij Engels huiswerk.

Vindt Engels op school niet per se lastiger dan wanneer hij er op school aan werkt. Hij is gewoon niet zo goed in nieuwe talen. Het ligt niet aan bepaalde druk die op school zou kunnen zijn.

Het ging op de basisschool vanaf het begin al te snel en dat stapelde steeds op. Er was geen ruimte om in stapjes door het moeilijke heen te gaan.

De juf/meester die Engels gaf was dezelfde als voor alle andere vakken. Is wel tevreden met zijn cijfers voor Engels, maar het zou wel beter mogen.

Het zou misschien helpen om meer dingen te lezen die meer schoolonderwerpen bevatten, maar de motivatie vinden is lastig. Als hij een opdracht niet begrijpt, dan gaat hij meestal gewoon door. Tenzij hij nog veel andere dingen te doen heeft, dan laat hij het even zitten en gaat aan het werk met de rest.

Bij films/series gaat hij ook gewoon door of zet de ondertiteling aan.

AM Heeft 7-8 jaar Engels op de basisschool gehad.

Vindt Engels best moeilijk en ze haalt er niet zo hoge cijfers voor en vindt zichzelf daarom niet zo goed in Engels. Vindt de grammatica nu het lastigst en weten wanneer je alles moet gebruiken.

89 Basisschool zou meer grammatica moeten geven niet alleen maar woordjes laten leren die verder niet in vaardigheden worden

verwerkt.

Scoort alsnog voldoende op Engels omdat ze weet van zichzelf dat ze het lastig vindt, dus ze besteedt er meer tijd aan t.o.v. andere vakken.

Interesse ligt niet bij Engelstalige films/series/boeken, maar denkt ook het niet te kunnen volgen dat ze die bronnen in het Engels zou proberen.

RN Heeft niet zoveel Engels gehad op de basisschool. Het was geen prioriteit.

Soms moesten ze hele simpele woordjes leren die iedereen wel kent. Niet echt focus op spreekvaardigheid. Vragen soms wel in Engels stellen, maar niet intensief.

Vindt zichzelf niet zo goed in Engels omdat ze de grammatica nu heel moeilijk vindt doordat ze nooit heeft gehad op de basisschool. Bijvoorbeeld bij Frans vindt ze het woordjes leren niet zo moeilijk.

Basisschool moet meer relevante vocabulair aanbieden in plaats van bepaalde woordjes die over het algemeen eigenlijk niet echt gebruikt.

Het zou ook helpen om meer vaardigheden te leren. Een enkele keer gingen ze liedjes vertalen en dat herinnert ze zich dan nog vrij goed.

In 1vwo in het begin iets langzamer gaan of iets meer differentiëren voor degenen die nog wat achterlopen. In het begin ging het iets te snel.

Scoort alsnog voldoende op Engels in 1vwo omdat ze weet van zichzelf dat ze het lastig vindt, dus ze besteedt er meer tijd aan t.o.v. andere vakken.

Kijkt wel Engelse films/series want dat vindt ze leuker dan Nederlandse, maar dan wel met Nederlandse ondertiteling en dan let ze eigenlijk niet meer op het Engels zelf. Is nu wel bezig met een Engels boek lezen en het gaat de goede kant op.

90 MD Heeft niet zoveel gehad aan het Engels op de basisschool, want ze hadden maar ongeveer 1 keer in de maand Engels vanaf

groep 6. Soms ging het niet door vanwege andere activiteiten.

Kijkt veel Engelstalige films en series. Hoort veel Engels buiten school om. Keek eerst met Engelse ondertiteling, maar tegenwoordig zonder.

Luistert meestal Engelse muziek, maar soms ook Nederlandse.

Ze denkt niet dat heel goed Engels kunt spreken, maar ze kent veel woorden en begrijpt teksten heel goed. Heeft niet echt een vak waar ze onvoldoende voor heeft gestaan. Scoort over het algemeen hoog.

Basisschool zou vroeger, bijvoorbeeld vanaf groep 1, met een beetje Engels. En als er iets geleerd moet worden, dan dat ook toetsen.

Zou als tip geven aan mensen die minder goed in Engels zijn om meer Engelse films/filmpjes (Netflix/Youtube) te kijken. Kreeg op de basisschool soms wel geïntegreerde luisteroefeningen.