• No results found

UITGANGSPUNTEN

In document Akoestisch onderzoek evenementen (pagina 5-12)

2.1 Gehanteerde onderzoeksgegevens

Voor het akoestisch onderzoek is gebruik gemaakt van de volgende onderzoeksgegevens:

Topografische gbkn-ondergronden van de diverse locaties;

Uitgangspunten van het akoestisch onderzoek “Evenementenbeleid gemeente Brunssum” van Cauberg-Huygen, d.d. 1 december 2009;

Controlegeluidmetingen van de in 2016 gehouden evenementen;

Literatuur;

Eigen expertise.

2.2 Beschrijving van evenementen

Voor een 10-tal locaties wordt nagegaan wat de akoestische consequenties voor de directe omgeving zijn. De locaties hebben ten aanzien van de evenementen alleen een eigen karakter. De hieronder gegeven omschrijving van de activiteiten geeft een representatief beeld van de evenementen. De feitelijke activiteiten kunnen hiervan afwijken maar zullen naar verwachting niet leiden tot een wezenlijk zwaardere akoestische situatie. De locaties zijn navolgend beschreven.

Vijverpark

In het stadspark worden evenementen georganiseerd zoals de vierjaarlijkse Internationale Parade waarbij live orkesten en dj’s optreden. Tevens is het de locatie voor het Bondsfeest met live bands. Rondom het Vijverpark liggen woningen op relatief grote afstand. Als alternatieve variant wordt tevens het Vijverparkfestival in het onderzoek meegenomen.

Open luchttheater

Het Openluchttheater wordt steeds meer gebruikt voor live optredens zonder versterkte muziek. Het betreft een locatie voor kleinschalige evenementen zoals optredens van harmonieën, fanfares en slagwerkgroepen, maar ook musicals, e.d.. De locatie ligt in de nabijheid van een bejaardencomplex en zorgwoningen.

Lindeplein

Het Lindeplein fungeert als de Huiskamer van Brunssum waar grote evenementen worden georganiseerd, zoals het Vijverpark festival, Prinsenproclamatie en Koning Carnaval. Tevens wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de Voorjaars- en Najaarskermis. Het Lindeplein is aan drie zijden omsloten en de afstand tot de woningen is relatief klein.

Koutenveld

Het Koutenveld wordt nu nog enkel gebruikt voor de kermis die twee maal per jaar in het voor- en najaar plaatsvindt. Onderzocht wordt of een verplaatsing naar het Lindeplein mogelijk is. Het Oktoberfeest dat afgelopen jaren in het Vijverpark heeft plaatsgevonden wordt wellicht verplaatst naar het Koutenveld. Rondom het Koutenveld is een aantal flats en appartementencomplexen gelegen.

Oude Markt

De Oude Markt zal voornamelijk worden gebruikt voor kleinschalige evenementen, zoals een preuvenemert. De Markt is aan twee zijden omsloten door woningen, maar met name de woningen direct aan de Markt liggen op korte afstand van een podium.

Schutterspark

In het Schutterspark mogen conform de voorschriften uit het bestemmingsplan maximaal 3 maal per jaar evenementen op het evenemententerrein worden georganiseerd met een luidruchtig karakter, zoals bijv. Intenss Outdoor en Rock op ‘t gras. De afstand tot de woningen is groot, echter het park is gelegen in de ecologische hoofdstructuur (EHS).

Sportterreinen De Leeuw, Langeberg, BSV/Limburgia, SV Brunssum

Op de velden van de sportterreinen kan een evenement worden gehouden ter afsluiting van het jaar, dan wel een buurtfeest met een kleinschalig karakter.

2.3 Geluid bij evenementen 2.3.1 Geluidniveaus

Afhankelijk van het evenement (pop, house, dance, harmonie, etc.) is een ander

geluidniveau gewenst. Bij grootschalige optredens is een hogere geluidemissie noodzakelijk dan bij een kleinschaliger optreden van een kleine band of een singer-songwriter. In het onderzoek is gebruik gemaakt van de bronvermogens, zoals deze ook in het akoestisch onderzoek van Cauberg-Huygen bij het evenementenbeleid van 2009 zijn gehanteerd. De bronvermogens zijn in onderstaande tabel 1 samengevat, alsmede een omschrijving van het evenement welke de aard van het evenement karakteriseert.

Evenementen locatie

Evenement Omschrijving Bronvermogen [dB(A)] Openlucht theater Kleinschalige

uitvoeringen Lindeplein Koning Carnaval

Vijverparkfestival

Oude Markt Kleinschalig preuvenemert 100 Pop

Schutterspark Max. 3 grootschalige evenement 135 House

Sportvelden:

Tabel 1. Evenementen per locatie

2.3.2 Muziekspectra

Behalve de hoogte van de geluidemissie is de geluidhinder bij een evenement ook afhankelijk van het type muziekoptreden (house, pop, harmonie, etc.). Bij de

geluidmetingen en/of -berekeningen moet gekozen worden voor een specifiek spectrum van de muziek dat zo goed mogelijk aansluit bij het evenement. Het is de organisator van een evenement die aangeeft wat voor soort evenement er gehouden wordt, welk geluidniveau hij/zij maakt of wenst te maken en wat het karakter van het geluid is.

In de onderstaande tabel 2 staan de diverse geluidspectra met de correctiewaarden van verschillende muziekoptredens (A-gewogen) weergegeven. Voor de spectrale verdeling van de bronvermogens is uitgegaan van het popmuziekspectrum, dan wel het

housemuziekspectrum, zoals dat in de Handreiking Industrielawaai en vergunningverlening wordt weergegeven. Voor het harmoniespectrum is uitgegaan van het spectrum uit de Praktijkreeks Geluid en Omgeving “Horecalawaai en evenementen”.

Muziek

Tabel 2. Correctiewaarden diverse muziekspectra

Voor optredens van de harmonie in het openlucht theater, het Bondsfeest in het Vijverpark en het orkest op het waterpodium is het spectrum van harmonie toegepast. Voor het evenement in het Schutterspark en het Vijverparkfestival wordt uitgegaan van het housemuziekspectrum. Voor de overige evenementen is het popmuziekspectrum gehanteerd.

Uit de VDI-publicatie 3770:2012-09 “Emissionskennwerte von Schallquellen Sport- und Freizeitanlagen” blijkt een luidspreker bij lage tonen (31 Hz en 63 Hz) geen richtingswerking te hebben, maar rondom uit te stralen. Aangezien de lage tonen in het pop- en het

housemuziekspectrum dominant zijn, is er in dit akoestische onderzoek van uitgegaan, dat het geluid uit de luidsprekers geen richtingswerking heeft maar als een bol uitstraalt. In bijlage 1 zijn de invoergegevens van de verschillende rekenmodellen opgenomen, terwijl de figuren 1 en 2 een overzicht geven van alle locaties en bronnen.

2.3.3 A- en C-weging

De dB(A) eenheid is een goede weergave voor de beleving van het geluid wat gemiddeld om ons heen is, dus hoe “hard” het klinkt. Voor geluid met (heel) veel lage tonen (bastonen) is deze weergave in dB(A) echter niet geschikt. Bastonen zijn extra hinderlijk omdat deze de fysische eigenschap hebben overal doorheen te gaan. Dus ook in de woning en achter de woning. Dit kan een extra onbehagelijk gevoel geven. Kenmerkend daarbij is dat

bijvoorbeeld de kopjes in de kast “trillen”.

Omdat de grenswaarden A-gewogen zijn, wordt het toelaatbare geluidniveau in eerste instantie ook in dB(A) uitgedrukt. Bij een A-gewogen geluidniveau worden de lage tonen minder meegewogen dan de midden en hoge tonen. Dit betekent dat de bassen kunnen toenemen terwijl het totale A-gewogen geluidniveau niet of nauwelijks wijzigt.

Hiervoor is de dB(C) eenheid wel geschikt. In deze eenheid tellen de lage tonen extra mee.

Daarom is het gemeten dB(C) getal altijd hoger dan het gelijktijdig gemeten dB(A) getal.

Veel gemeenten in Nederland gebruiken inmiddels een dB(C) norm die 10 tot 15 dB boven de dB(A) norm ligt. De gemeente Brunssum heeft in 2016 ervaring opgedaan met het opnemen van een dB(C) norm in de afgegeven evenementenvergunningen.

Waarom 10 tot 15 dB? De verschillende muziekspectra, zoals weergegeven in tabel 2 hebben een kenmerkend verschil tussen het totale A-gewogen en C-gewogen geluidniveau.

De bijdrage van de bastonen in housemuziek zijn aanzienlijk hoger dan de bastonen bij popmuziek. In de tabel 2 is het verschil tussen A- en C-weging per spectrum opgenomen, zoals dat in de richtlijn Muziekspectra in horecabedrijven (maart 2015) van de Nederlandse Stichting Geluidhinder is weergegeven.

2.4 Overige geluidbronnen

Voor het beoordelen van de belastbaarheidsgrens van omwonenden zijn behoudens de mate van geluidhinder afkomstig van een evenement een aantal andere aspecten van belang. Zo dient bij het bepalen van een toelaatbaar geluidniveau op de gevels van de woningen ook gekeken te worden naar o.a. het aantal evenementen per jaar, het aantal dagen per evenement, de duur van de geluidoverlast, het sluitingstijdstip, maar ook de aanwezigheid van andere geluidbronnen, zoals de aanwezigheid van een drukke weg, vliegtuiglawaai en/of andere (horeca)inrichtingen.

Derhalve dient bij het maken van een beleidskeuzes of een bepaalde festiviteit gedurende een bepaalde tijdsduur en tijdstip toelaatbaar wordt geacht, niet alleen naar de

(geluid)hinder van het te beoordelen evenement te worden gekeken, maar dient ook aandacht te worden geschonken aan de totale hinderbelasting (cumulatie) die reeds is ondervonden en nog zal worden ondervonden in bijvoorbeeld een heel jaar.

Rondom de diverse evenemententerreinen kan een zekere mate van cumulatie van geluidhinder optreden bij aanwezigheid van andere geluidbronnen met een mogelijke hinderlijke invloed op de woningen. Deze andere geluidbronnen kunnen zijn:

a. Overige (horeca)-inrichtingen;

b. Wegverkeerslawaai.

In het onderzoek is voor het bepalen van de cumulatie nagegaan wat de invloed is van deze geluidbronnen in de omgeving van een evenementenlocatie. De verkeersgegevens bestaan uit de verdeling over de dag-, avond- en nachtperiode, de verdeling over de

voertuigcategorieën, de etmaalintensiteit, de maximum snelheid en het wegdektype. In bijlage II worden de verkeersgegevens weergegeven.

Voor het geluid afkomstig van andere (horeca)inrichtingen is uitgegaan van de toegestane geluidniveaus conform een verleende vergunning, dan wel de normenstelling die geldt conform het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (verder te noemen: het Activiteitenbesluit).

Wat betreft het AWACS geluid wordt hier geen rekening mee gehouden, aangezien er geen evenementenlocaties zijn gelegen binnen de wettelijke invloedsfeer van de AWACS-zone.

2.5 Afbakening onderzoek

In het akoestisch onderzoek is de geluidemissie ten gevolge van opbouwwerkzaamheden voorafgaand aan een evenement niet onderzocht. Ook de werkzaamheden na afloop van het evenement zijn niet beschouwd.

De geluidwerende voorzieningen van de gevels van woningen rondom de diverse evenementenlocaties zijn in dit onderzoek niet in kaart gebracht.

In document Akoestisch onderzoek evenementen (pagina 5-12)