• No results found

Triage en patiëntenstromen

In document HANDBOEK SAMEN VOOR SPOED (pagina 15-0)

Indien U2 leidt tot een consult op de HAP, wordt er een afspraak gemaakt op een spoed-plaats in de agenda en mag de patiënt de HAP niet verlaten. Bij twijfel wordt RUN-arts om advies gevraagd.

Urgentiecode 3 en 4

U3 en U4 leiden vrijwel altijd tot een consult op de HAP.

De patiënt krijgt op basis van urgentie en beschikbaarheid een tijdsindicatie en kan in de wachtkamer plaatsnemen. Indien er sprake is van een lage urgentie kan de patiënt op een later tijdstip in de agenda geplaatst worden.

De patiënt mag dan de post verlaten en op het afgesproken tijdstip terugkomen.

Wanneer de NTS aangeeft dat er toch een verwijzing naar de SEH nodig is, dan overlegt de triagist hierover met de RUN-arts.

Urgentiecode 5

U5 leidt tot een zelfzorgadvies.

De patiënt verlaat de HAP en de RUN-arts autoriseert het zelfzorgadvies binnen één uur.

Patiënt verwezen via triagepost naar HAP A. Patiënt verwezen naar huisarts of KLV

• De patiënt meldt zich op afgesproken tijdstip bij de secretaresse SEH/HAP;

• NAW-gegevens worden gecheckt en zo nodig aangevuld;

• de patiënt neemt plaats in de wachtkamer HAP in afwachting behandeling;

• alleen indien situatie van patiënt veranderd is, wordt de triage assistente gewaar-schuwd en vindt er face-to-face-triage plaats.

B. Patiënt verwezen via triagepost naar de SEH

• Komst van patiënt wordt doorgegeven aan het betreffende specialisme (niet ZorgDo-mein);

• de patiënt meldt zich bij secretaresse;

• NAW-gegevens worden gecheckt en zo nodig aangevuld;

• de secretaresse informeert de triagever-pleegkundige van de SEH over de komst van de patiënt;

• de patiënt neemt plaats in de wachtkamer van de SEH in afwachting van de behan-deling.

C. Verdenking Hoog Energetisch trauma wordt direct doorverwezen naar SEH. Zowel door triagepost als bij fysieke triage D. Patiënt maakt ernstige zieke indruk of is ABCD-instabiel bij melden aan de balie Patiënt gaat direct naar de SEH. Bij twijfel kan overleg gepleegd worden met de RUN-arts van de HAP. Patiëntveiligheid is hierin leidend!!

Zelfverwijzer

• De patiënt meldt zich bij de secretaresse;

• De secretaresse noteert NAW-gegevens en ingangsklacht en informeert de triage-assistente;

• Een zelfverwijzer waarvan het vermoeden bestaat dat deze een levensbedreigende aandoening heeft of met pijn op de borst, wordt door de doktersassistente recht-streeks doorverwezen naar de SEH. De secretaresse registreert de gegevens van

de patiënt in het EPD (Triage mag hier niet voor vertraging zorgen);

• Is dit niet het geval, dan wordt de patiënt volgens het NTS door een doktersas-sistente getrieerd. Vervolgens volgt een zelfzorgadvies of wordt er een afspraak bij de huisarts, KLV/KLB of SEH gemaakt;

• De patiënt neemt plaats in de wachtkamer – afhankelijk van de uitkomst van triage – in afwachting van de behandeling. Bij doorverwijzing naar de SEH (na overleg met RUN-arts) wordt de patiënt door de triage-assistente overgedragen aan de triageverpleegkundige van de SEH in de triagekamer.

Patiënt gebracht door ambulance

De patiënt valt direct onder de verantwoorde-lijkheid van de SEH.

Patiënt na consult huisarts verwezen naar de SEH

• De huisarts meldt de patiënt aan bij de dienstdoende arts van het specialisme waarnaar de patiënt wordt verwezen (conform bestaande werkwijze). Bij twijfel kan de SEH-arts om advies gevraagd worden;

• De gegevens worden verwerkt in Call Ma-nager van de HAP en direct via ZorgDo-mein toegewezen aan het ziekenhuis;

• De patiënt wordt door de omloopassistent aangemeld bij de secretaresse met het ID van de patiënt. Secretaresse voert patiënt in in het EPD en meldt patiënt aan bij coördinator SEH. Als gegevens compleet zijn wordt patiënt z.s.m. opgehaald door

triagist van SEH. Indien de patiënt niet direct op de SEH geplaatst kan worden, vindt overleg plaats met de omloopassis-tent over waar de patiënt wacht; hetzij op de HAP, hetzij in de familiekamer of in het uiterste geval in de wachtkamer;

• Bij de patiënt vindt in principe slechts éénmaal in de keten triage plaats, tenzij herhaling om veiligheidsredenen of na verloop van tijd is geïndiceerd.

Patiënt door huisarts doorverwezen naar eerste harthulp

• De huisarts meldt de patiënt aan bij de cardioloog;

• De huisarts verzorgt de verwijzing via ZorgDomein;

• De patiënt wordt door een medewerker van de eerste harthulp opgehaald op de HAP.

Patiënt door huisarts doorverwezen naar radiologie

• De huisarts geeft een volledig ingevulde aanvraag mee aan patiënt;

• De patiënt meldt zich aan de balie;

• De patiënt neemt plaats in de wachtkamer en wordt opgehaald door de röntgenlabo-rant;

• Afhankelijk van uitslag vindt vervolgbe-handeling op de SEH of de HAP plaats.

• Als patiënt doorverwezen wordt naar SEH vindt triage plaats door SEH-triagist (patiënt heeft dan een diagnose).

Patiënten met een lopende behandeling in het JBZ zullen na inschrijving aan de balie en het vermelden van hun klacht direct worden doorverwezen naar de SEH – indien de klacht in relatie staat met de lopende behandeling. Idealiter is dat bij inschrijving aan de balie al duidelijk, maar het kan voorkomen dat de triagist dit concludeert. Deze zal dan de triageverpleegkundige van de SEH informeren, welke de patiënt dan direct overneemt zonder tussenkomst van de RUN-arts.

Dit geldt voor alle behandelingen die korter dan 30 dagen geleden in het ziekenhuis zijn ver-richt tenzij er door de behandelaar andere afspraken zijn vastgelegd in het medisch dossier.

Directe toegang tot de SEH geldt volgende patiëntencategorieën waarbij de klacht gerelateerd moet zijn aan deze behandeling:

1. Dialyse patiënten; patiënten met status na niertransplantatie.

2. Patiënten met chemokuren.

3. Patiënten met insulinepompen.

4. Patiënten met geïnfecteerde protheses.

5. Patiënten met VAC-pompen, chronische wonden.

6. Patiënten die bij ontslag instructies hebben ontvangen om onder bepaalde omstandig¬heden rechtstreeks contact op te nemen.

7. Patiënten die van de behandelend specialist direct naar SEH mogen komen.

8. Kinderen die op de spoedlijst staan.

Daarnaast patiënten die (mogelijk) met chemische stoffen in aanraking zijn geweest (CBRN).

Bovenstaande lijst wordt jaarlijks geëvalueerd.

5. Directe toegang tot de SEH

De administratie wordt verzorgd door de secretaresse.

HAP

• Registratie van patiënten in Call Manager.

SEH

• Registratie van patiënten in het EPD.

NB: er wordt met twee computersystemen gewerkt, hiertussen wordt geschakeld met een switch. De HAP en de SEH hebben elk hun eigen wachtkamerscherm (resp. Call Manager en het EPD).

6. Administratie

De HAP en de SEH behoren een veilige plek te zijn voor iedereen, dus ook voor medewer-kers. Helaas is de praktijk soms anders. Er zijn gedragsregels voor de HAP/SEH opge-steld waaraan iedereen zich dient te houden.

Tevens gelden de huisregels van het JBZ voor bezoekers.

Zowel de HAP als de SEH hebben een eigen protocol Melding Incidenten Medewerkers, welke op de intranetten te vinden is. De beveiliging van het ziekenhuis is 24 uur bereikbaar via het algemene calamiteiten nummer: 2222 (of 2204). De beveiliging is ook oproepbaar door de knop boven op uw telefoon in te drukken.

Gedragsregels HAP en SEH Wij gaan respectvol met elkaar om Het respectvol omgaan met elkaar is de basisregel voor iedereen die zich op de HAP en SEH bevindt.

Fysiek geweld of een poging tot fysiek geweld is niet toegestaan

Onder fysiek geweld tegen personen en goederen wordt verstaan: spugen, gooien met voorwerpen, gevaarlijk fysiek contact, serieuze poging tot verwonding, zware mishandeling, geweld met gevaarlijke voorwerpen, geweld met wapentuig.

Verbaal geweld is niet toegestaan

Onder verbaal geweld wordt verstaan: vloe-ken, het maken van beledigende opmerkin-gen, het maken van kwetsende opmerkinopmerkin-gen, vloeken met genitaliën, vloeken met een kwetsende lading en het maken van (ernstige) verwensingen.

Discriminatie is niet toegestaan.

Onder discriminatie wordt verstaan: een ander belachelijk maken, uitschelden of achterstellen op grond van afkomst, geloof, geslacht, leeftijd, gedrag, uiterlijk, kleding en seksuele geaardheid.

Bedreiging is niet toegestaan

Onder bedreiging wordt verstaan: verbale bedreiging, fysieke bedreiging en het betreden van de HAP/SEH in groepen van twee perso-nen of meer, in samenhang met provocerend gedrag.

Seksuele intimidatie is niet toegestaan Onder seksuele intimidatie wordt verstaan:

het maken van allerlei seksuele toespelingen, handtastelijkheden, (open)trekken van/aan kleding en het maken van seksuele toespelin-gen in schriftelijke vorm via brieven, e-mail, stalking en dergelijke.

7. Veiligheid en regels

Wapens en gevaarlijke voorwerpen zijn niet toegestaan en worden altijd afgenomen/in beslag genomen door de beveiliging/politie De patiënt/bezoeker is in het bezit van een gevaarlijk voorwerp, zoals een stanleymes, zakmes, schaar, etc.

Het vernielen van eigendommen van mede-werkers en/of van patiënten/bezoekers is niet toegestaan

Onder het vernielen van eigendommen wordt verstaan: het opzettelijk kapot maken van voorwerpen.

Diefstal wordt in geen enkel geval getolereerd Diefstal door patiënten en bezoekers wordt in geen enkel geval getolereerd.

Een patiënt onder invloed van alcohol en/of drugs

Indien een patiënt zich ongepast gedraagt, kan de toegang tot de HAP en SEH worden geweigerd of kan de patiënt worden wegge-stuurd (mits de medische toestand dit toelaat).

Huisregels JBZ Bezoektijden

Patiëntenbezoek is alleen mogelijk binnen de daarvoor aangegeven tijden.

Roken

Roken in en om het ziekenhuis is verboden.

Buiten is roken toegestaan in de daarvoor bestemde rookzones. Dit rookbeleid geldt ook voor de elektrische sigaret.

Alcohol, drugs en wapens

Het gebruiken of het onder invloed zijn van alcohol en drugs in het ziekenhuis is niet toegestaan. Wapenbezit is verboden.

Diefstal en vandalisme

Bij diefstal en vandalisme wordt er aangifte gedaan bij de politie. Daarbij wordt de pleger van het misdrijf aan de politie overgedragen.

In alle gevallen worden de gemaakte kosten verhaald op de pleger.

Agressie, geweld en intimidatie

Agressie, geweld en intimidatie worden in het ziekenhuis niet geaccepteerd. Hiervan wordt aangifte gedaan bij de politie. In alle geval-len worden gemaakte kosten verhaald op de overtreder.

Fotograferen en filmen

Medewerkers van het ziekenhuis en andere aanwezigen mogen niet ongevraagd gefilmd of gefotografeerd worden. Om te mogen fil-men/fotograferen moet van tevoren (schrifte-lijk) toestemming worden gevraagd.

Boven-dien Boven-dient iedereen die op de foto of film komt ook zijn/haar toestemming te geven. Ook het maken van geluidsopnamen en het opnemen van gesprekken met mobiele telefoons is niet toegestaan.

Cameratoezicht

Er is cameratoezicht in en om het ziekenhuis.

Aansprakelijkheid

U wordt geacht zelf over uw eigendommen te waken. Het JBZ is niet aansprakelijk voor schade, verlies of diefstal van eigendommen van medewerkers, patiënten en bezoekers.

Aanwijzingen medewerkers en overtredingen Aanwijzingen van medewerkers van de afde-ling Beveiliging en van andere medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis dienen opgevolgd te worden. Het overtreden van de regels of het niet opvolgen van aanwijzingen, kan leiden tot een waarschuwing of toe-gangsontzegging van het ziekenhuis.

Ontzegging toegang

Bij overtreding van de huisregels kan u de toegang tot het ziekenhuis (tijdelijk) worden ontzegd.

Kledingvoorschriften

Conform de JCI-normen en de dresscode vanuit Hygiëne & Infectiepreventie, moet kleding van medewerkers die in de ruimtes van de SEH patiëntencontact hebben aan de volgende eisen voldoen:

• Als er sprake is van een kort jasje moet er een uniformbroek onder gedragen worden

(dus een compleet uniform).

• Er mogen geen lange mouwen onder het jasje gedragen worden; mouwen dienen opgerold te zijn tot boven de elleboog.

• Het alternatief is een lange jas.

• Daarnaast mogen er geen sieraden, hor-loges, etc. gedragen worden.

De huisartsenpost en het ziekenhuis blijven elk hun eigen organisatie- en communica-tiestructuur behouden. Wel is het essentieel dat er een goede onderlinge samenwerking ontstaat. Dit betekent dat er goede afstem-ming moet zijn op operationeel, tactisch en strategisch niveau en daarom vindt structu-reel overleg plaats tussen alle niveaus.

1. Overleg operationeel management Frequentie: maandelijks

Onderwerpen:

- Punten benoemd bij evaluaties - Ervaren knelpunten

- Afspraken samenwerking/uitkomsten evaluaties

- Mogelijkheden verdere samenwerking 2. Overleg samenwerking

secretariaat/dok-tersassistenten

Frequentie: 3-maandelijks Doel: evalueren samenwerking 3. Overleg triagewerkgroep Frequentie: 2 x per jaar

Doel: Evalueren triage-afspraken 4. Overleg op indicatie of vraag. Wordt, zo

nodig, geagendeerd.

Kader voor Evaluatie samenwerking HAP-SEH

Afspraken binnen de samenwerking door managers SEH en HAP

Frequentie: maandelijks

• Uitkomsten evaluaties Input

Voor evaluatie is input van de medewerkers nodig. Alle medewerkers van de HAP en SEH kunnen per e-mail meldingen doen. In deze e-mail zien wij graag verbetersuggesties, knelpunten, aanbevelingen, ideeën, etc. Dit kunt u doen bij:

• Frederieke Berendsen, manager bedrijfs-voering HAP

(f.berendsen@hapoostbrabant.nl)

• Dick Engelen, medisch manager HAP (d.engelenhapoostbrabant.nl)

• John de Laat, unithoofd SEH (j.d.laat@jbz.nl)

• Maaike Anker, SEH-arts (m.anker@jbz.nl)

8. Overleg en evaluaties

Adresgegevens Jeroen Bosch Ziekenhuis Henri Dunantstraat 1 5223 GZ ‘s-Hertogenbosch

Algemeen nummer: (073) 553 20 00 Rechtstreeks nummer SEH: (073) 553 27 00 Navigatie naar: Vlijmenseweg 10,

5223 GW ‘s-Hertogenbosch Bereikbaarheid met de auto

• A2 vanuit Utrecht:

Op de A2 neemt u bij knooppunt Empel de afslag Waalwijk (A59). Vervolgens neemt u afslag 45 ‘Ring ’s-Hertogenbosch West’

(= Vlijmenseweg). Volg de borden ‘H JBZ’.

Het ziekenhuis ligt na ongeveer 500 meter aan uw rechterhand.

• Vanuit Eindhoven en Tilburg:

U volgt bij Knooppunt Vught de borden richting ’s-Hertogenbosch-Centrum (afslag 23). U volgt de borden ‘H-JBZ’. Het ziekenhuis ligt na ongeveer 1500 meter aan uw linkerhand.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer Bussen doen het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan doen op weg van en naar treinstation

‘s-Hertogenbosch-Centraal:

Halte Voorplein:

- Stadslijn 8 (van Maasoever via CS en JBZ naar Vught en vice versa).

- Stadslijn 9 (van Maasoever via CS en JBZ naar Vught en vice versa).

- Streeklijn 135 (Wijk en Aalburg - Heusden - Vlijmen).

- Streeklijn 136 (Tilburg - Waalwijk - Dru-nen - Vlijmen - Nieuwkuijk).

- Buurtbuslijn 203 (Esch, Boxtel, Liempde).

- Buurtbuslijn 213 (Cromvoirt).

- Buurtbuslijn 239 (Udenhout, Cromvoirt).

Halte Vlijmenseweg:

- Streeklijn 135 (Wijk en Aalburg-Heusden-Vlijmen-’s-Hertogenbosch v.v.).

- Streeklijn 136 (Tilburg-Waalwijk-Drunen-Vlijmen-Nieuwkuijk-’s-Hertogenbosch v.v.).

- Sneldiensten 300, 301 en 302 (Station

‘s-Hertogenbosch Centraal - Waalwijk - Tilburg v.v.).

9. Praktische informatie

Parkeren Medewerkers HAP

Alle medewerkers van de HAP die met de auto komen, parkeren in de bezoekerspar-keergarage direct tegenover de HAP/SEH (niet in de personeelsgarage aan de achterzijde).

Indien u het ziekenhuisterrein oprijdt is dit de eerste afslag rechts. Het tarief voor mede-werkers van de HAP is gelijk aan het tarief dat medewerkers van het JBZ betalen in de personeelsgarage: ¤ 1,50 per dag. Bij het in-rijden neemt u een parkeerkaartje en parkeert u de auto. Op de HAP staat een scanapparaat (zie afbeelding 1). Door het kaartje te scannen wordt het te betalen bedrag afgewaardeerd tot ¤ 1,50. Bij het verlaten van de HAP dient u dit bedrag bij de betaalautomaat van de parkeergarage te voldoen en kunt u uitrijden.

Gratis uitrijkaartjes worden door de beveili-ging niet verstrekt.

Afbeelding 1.

Parkeren eerste en tweede visite-arts U neemt op het ziekenhuisterrein de eerste afslag rechts, u rijdt door tot aan de slag-boom alwaar u zich aanmeldt als visite-arts.

U vervolgt de weg (dus niet parkeren aan de

voorzijde van de post) en neemt de ambulan-ceroute naar de ambulance-ingang. Hier zijn twee plaatsen gereserveerd voor de visite-wagens direct voor de decontaminatiecabine.

U parkeert uw auto, haalt binnen bij de balie een kaart en legt deze duidelijk zichtbaar achter de voorruit.

Bezoekers

Voor de hoofdingang van de locatie ‘s-Hertogenbosch is een zogenaamde ‘kiss and ride zone’. Hier kan men stoppen om iemand uit of in te laten stappen. Men mag hier niet parkeren. Voor de SEH/HAP is een beperkt aantal parkeerplaatsen voor (ernstig zieke) patiënten, deze bevinden zich achter de slagboom en zijn toegankelijk na aanmelden via intercom. Bezoekers van de SEH en HAP worden d.m.v. bewegwijzering op het terrein naar de parkeergarage geleid. Deze bevindt zich direct tegenover de HAP/SEH. Parkeren volgens de geldende tarieven. Als een patiënt langer dan 2 uur op HAP verblijft wordt een kortingskaart verstrekt.

Rolstoelen

Patiënten kunnen zo nodig gebruik maken van een leenrolstoel van het ziekenhuis. Deze vindt men in de parkeergarage, bij de betaalauto-maten op het parkeerterreinen tegenover de ingang bij de hoofdingang van het ziekenhuis.

Een rolstoel kan geleend worden met een muntstuk van twee euro (winkelwagentjes-systeem).

Tegenover de ingang SEH/HAP is een stalling waar rolstoelen zonder borg te verkrijgen zijn.

Gehandicaptenparkeerplaatsen In de parkeergarage zijn parkeerplaatsen voor gehandicapten gereserveerd op de begane grond, dicht bij de uitgang. Ook op het parkeerterrein zijn aan de kant van het ziekenhuis parkeerplaatsen gereserveerd voor gehandicapten. Alleen met een gehandicap-tenparkeerkaart mag daar geparkeerd worden tegen het gewone tarief.

Toegang

De ingang van de HAP/SEH ligt rechts naast de hoofdingang. Deze ingang is zonder pas 24/7 toegankelijk.

Pas

Bij de secretaresse van de SEH liggen toe-gangspassen, voor de medewerkers die zelf geen pas hebben, van de HAP. Bij de balie kunt u zich melden, wordt u geregistreerd en krijgt u een toegangspas voor de HAP. Deze moet aan het eind van de dienst weer ingele-verd worden bij de secretaresse.

Personeelsrestaurant, koffiecorner en bezoekersrestaurant

In het ziekenhuis bevinden zich de volgende faciliteiten voor broodjes, drankjes en maal-tijden:

Personeelsrestaurant Gebouw C, verdieping 2.

Openingstijden: maandag t/m donderdag van 07.30-17.00 uur, vrijdag van 07.30-16.00 uur en zaterdag en zondag van 11.30-14.00 uur.

Koffiecorner (Coffee Moment)

Gebouw A aan de Boulevard, verdieping 0.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00-20.30 uur en zaterdag en zondag van 11.00-20.30 uur.

Bezoekersrestaurant (Grand Café) Gebouw C aan de Boulevard, verdieping 0.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00-20.00 uur. Zaterdag en zondag:

gesloten.

Onderstaand vindt u de belangrijkste protocollen en werkinstructies. De overige werkinstructies voor medewerkers van de individuele organisaties zijn terug te vinden op het intranet van de organisaties.

Reanimatie en acute onwelwording op de HAP

• Blijf bij de patiënt;

• Roep om hulp en vraag om AED;

• Controleer bewustzijn en ademhaling slachtoffer;

• Start reanimatie/BLS;

• Bel of laat de coördinator van de SEH 7804 bellen;

• Geef duidelijk aan wie je bent;

• Geef aan dat het gaat om een reanimatie van een volwassene/kind of baby;

• Geef aan waar jij je bevindt op de HAP (kamernummer, gang, wc, wachtkamer);

• Wacht de komst van het reanimatieteam af;

• Laat omstanders afstand houden.

Werkinstructie brand, bommelding en ontruiming

Doelen

- Inzicht geven in signalering en melding van brand/bommelding en het opstarten van de hulpverlening.

- Het vergroten van de veiligheid voor me-dewerkers en patiënten.

- Uitleggen branddriehoek en methoden brandbestrijding bij verschillende branden.

Voorlichting

Bij een calamiteit is de primaire taak van alle medewerkers: het redden en in veilig-heid brengen van personen. Brand en vuur kunnen levensgevaarlijk zijn, maar let op: rook maakt de meeste slachtoffers. Rook stijgt op, blijf dus altijd laag bij de grond.

Om jezelf en anderen tijdens een brand zo snel mogelijk in veiligheid te brengen én zo snel mogelijk te kunnen starten met blussen is het van belang vluchtwegen te allen tijde vrij te houden.

Brand & blussen

Een brand kan alleen ontstaan wanneer er sprake is van de volgende drie factoren, samengebracht in een driehoek:

1. Brandbare stof 2. Zuurstof

3. Voldoende hoge temperatuur (ontbran-dingstemperatuur).

10. Protocollen en werkinstructies

Pas als de driehoek gesloten is, ontstaat er brand. Door het verwijderen van een van de zijden, dooft de brand. De brandbare stof kan weggehaald worden, door, bijvoorbeeld in het geval van een gasbrand, de gaskraan dicht te draaien. Zuurstof kan bijvoorbeeld weggehaald worden door het afdekken van het brandende voorwerp met een blusdeken of door met poeder of koolstofdioxide (CO2) te blussen.

De temperatuur kan verlaagd worden door bijvoorbeeld te blussen met water. Let op: blus nooit een brandende vloeistof, zoals frituurvet, met water! Dit kan gaan spatten of het vuur kan door het bluswater verspreid worden.

De temperatuur kan verlaagd worden door bijvoorbeeld te blussen met water. Let op: blus nooit een brandende vloeistof, zoals frituurvet, met water! Dit kan gaan spatten of het vuur kan door het bluswater verspreid worden.

In document HANDBOEK SAMEN VOOR SPOED (pagina 15-0)