• No results found

Trends en ontwikkelingen

In document De Vecht, een kansrijke rivier (pagina 33-35)

In dit hoofdstuk worden de trends en ontwikkelingen besproken. Eerst worden de algemene trends en ontwikkelingen in de toeristische en recreatieve branche besproken en daarna de trends en ontwikkelingen in de sector waterrecreatie.

8.1 Algemene trends en ontwikkelingen in toerisme en recreatie

Eerst enkele trends en ontwikkelingen die inspelen op het vakantiegedrag van Nederlanders. De Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie. Uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme is gebleken dat de Nederlanders vanwege de economische crisis ook korter op vakantie gaan. Er is met name groei voor korte (2-4 dagen) vakanties en middellange (5-8 dagen) vakanties. Verder blijven de Nederlanders dichter bij huis en wordt er minder geld uitgegeven. Ook zijn aanbiedingen erg populair, en wat luxueuzer kamperen in plaats van vijfsterrenhotels (Kenniscentrum toerisme, 2012). Verder zijn de volgende trends en ontwikkelingen belangrijk in de toeristische en recreatieve branche:

Vergrijzing

Het aandeel ouderen stijgt de komende tijd flink. De 65+ groep wordt steeds groter, en de gezinnen met kinderen kleiner. Rond 2038 is 24% van de bevolking 65 jaar of ouder. Ouderen zijn daardoor een steeds grotere doelgroep voor recreatie, met relatief veel tijd en geld. Ook zijn de senioren vitaler en gewend om regelmatig op vakantie te gaan. De vergrijzing biedt onder andere kansen in de verblijfsrecreatie. Met name bij de kampeer- en bungalowbedrijving sluit de omgeving vaak aan bij de wensen en behoeften van ouderen. Dit is voornamelijk te danken aan de rust, natuur en stilte. Het beste is om in te spelen in voorzieningen en activiteiten die voor zowel jongeren als ouderen geschikt zijn. Bijvoorbeeld wanneer kinderen bij opa en oma op bezoek gaan tijdens de vakantie (Recron, 2013).

Rust en ruimte

Recreatie in een rustgevende en natuurlijke omgeving in het landelijke gebied blijft stijgen. Dit heeft te maken met de toenemende drukte en stress waar mensen mee te maken krijgen. Het beleven van de natuur in een landelijk gebied wordt steeds belangrijker (Kenniscentrum Toerisme, 2012).

‘Zapgedrag’

De recreanten zappen van beleving naar beleving. Korte, lange, actieve en passieve vakanties en diverse vormen van vrijetijdsbesteding wisselen elkaar af. Recreanten zoeken steeds meer naar een combinatie van ontspanning en actief bezig zijn. Meerdere activiteiten binnen een vakantie moeten mogelijk zijn. De toerist gaat niet speciaal naar een bepaalde gemeente op vakantie, maar juist naar een bepaalde regio. De toerist stelt steeds hogere eisen (Recron, 2013).

Vraag naar kwaliteit neemt toe

In de afgelopen jaren is het aantal vrijetijdsactiviteiten waarin de gemiddelde Nederlander deelneemt gestegen. Toch daalde de gemiddelde bestede tijd per vrijetijdsactiviteit in dezelfde periode. De verwachtingen ten aanzien van vrije tijd liggen hoger. De vrije tijd van de gemiddelde Nederlander wordt steeds minder en moet zo optimaal mogelijk besteed worden. De vraag naar kwaliteit neemt daardoor toe. Ook de behoefte aan luxe en comfort neemt toe, met name onder de oudere doelgroep,

8.2 Trends en ontwikkelingen in de waterrecreatie

Nederland is een waterrijk land en biedt veel mogelijkheden voor de waterrecreatie. Jaarlijks wordt door vele miljoenen Nederlanders in en op het water gerecreëerd, van kanovaren tot toervaren. Ook in de waterrecreatie sector zijn er trends en ontwikkelingen. Zo is er een toenemende vraag naar verhuurboten. Ook is er een toename in ligplaatsen buiten jachthavens. Er zijn minder vaarbewegingen, en zo wordt de boot meer een verblijfsplaats. Ook wordt de lengte van bootvakanties korter. Verder is er een toenemende behoefte aan luxe en gemak van faciliteiten (Rabobank, 2013).

Vissen en het varen met een motorboot zijn de meest populaire dagactiviteiten op het water. Het zeilen wordt wat minder maar het varen met een motorboot neemt toe. De bootvakanties in Nederland zijn in tien jaar echter gehalveerd van 920.000 naar 520.000 (CBS, 2013). De bootvakanties in het buitenland zijn in dezelfde periode toegenomen van 195.000 naar 260.000. Deze bootvakanties omvatten vakanties met de eigen boot, een huurboot en het verblijf aan boord van een cruiseschip (Verbond Nederlandse Motorbootsport, 2013).

In het rapport ‘Toekomstvisie waterrecreatie 2025’ van de Stichting Recreatietoervaart Nederland worden aan de hand van trends en ontwikkelingen een toekomstbeeld geschetst van de waterrecreatie. Hierin worden de volgende acht ambities genoemd:

1. Waterrecreatie is er voor iedereen

2. Waterrecreatie is laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar 3. Waterrecreatie is er in en om de stad

4. Waterrecreatiegebieden zijn bereikbaar en staan in goede verbinding met elkaar 5. Waterrecreatie als opstap naar watersporten op Olympisch niveau

6. Nieuw water beschikbaar voor waterrecreatie 7. Waterrecreatie is grenzeloos

8. Waterrecreatie is veilig en duurzaam

De waterrecreatiesector wil de samenwerking met de overheid en anderen versterken door:

1. De samenwerking tussen publieke en private partijen op het gebied van waterrecreatie te intensiveren

2. De samenwerking binnen de sector te intensiveren

3. Een bijdrage te leveren aan de financieringsopgaven voor de ontwikkeling van waterrecreatie in Nederland

(Stichting Recreatietoervaart Nederland, 2011).

Projectbureau Vrolijks heeft een beeld van de toekomstige watersporter geschetst. De meeste watersporters zijn te vinden onder het vergrijzende deel van de bevolking. Deze mensen hebben veel vrije tijd en een relatief hoog besteedbaar inkomen. Een bootbezitter is gemiddeld 56 jaar. Door deze vergrijzing komen er nieuwe gebruikers in de watersportsector. Deze nieuwe watersporters zijn minder eenvoudig en houden het eenvoudig. Een van de trends is de jachthaven als camping. Verder vinden de nieuwe watersporters van variatie. Verder komen er meer motorboten. Ook komen er meer kleinere boten en elektrische boten, deze zijn goedkoop en eenvoudig (Projectbureau Vrolijks, 2011).

In document De Vecht, een kansrijke rivier (pagina 33-35)