• No results found

Project ‘Ruimte voor de Vecht’

In document De Vecht, een kansrijke rivier (pagina 64-68)

Het project ‘Ruimte voor de Vecht’ zorgt er voor dat het gebied rondom de vecht leefbaar en aantrekkelijk blijft. Door dat het klimaat veranderd moeten er maatregelen worden getroffen om de Vecht niet te laten overstromen. Deze maatregelen worden tegelijkertijd aangegrepen om de Vecht aantrekkelijker te maken. De vele fiets- en wandelroutes, nieuwe aanlegsteigers, sluizen en herstelde natuur zijn hier voorbeelden van. Hieronder worden kort de belangrijke punten van het project ‘Ruimte voor de Vecht’ beschreven.

Veilig langs de Vecht

De Vecht krijgt op verschillende manieren meer ruimte voor water. Er worden om sommige plaatsen meanders of nevengeulen aangelegd, de rivier wordt op sommige plekken breder of de dijken worden versterkt. Ook stuwen planten en bomen in uiterwaarden het water op. Daarom wordt er gekozen voor korte begroeiing waar het water vlot wegstroomt, zoals graslanden. Hoge struiken en bomen mogen groeien op plaatsen waar het water vrijwel stilstaat.

Meanderende Vecht

De Vecht ligt nu nog ingeklemd tussen stenige oevers. Waterplanten hebben hierdoor weinig kans en vissen vinden nauwelijks beschutting. Soms staat het water vrijwel stil. In het project ‘Ruimte voor de Vecht’ wordt de rivier een half natuurlijke meanderende rivier. Stenen worden waar het kan weggehaald en de oevers worden natuurlijker gemaakt. Zo gaat de Vecht ook sneller stromen, en komt er meer leven in. Ook krijgt het waterpeil een natuurlijker verloop.

Natuur van de Vecht

De natuur rondom de Vecht krijgt meer ruimte. Langs de Vecht wisselen vruchtbare landbouwgronden, riviernatuur, landgoederen en strandjes elkaar af. Fietsers, kanoërs en wandelaars beleven hier rust en ruimte.

Varen op de Vecht

Tussen Zwolle en Ommen is en blijft de Vecht bevaarbaar voor pleziervaart. Stroomopwaarts gaat de rivier meanderen en staat de natuur centraal. Hier kunnen kano’s, sloepjes en vlotten varen. De vier stuwen tussen dit traject worden voorzien van een scheepsliftje.

Beleefbare Vecht

De Vecht is op veel plaatsen slecht zichtbaar. Het water wordt beter beleefd vanaf nieuwe uitzichtpunten. Dit zijn extra veerponten, bruggen, uitkijktorens en strandjes. Op andere plaatsen kan juist de natuur zijn gang gaan.

Wonen aan de Vecht

De Vecht wordt opnieuw de voorkant van het Vechtdal. Hardenberg, Ommen en Dalfsen krijgen weer meer zicht op het water.

Ondernemen langs de Vecht

Het project ‘Ruimte voor de Vecht’ geeft de landbouw nieuwe kansen. Ook recreatie en toerisme krijgen beter voorzieningen. Samen met ondernemers wordt het Vechtdal op de kaart gezet.

Verbonden

Het water van de Vecht verbindt weilanden, natuur, gezellige stadjes en de mensen die er wonen. De Vecht geeft rust in het drukke Nederland (Publieksfolder Masterplan Ruimte voor de Vecht, 2010).

Het samenwerkingsverband Ruimte voor de Vecht bestaat uit de volgende partners: de provincie Overijssel, gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg, waterschappen Velt en Vecht, Groot Salland en Regge en Dinkel, Overijssels Particulier Grondbezit, het Regionaal Bureau voor Toerisme Vechtdal-IJsseldelta, LTO Noord en Natuur en Milieu Overijssel (Vakantiemagazine 2013).

VRIJETIJDSECONOMIE VECHTDAL

Binnen het programma Ruimte voor de Vecht is in 2012 een project gestart met als centrale opgave het faciliteren van de noodzakelijke versterking van de vrijetijdseconomie in het Vechtdal. De toeristische potenties van de Overijsselse Vecht worden dit moment niet optimaal benut. De vrijetijdseconomie zal sterker moeten aansluiten op de veranderende behoeften van de consument. De consument moet meer profiteren van de aanwezige landschappelijke, culturele en culinaire kwaliteiten van het Vechtdal. Daarbij is het ook belangrijk om te zorgen dat we er meer bezoekers buiten het hoogseizoen naar het Vechtdal trekken. Dit kan bijvoorbeeld door culturele festiviteiten, arrangementen en hoogwaardige voorzieningen. Door het laatste aspect zullen bezoekers worden verleid om meerdere dagen in het gebied door te brengen, waardoor hun bijdrage aan de lokale economie groter wordt. Daarom wordt er binnen het programma gewerkt aan een toekomstperspectief waarin de toeristisch-recreatieve sector een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Ook worden er economische ontwikkelingskansen gecreëerd door verbinding te zoeken met andere sectoren. Dit moet leiden tot meer bezoekers, meer en langer verblijven (ook buiten het hoogseizoen) en meer toegevoegde waarde aan de lokale economie. Daarmee draagt dit project ook bij aan de ambitie van de provincie om in 2015 een marktaandeel op de binnenlandse vakantiemarkt te hebben van 10% (Uitvoeringskader Kerntaak Regionale Economie 2012-2015, versterken, vernieuwen en verbinden).

Daarom werkt de provincie samen met partners aan de volgende vier projecten:

1. Varen op de Vecht.

2. Het updaten, vermarkten en zo mogelijk grensoverschrijdend maken van het bestaande Vechtdalpad.

3. Het Vechtdalbelevingscentrum. Het gaat hier om een centrum waar een aantal zaken gecombineerd kunnen worden. Informatie, communicatie, winkel, beleving etc. Het centrum moet bijdragen aan "Het vergroten van het Vechtdal bewustzijn" van toerist en inwoner en dienen als centraal uitgangspunt / startpunt / uitvalbasis voor een één- en meerdaagse Vechtdalbeleving.

4. Het vermarkten van streekproducten vanuit het Vechtdal als uniek uit-hangbord voor de culinaire Vecht.

(Provincie Overijssel, 2012)

VECHTPARK HARDENBERG

Het project ‘Vechtpark Hardenberg’ is onderdeel van het programma Ruimte voor de Vecht van de provincie Overijssel. Het Vechtpark Hardenberg verbindt de rivier met de stad en de stad met de rivier. In het Vechtpark hebben mensen plek om te recreëren. Hier kan men wandelen over de wandelpromenade langs de Vecht, lopen langs de natuur, fiets over de dijk of varen op het water. Het gebied van Vechtpark Hardenberg is ongeveer 180 hectare groot en bestaat uit meerdere deelgebieden. Waterschap Velt en Vecht en de gemeente Hardenberg werken samen bij de ontwikkeling van het Vechtpark Hardenberg. De haven in het centrum van Hardenberg werd in 2009 als eerste gerenoveerd en is sindsdien de ‘Halte Hardenberg’. Toeristen en inwoners kunnen vanuit de haven een stukje gaan varen, maar ook kano’s, waterfietsen, sloepen en kleine bootjes en de rondvaartboot die tussen de Loozensche Linie en de stad Hardenberg vaart kunnen er aanleggen. In het Vechtpark Hardenberg liggen diverse wandel- en fietspaden en belevingspunten aangelegd. Ook

wordt er een wildwaterkanobaan aangelegd bij de recreatiesluis bij De Koppel. De verschillende gebieden in het Vechtpark zijn voor een groot deel met elkaar verbonden via een wandelpromenade langs het water. Naast de recreatiemogelijkheden, biedt het Vechtpark Hardenberg veel ruimte voor water. Doordat water de ruimte krijgt, zijn er in het Vechtpark veel kansen voor de natuur, en ruimte aan diverse planten en dieren (Krant: Ontdek en beleef Hardenberg, 1e jaargang nummer 4).

BELEVINGSONDERZOEK

In het kader van het project Ruimte voor de Vecht is er een belevingsonderzoek gedaan. Een van de doelstellingen van het programma is de sociaaleconomische versterking van het Vechtdal. In een strook van 2 kilometer langs de Vecht is aan inwoners van de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle gevraagd een vragenlijst in te vullen. Ruim 600 inwoners hebben meegewerkt aan het onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat de bewoners van het Vechtdal in het algemeen tevreden zijn over hun woonomgeving. De gemiddelde waardering van hun woonomgeving werd beoordeeld met een 7,9. Positieve punten die voornamelijk genoemd werden zijn de aanwezigheid van veel groen, de mooie natuur, de ruimte, het mooie uitzicht en de aanwezigheid van de rivier de Vecht. Gemiddeld voelt 45% van de bewoners van het Vechtdal zich daadwerkelijk een Vechtdaller. Het Vechtdal is volgens 90% van de bewoners aantrekkelijk om te recreëren. 93% denkt zelfs dat hun woonomgeving aantrekkelijk wordt gevonden door bezoekers en toeristen. Als verbeterpunten noemen ze meer recreatiemogelijkheden bij slecht weer en meer voorzieningen en activiteiten voor jongeren (Provincie Overijssel, 2012).

In document De Vecht, een kansrijke rivier (pagina 64-68)