• No results found

DE TREIN IS ALTIJD EEN BEETJE WACHTEN

In document GROEPSGEWIJS: VERSTERK JE CHIROGROEP! (pagina 22-25)

Tussendoordenkspelen

Er zo nu en dan met je afdeling een dagje op uit trekken is hoogst bevorderlijk voor de groepssfeer. Alleen kunnen extra lange wachttijden wat roet in het eten gooien.

Wachten op trein of bus hoeft echter geen vervelende bedoening te zijn. Zorg dat je steeds een aantal leuke opdrachtjes bij de hand hebt om de sfeer erin te houden.

Ook tijdens de reis zijn deze denkspelletjes een aangenaam tijdverdrijf.

Je vertelt een verhaaltje of denkopdracht en de leden zoeken door middel van ja/neen-vragen de juiste oplossing.

Niet gemakkelijk !

1. Mevrouw Vanderstrepen ligt dood op bed. Op de vloer naast haar ligt een schaar. Deze schaar speelde een cruciale rol bij haar dood. Er is geen enkel spoor van bloed. Wat is er hier gebeurd?

2. Op een aardappelveld ten westen van Waasmunster ligt een naakte man met z’n gezicht naar de grond. In zijn rechterhand heeft hij een rietje. In de omgeving zijn er geen sporen te vinden.

Hoe is die man daar gekomen? Wat is er gebeurd?

3. Toen Katrina een nieuwe papegaai kocht, verzekerde de verkoper haar dat hij elk woord dat hij hoorde zou herhalen. Een maand later bracht zij de papegaai weer naar de winkel met de klacht dat hij geen enkel woord had gezegd. De verkoper sprak nochtans de waarheid over de talenten van het dier.

Waarom sprak de vogel niet?

4. Je bevindt je in een betonnen kamer. Er is een loden buis van 30 cm in het midden van de vloer gemetseld.

De pijp steekt 20 cm boven de vloer en 10 cm onder de vloer. Iemand legt op de buis een pingpongballetje. Er is nauwelijks speling tussen de buis en het balletje, maar net genoeg zodat het balletje op de bodem van de buis valt. Hoe raakt het balletje er weer uit? Het enige materiaal waarover je beschikt, is : vier duimspijkers, een zakspiegeltje, een touwtje van 30 cm, een magneetje en een paperclip.

5. Mark Vanonderbos werkt op de 35ste verdieping van een torenhoog kantoorgebouw. Meestal neemt hij de lift tot de 25ste verdieping en daarna de trap tot de 35ste verdieping. Op regenachtige ochtenden neemt hij echter altijd de lift tot de 35ste verdieping. Wat is de oorzaak van dit toch wel vreemd gedrag?

6. Een man wordt in een telefooncel aan de kust dood aangetroffen. De hoorn is van de haak en men hoort een vrouw roepen. Op de polsen van de man zijn snijwonden zichtbaar, hij is duidelijk doodgebloed.

Wat is er hier gebeurd?

7. Peter en Patrick reden op 17 maart via een verlaten landweg van Rommelgem naar Ploegbeke. Toen ze op een vijfsprong kwamen, werden ze met een probleem geconfronteerd. De wegwijzer was omvergewaaid. Ze hadden geen wegenkaart en hadden dus de keuze uit vijf wegen. Er was niemand in de buurt aan wie ze de weg konden vragen.

Hoe kunnen Peter en Patrick de weg naar Ploegbeke vinden?

8. Bij het lezen van een artikel over slachthuizen sluimerde mevrouw Haantjes in en droomde dat ze een kip was die op een heel grote boerderij leefde. Ze droomde dat de boer haar te pakken kreeg en haar met haar nek op een slachtblok legde. Op het moment dat de bijl neersuisde, raakte meneer Verzuimd, die net de kamer binnenkwam, haar nek om haar te wekken. De schok was zo groot dat mevrouw Haantjes op slag dood was.

Wat klopt er niet in dit verhaal?

9. Een gitzwart paard sprong over een toren en kwam op een mannetje terecht dat toen verdween.

In welke situatie is dit mogelijk?

10.Meneer en mevrouw Verbloemd hebben vijf kinderen. De helft van hen zijn jongens.

Hoe is dit mogelijk?

11.Een vrouw uit Groningen kreeg 10 mannen uit die stad in het huwelijksbootje. Ze overtrad geen enkele wet.

Geen enkele man stierf en ze liet zich nooit scheiden.

Hoe is dit mogelijk?

12.Hoeveel kubieke meter grond zit er in een gat dat 6 meter lang, 3 meter breed en 1 meter diep is?

13.Volgens de Amerikaanse grondwet moet een persoon aan vijf voorwaarden voldoen voor hij president van de Verenigde Staten kan worden. De kandidaat moet 1: min. 35 jaar oud zijn, 2: Amerikaans staatsburger zijn, 3:

gedurende minstens 14 jaar in de VS gewoond hebben, 4: in de VS geboren zijn.

Wat is de 5de voorwaarde?

14.Volgens onze kalender hebben sommige maanden 30 dagen en andere maanden 31 dagen.

Hoeveel maanden hebben 28 dagen?

15.In een hoge dennenboom in een totaal afgebrand bos hangt een dode duiker.

Hoe komt de man daar terecht?

16.Ergens in de woestijn staat een grote loods. Buiten bevindt zich een grote vrachtwagen en binnen heeft een man zich opgehangen aan het plafond van de hangar, 10 meter van de grond. Op de grond ligt een grote plas water.

Hoe heeft hij dit gedaan?

Oplossingen...

1. Mevrouw Vanderstrepen heeft geen snijwonden of kneuzingen. Ze sliep in een waterbed. Haar moordenaar gebruikte de schaar om het bed open te snijden en haar te verdrinken.

2. De man vloog met enkele mensen in een luchtballon. Omdat de luchtballon begon te dalen, deden zij al hun kleren uit om minder gewicht te hebben. De ballon bleef dalen en iemand moest eruit. Ze konden niet beslissen wie het slachtoffer ging worden en besloten ‘strootje te trekken’ De man in het veld trok het kortste rietje en werd uit de mand gezet.

3. De papegaai was doof.

4. We konden slechts één oplossing bedenken. Als je in de buis plast, komt het balletje naar boven.

5. Mark is een dwerg. Hij kan met zijn hand maar tot aan de knop van de 25ste verdieping, tenzij hij een paraplu heeft. Op regenachtige ochtenden kan hij dus met behulp van zijn paraplu aan het knopje van verdieping nr.

35.

6. De man was gaan vissen op zee. Na een vermoeiende dag belde hij dolenthousiast naar zijn vrouw om te zeggen dat hij zooo’n vis (hij maakt met zijn handen een gebaar van 1,5 meter) gevangen had. De telefooncel is echter niet zo breed, het glas breekt en het glas verwondt zijn polsen.

7. Ze moeten gewoon de wegwijzer weer rechtzetten met de arm waarop Rommelgem staat in de richting waar ze net vandaan komen. Als 1 arm in de juiste richting staat, wijzen de andere ook in de juiste richting.

8. Aangezien mevrouw Haantjes in haar slaap stierf, weten we niet wat ze droomde.

9. In een schaakspel. Het paard sprong over de toren op een pion. De pion werd dan uit het spel weggenomen.

10. De andere helft zijn ook jongens.

11. De vrouw was burgemeester.

12. In een gat zit geen zand meer.

13. De persoon moet verkozen zijn.

14. Alle maanden hebben 28 dagen.

15. Er was een bosbrand en een watervliegtuig heeft de brand geblust. Bij het tanken van water in de zee heeft het per ongeluk een duiker mee opgepikt.

16. Die man had in zijn vrachtwagen blokken ijs aangevoerd en heeft die vervolgens gestapeld. Toen is hij erbovenop geklommen en raakte hij tot aan het plafond. Zo kon hij zich ophangen; het ijs smolt immers weg door de hoge temperatuur in de woestijn.

In document GROEPSGEWIJS: VERSTERK JE CHIROGROEP! (pagina 22-25)