• No results found

Transcripten inclusief open codes

Interviewer: Heeft u vooraf voordat we beginnen met het interview nog vragen?

Respondent: Nee eigenlijk niet, ik ben eigenlijk heel benieuwd wat het allemaal gaat opleveren

Interviewer: Oké, uhm nog even ter bevestiging? Staat u open voor duurzaamheid, niet-alledaagse vakantiebestemmingen, het maken van verre vakantiereizen buiten Europa en voor geheel georganiseerde vakantiereizen?

Respondent: Ja eigenlijk wel, eigenlijk de mix van eh al die dingen die eh u net noemde spreken mij wel aan

Interviewer: Oké dat is mooi en wat betekenen vakantiereizen voor u?

1.1 Respondent: Vakantie betekent voor mij genieten, ‘n stukje eh zon voor mij, eh stukje eh doen en van alles wat

Open code: aansluiting

Interviewer: Oké dus vooral genieten, zon en dingetjes doen. Oké en u gaf in de enquête aan een beetje bekend te zijn met duurzame vakantiereizen. Waar bent u in aanraking gekomen met duurzame vakantiereizen?

1.2 Respondent: De laatste keer toen wij op vakantie waren in, dat was in eh Tanzania toen zaten we in een lodge en daar hadden ze de energieverzorging deden ze d.m.v. zonnepanelen, dat vind ik toch eigenlijk wel duurzaam

Open code: kennis

Interviewer: Oké…

1.3 Respondent: … en ik zag later bij de Masai stam zag ik een zonnecollector en daar waren ze spanning aan het eh, stroom aan het opwekken voor mobiele telefonie. Nou dat is ook duurzaam, ipv grote kabels e.d. door de grond graven, vond ik wel heel interessant.

Open code: kennis

Interviewer: Oké en bent u verder nog via andere kanalen of iets dergelijks in aanraking gekomen met eh duurzame vakantiereizen? Of alleen in Tanzania?

1.4 Respondent: Nee ik heb ook wel een stuk gelezen over en dat heeft meer te maken met het duurzaam omgaan met dieren in het wild, al die georganiseerde reizen waar olifanten moeten knielen, bukken en eh toeristen vervoeren dat vind ik eigenlijk niet zo duurzaam. Dat is eigenlijk heel erg triest.

Open code: kennis

Interviewer: Oké en dat heeft u gelezen

Respondent: Ja, dat heb ik gelezen en ik heb ook wel een keer zo’n tour gezien maar niet aan deelgenomen

Interviewer: Oké

Interviewer: Oké uhm en u gaf aan dat eerlijkheid, energieneutraal en diervriendelijk de eerste drie woorden waren die bij u opkwamen als u dacht aan een duurzame vakantiereis. Uh kunt u beschrijven wat u met eerlijkheid bedoelt?

1.5 Respondent: Nou met eerlijkheid bedoel ik eigenlijk dat eh als je dan gaat boeken en gaat kijken dat ze dan een heel verhaal hebben over duurzaamheid en dan hoop ik ook dat ze eerlijk zijn als je daar komt dat ze ook daadwerkelijk duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, en niet alleen maar eh voor de buitenwacht dit doen en in de praktijk duurzaamheid aan hun laars lappen, dus ze moeten daadwerkelijk doen wat ze zeggen en dit aantonen.

Open code: eerlijkheid

Open code: inzicht stakeholders

Interviewer: Oké en wat heeft u doen besluiten om deze drie woorden in eerste instantie te kiezen? Respondent: Uh gevoel, gevoel en ervaring denk ik

Interviewer: Oké, oké en na de gegeven informatie over de positieve effecten van de duurzame vakantiereizen en de negatieve gevolgen van niet duurzame vakantiereizen in de enquête,

112

geeft u aan eh duurzaamheid bij het kiezen van uw vakantiereis belangrijker te vinden dan voor de gegeven informatie. Kunt u uitleggen waarom dit is?

1.6 Respondent: Nou wat ik voor de groei van belangrijkheid graag wil zien is dat ik duidelijkheid en kennis heb vooraf dus of via een website of via andere media dat eh ja dat ik voorbeelden zie, van wat is nou echt duurzaamheid, hoe beleven zij duurzaamheid daar waar ik heenga, en voorbeelden van hoe het werkt. En uhm voor die tijd dan gok je en denk je maar wat, maar ja dat zou ik heel belangrijk vinden.

Open code: belangrijkheid

Interviewer: Dus als u meer kennis zou hebben over bijv. de betekenis van duurzaamheid maar ook de positieve effecten zou u ehm duurzaamheid als belangrijker aanschouwen dan dat u dus van tevoren maar iets gokt, wat u zegt.

Respondent: Ja dat klopt, ik denk dat duurzaamheid nog eigenlijk veel meer gebruikt moet worden in de hele wereld, dat men daar veel meer duidelijk over is, dat bedoelt men namelijk, duurzaamheid voor reizen en duurzaamheid in het huishouden thuis, in dit geval gaat het over reizen natuurlijk

1.7 en om die belangrijkheid bij te brengen zou ik graag voorbeelden willen zien en ook referenties van andere mensen die er zijn geweest, hoe zij het hebben ervaren.

Open code: belangrijkheid

Interviewer: Oké en als die informatie is gegeven dan heeft u een beter beeld van uhm wat duurzaamheid voor zo’n organisatie inhoudt en dan zou het voor u sneller belangrijker worden?

1.8 Respondent: Ja door middel van een beter beeld over de reizen kan het belangrijker worden of ik ben misschien juist dan wel meer teleurgesteld als de voorbeelden negatief zijn

Open code: belangrijkheid

Interviewer: Ja oké

Respondent: Daarom zijn referenties en die voorbeelden zo belangrijk

Interviewer: Oké, duidelijk. En u geeft aan u meestal te oriënteren op beurzen en evenementen, op online zoekmachines, de websites van reisorganisaties, reisgidsen, en op Youtube en ook tevens bij fysieke reisbureaus. Waarom oriënteert u zich meestal dan op dezelfde manier?

Respondent: Nah ja op dezelfde manier, je ziet wel het zijn verschillende manieren, maar ik wil zo breed mogelijk zien en horen ja wat de trends zijn en in dit geval wat duurzaamheid kan betekenen. Ik ben een keer naar eh eh een beurs, een vakantiebeurs, geweest in Utrecht ja en op zo’n beurs zie je en hoor je wat meer en dan vervolgens hebben wij ook weleens, dat was voor die reis naar Tanzania, op een reisbureau in Arnhem dingetjes laten uitzoeken. Ga je eens googelen, wat zijn de belangrijke dingen in dit geval in Tanzania, en zo verzamel je eigenlijk uhm beetje alle gegevens.

Interviewer: u gebruikt dus verschillende manieren om u zich te oriënteren en uhm zodra u dus uh zodra u op een beurs of evenement bent geweest dan raadpleegt u vaak het internet?

Respondent: Ja de combinatie ja

Interviewer: En doet u dit vaak op precies zo’n zelfde manier?

Respondent: Ja meestal de combinatie, je gaat niet altijd naar een beurs toe, dus internet is natuurlijk het meest aangewezen en als je bij een reisbureau bent geweest krijg je wat toegestuurd krijg je wat folders over Tanzania of andere landen Afrika dus een combinatie maar meestal wel dezelfde manier omdat ik dat op zich wel heel prettig vind.

Interviewer: Dus dat bevalt u wel goed.? Oké en wat is de reden voor u om uw verre vakantiereizen voornamelijk deels georganiseerd te boeken?

1.9 Respondent: Nou dat is tweeledig, ten eerste als het georganiseerd is kom je vaak ook op plekken waar je anders misschien niet komt als je alleen gaat en ten tweede is het ook wel lekker om even helemaal niks zelf te hoeven te doen als je daar ook bent, en dat dingen ook gewoon geregeld zijn een stukje luxe voor jezelf

Open code: deels georganiseerd boeken

Interviewer: Oké dus vooral gemak.

1.10 Respondent: In dit geval gemak ja een combinatie van

113

Interviewer: Oké en waarom kiest u er dan wel voor om een deel dan bijvoorbeeld wel zelf te boeken? 1.11 Respondent: Nou dat je niet helemaal afhankelijk bent van andere mensen waardoor je toch dingen op je eigen manier kan indelen

Open code: deels zelf boeken

1.12 Interviewer: Oké zodat het gewoon precies is naar uw wens? Respondent: Juist, precies, ja

Open code: deels zelf boeken

Interviewer: Oké en u geeft aan uw vakantiereis wel eens bij hetzelfde reisbureau te boeken vanwege goede service, betrouwbaarheid en goede kwaliteit. Zijn dit belangrijke aspecten voor u als het gaat om het kiezen van een reisorganisatie?

1.13 Respondent: Ja, met name de service is heel belangrijk maar ook de kwaliteit van de medewerkers, de documentatie die je krijgt, en maar ook uiteindelijk de kwaliteit van de reis die ze aanbieden want ja als zij het omschrijven als zijnde een geweldige reis en je komt daar en het is eigenlijk helemaal niets dan noem ik dat slechte kwaliteit, slecht voorgelicht, slecht ingelicht. Kwaliteit in de breedste zin van het woord is eigenlijk wel heel belangrijk.

Open code: keuze reisorganisatie

Interviewer: En hoe beoordeelt u dan die kwaliteit van tevoren voor dat u de reis gaat maken?

1.14 Respondent: Nou van tevoren is het lastig maar dan kijk je of ze een keurmerk hebben dat zegt vaak wel iets over de kwaliteit en ook de ervaringen en recensies op hun eigen website bekijkt en op google over de reis en noem het maar op

Open code: keuze reisorganisatie

Interviewer: Oké en wat betekent dan voor u een goede service?

1.15 Respondent: Nou dat ze goed bereikbaar zijn, dat ze hun afspraken nakomen, he dat als je daar aankomt op een vliegveld dat er daadwerkelijk iemand staat en dat je niet hoeft te zoeken, dat zij dat leveren wat ze hebben afgesproken en dat ze vriendelijk, klantvriendelijk zijn, als ik op vakantie ben wil ik met aardige mensen te maken hebben, en eh ja gewoon volledig ten dienste staan.

Open code: keuze reisorganisatie

Interviewer: Oké en u heeft de boodschap van de reisorganisatie Fair2travel met het woord duurzaamheid omschreven, wat heeft u doen besluiten om dit woord te kiezen?

1.16 Respondent: Nou omdat het toch als rode draad door de gehele informatievoorziening naar voren komt, met alles wat ik gelezen en gezien heb komt overal wel het woordje duurzaam en alles wat ermee te maken heeft naar voren, duidelijk wel de rode draad bij Fair2travel

Open code: boodschap Fair2Travel

Interviewer: Oké en hoe ervaart u dat dan, dat duurzaamheid in uw ogen zoveel terugkomt

1.17 Respondent: Nou op zich positief want als je echt op zoek bent naar een duurzame reis of duurzame vakanties dan zou het heel vreemd zijn als er met geen woord over duurzaamheid zou worden gerept,

als er alleen maar staat party time op Ibiza ja dan is het niet zo duurzaam, dus ja ik heb er een goed gevoel bij

Open code: boodschap Fair2Travel

Interviewer: Oké u zegt vooral voor de mensen die al op zoek zijn naar een duurzame vakantiereis, stel u bent daar niet naar op zoek en u belandt op de website en u ziet de boodschap die Fair2travel uitdraagt, vind u dan ook het gebruik van zoveel woorden over duurzaamheid fijn?

1.18 Respondent: Ja nou het geeft wel aan waar de firma voor staat. Dat vind ik op zich wel goed, maar het moet niet overheersen. Wat ik net ook al aangaf, wat ze met die duurzaamheid bedoelen vind ik veel belangrijker dan het woord duurzaam zelf, dus voorbeelden.

Open code: boodschap Fair2Travel

Interviewer: Oké uhm en welk van de aangegeven aspecten in de enquête die u voor u heeft liggen, vind u het allerbelangrijkst om terug te zien op de website van een reisorganisatie die duurzame vakantiereizen aanbiedt?

114

1.19 Respondent: Nou wat ik het meest prettige zou vinden is eigenlijk dat ik video’s zie van hoe duurzaamheid wordt beleefd op een vakantiereis en het positieve effect ervan. Je kan 10x teksten schrijven maar eh als je een video ziet zie je dingen ter plekke, hoe mensen het beleven, hoe duurzaamheid wordt uitgestraald en in dit geval het positieve effect ervan. Live beelden die je dan terug kan zien en nu met social media en Youtube dat speelt daar een steeds grotere rol in, en dat geeft mij een goed gevoel want dan zie ik wat ze met duurzaamheid bedoelen. Als ze kunnen laten zien dat de locatie waar je slaapt helemaal op zonne-energie is, natuurlijke materialen worden gebruikt, groenten uit de moestuin, dan denk je hey daar is over nagedacht en dat zou me een goed gevoel geven

Open code: doorslaggevende aspecten

Interviewer: Oké dus video’s en zouden die video’s doorslaggevend kunnen zijn om een duurzame reis te boeken?

1.20 Respondent: Ja dat denk ik wel, als ik twijfel en ik weet niet wat ik moet doen enik zie dan dat soort video’s dan denk ik wel dat is echt de moeite waard, daar hebben ze over nagedacht en eh ik vergelijk 2 reizen en de ene heeft wel een video en draagt het heel duidelijk uit dan geeft dat voor mij ook de doorslag om dan daar te boeken en bij de ander niet

Open code: doorslaggevende aspecten

Interviewer: Oké duidelijk. Wat zou u absoluut niet willen zien op een website van een organisatie die duurzame vakantiereizen aanbiedt?

1.21 Respondent: Oh dat is lastig haha, uhm wat ik niet zou willen zien is alleen maar mensen op het strand op een ligbed met een cocktail in de hand, dat vind ik dan wat minder duurzaam. Dat zie je wel vaker een palmboom, cocktail, wit strand, dat is wel genieten maar dat is niet direct de combinatie met duurzaam. Dat zou voor mij over de top zijn, dan zou ik wel vraagtekens krijgen.

Open code: afstotende aspecten

Interviewer: Oké dus u zou die duurzaamheid wel echt terug willen zien? Respondent: Ja ik zou duurzaamheid terug willen zien

Interviewer: Oké uhm en hoe zou voor u de perfecte boodschap van zo’n organisatie die duurzame reizen aanbiedt eruit moeten zien?

1.22 Respondent: Nou de boodschap weet ik niet, ja eh de boodschap is voor mijn gevoel iedereen kan op zijn of haar eigen manier een bijdrage leveren aan een betere wereld en duurzaamheid heeft daarmee te maken, dus alles wat je doet als mens ook al is het maar klein draagt bij aan een betere wereld en als een reisbureau dat uit kan stralen dat een duurzame reiziger daar deel van kan uitmaken en je dan samen kan werken aan een betere wereld

Open code: perfecte boodschap

Interviewer: Oké en eh als ik denk aan de hoeveelheid teksten, afbeeldingen of video’s wat ziet u dan het liefst?

1.23 Respondent: Niet zoveel tekst, teksten zijn altijd lastig om te lezen, ik ben zelf voorstander van wel tekst maar beperkt, maar veel plaatjes en video’s kort en bondig, niet langer dan 2 minuten. Ik heb liever 4 video’s van 2 minuten die interessant vindt en die ik zelf kan aanklikken dan 1 video van 8 of 10 minuten dat ik denk pff moet ik zo lang gaan zitten kijken.

Open code: perfecte boodschap

Interviewer: Ja. Oké dat is duidelijk. En u geeft ook aan dat keurmerken, reviews oftwel recensies, transparantie en een goede reputatie voor u de betrouwbaarheid bij een reisorganisatie bepaalt. Kunt u beschrijven hoe zich dat bij het boeken van een reis uit?

1.24 Respondent: Nou ten eerste is het al belangrijk als ik eh of het dan te maken heeft met de duurzaamheid maar een keurmerk geeft aan, een legaal keurmerk, dat daar mensen naar gekeken hebben en dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, dat je dingen op orde hebt en je afspraken nakomt, dat is voor mij wel een reden om daar te boeken en bij een ander nietomdat je anders misschien te maken hebt met een illegaal reisbureau waar dingen staan die helemaal niet nagekomen kunnen worden. Dus een keurmerk is voor mij wel heel belangrijk. En wat zei je nog meer?

115

Interviewer: U gaf nog meer aan zoals recensies…

1.25 Respondent: Recensies van mensen, het liefst zou ik de recensies van mensen in video vorm willen zien, want schrijven hoor je weleens dat het door hotelmedewerkers zelf worden geschreven of vrienden of kennissen, en video’s kun je dan natuurlijk ook nep doen maar ik denk wel dat die echter overkomen.

Open code: betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Interviewer: Oké dus bijvoorbeeld een filmpje van reizigers die al met die organisatie hebben gereisd en hun ervaring delen.

1.26 Respondent:Ja. Maar als er 20 recensies op staan zou het raar zijn als ze allemaal heel positief zijn. Er zijn altijd minder goede recensies, daar ga je dan op af.

Interviewer: Oké dus als het alleen positieve recensies zouden zijn komt het ongeloofwaardig over. Respondent: Ja zou voor mij ongeloofwaardig overkomen

Open code: betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Interviewer: Oké en u gaf ook aan dat transparantie de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een organisatie bepaalt en hoe uit dat zich dan?

1.27 Respondent: Nou transparantie dat er geen verborgen dingen zijn, gewoon duidelijk aangegeven

dat je noem maar wat een reis gaat maken dat er transparant wordt omgegaan met informatie, verwacht niet dat dit en dat er is dan wil ik dat ook weten, dat de bedden bijvoorbeeld slecht zijn, vooraf de informatie geven.

Open code: betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Iets wat we een keer eerder hebben meegemaakt, een halfuur voor we aankwamen hoorden we dat het plaatsje bekend stond om de velen muggen, ja dat hoor ik dan liever vooraf dan zo kort van te voren dat ik 30 apparaatjes moet kopen omdat ik helemaal opgegeten wordt door de muggen. Dus eerlijk zijn met alle informatie die beschikbaar is.

Interviewer: Oké en uhm u gaf ook nog aan een goede reputatie dat spreekt natuurlijk een beetje voor zich dus dat geloofwaardigheid en betrouwbaarheid voor u betekent dat als je de reisorganisatie kent dat dat al snel voor geloofwaardigheid en betrouwbaarheid zorgt?

1.28 Respondent: Ja nee dat klopt, kijk hoe bekender een reisorganisatie is hoe eerder je geneigd bent om daar online ook te gaan kijken vanwege de geloofwaardigheid, kijk een Tui is bijvoorbeeld veel bekender dan jan jansen dus je gaat dan denk ik onbewust eerder bij Tui kijken dan bij een reisorganisatie die je helemaal niet kent, daarom zijn beurzen wel heel leuk want dan zie je alle reisbureaus die heel sterk gespecialiseerd zijn in bepaalde bestemmingen zoals Indonesië of Vietnam

Interviewer: eh en als u dan bijvoorbeeld op een beurs bent en dan een onbekende reisorganisatie ziet om dat hij daar staat zou dan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid ten goede komen?

Respondent: Ja, maar wat ik dan zeker doe is het later op internet controleren, de naam, hebben ze de keurmerken, hoe zien de recensies eruit dan ga je het toch nakijken.

Open code: betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Interviewer: Oké duidelijk. En waarom vindt u de aanwezigheid van keurmerken over duurzaamheid belangrijk als u voor een duurzame reis zou kiezen?

1.29 Respondent: Nou een keurmerk zegt iets over de kwaliteit en een stukje veiligheid denk ik dus dat vind ik wel heel belangrijk

Open code: duurzame keurmerken

Interviewer: Oké duidelijk. En eh u heeft twee opties gekregen in de enquête en u gaf aan dat optie 2, die ligt voor u het meest aanspreekt. Waarom spreekt optie 2 u het meest aan?

1.30 Respondent: Nou optie 2 geeft toch iets eh een iets specifieker dus vanuit dat oogpunt heeft me dat meer aangesproken je wil toch ook de lokale bevolking erbij betrekken en dit was wel heel specifiek