• No results found

Transcript ongestructureerde groepsinterview 1

In document Hof van Twente, springlèavend! (pagina 106-128)

Geïnterviewde: H. Eggels (HE) L. Wolberink (LW) R. Semmekrot (RS) Interviewer: E. Lemmers (EL)

Datum: 10 mei 2019 om 9:30 uur Locatie: Woning H. Eggels, Diepenheim

EL: Wat ik van jullie graag wil weten is welke huidige evenementen jullie belangrijk vinden in Hof van Twente en welke evenementen of soort evenementen jullie meer zouden willen zien. En dan wil ik graag weten hoe jullie een toekomstig evenementenbeleid voor jullie zien in Hof van Twente. En op welke manier HofMarketing en de gemeente de evenementen zouden moeten stimuleren, om beter aan te sluiten op de profilering die is ontwikkeld. Ik weet niet of jullie bekend zijn met die profilering? Dat gaat onder andere om de kernwoorden groen, actief en betrokken.

RS: Ja. LW: Ja.

HE: Hebben we het over de gouden eieren?

EL: Nee, de gouden eieren zijn wat anders. Ik heb ze wel meegenomen in mijn onderzoek.

LW: De gouden eieren van Marinus.

HE: De gouden eieren van Marinus.

RS: Ja, zegt Marinus dat altijd?

HE: Naja, dat kwam uit een vorig onderzoek toch?

EL: Ja klopt, een onderzoek uit 2016 inderdaad. Tot slot zou ik graag willen weten welke rol de stakeholders hebben binnen het evenementenbeleid. Dat is eigenlijk een beetje waar ik het over wil hebben dus ik zou zeggen laten we gewoon bij het begin beginnen.

RS: Ja.

EL: Dus welke huidige evenementen jullie belangrijk vinden.

HE: Nou, de evenementen die er al zijn moeten zeker blijven.

EL: En welke zijn dat dan voornamelijk, waar denk je aan?

HE: Noem ze maar op, dat zijn er al best wel een hoop.

RS: Ja dat vind ik ook lastig omdat ik wat ik net al zei, een aantal zijn ook gewoon heel kern gebonden.

EL: Ja.

RS: Het heeft ook al een inbedding, bijvoorbeeld de Zomerfeesten Hengevelde of de Schoolfeesten in Goor. Die hebben voor de inwoners gewoon een evenement. Het is niet een evenement waar ik per se

van hou, maar ik vind dat soort evenementen voor de sociale cohesie van de kernen, wel heel erg relevant.

EL: Ja.

RS: Daarnaast, wat ik net al zei, moet je ook iets verder kijken naar de evenementen die je mensen van buiten brengt, in het kader van economie en toerisme. Daar is Heimland er eentje van, waarmee we aan het bouwen zijn, waarvan we hopen dat het over een aantal jaar hét evenement is waar je als buiten de Hof naartoe moet.

EL: Hmm.

RS: En daar mag wat mij betreft wel wat meer naar gekeken worden. Kunstmoment vind ik ook een evenement, dat is echt bewezen, dat in de loop der jaren echt veel mensen trekt. Dat is dan in

Diepenheim maar misschien zou je ook, dat willen we ook met Heimland gaan doen, kunnen kijken of andere kernen daar in de toekomst bij kunnen worden betrokken, zodat zij daar ook van profiteren.

EL: Ja.

RS: We kunnen nu al kortingen of arrangementen aan gaan bieden voor de toeristen die in de hele Hof verblijven, zodat zij dan naar Heimland kunnen komen. Maar ik kan me ook voorstellen dat we tegen de bezoekers zeggen dat een aantal voorstellingen ook in de andere kernen spelen, waardoor het publiek ook wat meer door de Hof gaat. Zodat de winkels en de horeca daar ook wat meer van profiteren.

EL: Ja.

HE: Daarom sprak mij aan wat je net zei over wat in Rijssen-Holten gebeurt rondom zo'n

wielerevenement. Dus dat de winkeliers en andere dingen eromheen, daarop aanhaken en ook weer met nieuwe initiatieven komen.

RS: Ja. EL: Ja.

HE: Dat kun je pas doen als je inderdaad een goed thema hebt en een evenement waar mensen ook van buiten de Hof op af komen.

EL: Ja. RS: Ja.

HE: Dat is denk ik wel belangrijk, om zoiets te zoeken en Heimland heeft heel veel potentie, laat ik het zo zeggen.

RS: Ja, maar ik kan me ook voorstellen dat je samen nog kijkt naar een aantal andere evenementen die ook die potentie hebben.

HE: Hmm.

RS: Dat je daar nog wat meer beleid op gaat voeren.

HE: Ja.

RS: Niet alleen maar eenmalige subsidies, want daar heb je niks aan. Je hebt als groot evenement, de tijd nodig om te bouwen.

EL: Hmm.

RS: Dan zou je moeten kijken eigenlijk, Heimland richt zich heel erg op theater op bijzondere locaties, dat is natuurlijk het DNA van Diepenheim, maar ik kan mij voorstellen dat ook Delden echt potentie heeft om op kunst of op iets anders zoals klassieke muziek, nog meer kan uit kan groeien tot een groot evenement. Zoals in Weerselo heb je het stift klassiek, dat is een aantal dagen. Zo zou je er ook naar moeten kijken, wat mij betreft.

EL: Ja, dus als ik het goed begrijp zijn er evenementen die echt voor de kern specifiek en voor de inwoners heel belangrijk is.

LW: Ja.

EL: Maar ook voor alle kernen en ook voor mensen daarbuiten.

RS: Ja.

HE: Ja, precies.

EL: Dus eigenlijk die mix is wel essentieel?

RS: Ja, daar zou je ook echt een apart beleid op moeten voeren. Het één en het andere, dus twee andere sporen, dat niet op één hoop gooien. En ook goed kijken naar de verdienmodellen. Kijk, een volksfeest, met de bieromzet bij wijze van spreken, komen al een heel eind.

EL: Ja.

RS: Maar ga je naar wat andersoortige evenementen waar je wil gaan groeien op termijn, heb je al veel meer kosten. Je hebt marketingkosten, je moet in de aanloop het aantrekkelijk maken financieel. Bijvoorbeeld bij Heimland moeten mensen gaan wennen dat ze moeten betalen voor de kaartjes.

EL: Ja.

RS: Dat is iets wat nog niet gebruikelijk is in de regio. Dat is heel goed want ik denk dat we dat moeten. We doen ook aan crowdfunding, we doen aan een vriendenactie, het ondernemersfonds hebben we benaderd. Dus wij zorgen wel voor allerlei fondsen, we zijn bij 15 fondsen aangeschreven en provincie steunt het met een aantal projectsubsidies. Ook daar moet je naar kijken, want wat kan eigenlijk met een grote horecaomzet zich al voor een groot deel redden en wat heeft ondersteuning nodig om uit te groeien?

EL: Ja en heb je het dan nu voornamelijk over financiële ondersteuning of ook andere?

RS: Ook andere ondersteuning. Ik ben heel blij met Lionne, HofMarketing en Twente Marketing staan heel erg open voor ondersteuning, dus dat is al superfijn. Maar soms heb ik wel het gevoel dat bij de gemeente, maar daarom ben je ook hier, geen visie is.

EL: Ja.

RS: En dat daar ook niet uit commercieel oogpunt naar gekeken wordt, van wat gaat het ons opleveren?

EL: Ja.

HE: Er is geen enkele visie vanuit de gemeente volgens mij. Er worden niet eens subsidie, ja.

RS: Ja, eenmalige subsidies.

HE: Ja, kleine dingetjes.

RS: Kleine bedragen, ja.

HE: Maar er zit geen structuur in, dus dat is ook de bedoeling, dat er nu wel een evenementenbeleid gaat komen.

EL: Ja, precies.

HE: Dat verdienmodel dat vind ik wel, wat jij zegt van ja er zijn heel veel dingen die nu worden georganiseerd die eigenlijk een beetje afhankelijk zijn van de drankomzet.

EL: Ja.

HE: En ik vraag me af of dat in de toekomst nog zo kan blijven.

EL: Want?

HE: Nou, de alcohol komt toch steeds meer in een kwaad daglicht te staan, laat ik het zo zeggen. Wat nu met roken gebeurt dat gaat volgens mij ook in de toekomst met alcohol gebeuren.

RS: Ja, je ziet het al.

LW: Dat kan.

HE: Ja toch en dan als jij dan je evenementen afhankelijk van de bieromzet hebt gemaakt, dan heb je een probleem.

RS: Je ziet het al in Hengevelde waar de jongeren moeten blazen voordat ze binnenkomen.

HE: Ja.

RS: Omdat ze gaan indrinken, dan nog een aantal biertjes daar drinken en ze liggen plat. Dat daar wel kritisch naar gekeken wordt.

HE: Dat vind ik wel zorgelijk eigenlijk, of zorgelijk, ik vind het wel een goede ontwikkeling, daar niet van.

LW: Daar zit ook een heel betaalsysteem achter met verenigingen.

HE: Ja. RS: Ja.

LW: Dus ja, wordt ook lastig.

HE: Er ging nu €30.000 van het schoolfeest naar de verenigingen in Goor.

LW: Hengevelde.

RS: Hengevelde ook.

LW: Markelo heeft dat ook.

HE: Maar ja die pijn heeft verdiend te lijmen.

EL: Vinden jullie het de verantwoording van het evenement of van de gemeente of van HofMarketing als ze eigenlijk een verdienmodel hebben gebaseerd op drank?

RS: Nee, het is denk ik meer dat als je een SWOT-analyse maakt, dan is dat meer een bedreiging denk ik. EL: Ja. HE: Ja precies.

RS: De discussie rondom drankgebruik en dat de mensen zelf ook daar misschien een Spaatje gaan drinken maar.

LW: Ja, ik denk dat je je kop niet in het zand moet steken in dat opzicht en zeker niet in jouw onderzoek. Ik ben het er wel mee eens.

RS: Het is wel een kwetsbaarheid inderdaad.

HE: Het is een ontwikkeling die volgens mij zeker gaat komen en daardoor sla je de financiële bodem weg van evenementen die er op dit moment zijn. Dus daar zal iets anders voor in de plaats moeten komen. Is dat de taak van de gemeente? Nou ja, de taak van de gemeenschap om dit soort

evenementen wel in stand te houden denk ik, dus het zou ook een taak van de gemeente moeten zijn.

EL: Oké, dus als ik het goed voor me stel dan zou bijvoorbeeld HofMarketing met die evenementen om tafel moet zitten van joh dit en dit zien wij aan bedreigingen in jullie evenementen dus misschien zou je op deze manier moet kijken om toch het geld op een andere manier binnen te halen.

HE: Ik denk niet dat HofMarketing dat.

LW: Nee dat denk ik ook niet.

HE: Denk meer dat inderdaad de gemeente.

RS: Echt vanuit de gemeente zelf, eventueel.

HE: Dat dat eigenlijk bij het evenementenbeleid hoort, denk is even na over de toekomst.

RS: Ja, dat zie je aan verandering.

EL: Is dat dan, iets voor vergunningen of voor het evenementenbeleid wat nu moet worden ontwikkeld?

HE: Nee, voor het evenementenbeleid.

EL: Oké.

RS: Ja. Ik denk dat het ook heel fijn zou zijn, ik merk dat al in het gesprek met Evelien en met Dienie wat ik gehad heb, dat ze meedenken en ook zeggen, kijk eens naar het verdienmodel, wat zou je nog meer kunnen doen?

EL: Ja.

RS: Samen zoeken naar levensvatbaarheid van een evenement, dus in de adviserende zin de rol vervullen.

LW: Ja, dat is ook een beetje wat Rijssen-Holten doet.

EL: Ja.

RS: Ja en inderdaad op een gegeven moment ook zeggen van goh, werk is met die samen of bundel je krachten. Dat je eigenlijk vanuit de gemeente een adviesrol krijgt om te versterken.

EL: Oké dat is echt waar je naar opzoek bent?

RS: Ja. EL: Oké.

RS: Ja ik dat lijkt mij wel goed.

LW: Dat ben ik met je eens.

HE: Ja, ik denk dat dat de taak is van de gemeente.

RS: HofMarketing heeft echt de taak om het uit te dragen.

HE: Voor de promotie.

LW: Ja en ook denk ik wel verbindingen leggen en ook meedenken van joh dit is een kans of dat is een kans, wij hebben dit gehoord in het veld, misschien is dat wat voor jou.

RS: Daar zit het op de inhoud maar niet beleidsmatig het hele plaatje bekijken en daarop adviseren.

EL: Dat is voor HofMarketing?

RS: Nee.

EL: Oké want hoe zie je die scheiding precies voor je?

HE: Nou, ik denk een soort evenementenloket dat dat op zich wel een goed idee zou zijn.

RS: Ja, echt een adviesfunctie.

HE: Ja precies, zeg maar wat nu het ondernemersloket is, ook een soort evenementenloket. Waar je die kennis bundelt. Iemand vanuit de gemeente daarop aanstelt. Die dat als taak heeft, dit soort dingen.

RS: Stel dat er een nieuw initiatief is en iemand kan naar de gemeente, dan kan de gemeente ook zeggen van goh ga is met die praten, die heeft er veel verstand van of ga eens kijken bij dat evenement. Dat daarop de verbinding gelegd wordt want ik denk wel dat wij eigenlijk allemaal te weinig profiteren van de kennis van elkaar.

EL: Ja.

RS: Dus daar zou je ook kunnen zeggen van, nou misschien moeten we als gemeente één keer in het jaar een bijeenkomst met een thema iets bespreken of iets doen. Alleen al wat jij ook zegt, met de Bedrijvendag, dat je de verbindingen met elkaar zoekt, elkaar vindt en elkaar leert kennen.

HE: Ja.

EL: Oké dus als ik het goed begrijp is de gemeente dan meer een kennisuitdrager van goh op deze manier zou je het kunnen doen of die doen het zo?

RS: Ja.

EL: En dat HofMarketing meer is van de promotie en eventueel samenwerking een beetje verbinden?

HE: Ja.

EL: Ja, oké dus echt twee aparte onderdelen?

RS: Kijk zoals nu is het voorbeeld, we gaan twee maanden, naar aanleiding van twee tentoonstellingen, tuinen en boerenlandschap, themamaanden houden. Daarbij komt kasteel Warmelo ook op die agenda te staan. Dus we nemen in dat thema de evenementen mee, naast wat zelf nog organiseren, zodat je ook met elkaar versterkt. Dat je dat je elkaar daarin ook vindt en dat doen wij dan op eigen initiatief maar ik denk dat, Lionne denkt ook mee, dat nog veel meer kan.

HE: Maar dat lijkt me iets voor HofMarketing.

LW: Ja.

RS: Ja dat klopt.

LW: Daar willen we graag in meedenken en we kunnen ook nog wel iets doen samen, op financieel gebied.

RS: Maar wat ik daarmee wil zeggen, ik denk dat te veel evenementen op zichzelf staan. Dat er veel meer mogelijkheden zijn om verbindingen te leggen.

EL: Ja.

LW: Bijvoorbeeld jullie zouden met Cultureel Straatfestival in de promotie ook dingen kunnen doen, wat in september is, met Heimland misschien.

RS: Ja.

LW: En Kunst op Straat. Als je dat allemaal aan elkaar verbindt, hebben we een heel gaaf theaterprogramma in de Hof.

RS: We proberen dat ook natuurlijk al met de Reggehof te doen, dat we met Delden in de theaterprogrammering samen in op te trekken. Ik denk bijvoorbeeld dat de klassieke feesten als Schoolfeest, Zomerfeesten, Bentelo, dat die dat ook zouden kunnen doen.

He: Ja maar die zijn erg kern gebonden, heel erg gericht op de eigen kern. Ik vraag me af of die de behoefte hebben om die samenwerking te doen.

RS: Nee maar misschien wel in sommige punten dat je wat je van elkaar kunt leren.

HE: Ja.

RS: Maar goed dat is niet aan mij maar.

HE: Nou, daar is zeker wat te winnen.

RS: Ja maar bijvoorbeeld in het evenementenbeleid zou daar wel aandacht aan besteed kunnen worden. Kennisuitwisseling, kennis delen met elkaar.

HE: Dan moet je dus wel een centraal punt hebben. Dat stel ik mij zo voor als een evenementenloket. Dat het gewoon duidelijk is, want het is nu niet duidelijk. Waar moet iemand heen?

LW: Klopt, die kan dan ook de agenda in de gaten houden en ook zeggen weet je, maar dan wordt er al heel veel georganiseerd.

HE: Ja maar dat vind ik voor jullie meer een taak, voor HofMarketing.

LW: Ja voor ons allemaal.

HE: Ja.

RS: Wat ik ook bijvoorbeeld zie, we zitten allemaal te worstelen met die vergunning, met een

vergunningaanvraag en met name met het veiligheidsplan. Daar zit iedereen mee te worstelen en het Schoolfeest en de Zomerfeesten kunnen gewoon zeggen, hier heb je mijn veiligheidsplan. Kijk er even naar en doe er je voordeel mee. Daar kan ook de gemeente een adviesrol in hebben. Als er iemand zegt ik zit met m'n handen in het haar, het is te ingewikkeld dat veiligheidsplan, dat de gemeente zegt ga daar even naartoe want die hebben bestaand veiligheidsplan. Dat kun je wellicht zo overnemen en aanpassen naar jullie situatie toe. Daar heb je gewoon wat aan.

EL: Oké, dus in principe zou een onderdeel van dat evenementenloket ook een deel vergunningen kunnen zijn? Dat ze op één punt terecht kunnen of mag dat wel apart zitten?

HE: Nee dat begreep ik al een beetje uit de gesprekken met Bart Greven en Evelien. De vergunning is toch iets heel anders.

RS: Ja, dat mag ook niet verbonden worden.

HE: Dan moet je niet nee.

RS: Wel als verwijzing, als verwijzende functie.

LW: Het loket zou wel op de hoogte moeten zijn van alle vergunningen en die weet ook van die hebben een veiligheidsplan, die hebben dit opgesteld, ga daar heen.

EL: Dus de verbinding is wel echt essentieel eigenlijk?

HE: Juist.

EL: Ja dat je niet zelf overal langs moet zeg maar?

LW: Dat jij als organisatie je vragen kan droppen, wie heeft een soortgelijk plan, waar kan ik dingen uithalen? Dat diegene van het loket opzoek gaat en jouw antwoord geeft.

HE: Ja, nog mooier zou zijn dat degene van de afdeling vergunningen op een gegeven moment iemand die met een nieuw evenement komt, even aan de hand meeneemt.

RS: Nou dat gebeurt ook wel.

HE: Ja?

LW: Lisette Bongers?

RS: Ja, wat ik daarin wel lastig vind, maar dat heb ik al heel snel het gevoel bij de provincie, is dat ik dan zeg, goh kom je dan ook langs bij Heimland? Nee daar heb ik helemaal niks mee. Dan zou ik toch wel graag willen zien dat ook ambtenaren eens een keertje gaan kijken want dan kunnen ze zich ook beter inleven van wat het is. Dat zie je bij de provincie ook hoor, ik bedoel ik heb nog.

LW: Geef dan iets tactischer antwoord.

RS: Dan nog, het maakt niet uit welke reden ze heeft. Ik zie dat bij de provincie ook, ik zie jullie te weinig, je zit achter een bureau op het provinciehuis mijn project geld te geven. Je moet er van alles voor doen en ik doe er heel erg mijn best voor en daar zijn ze ook wel meedenkend maar dan denk ik, als je een evenementenbeleid hebt, laat je gezicht dan ook zien. Ga werkbezoeken afleggen.

In document Hof van Twente, springlèavend! (pagina 106-128)