• No results found

Toetsing aan de Flora- en faunawet

In document Toelichting totaal (pagina 56-60)

Gemeente Asten

6 Toetsing aan de Flora- en faunawet

6.1 Licht beschermde soorten (tabel 1- soorten)

De ingreep zal naar verwachting leiden tot een beperkt verlies van leefgebied van enke-le soorten van tabel 1 van de Flora- en faunawet. Dit heeft geen invloed op de gunstige staat van instandhouding van deze soorten, omdat er voldoende leefgebied in de om-geving aanwezig blijft en het algemene soorten betreft. Voor deze soorten geldt dan ook een vrijstelling. Een ontheffing Flora- en faunawet is derhalve niet noodzakelijk.

6.2 Vogels

Er is een aantal vogelsoorten waarvan de broedplaatsen jaarrond beschermd zijn en bij verwijdering van de broedplaats altijd ontheffing moet worden aangevraagd. Dit betreft alle in bomen broedende roofvogelsoorten en de kerkuil, ransuil, steenuil, oehoe, roek, grote gele kwikstaart, ooievaar, gierzwaluw en de huismus. Dit zijn de zogenoemde ca-tegorie 1-4 vogelsoorten.

Geen van deze vogelsoorten en hun nesten zijn tijdens het veldbezoek in het plange-bied waargenomen. De initiatiefnemer liet echter weten dat er eerder wel een uil (waarschijnlijk een steenuil) is waargenomen op het dak van een van de schuren. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden dat deze soort in een van de schuren een nestplaats heeft.

Dan zijn er de categorie 5-vogelsoorten, waarvan de nesten alleen jaarrond zijn be-schermd als zwaarwegende feiten of ecologische omstandigheden dat rechtvaardigen.

Categorie 5 vogelsoorten zijn niet aangetroffen. Eventueel aanwezige nesten van cate-gorie 5 vogelsoorten zijn in dit geval echter niet beschermd (buiten het broedseizoen), aangezien er voldoende nestmogelijkheden aanwezig zijn in de omgeving. Derhalve zijn er geen zwaarwegende feiten of ecologische omstandigheden die jaarronde bescher-ming rechtvaardigen.

Alle vogelsoorten zijn tijdens het broedseizoen (half maart tot en met half augustus) beschermd.

Er hoeft geen nader vogelonderzoek plaats te vinden. Afgezien van de mogelijke aan-wezigheid van de steenuil zijn er voor wat betreft de overige vogelsoorten geen over-tredingen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.3 Zoogdieren 6.3.1 Vleermuizen

Alle vleermuissoorten zijn strikt beschermd onder de Flora- en faunawet. Bij het slopen van bebouwing en het kappen van vooral oudere bomen dient te allen tijde rekening te worden gehouden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen.

Quickscan flora en fauna, Gezandebaan 29 te Heusden Gemeente Asten

Croonen Adviseurs

16

Gebouwbewonende vleermuizen verblijven met name in spouwmuren, onder dakbe-timmering of op zolders. De aanwezige schuren zijn ongeschikt bevonden als verblijf-plaats voor vleermuizen. De golfplaten daken geven weinig grip. Daarnaast zijn de schuren te open en te tochtig, hier houden vleermuizen niet van.

Boombewonende vleermuizen verblijven in gaten, holen of scheuren van voornamelijk grote bomen. Op voorliggende planlocatie zijn geen grote bomen aanwezig. Boombe-wonende vleermuizen zullen op de locatie dus niet aanwezig zijn.

Het plangebied is geschikt bevonden als foerageergebied (jachtgebied). Foerageerge-bied is alleen beschermd als het van essentieel belang is voor een verblijfplaats. Dit is het geval als bij het verdwijnen van het foerageergebied de verblijfplaats ook zou ver-dwijnen. Ondanks dat een deel van het huidige foerageergebied zal verdwijnen, is er voldoende alternatief foerageergebied in de directe nabijheid van het plangebied aan-wezig. Derhalve bestaan er wat betreft foerageergebied geen belemmeringen met be-trekking tot de Flora- en faunawet.

Er bestaat voor wat betreft vleermuizen geen noodzaak voor nader onderzoek. Er zijn geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.3.2 Eekhoorn

Volgens de literatuur zouden eekhoorns in de buurt van de planlocatie voor komen.

Eekhoorn leven in bosrijke gebieden of ten minste in de nabijheid van bos. Op de plan-locatie zijn geen bomen aanwezig, dus de aanwezigheid van eekhoorns op de planloca-tie kan worden uitgesloten. Het is zeer waarschijnlijk dat eekhoorns aanwezig zijn in het bosgebied ten westen van de planlocatie.

Voor wat betreft eekhoorns zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.3.3 Samenvattend

Voor wat betreft zoogdieren zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.4 Amfibieën

Er zijn geen amfibieën aangetroffen tijdens het veldbezoek, maar volgens de literatuur zouden de kamsalamander, heikikker, poelkikker, rugstreeppad en Alpenwatersala-mander in de omgeving zijn waargenomen. Er is echter geen water in de vorm van poe-len of sloten aanwezig op de planlocatie. Daardoor ontbreekt het aan geschikt voort-plantingswater voor amfibieën. De Alpenwatersalamander heeft als landhabitat loof-bossen en de heikikker heideterreinen. Deze soorten zullen dus niet voorkomen op de planlocatie. De kamsalamander heeft een voorkeur voor relatief grote, diepe en stil-staande wateren en verwijderd zich meestal niet verder dan 100 meter van de oever.

Quickscan flora en fauna, Gezandebaan 29 te Heusden Gemeente Asten

Croonen Adviseurs

17

Deze soort komt dus ook niet voor op de planlocatie. De poelkikker komt voor in voed-selarme poelen, vijvers en vennen op zandgronden en in hoogveengebieden. Meestal worden sloten en rivieren gemeden. De aanwezigheid van deze soort op de planlocatie is dan ook onwaarschijnlijk.

De rugstreeppad is een typische pioniersoort, die voorkomt in terreinen met een hoge natuurlijke of door mensen ingebrachte dynamiek. Het is onwaarschijnlijk dat de soort op dit moment op het terrein voorkomt. Echter, het terrein kan mogelijk wel geschikt worden voor de rugstreeppad op het moment dat de werkzaamheden starten. In para-graaf 7.2.3. worden aanbevelingen gedaan om te voorkomen dat de rugstreeppad het terrein bezet.

Voor wat betreft amfibieën zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.5 Reptielen

Tijdens het veldbezoek zijn geen reptielen gezien, maar volgens de literatuur zouden de gladde slang en de levendbarende hagedis in de omgeving van de planlocatie voor kunnen komen.

Volgens de cd ‘Rekening houden met Habitatrichtlijnsoorten in Noord-Brabant’ komt de gladde slang voor in natuurgebied De Groote Peel en niet op de planlocatie.

In Nederland komen heide en hoogveen naar voren als voorkeurshabitat van de le-vendbarende hagedis. De soort komt ook voor langs infrastructuur (spoorlijnen en wegbermen), bij struweel en bosranden en in een beperkt deel van de duinen. De le-vendbarende hagedis is een vochtminnende soort die in de voornoemde landschapsty-pen veel wordt aangetroffen op venoevers en ook wel langs lijnvormige wateren. Moge-lijk zou de levendbarende hagedis dus op de planlocatie kunnen voorkomen.

Het is echter niet noodzakelijk een vervolgonderzoek naar de levendbarende hagedis te laten uitvoeren. Wanneer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden onverhoeds een levendbarende hagedis wordt gevonden dan dient men de werkzaamheden direct stil te leggen en een deskundige1in te schakelen. Onder begeleiding van deze deskun-dige kan de aanwezige levendbarende hagedis dan naar een andere geschikte locatie in de buurt worden overgeplaatst.

Voor het vangen en verplaatsen van levendbarende hagedissen is geen ontheffing no-dig. Het is namelijk niet de bedoeling de dieren (definitief) aan de natuur te ontrekken.

Het is toegestaan om soorten te verplaatsen uit de directe gevarenzone naar een ver-gelijkbaar habitat in de directe omgeving.

1 Onder een deskundige wordt verstaan iemand die voor de relevante situatie en soorten aantoonbare erva-ring en kennis heeft op het gebied van soortspecifieke ecologie. Dat kan zijn een ecoloog van een ecolo-gisch adviesbureau, iemand die aantoonbaar actief is op het gebied van soortenmonitoring of iemand die aantoonbaar actief is op het gebied van soortbescherming en aangesloten/werkzaam bij de daarvoor in Nederland bestaande organisaties (bijvoorbeeld RAVON, VZZ, Vogelbescherming, FLORON, SOVON, etc.).

Quickscan flora en fauna, Gezandebaan 29 te Heusden Gemeente Asten

Croonen Adviseurs

18

Voorwaarde is dat de soorten in één keer verplaatst worden, zonder onnodig opont-houd. Het vangen en verplaatsen moet gebeuren buiten de kwetsbare perioden (bij-voorbeeld voortplantingstijd) van de betreffende soort.

Voor wat betreft de overige reptielen zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.6 Vlinders

Er zijn geen vlinders aangetroffen tijdens het veldbezoek. Volgens de literatuur zou het heideblauwtje voor kunnen komen in de omgeving van de planlocatie. Het heideblauw-tje leeft echter, zoals de naam al zegt, in heidegebieden. Het is dus niet waarschijnlijk dat deze soort op de planlocatie voorkomt.

Voor wat betreft vlinders zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.7 Flora

Volgens de literatuur zouden drijvende waterweegbree, klokjesgentiaan, groenknolor-chis, kleine zonnedauw en ronde zonnedauw in het plangebied voor kunnen komen.

Geen van deze soorten is aangetroffen tijdens het veldbezoek. Hun aanwezigheid is ook niet waarschijnlijk gezien de eisen die deze soorten stellen aan hun groeiplaats.

Voor wat betreft flora zijn er geen belemmeringen te verwachten ten aanzien van de Flora- en faunawet.

6.8 Zorgplicht

In de Flora- en faunawet is een zorgplicht opgenomen. Deze zorgplicht houdt in dat planten en dieren niet onnodig vernield/gedood of verstoord mogen worden. Dit bete-kent dat handelingen (of het nalaten hiervan) waarvan men weet, of redelijkerwijs kan vermoeden, dat ze nadelig zijn voor planten en/of dieren niet mogen worden uitge-voerd. Wanneer dergelijke handelingen toch uitgevoerd moeten worden, moeten maat-regelen, voor zover dit in redelijkheid kan, worden genomen om de nadelige gevolgen te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Er dient bijvoorbeeld zo gewerkt te wor-den dat dieren kunnen ontsnappen en het kan nodig zijn om soorten te verplaatsen (bijvoorbeeld planten en amfibieën). Deze algemene zorgplicht geldt voor elke soort en elk individu, beschermd of niet.

Quickscan flora en fauna, Gezandebaan 29 te Heusden Gemeente Asten

Croonen Adviseurs

19

In document Toelichting totaal (pagina 56-60)