• No results found

Bereikbaarheid

Huidige personeel Potentiële werknemers Klanten en partners, collega’s andere vestigingen

Bedrijf 1 ‘…wij hebben die consequenties ingeschat dat mensen dat

misschien niet zouden waarderen en ten tijden van een heel goede markt weleens een keuze zouden kunnen maken om het bedrijf te verlaten.’(R85)(voornaamste reden voor bereikbaarheid)

‘Je heb wel te maken met dingen als employer of choice waarbij je een aantal… naast een goede baan, ook een mogelijkheid biedt om met het openbaar vervoer te komen.’(R95)

Bereikbaarheid voor huidige personeel speelt expliciete rol ‘ja, zeker.’(R118)

‘… als je ergens elders zit, waarbij het voor mensen lastiger wordt en extra tijd kost om te reizen naar kantoor en terug, dan heb je een bijkomende factor die het voor mensen makkelijker maakt om eventueel elders te gaan werken.’(R239)

‘… het is in ieder geval in de overweging van het bedrijf, vanuit de mensen die hier zitten, om ze hier niet kwijt te raken, is het een bewuste keuze om in Rotterdam Centraal te blijven.’(R274)

‘… heeft ook consequenties voor mensen die inderdaad van ver komen, want die vinden dit veel makkelijker om uit het centraal station te stappen en direct op de plek van

bestemming te zijn.’(R217)

Locatie in Capelle ‘…toch hebben we vanwege de werknemer en de aantrekkelijkheid van de locatie voor de werknemers, bestaande en toekomstige werknemers gezegd, dat moeten we niet doen.’

‘we lopen geen risico dat onze werknemers en ook toekomstige werknemers ons gaan mijden.’

Bedrijf 2 ‘We hebben een inventarisatie gemaakt van waar komt

iedereen vandaan.’(R90)

‘Nou ik denk dat als je in Barendrecht zit, of je zit in het centrum van Rotterdam, dat dat toch soms een extra stimulans kan zijn om hier te komen werken.’(R108) ‘De bereikbaarheid heeft een bepaalde

aantrekkingskracht.’(R111)

‘… veel mensen die vanuit Singapore, maar ook vanuit andere locaties hier komen om te vergaderen.’(R46)

Bachelorscriptieproject 2014 - Universiteit van Amsterdam - Joris Wever Pagina 77

‘Voor het huidige of voor het te werven personeel.’(R145) of ja bedrijven waar wij mee

samenwerken.’(R55) ‘.. in eerste instantie voor klanten en collega’s.’(R128) ‘Daarnaast natuurlijk ook voor eigen personeel en te werven personeel.’(R130)

Bedrijf 3 Bereikbaarheid ‘Aan de ene kant ons huidige personeel. We

zaten hier om de hoek dus al ga je opeens op een andere plek zitten dat je met de trein en metro doet, dat is al super vervelend. Dus we wilde het inderdaad voor het huidige personeel wel makkelijk houden.’(R45)

‘Maar vooral voor het nieuwe personeel. Want je bent toch aantrekkelijker dat je in Rotterdam Centraal zit dan op een afgelegen plek… voordeel als je naast Rotterdam Centraal zit…’(R48)

‘… we zetten altijd wel op minimaal HBO. Omdat die functies van online marketier wel minimaal HBO niveau zijn…’(R100)

‘… en ook voor klanten eigenlijk.’(R51)

Bedrijf 4 ‘Omdat wij ten eerste een heel groot aantal medewerkers

hebben die speciaal verhuisd zijn naar Rotterdam. Die echt hier zijn gaan wonen vanwege de locatie.’(R72)

‘… als eerste voorwaarde gesteld dat we moeten met het OV bereikbaar zijn. Dus zowel voor de klant als de medewerker …’(R83)

‘Ja, met name voor het personeel omdat die over het algemeen met de trein komen, maar ook klanten vinden het heel erg fijn.’

Bereikbaarheid voor het te werven personeel ‘Nou het is natuurlijk wel, wanneer je je, mensen uit Amsterdam of Utrecht betrek, is het natuurlijk wel een pakker als je zeg we zijn bij het Centraal Station gevestigd, dus het is gewoon heel bereikbaar. Dus dat speelt wel mee. Maar het is niet per se de reden geweest.’(R98)

‘… het gespecialiseerde personeel, en dan laat ik de staf even buitenbeschouwing, is denk ik 80-90% WO geschoold, dus universitair, en daarnaast ook nog een aantal

HBO.’(R157) ‘We zijn uitgegaan van de bereikbaarheid voor het huidige personeel, maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor mensen die in dienst komen. Dus laten we niet zeggen het huidige personeel, maar voor het

personeel.’(R166)

Bedrijf 5 Bereikbaarheid voor personeel ‘Een gemiddelde intercedent

zat hier nog geen 9 maanden. Dus dat is een doorloop machine. En dat is natuurlijk ook de categorie, die ziet alle vacature onder de neus. En dat is vaak jong, opleiding en enthousiast. En daar boven krijg je de management laag en wat hier ziet. En dat is veel steadier. Maar het hogere niveau zit of in de sales, die verkoopt het product, nou die zijn niet echt locatiegebonden, en de managers eigenlijk ook

‘.. moet je daar een showroom maken, soort flagship achtig. Waar minder personeel werkt. En wat dus heel goed eruit ziet. Maar moet je misschien wel in de randen gaan zitten met grote kantoren. Wat wel bereikbaar is.’(R176) Bereikbaarheid van

Bachelorscriptieproject 2014 - Universiteit van Amsterdam - Joris Wever Pagina 78

niet.’(R227) belang ‘Je moet onderscheid

maken. Het is wel bereikbaar. Voor klanten en bezoekers is er niks aan de hand want je heb een parkeergarage voor de deur, je kunt met de fiets, met de tram en met de trein. Voor je eigen collega’s niet.’(R182)

Bedrijf 6 Locatie langs spoorlijn ‘Voor de bereikbaarheid van je eigen

personeel.’(R157) ‘… dan moet je toch wel een beroep doen op goed geschoold personeel. Dus dan kan je beter hier zitten.’(R62)

‘… we zijn opzoek naar schepelingen die eerst gevaren hebben en dan, die wonen toch meestal in deze regio…’(R104)

‘Maar de meest academische hangen natuurlijk in Delft rond. ‘(R107)

Makkelijker mensen werven vanuit deze locatie ‘ja dat klopt.’(R112) Expliciete reden voor vestiging ‘Ook ja. In eerste instantie wilden wij dus iedereen bij elkaar hebben.’(R114)

‘de mensen die wij zoeken zijn eigenlijk maar heel moeilijk te vinden. En dat zijn heel erg veel met een universitaire opleiding, civiel, werktuigbouw, scheepsbouw…’(R127) ‘..de pool van mensen die een goede opleiding hebben is gewoon hier in West-Nederland.’(R180)

‘Vanwege internationale contacten handig om in de buurt van Schiphol te zitten.’(R17) ‘… klanten kunnen hier goed naar toe.’(R158)

Bedrijf 7 ‘Mensen dus makkelijk OOCL moeten kunnen bereiken.’ Bereikbaarheid tot onderwijsinstellingen ‘… transport

college. Dat zit hier vlakbij aan het water. Daar hebben we de meeste stagiaires van. En vervolgens ook het personeel. Want we hebben er al een aantal van die scholen die hier ook zijn gebleven of aangeworven zijn via die

school.’(R133) ‘… omdat, het sluit er goed aan. Mits je natuurlijk wel havenmanagement niveau 4 heb.’(R138)

Bedrijf 8 ‘tweede overweging is natuurlijk ook bereikbaarheid voor

werknemers…’(R31)

‘De meeste werknemers komen uit de regio, vrijwel

‘Bereikbaarheid ‘…het is natuurlijk een wervingsargument van we zijn prima bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. ‘(R48)

‘… maar ook bereikbaarheid voor klanten.’(R32)

Bachelorscriptieproject 2014 - Universiteit van Amsterdam - Joris Wever Pagina 79

allemaal. Dus de keuze van ons was in ieder geval snel gemaakt om in Rotterdam te blijven.’(R38)

‘Kijk mensen die natuurlijk hier al werken, belangrijk om ze hier te behouden.’(R121)

‘… zoeken over het algemeen mensen met een maritieme achtergrond. Voor de meeste functies. …… En die zijn natuurlijk redelijk geconcentreerd in onder andere Rotterdam.’(R57)

Bereikbaarheid ‘Nou dat speelt een belangrijke rol, want, zeker ook voor mensen die vers van een HBO of

Universiteit komen, die kunnen vaak niet direct een auto aanschaffen om naar een of ander moeilijk bereikbaar industrie terrein te komen. Dus goede bereikbaarheid, vooral met het openbaar vervoer, is belangrijk om in ieder geval een brede keuze aan mensen te hebben die je wil werven. Dat het in ieder geval geen beperkende factor is in de werving.’(R83)

Schaalniveau wervingsgebied bepaald door type arbeid ‘Ja als mensen regionaal niet te vinden zijn, dan moeten we natuurlijk verder kijken. En ja dat doen we dan ook.’

Bachelorscriptieproject 2014 - Universiteit van Amsterdam - Joris Wever Pagina 80