• No results found

2.1 In hoeverre is er uitval bij de jongeren? Wat kan er over het algemeen worden geconcludeerd over de uitval van de jongeren (maatregelen tegen uitval, welke fase, redenen voor uitval)?

Van de gehele onderzoeksgroep blijkt de uitval van jongeren erg mee te vallen. Van de 73 jongeren hebben 47 jongeren het NPT traject succesvol afgerond en zijn elf jongeren nog in begeleiding. Slechts vijftien jongeren uit het gehele onderzoek zijn uitgevallen. Dit gebeurde vooral in fase twee. De voornaamste reden hiervoor was dat de jongere echt niet meer gemotiveerd was of dat de jongere was gerecidiveerd. Maatregelen die de interventiewerkers uit de verschillende steden voornamelijk hebben ingezet om uitval te voorkomen is motiverende gespreksvoering en het opzoeken van de jongeren op de vindplaats.

In Utrecht hebben 14 van de 24 jongeren het traject succesvol afgerond en zijn vijf jongeren nog in begeleiding. Bij drie jongeren is het traject afgebroken en dat gebeurde bij twee jongeren in fase twee en bij één jongere in fase drie. De reden van uitval bij deze drie jongeren had te maken met dat één jongere het contact had verbroken, één jongere wilde niet meer meewerken aan structurele verandering, waardoor er ook een gebrek aan motivatie zichtbaar was en één jongere was gerecidiveerd.

In Amsterdam hebben 19 van de 28 jongeren het NPT traject succesvol afgerond en één jongere krijgt momenteel nog begeleiding en zit in fase drie. Bij acht jongeren is het traject afgebroken. Bij twee van deze jongeren is het traject in fase één afgebroken, bij vijf jongeren in fase twee, bij één jongere in fase drie en bij één jongere is het traject tussen fase één en twee afgebroken. Deze jongeren waren niet gemotiveerd voor NPT, alleen voor praktische zaken die de interventiemedewerkers konden regelen voor de cliënten zoals; het betalen van openstaande boetes of het vinden van een baan.

In Den Haag hebben 12 van de 21 jongeren het NPT traject afgerond en zijn vijf jongeren nog in begeleiding. Bij vier jongeren is het traject afgebroken, waarvan bij één jongere dit in fase twee gebeurde en bij drie jongeren werd het traject in fase drie afgebroken. De reden voor het afbreken van het traject heeft te maken gehad met recidive, het verbreken van het contact door de jongere en een aantal jongeren stopt, omdat zij van mening zijn hun zaken zelf te kunnen regelen.

2.2 In hoeverre zijn de jongeren tevreden over de NPT methode en de relatie met hun begeleider/NPT interventiewerker?

Om de tevredenheid over NPT van de jongeren in kaart te brengen, is getracht de jongeren de cliënttevredenheidsvragenlijst (C- toets) (Jurrius, 2004) voor te leggen. Vanwege de minimale respons van de jongeren die zijn meegenomen in huidig onderzoek, is ervoor gekozen om ook de jongeren uit het effectonderzoek mee te nemen, om een grotere steekproef te krijgen. Na afloop van het NPT traject hebben de jongeren middels de C-Toets aangegeven wat zij van het NPT traject en de begeleiding vonden. Ook konden de jongeren aan NPT een cijfer toekennen en de plus- en verbeterpunten van NPT vermelden.

In totaal hebben 38 jongeren de C-Toets aan het einde van het NPT traject ingevuld. Over het algemeen zijn de jongeren erg tevreden over de hulp en begeleiding die zij van NPT hebben gehad. NPT krijgt van hen dan ook een 7,8 als gemiddeld rapportcijfer. Daarnaast is de gemiddelde score van de jongeren op de C-Toets berekend (M=3.20) en zijn de gemiddelde scores per stelling vergeleken met de gemiddelde score van 3.20, waardoor kon worden bepaald of stellingen significant van de gemiddelde score afweken. De stelling ‘Ik weet hoe ik een klacht kan indienen bij NPT’ scoorde significant lager. De stelling ‘Mijn begeleider komt zijn afspraken na’ scoort wel ruim boven het gemiddelde maar wijkt net niet significant af. De stelling ‘De hulp helpt mij echt goed’ scoort ruim onder het gemiddelde, maar scoort eveneens niet significant lager. De gemiddelde scores per vraag zijn in Tabel 7 weergegeven. Daarbij hebben de jongeren ook de mogelijkheid gehad om aan te gegeven wat NPT al goed doet en wat in het vervolg eventueel anders zou kunnen. De meeste jongeren hebben aangegeven dat de interventiewerkers altijd voor hen klaar stond, de jongeren mede door hun interventiewerkers inzagen dat ze hulp nodig hadden, de jongeren invloed hadden op hun eigen hulpverleningsplan, de jongeren veel hebben geleerd en hun doelen hebben behaald en dat de jongeren aan werk, school en huisvesting werden geholpen.

Tabel 7. Gemiddelden en significantie C-Toets ingevuld door de jongeren

Vraag N M SD Sig

Ik voel me op mijn gemak bij NPT 38 3.05 .96 .34 De medewerkers van NPT zijn vriendelijk 38 3.34 .94 .37 Mijn begeleider neemt mij serieus 38 3.29 1.04 .61 Mijn begeleider heeft genoeg tijd voor mij 38 3.21 .99 .96 Ik kan mijn begeleider goed bereiken als dat nodig is 38 3.29 .98 .59 Mijn begeleider helpt mij met mijn problemen 38 3.37 .94 .29 Mijn begeleider geeft mij goede adviezen 38 3.34 .93 .37 Mijn begeleider komt zijn afspraken na 38 3.45 .92 .11 Ik werd meteen door NPT geholpen toen dat nodig was 38 3.08 1.15 .51 Het eerste contact met NPT was goed 38 3.24 .88 .82 Ik ben tevreden over het aantal begeleiders dat ik bij NPT 38 3.24 .97 .83 heb gehad

NPT werkt goed samen met andere instanties 38 3.18 1.01 .91 Ik krijg voldoende informatie over de hulp 38 3.26 .86 .67 Ik ken de inhoud van het hulpverleningsplan 38 3.13 .90 .63 Ik weet hoe ik een klacht kan indienen bij NPT 38 2.79 1.12 .03 Er wordt goed omgegaan met mijn persoonlijke gegevens 38 3.29 .89 .56 Ik weet wat het doel van de hulp is 38 3.26 1.01 .71 Ik heb samen met mijn hulpverlener de doelen van de hulp 38 3.16 .95 .77 behaald

Ik beslis mee over de hulp 38 3.18 .87 .89

De hulp helpt mij echt goed 38 2.92 1.10 .12

Ik vertrouw er op dat mijn doelen behaald gaan worden 38 3.18 1.04 .91

Waar NPT interventiewerkers, volgens de jongeren, in het vervolg extra rekening mee zouden kunnen houden is dat de interventiewerkers vaker hun beloftes na moeten komen, minder vaak jongeren iets laten doen waar zij niet achter staan, meer begrip tonen voor de problemen van de jongeren en meer contact met politie en justitie onderhouden.

2.3 In hoeverre zijn de interventiewerkers tevreden over de NPT methode (NPT algemeen, hun rol/werk, duidelijkheid uitvoering methodiek NPT)?

Volgens de NPT teams uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag zijn er verschillende punten die NPT werkzaam en werkbaar maken. Over het algemeen zijn de interventiewerkers erg tevreden over de NPT methode. Zeker gezien het feit dat NPT met de zwaarste doelgroep werkt en het aantal hoge succesvol afgeronde trajecten.

De NPT interventiewerkers uit Utrecht proberen het methodetrouw werken zo goed mogelijk na te streven. De interventiewerkers zijn erg tevreden over het outreachende en complete aanbod van NPT, waardoor er met de jongere tegelijkertijd aan verschillende

leefgebieden gewerkt kan worden. Daarnaast zijn de interventiewerkers 24/7 bereikbaar voor de jongeren en verzorgt NPT Utrecht zelf de schuldhulpverlening. Hierdoor is NPT laagdrempelig, vasthoudend, flexibel en hebben de jongere te maken met een vaste hulpverlener gedurende het traject.

In Amsterdam vinden de interventiewerkers dat er veel transparantie in de methode en binnen het team is. Het middenkader geeft aan dat de interventiewerkers zich veilig voelen binnen het team. De teamleden durven zich kwetsbaar op te stellen: ‘Je kunt feedback geven en krijgen, zonder dat het je kwalijk wordt genomen’. Er is een sterk ‘wij-gevoel’ binnen het team. Als een cliënt recidiveert, gaat het niet alleen de interventiewerker aan die de jongere begeleid, maar het gehele team. Het niveau van hulpverlening binnen het team is hoog. De grenzen van de interventiemedewerkers worden goed bewaakt door de teamleiding en er wordt gewerkt met de kwaliteiten van de medewerkers. Welke medewerker expertise heeft op een bepaald gebied of interventie, wordt hiervoor ingezet of geraadpleegd. Daarnaast vindt het team dat ze zich goed kunnen verplaatsen in de cliënt. Dit komt mede door het vindplaatsgericht werken. “Je krijgt een kijkje in de keuken van de jongere en het gezin. Soms kom je midden in een ruzie terecht, maar dat geeft je ook veel inzichten” aldus een interventiemedewerker.

In Den Haag vindt de teamleider dat de interventiewerkers hun hart hebben liggen bij de methodiek, omdat zij daar sterk in geloven. Als belangrijke componenten worden het oplossingsgericht werken en het outreachende karakter van NPT genoemd. De interventiewerkers weten elkaar te vinden op de werkvloer als zij tegen problemen en/of moeilijkheden aanlopen. Er is veel sprake van intercollegiale consultatie, maar de gedragsdeskundige en teamleider zijn ook goed te vinden bij inhoudelijke vragen of als er vragen zijn op beleidsniveau.