• No results found

Donatie succesvol-fase, Updates

4.1.3 Testresultaten projectpagina en donatie succesvol pagina

acht testpersonen. Twee van deze testpersonen

hebben ook deelgenomen aan de interviews van hoofdstuk 2.3, de zes anderen waren donateurs op voordekunst en nog niet op de hoogte van dit onderzoek.

Projectpagina *

Het eerste herontwerp van de projectpagina is getest middels een paper prototype A/B test met de huidige projectpagina en besproken aan de hand van een kwalitatieve vragenlijst. Naar aanleiding van de resultaten is een tweede herontwerp gemaakt.

Donatie succesvol pagina

Deze pagina is getest door eerst de versie met de gezichten van projecthouders te tonen (versie B) en te vragen naar opvallendheden en waar de donateur op zou klikken. Daarna is versie A met de algemene (huidige) projectafbeeldingen ernaast gelegd om te onderzoeken of de verschillen duidelijk waren.

Projectpagina resultaten

Het eerste herontwerp van de projectpagina is voor- gelegd aan de donateurs. Er kwam naar voren dat de

4.1.2 Testfase projectpagina en donatie

succesvol pagina

4.1.3 Testresultaten projectpagina en

donatie succesvol pagina

foto van de projecthouder een welkome aanvulling was omdat nu concreter werd naar wie de donatie gaat. De motivaties van andere donateurs werkten vooral

overtuigend als men kon zien wie dat had geschreven. De achtergrond maakte de pagina voor enkele

testpersonen te druk. Dat voordekunst hier een gezicht krijgt en het project door hun wordt aangeraden werd als overbodig gezien. De hoeveelheid beloningen was hier al teruggebracht naar vijf, maar alsnog was het een van de eerste dingen was waarnaar men keek. In het nieuwe ontwerp is er daarom voor gekozen:

• de projecthouder een titel te geven met zijn of haar naam erin

• voordekunst op de achtergrond te houden • de achtergrond rustiger te maken

• het aantal beloning terug te brengen naar drie.

Donatie succesvol pagina resultaten

Het tonen van de gezichten van de projecthouders kwam sterker bij de testpersonen binnen en het maak- te ze nieuwsgierig naar de persoon achter het project. Doordat er nu soms ook al gezichten worden gebruikt als projectafbeelding viel het geen van de ondervraag- den in eerste instantie op dat er bij versie B specifiek projecthouders werden getoond. Om het effect van de gezichten te testen zal dit met een grootschaligere A/B test online moeten worden getest zodat er conclusies kunnen worden getrokken aan de hand van klikgedrag.

Huidige projectpagina Eerste herontwerp Tweede herontwerp * * *

54

Inleiding

De gepersonaliseerde nieuwsbrief en de algemene nieuwbrief zijn naar aanleiding van de Persuasive de- sign technieken uit hoofdstuk 3 herontworpen.

4.2 Nieuwbrief

4.2.1 User Interfaces

In de enquete is voorgelegd of men behoefte heeft aan een ‘advieswijzer’20en een nieuwsbrief op maat. 44% Van de

respondenten ziet een advieswijzer als meerwaarde en 56% ziet de nieuwsbrief op maat als meerwaarde. Fogg stelt dat personalisatie (van het aanbod) de gebruiker helpt bij het maken van een keuze.21

Persoonlijke nieuwsbrief

20 Bij deze vraag werd aan de donateurs toegelicht dat de advieswijzer

zou de donateur aanraden welke projecten te ondersteunen.

21 Fogg, BJ, Purple Path Behavior Guide. Stanford Persuasive Tech

Lab. Pagina 16.

De inhoud van de gepersonaliseerde nieuwsbrieven wordt bepaald naar aanleiding van het profiel van de donateur. Deze wordt bij verschillende handelingen met meerdere data aangevuld (hoogte van donaties, genre van projecten waaraan is gedoneerd, genre van projecten waar vooraf voor de updates is ingeschreven, intentiebedrag om jaarlijks te doneren etc.). Idealiter staan er projecten die al meer dan 50% hebben behaald (steuntje in de rug).

Omdat uit de interviews is gebleken dat men ook behoefte heeft aan verrassingen binnen het projectaanbod en omdat dit volgens Kaptein kan leiden tot impulsaankopen, moet er een project tussen staan dat niet teveel lijkt op projecten waaraan eerder is gedoneerd.

Het aantal dagen dat het project nog te gaan heeft, hoeveel mensen er al aan hebben gedoneerd en of partners dit project hebben gesteund zijn hier weggelaten. Om sterker in te spelen op heuristieken wordt er gefocust op het behaalde percentage, inhoud van het project en andermans motivatie. Een motivatie van een andere donateur staat direct onder samenvatting van het project. 1 2 3 1 2 3

De aanhef van de e-mail is de voornaam van de donateur. 4

Afstudeerproject van Bonny Ruijter

55

Voordekunst nieuwsbrief

De inhoud van de voordekunst nieuwsbrief is voor iedere donateur hetzelfde. De aanhef is wel gepersonaliseerd. Dit zijn 3 projecten aangeraden door het voordekunst team. In plaats van een anonieme motivatie staat er onder elk project een foto van degene die het project heeft aangeraden (Roy, Kristel en Nico) en de tekst waarom voordekunst dit project leuk vindt. Om de gebruiker over te halen dit project te gaan bekijken. 1 2 3 2 3 1 2 2

56

bleek dat de doneergeschiedenis ver af stond van het huidige aanbod in de pakketten is vervolgens gekeken of er meer aansluiting was met andere pakketten op basis van:

locatie van het project: is het lokaal gebonden/in welke regio speelt het zich af?

is de kunst traditioneel of experimenteel?

is het doel van het project maatschappelijk / esthetisch / verhalend / entertainment?

is het een product of uitvoering?

Testopzet voordekunst nieuwsbrief 1. Drie projecten in de spotlight

Roy, Nico en Kristel vormen het team van voordekunst. Zij hebben ieder een project gekozen dat hen

aansprak en daar een motivatie bij geschreven.

2. Autoriteit

De insteek van deze nieuwsbrief was ‘de favorieten van voordekunst’ aanraden aan de nieuwsbrieflezers. Bij de motivaties is hun pasfoto gezet (power of faces) zodat het voor de donateur duidelijker was wie het project aanraadt.

3. MailChimp activity

Via MailChimp is wederom een selectie gemaakt uit de actieve nieuwsbrief lezers om de kans te vergroten dat de nieuwsbrief daadwerkelijk geopend zou worden.

Nieuwsbrieven versturen

Op donderdag 18 juli, 2013, zijn de 7 gepersonaliseer- de nieuwsbriefvarianten en de voordekunst nieuwsbrief met algemene inhoud verstuurd, in deze

samenstelling:

Inleiding

Om te testen welke invloed gepersonaliseerde e-mail kan hebben zijn er 181 gepersonaliseerde nieuwsbrie- ven verstuurd. Daarnaast zijn er 19118 nieuwsbrieven verstuurd met willekeurige inhoud die de invloed van voordekunst als autoriteit testen.

Testopzet gepersonaliseerde nieuwsbrieven 1. Projectpakketten samenstellen

Lopende projecten die nog enkele weken online zou- den staan op voordekunst vanaf 16-07-2013, zijn samengevoegd tot zeven pakketjes van drie projecten met hetzelfde thema of genre.

Label: C F G J K M P

Zie bijlagen Gepersonaliseerde nieuwsbrieven.

2. Doneergeschiedenis opzoeken

Via MailChimp is een selectie gemaakt van actieve nieuwsbrief lezers. Dit zijn nieuwsbriefleden die de nieuwsbrieven van voordekunst het vaakst openen en de meeste onderdelen in die brieven aanklikken. Van 181 van deze ‘actieve’ donateurs is opgezocht aan welk(e) project(en) zij eerder hebben gedoneerd.

3. Doneergeschiedenis koppelen aan projectpakket

Met Nico Voskamp van voordekunst is per donateur bepaald welk pakket het beste past bij de doneer- geschiedenis. Deze ‘matching’ is eerst op de kunst- categorieën van voordekunst gebaseerd en daarna is gekeken of het inhoudelijk aansloot met de vorige donaties. Bijvoorbeeld: binnen de categorie MUZIEK vallen zowel klassieke concerten als Techno-cd’s. Als

4.2.2 Testfase nieuwsbrieven