• No results found

7. P1: Bij 50,- euro kreeg je de CD, hij had de CD sowieso gekocht, dit was niet doorslaggevend bij het doneren.

P2: Het motiveerde dat de donateur een set kaarten kreeg bij een donatie van 20,- euro. Hij vond het fijn dat er iets tastbaars tegenover stond, dat creëerde betrokkenheid. Een kleine tegenprestatie is voor hem wel van belang.

Handelingen

8. P1: Bij dit project beschikte hij over zeer veel voor- kennis en zelfs persoonlijk contact met de projecthou- ders.

P2: Hier had hij geen voorkennis en heeft voordat hij ging doneren en daarna geen extra informatie over het project opgezocht. Maar omdat hij vrijwel geen updates heeft ontvangen van dit project, gaat hij zelf opzoek naar de datum van de tentoonstelling.

9. Hij heeft over zijn donatie aan het eerste project verteld aan andere accordeonisten, hij heeft ook ge- richt een mail gestuurd naar 1 specifiek persoon die ook verbondenheid voelt met dit type muziek. Hij heeft de projecten en donaties verder niet gedeeld via Social Media.

10. Een bezoek aan de website heeft altijd (2x) direct geleid tot het doen van een donatie. Daarbij hoorde de 2e keer het rondkijken tussen de projecten.

Fasen

11. Bij het zien van de afbeelding van project 2 raakte hij geprikkeld om het project te bekijken. Toen hij las dat het project plaatsvond vlakbij zijn woonplaats en het een genre was dat hem aansprak was hij overtuigd om een donatie te doen. Het gevoel van verbonden-

heid kwam bij het zien van de locatie.

12. Een echte verbondenheid met voordekunst voelt hij niet maar hij vind crowdfunding als redelijk nieuw feno- meen wel erg interessant en volgt veel op het gebied van muziek, waardoor hij vaak deze term tegenkomt. Hij maakt zich kwaad over de overheidsbeslissingen om te bezuinigen in de culturele sector. Zijn dochter is 3e jaars studente aan het conservatorium en hij ziet van dichtbij hoe moeilijk het is om budget te krijgen voor voorstellingen. “Voor kunst moet je actief zijn om het levend te houden.”

13. Hij heeft voordekunst 2 keer bezocht.

Een mailtje met een hele korte samenvatting van de nieuwste projecten (plaatje met 2 regels tekst) zou hem overhalen om vaker de website te bezoeken. Hij is visueel ingesteld, en vindt het fijn om even door de afbeeldingen heen te kunnen scrollen.

Datum: 18-04-2013 Naam: T. van Aalst Leeftijd: 75

Postcode: 6627AG # Donaties: 5

Inspiratie tot contactmoment

1. Theo heeft 3 keer in totaal gedoneerd. 2 Van zijn donaties waren bij voordekunst. Bij Project 1 (P1) heeft hij de website bezocht omdat hij via de nieuwsbrief van de projecthouder (welke hij al jaren volgt) werd ge- vraagd om het project te steunen.

P2: Bij het tweede project waaraan hij heeft gedoneerd zat de dochter van een goede vriendin in de project-

Afstudeerproject van Bonny Ruijter

85

groep. Zij vertelde hem over dit project en toen is hij enkele dagen later op de website gaan kijken. 2. P1: Dit speelde in het begin van voordekunst, onge- veer 2 jaar geleden.

P2: Ongeveer 1,5 jaar geleden. Hij kon zich niet meer herinneren of hij de website heeft bezocht op zijn desktop op laptop. Als hij nu een donatie zou doen, zou hij dat waarschijnlijk op zijn laptop doen. Hij bezit geen smartphone.

3. Donatie

4. Hij heeft aan 2 projecten gedoneerd. Het project waarmee hij de meeste affiniteit had was P1: het ge- zelschap heette Musica Temprana en speelde Gambo muziek. Het 2e project speelde ook Gambo muziek en een van de leden was de dochter van een vriendin. Bedrag P1: 2x 25,- Projecttype: MUZIEK Bedrag P2: 25,- Projecttype: MUZIEK

5. P1: Theo is dol op Gambo muziek (dit is barokmu- ziek uit Zuid Amerika) en was al lid van de nieuwsbrief van Musica Temprana. Voordat hij een donatie deed wist hij niet dat zij in de buurt zouden optreden. Theo heeft 2 keer gedoneerd aan hetzelfde project. De eerste keer deed hij een donatie uit enthousiasme. Doordat hij vaak keek hoe het project ervoor stond, voelde hij zich na die 1e donatie meer verbonden met het project. De tweede keer had het project al het streefbedrag behaald. Het gezelschap legde op de projectpagina uit wat zij met nog meer geld zouden doen en deze uitleg sprak hem aan.

6. P1: Het bedrag van 25,- was een willekeurig be- drag. Hij werd niet beïnvloed door de tegenprestaties. Het project probeerde donateurs te lokken om hoge donaties te doen maar dit weerhield hem er juist van om hoog te schenken. Voor 100,- euro kreeg je bijvoor-

beeld de CD. Theo beredeneerde juist dat hij, buiten het feit dat hij het leuk vond om het project te steunen, de 50,- wel genoeg vond en de CD dan zelf wel zou kopen (want op die manier steun je het project ook). En dan was hij goedkoper uit dan wanneer hij 100,- euro zou doneren.

Dat je als donateur je donatie bij de belasting onder giftenaftrek kunt rekenen was een leuke bonus (soort van extra motief).

7. P1: De tegenprestatie bij 50,- euro kon hij zich niet meer herinneren, hij had ervoor gekozen om geen tegenprestatie te ontvangen.

P2: Idem Handelingen

8. P1: Hij heeft meermaals updates ontvangen via de eigen nieuwsbrief van het gezelschap. De updates verliepen verder niet via het voordekunst platform. P2: Hij heeft weinig updates van dit project ontvangen en daarom minder naar dit project gekeken. Hij is hier niet op de hoogte over de stand van zaken.

9. Theo heeft een vriend gemaild (die wist al van dit project af via de nieuwsbrief). Ze houden elkaar op de hoogte over Musica Temprana en spreken soms ook af om samen naar een voorstelling van hun te gaan. Hij heeft de projecten en donaties verder niet gedeeld via Social Media.

10. Hij twijfelt of hij lid is geworden van de nieuwsbrief. Fasen

11. De verbondenheid was sterk aanwezig bij het pro- ject van Musica Temprana. Met voordekunst zelf voel- de hij zich niet echt verbonden. Hij vindt het wel be- langrijk dat voordekunst er is, Theo heeft namelijk wel degelijk een sterke affiniteit met kunst in het algemeen. 12. Hij kijkt nu zelden naar de website. De laatste keer

86

Interview 6

dat hij heeft gekeken (1 week geleden) is hij zich dood geschrokken van de hoeveelheid projecten (vergele- ken met ongeveer 2 jaar geleden). Toentertijd keek hij gemiddeld eens in de 3 maanden, nu ongeveer eens per jaar.

13. In het verleden snuffelde hij wel eens rond op de website. De laatste keer vond hij maar 1 project dat hem aansprak. Hij had behoefte aan andere categorie- en. Het was hem niet opgevallen dat er een filter was.

Datum: 18-04-2013 Naam: T. Kamphuis Leeftijd: 65

Postcode: 6721VR # Donaties: 6

Inspiratie tot contactmoment

1. Ton is betrokken bij een organisatie die klassieke concerten organiseert. Het project TUAC had hem een gerichte e-mail gestuurd met de oproep om te doneren. Het is/was Ton niet duidelijk dat de donatie via voordekunst verliep. Voor zijn gevoel liep het via TUAC, zij benaderden hem via de mail om alvast de CD te kopen.

2. Dit was ruim een jaar geleden. Ton heeft een tablet, laptop en desktop. Waarschijnlijk heeft hij de donatie achter zijn desktop gedaan.

Donatie

3. Project: TUAC

Projecttype: MUZIEK Bedrag: / 4. Hij kijkt gericht naar de beloning. Zelf beschrijft hij

het als ‘shoppen’: wat krijg ik ervoor terug. 5. /

6. De beloning die er tegenover stond. 7. CD

Handelingen 8. /

9. Ton heeft de donatie niet gedeeld met anderen, hij wilde zich bewust niet gedragen als een verlengstuk of ambassadeur van het project. Hij steunde al genoeg goede doelen, hij wil niet het idee hebben dat hij iets moet ‘dragen.’

10. / Fasen

11. Ton heeft geen verbondenheid met voordekunst. Hij mist de band met voordekunst en persoonlijk con- tact. In eerste instantie had hij niet door dat de crowd- fundingactie via voordekunst verliep (het is mij nog steeds niet duidelijk of TUAC ook betalingen buiten voordekunst had lopen of niet).

MAAR: Hij vindt voordekunst wel een bijzonder initi- atief, het platform an sich “blijft hem nu wel bij.” Het vindt het ook een mooi systeem van voorfinanciering, hij ziet het niet als een vervanging van de vrije dona- ties. Mede omdat er ook ‘gevraagd’ wordt om bedra- gen van bijvoorbeeld 1000,- euro. Dat schiet ‘de crowd’ voorbij.

12. Gemiddeld bezoekt hij 1 keer per maand de web- site. De prikkel hierin is dat hij initiatieven wil bekijken vanuit zijn rol als organisator van klassieke concerten en ook zijn affiniteit met kunst.

13. Het schrikt af dat de minimale inleg voor een goe- de tegenprestatie soms pas begint bij 50,- euro. Hij zou in theorie liever 10 keer 10,- euro geven, spreiden.

Afstudeerproject van Bonny Ruijter

87

Datum: 18-04-2013 Naam: I. Wiersinga Leeftijd: 56 Postcode: 8172EK # Donaties: 7

Inspiratie tot contactmoment

1. Ergens op een andere website heeft zij de aankon- diging van dit project gezien. Ze bekijkt veel nieuwssi- tes en gokt dat ze het daar heeft gezien.

2. In augustus 2012 heeft ze op de website gekeken, achter haar desktop. Ze hebben thuis wel een tablet maar die gebruikt zij niet.

Donatie

3, Project: Foto zoekt familie (in november 125% ge- haald)

Bedrag: 50,-

Projecttype: (FOTO)BOEK

4. Vanwege haar afkomst had ze een sterke affiniteit met het onderwerp. Ze had een hele sterke herkenning ermee. Het project was gelieerd aan het Tropenmuse- um, omdat dit een gevestigd instituut is had Ineke er vertrouwen in dat het goed zat.

5. Op deze manier fondsen binnenhalen was nieuw voor haar, het sprak haar aan.

6. Ze voelde zich bij dit project (en de projecten op voordekunst in het algemeen) meer betrokken dan bij bijvoorbeeld een collectant aan de deur.

7. Als tegenprestatie werd haar naam vermeld in het boek, heeft hier niet voor gekozen.

Handelingen

Interview 7

8. Van dit project heeft ze meerdere updates gekregen. De updates waren een samenvatting van de stand van