• No results found

8 Implementatieplan

9.2 Terugblik op de originele onderzoeksvragen

Origineel was de opdrachtomschrijving van het project anders. Tijdens het verkennende onderzoek bleek echter dat de ‘basis’, de technische benodigdheden van medische ingrepen, niet duidelijk was. Nu dit, zoals in de vorige paragraaf omschreven, wel duidelijk is, kan worden gekeken wat dit betekent voor de originele onderzoeksvragen. De volgende twee paragrafen, 9.2.1 en 9.2.2, geven inzicht in de technische en communicatieve invalshoek. Algemeen kan worden gezegd dat de standaard ruimtetypen een platform bieden waarop verder onderzoek naar de relatie tussen de facilitaire ziekenhuissystemen en de medische processen kan worden gebaseerd.

9.2.1 Technische invalshoek

In hoofdstuk 4 werd als technische invalshoek in het kort de volgende (tweeledige) probleemstelling gedefinieerd:

Welke eisen moeten er worden gesteld aan een GBS dat optimaal de voorzieningen van het gebouw logt, verwerkt en communiceert?

Voldoet een ruimte op dit moment aan de eisen die de bepaalde handeling stelt?

Hoofdstuk 4 gaf al aan dat op dit moment de kritieke parameters niet volledig duidelijk zijn, en het niet duidelijk is wat voor kritieke parameters de benodigde waarden zijn. Figuur 4 op pagina 17 geeft aan dat om het doel te bereiken de kritieke parameters bekend moeten zijn, om vervolgens geregeld te kunnen worden. Op basis van de medische ruimten-systematiek zijn nu de kritieke parameters gerelateerd aan de medische ruimte bekend, alsmede de eisen die worden gesteld aan deze kritieke parameters. Probleem blijft dat niet alle parameters direct meetbaar zijn, in de praktijk wordt vaak een andere parameter bemeten waarmee een uitspraak wordt gedaan over de gewenste parameter. Figuur 10 laat zien hoe dit in de originele probleemstelling vanuit de technische invalshoek past: In plaats van eenmalige inventarisatie van de ruimteklasse wordt deze continue bemeten. Dit verandert niets aan de parameters en ruimten die binnen de scope vallen.

Paragraaf 9.2: Terugblik op de originele onderzoeksvragen

77 Voordat kan worden vastgesteld of een ruimte op dit moment aan de eisen voldoet zal er dus een uitbreiding van de huidige scope, en bijbehorend vervolgonderzoek moeten plaatsvinden.

 Kritieke parameters: Welke kritieke parameters zijn direct uit te lezen uit het GBS

 Meting: Welke parameters moeten bemeten worden om de kritieke parameters te kunnen analyseren

 Analyse: Kijken we alleen naar de huidige waarde van een parameter of is besluitvorming op historische data mogelijk. (trendanalyse)

 Regeling: Indien parameters afwijken, hoe wordt dan actie ondernomen? Gebeurt dit automatisch, handmatig en door wie?

Het GBS geeft goede mogelijkheden om bovenstaande punten inzichtelijk te maken. Ondanks dat nog geen uitgebreide analyse is gemaakt van de parameters is al wel duidelijk dat een groot deel van de te bemeten parameters zich in het gebied van luchtbehandeling en hygiëne zullen bevinden, voornamelijk in de zwaarder geclassificeerde ruimten. De eisen aan de verschillende klassen geven een goed inzicht in de te meten parameters.

9.2.2 Communicatieve invalshoek

In de loop van dit project werd steeds duidelijker dat de toegestane handelingen van een ruimte nog lang niet duidelijk waren. Het communiceren van de kritieke parameters en het bepalen hoe er gehandeld moet worden als deze parameters buiten hun specificaties treden is op dit moment dan ook nog een stap te ver. Na het invoeren van de medische ruimten-systematiek zou dit wel een goede vervolgstap zijn. De medewerkers zijn via verschillende wegen op de hoogte gebracht van de mogelijkheden van een medische ruimte en omgekeerd van de benodigde ruime bij een bepaalde medische handeling.

In paragraaf 4.1.2 is al aangegeven dat om het medisch personeel mee te krijgen de nadruk is gelegd op de ‘why?’-vraag: In plaats van uit te leggen wat men moet doen en hoe men moet handelen met betrekking tot medische ruimten, is geprobeerd uit te leggen dat het systeem de medici helpt met het vervullen van een deel van hun taak: Het nemen van de verantwoordelijkheid zich te ervan vergewissen dat de ruimte waarin gewerkt wordt voldoet aan de eisen die bij de desbetreffende behandeling worden gesteld.

Uit de 2e pilot komt duidelijk naar voren dat de meerwaarde van de medische ruimten-systematiek

wordt gezien. Bij verandering van de functie van een ruimte op de afdeling werd ondersteuning gevraagd, en men wil daarnaast graag ook op de vestiging Almelo de systematiek doorvoeren. Men heeft al aangegeven dat er bij de nieuw te bouwen afdeling ook zeker gebruik gemaakt zal worden van de systematiek.

Dit wordt nog eens bevestigd doordat er vanuit twee verschillende aandachtsgebieden gevraagd is of er een mogelijkheid is om het ontwerp uit te breiden. Vanuit de klinische farmacie is de vraag gesteld of het mogelijk zou zijn de cleanrooms en andere ruimten van de apotheek waar wel hygiënemaatregelen gelden, maar geen medisch technische handelingen plaatsvinden, op te nemen in onze systematiek. Tevens heeft de DSMH (Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen) geïnformeerd naar de mogelijkheid de steriele opslagruimten in de systematiek te verwerken.

78

Het bemeten van verschillende parameters en het bepalen wat wel en niet is toegestaan, bij afwijkingen van de parameters ten opzichte van de norm is op dit moment nog niet meegenomen in het project. Dit betekent dat de gebruikers hier ook nog niet over zijn ingelicht, tot op heden zijn er ook nog geen gebruikers geweest die hier naar vragen. Vanuit de techniek is de wens om parameters te bemeten en een protocol te hebben hoe te handelen bij afwijkingen duidelijk wel aanwezig. De technische medewerkers zijn echter op de hoogte van de vorderingen van ons project. In samenwerking met deze medewerkers is vastgesteld dat het bemeten van parameters pas in een later stadium als uitbreiding van het project zal worden toegevoegd. Daarna kan ook een protocol hoe te handelen bij afwijkingen worden opgesteld.