• No results found

Te scannen objecten

In document ESET Internet Security (pagina 51-54)

In dit gedeelte kunt u opgeven welke computeronderdelen moeten worden gescand op infiltraties.

Werkgeheugen: hiermee wordt gescand op bedreigingen die gericht zijn op het werkgeheugen van het systeem.

Opstartsectoren/UEFI: hiermee worden opstartsectoren gescand op de aanwezigheid van virussen in de Master Boot Record. Lees meer over UEFI in de woordenlijst.

E-mailbestanden: het programma ondersteunt de volgende extensies: DBX (Outlook Express) en EML.

Archieven: het programma ondersteunt de volgende extensies: ARJ, BZ2, CAB, CHM, DBX, GZIP, ISO/BIN/NRG, LHA, MIME, NSIS, RAR, SIS, TAR, TNEF, UUE, WISE, ZIP, ACE en nog veel meer.

Zelfuitpakkende archieven: zelfuitpakkende archieven (SFX) zijn archieven die zichzelf kunnen uitpakken.

Software voor runtime-compressie: na uitvoering wordt software voor runtime-compressie (in tegenstelling

tot standaardarchieftypen) in het geheugen uitgepakt. Dankzij emulatie van de programmacode kan de scanner niet alleen standaardprogramma's voor statische compressie (zoals UPX, yoda, ASPack, FSG), maar ook allerlei andere compressiesoftware herkennen.

Scanopties

Selecteer de methoden die moeten worden gebruikt wanneer het systeem op infiltraties wordt gescand. De volgende opties zijn beschikbaar:

Heuristiek: een heuristiek is een algoritme dat de (schadelijke) activiteit van programma's analyseert. Het voornaamste voordeel van deze technologie is het vermogen om schadelijke software te identificeren die nog niet bestond of niet werd behandeld in de vorige database met viruskenmerken. Aan de andere kant is er een (uiterst kleine) kans op vals alarm.

Geavanceerde heuristiek/DNA/Smart-kenmerken: de geavanceerde heuristiek is een uniek heuristisch algoritme dat door ESET is ontwikkeld en dat is geoptimaliseerd voor het detecteren van computerwormen en trojaanse paarden. Dit algoritme is geschreven in geavanceerde programmeertalen. Het gebruik van

geavanceerde heuristiek vergroot bedreigingsdetectiemogelijkheden van ESET-producten aanzienlijk.

Kenmerken (handtekeningen) kunnen virussen op betrouwbare wijze detecteren en identificeren. Dankzij het automatische updatesysteem zijn nieuwe kenmerken binnen enkele uren beschikbaar. Het nadeel van kenmerken is dat ze alleen bekende virussen (of varianten van deze virussen) detecteren.

Opschonen

De opschooninstellingen bepalen het gedrag van de scanner tijdens het opschonen van geïnfecteerde bestanden. Er zijn 3 opschoonniveaus:

Niet opschonen: geïnfecteerde bestanden worden niet automatisch opgeschoond. Er wordt een

waarschuwingsvenster weergegeven en de gebruiker kan een actie kiezen. Dit niveau is bedoeld voor gevorderde gebruikers die weten welke stappen genomen moeten worden in geval van een infiltratie.

Normaal opschonen: het programma probeert automatisch een geïnfecteerd bestand op te schonen of te verwijderen op basis van een vooraf gedefinieerde actie (afhankelijk van het type infiltratie). Detectie en

verwijdering van een geïnfecteerd bestand worden aangegeven met een melding in de rechterbenedenhoek van het scherm. Als de juiste actie niet automatisch kan worden geselecteerd, worden andere vervolgacties

aangeboden. Hetzelfde gebeurt als een vooraf gedefinieerde actie niet kan worden voltooid.

Volledig opschonen: alle geïnfecteerde bestanden (inclusief archieven) worden opgeschoond of verwijderd. Dit geld niet voor systeembestanden. Als deze niet kunnen worden opgeschoond, wordt een waarschuwingsvenster geopend waarin de gebruiker een actie kan selecteren.

Waarschuwing

Archieven met een of meer geïnfecteerde bestanden kunnen op twee manieren worden

verwerkt. In de standaardmodus (Normaal opschonen) worden archieven waarin alle bestanden zijn geïnfecteerd, in hun geheel verwijderd. In de modus Volledig opschonen worden archieven met minstens één geïnfecteerd bestand verwijderd, ongeacht de status van de overige bestanden in het archief.

Uitsluitingen

Een extensie is het deel van een bestandsnaam dat wordt afgebakend door een punt. De extensie definieert het type en de inhoud van het bestand. In dit gedeelte van de instellingen van ThreatSense-parameters kunt u de typen bestanden definiëren die u wilt scannen.

Overige

Wanneer u de instellingen van de parameters voor de ThreatSense-engine configureert voor een computerscan op aanvraag, zijn ook de volgende opties beschikbaar in het gedeelte Overige:

Alternatieve gegevensstromen (ADS) scannen: alternatieve gegevensstromen (ADS) die worden gebruikt door het NTFS-bestandssysteem zijn bestands- en mapkoppelingen die onzichtbaar zijn voor normale

scantechnieken. Veel infiltraties proberen detectie te vermijden door zichzelf te vermommen als alternatieve gegevensstromen.

Achtergrondscans uitvoeren met lage prioriteit: elke scanprocedure neemt een bepaalde hoeveelheid systeembronnen in beslag. Als u werkt met programma's waarbij de systeembronnen zwaar worden belast, kunt u achtergrondscans met een lage prioriteit inschakelen en zo bronnen besparen ten gunste van uw toepassingen.

Alle objecten in logbestand registreren: als deze optie wordt geselecteerd, worden alle gescande bestanden, zelfs de niet-geïnfecteerde, in het logbestand vermeld. Als er in een archief bijvoorbeeld een infiltratie wordt gevonden, bevat het logbestand ook schone bestanden in dat archief.

Smart-optimalisatie inschakelen: wanneer Smart-optimalisatie is ingeschakeld, worden de meest optimale instellingen gebruikt om het meest efficiënte scanniveau te garanderen, terwijl ook de hoogste scansnelheden worden behaald. De diverse beveiligingsmodules scannen op intelligente wijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende scanmethoden die op specifieke bestandstypen worden toegepast. Als de Smart-optimalisatie is uitgeschakeld, worden alleen de door de gebruiker gedefinieerde instellingen in de ThreatSense-technologie van de desbetreffende modules toegepast bij het uitvoeren van een scan.

Tijdstempel van laatste toegang bewaren: selecteer deze optie om de oorspronkelijke toegangstijd van gescande bestanden te handhaven in plaats van deze bij te werken (bijvoorbeeld voor gebruik met back-upsystemen).

Limiet

Gebruik het gedeelte Limiet om de maximale grootte op te geven van objecten die moeten worden gescand, evenals het maximale niveau voor het scannen van geneste archieven:

Objectinstellingen

Maximale objectgrootte: de maximale grootte van objecten die moeten worden gescand. De

antivirusmodule scant dan alleen objecten die kleiner zijn dan de opgegeven grootte. Deze waarde mag alleen worden gewijzigd door gevorderde gebruikers die een specifieke reden hebben om grotere objecten niet te scannen. Standaardwaarde: onbeperkt.

Maximale scantijd voor object (sec.): de maximale tijd voor het scannen van een object. Als hier een waarde is ingevoerd, wordt het scannen van een object beëindigd wanneer die tijd is verstreken, ongeacht of de scan is voltooid. Standaardwaarde: onbeperkt.

Instellingen voor archieven scannen

Nestingsniveau voor archieven: het maximum aantal niveaus waarop archieven moeten worden gescand.

Standaardwaarde: 10.

Maximale grootte van bestand in archief: gebruik deze optie om de maximale bestandsgrootte op te geven voor bestanden in archieven (als deze worden uitgepakt) die moeten worden gescand. Standaardwaarde:

onbeperkt.

Opmerking

Het is in de meeste gevallen niet nodig de standaardwaarden te wijzigen.

Bestandsextensies die moeten worden uitgesloten van

In document ESET Internet Security (pagina 51-54)