• No results found

SWOT-analyse

In document Ledenbinding & Avebe (pagina 86-90)

Bijlage I Organisatie analyse Avebe

4. SWOT-analyse

In dit hoofdstuk wordt de SWOT-analyse (Mulders, 2015) gemaakt aan de hand van de gemaakte interne en externe analyses in hoofdstuk 2 en hoofdstuk 3 van deze bijlage. SWOT staat voor:

• Strength (sterkten) • Weakness (zwakten) • Oppertunities (kansen) • Threats (bedreigingen)

Intern is er gekeken naar sterktes en zwaktes, extern naar kansen en bedreigingen. De drie

belangrijkste punten van deze kenmerken worden kort uitgewerkt in paragraaf 4.1 en 4.2 waarna ze samenkomen in de confrontatiematrix in paragraaf 4.3. Afbeelding 4.1 geeft een schematische weergave van het SWOT-model.

Afbeelding 4.1 SWOT-analyse (Mulders, 2015)

4.1 Interne analyse

De opvallende punten uit de interne analyse kunnen opgedeeld worden in sterktes en zwaktes.

Sterktes

S1 Consistente strategische richting

De strategie, missie, visie en kernwaarden zijn een in elkaar verweven verhaal wat zoveel mogelijk in de praktijk toegepast wordt. Door de jaren heen zijn strategische doelen van Avebe behaald en zijn er nieuwe opgesteld. Echter, door het behouden van dezelfde strategische richting in bijvoorbeeld de opbrengst verhogen en een hogere uitbetalingsprijs te bieden oogst Avebe vertrouwen bij de leden, medewerkers en afnemers.

S2 Transparantie

Zowel tussen medewerkers en afdelingen onderling als vanuit het bestuur naar de leden en klanten wordt er open en transparant gecommuniceerd. Avebe deelt vaak informatie waardoor er ook veel vertrouwen wordt gewonnen. Avebe groeit in de mate van transparantie en

communicatie met, voornamelijk, haar leden.

S3 Structuur

De structuur van Avebe zorgt ervoor dat zowel bedrijfsmatig als coöperatiefmatig duidelijke lijnen aanwezig zijn. Door middel van een ledenraad, een RvC met een aantal leden en een bestuur dat bestaat uit experts is er een goede balans gevonden.

87

Zwaktes

Z1 Transparantie

Zoals bij sterktes omschreven is, is Avebe door de jaren heen steeds transparanter geworden. Dit is tegelijkertijd ook een zwakte, omdat er nu veel transparantie verwacht wordt. Het is niet eenvoudig om hier op de juiste, wellicht vanuit de ledenkant gewenste, manier mee om te gaan.

Z2 Flexibele inzet medewerkers

Het gebeurt binnen Avebe nog te weinig dat medewerkers op meerdere functies binnen een afdeling inzetbaar zijn.

Z3 Verantwoordelijkheid nemen

Het is nog niet vanzelfsprekend dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt met het product dat ze verwerken.

4.2 Externe analyse

De opvallende punten uit de externe analyse kunnen opgedeeld worden in kansen en bedreigingen.

Kansen

K1 Focus foodsector

Door de strategische focus te verleggen naar de foodsector is Avebe ook automatisch meer met duurzaamheid en milieu bezig. Zowel vanuit de consument als vanuit andere bedrijven,

tussenhandel en supermarkten is dit een actueel thema. Avebe speelt hier goed op in en benut de kansen.

K2 Monopoliepositie

Avebe is op dit moment het enige verwerkingsbedrijf dat plantaardige eiwitten wint voor consumptie. Daarnaast heeft zij meerdere unieke producten in de vorm van zetmeelderivaten. Hierdoor geniet Avebe op een aantal markten een monopoliepositie.

K3 Innovatiekracht

Door telkens te innoveren, zoals met de winning van plantaardige eiwitten, kan Avebe de

concurrentie voorblijven en nieuwe markten betreden. Door de foodstrategie wordt er nog meer waarde toegevoegd aan de aardappel en ontstaat een stijgende prestatieprijs. Hierdoor worden concurrenten zoals Aviko verdreven.

Bedreigingen B1 Focus foodsector

De bedreigende kant van de foodsector is de strengere wet- en regelgeving die daaraan

vasthangt. Voornamelijk door de toenemende trend naar duurzaamheid, transparantie en milieu is er een grote kans dat er steeds meer kwaliteitseisen en -keurmerken aan producten moeten hangen. Dit kan uiteindelijk een verandering opleveren voor de manier van aardappelen telen.

B2 Aardappelmoeheid

Sinds een aantal jaren neemt de druk op aardappelmoeheid toe in het zetmeelgebied. Dit is niet met een simpele handeling verholpen. Zowel Avebe als de telersleden zullen zich moeten inzetten om de situatie te verbeteren. De verantwoordelijkheid ligt echter bij de leden zelf, wanneer hier te weinig gehoor aan gegeven wordt kan de situatie escaleren.

B3 Concurrentie

De directe concurrentie komt hoofdzakelijk voor op telersniveau. Vanuit het zetmeelgebied wordt steeds meer areaal geteeld voor Aviko, de consumptiemarkt. Het voornaamste gevaar hiervan is dat de voorraden van Avebe hierdoor kunnen verminderen en er een hogere druk staat op aardappelmoeheid en wratziekte.

88

4.3 SWOT-matrix

In deze paragraaf wordt de confrontatiematrix weergegeven. Deze matrix laat zien welke elementen elkaar versterken, verzwakken of neutraliseren. Tabel 6.1 geeft alle geanalyseerde punten

schematisch weer, vervolgens geeft tabel 6.2 de confrontatiematrix weer.

Tabel 6.1 Elementen SWOT-analyse Avebe

SWOT Avebe

Sterkten Zwakten Kansen Bedreigingen

S1 Consistente strategische richting

Z1 Flexibele inzet medewerkers K1 Focus foodsector B1 Focus foodsector

S2 Transparantie Z2 Transparantie K2 Monopoliepositie B2 Aardappelmoeheid

S3 Structuur Z3 Verantwoordelijkheid nemen K3 Innovatiekracht B3 Concurrentie

Extern Kansen Bedreigingen

K1 K2 K3 B1 B2 B3 Totaal Intern Sterktes S1 ++ + + 0 0 + 5 S2 + 0 0 0 0 - 0 S3 + 0 + 0 + 0 3 Zwaktes Z1 0 0 0 0 0 0 0 Z2 0 0 0 - 0 - -2 Z3 0 0 - 0 0 - -2 Totaal 4 1 1 -1 1 -2

++ Sterkte en kans versterken elkaar wederzijds

+ Sterkte weegt zwaarder dan bedreiging óf kans weegt zwaarder dan zwakte óf sterkte en kans hebben een

positieve invloed op elkaar.

0 geen invloed of relatie óf sterkte en een zwakte neutraliseren elkaar óf zwakte en kans neutraliseren elkaar

- Bedreiging weegt zwaarder dan sterkte of zwakte weegt zwaarder dan kans óf zwakte en bedreiging hebben een

negatieve invloed op elkaar

-- zwakte en bedreiging versterken elkaar

Tabel 6.2 confrontatiematrix Avebe

In bovenstaande confrontatiematrix valt op dat de sterkte en kansen elkaar redelijk versterken. Daarnaast is de confrontatie tussen de sterktes en bedreigingen en zwaktes en kansen ook gematigd positief te noemen. De confrontatie tussen zwaktes en bedreigingen is ook niet zorgwekkend. Avebe heeft een sterke positie in de markt, de concurrentie blijft op afstand en op dit moment wordt er intern goed gemanaged. Zwakke punten en bedreigingen versterken elkaar niet waardoor er op strategisch niveau gehandeld kan worden.

89 Dit houdt in dat Avebe op dit moment een toekomstgerichte en bestendigde coöperatie is. Dit gegeven zou de leden van Avebe vertrouwen moeten geven richting de toekomst, wat wellicht bijdraagt aan een deel van de ledenbinding.

90

In document Ledenbinding & Avebe (pagina 86-90)