• No results found

Subregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden A Doelstelling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

In document BEGROTING 2006 REGIO ZUID-HOLLAND ZUID (pagina 48-51)

D Financieel- economische beschouwing Budget

2.10 Subregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden A Doelstelling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

De bestuurscommissie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden werkt samen aan een krachtige en sociale subregio binnen de regio Zuid-Holland Zuid. Dit doet zij onder het motto " lokaal wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet". De ambities zijn helder: de subregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden moet economisch, sociaal en ruimtelijk zó aantrekkelijk zijn dat het er goed toeven is voor onze inwo-ners, bedrijven en bezoekers.

De leidraad van de regionale samenwerking wordt vormgegeven door middel van een viertal pro-grammalijnen. Binnen deze programmalijnen wordt op een creatieve manier gezocht naar integraliteit, zowel bij de ontwikkeling van het regionale beleid als bij de uitvoering ervan. Voorts wordt streeksge-wijs samengewerkt vanuit het besef dat >de regio=, een dynamisch bestuurlijk concept is. Een zekere fixatie van grenzen is als houvast onontkoombaar maar een functionele oriëntatie op de regio biedt meer perspectief. Een functioneel perspectief biedt ruimte voor een aanpak vanuit de inhoud van de problemen en/of de uitdagingen waarmee de subregio wordt geconfronteerd.

B Producten, activiteiten en resultaten Programmalijn 1 - Economie en Toerisme

Het doel van programmalijn 1, Economieën Toerisme, is het ontwikkelen én implementeren van regi-onaal beleid op het gebied van economische en toeristische ontwikkeling.

In 2005 dient de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Schelluinen-West één feit te zijn én in 2006 als deze verder uitgebouwd en ontwikkeld worden. Nadruk ligt op het realiseren van regionale parkeerter-reinen zodat vertréklocaties die achterblijven bij het verplaatsen van bedrijven naar Schelluinen West ontwikkeld kunnen worden waarmee dé leefbaarheid een positieve impuls krijgt. In 2005 is een plan van aanpak opgesteld voor het oppakken van het toeristisch recreatief beleid , 2006 zal in het teken staan van de uitvoering van de projecten die in dit plan van aanpak zijn gedefinieerd. Daarnaast zullen de projecten op het gebied van Arbeid en Onderwijs verder uitgebouwd worden. Projecten die tot doel hebben bedrijven en onderwijs beter op elkaar aan te laten sluiten,

Programmalijn 2-de Ruimtelijke Inrichting

Op het terrein van de Ruimtelijke Inrichting, programmalijn 2, is hét doel het ontwikkelen en implemen-teren van regionaal beleid op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling inclusief de beleidsterreinen wo-nen, volkshuisvesting, verkeer en vervoer en waterberging. Begin 2006 zal de afronding van de regio-nale wopnvisiö plaatsvinden en zal de uitwerking van dé woonvisie worden opgepakt. Voorts wordt het secretariaat van de regionale huisvestingscommissié A-V door het streekmanagement gefacili-teerd. Voor de coördinatie van Verkeer en Vervoer in A-V-verband is structurele ambtelijke ondersteu-ning in relatie met het secretariaat/coördinerende ondersteuondersteu-ning van het Regionaal Platform Ver-keersveiligheid (RPV) gelégd.

Programmalijn 3 -de Sociale Leefbaarheid en Veiligheid

Op het terrein van de Sociale Leefbaarheid en Veiligheid is het doel het ontwikkelen en implemente-ren van het regionaal sociaal beleid. In 2006 zullen de projecten op dit beleidsterrein opgenomen wor-den in de meerjarenafspraken die gemaakt zijn tussen de Provincie Zuid-Holland en de subregio Al-blassërwaard-Vijfhèerenlanden. In 2006 zal er m.n. op de projecten Wet Maatschappelijke Onder-steuning en het Pact van Bleskensgraaf uitvoering gegeven gaan worden.

4. Programmalijn 4 - Plattelandsontwikkeling

Het doel van de programmalijn Plattelandsontwikkeling is het ontwikkelen en implementeren van regi-onaal beleid op het gebied van vitalisering van het platteland. In dit kader wordt aangesloten bij het huidige uitvoeringstraject van het landschapsplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en het gebieds-gericht werken van de provincie Zuid-Holland. Het convenant waarin de samenwerking tussen ge-meenten, maatschappelijke organisaties en provincies Zuid-Holland geregeld is loopt na een verlen-ging van 1 jaar af op 1 januari 2006. Op basis van dé uitkomsten van een evaluatie (zomer 2005) zal in 2006 gestart worden met een nieuwe vörfn van samenwerking die gericht is op een duidelijke rol, taken en verantwoordelijkheden verdeling van enerzijds de beide overheden en anderzijds dé maat-schappelijke organisaties. De samenwerking zal zich inhoudelijk toespitsen op de ontwikkeling van agrarische economie, recreatie en landschapsontwikkeling, behoud en beheer.

46

Begroting 2006 Regio Zuid-Holland Zuid

C Financieel economische beschouwing Budget

De inkomsten van het bureau A-V wordt verkregen door:

• een inwonerbijdrage van € 3,53 per inwoner van de acht deelnemende gemeenten naaf aanlei-ding van een besluit van de bestuurscommissie A-V.

• een subsidie van de Provincie Zuid-Holland ten behoeve van de meerjarenafspraken in het kader van de Regionale Agenda Samenleving 2006-2008, Met betrekking tot de reële bedragen voor het jaar 2006 vinden er nog onderhandelingen met dé Provincie Zuid-Holland plaats.

Personeelskosten

Vooralsnog wordt er uitgegaan van 3,84 fte voor het bureau A-V (streekmanager * programmasecre^

tarissen ter ondersteuning van de programmalijnen, landschapscoördinator en een coördinator voor Verkeer- en Vervoer voor de sub-regio A-V). Personeel dan wel vacatureruimte naar aanleiding van dé opheffing van de Bestuursdienst is hierin nog niet verwerkt.

Reservepositie

In de jaarrekening 2004 zijn algemene, bestemmingsreserves en voorzieningen ingesteld voor waarin de middelen opgenomen zijn die dan wel niet ingezet zijn dat jaar dan wel middelen die gereserveerd zijn voor verplichtingen die nog uit staan.

Bedrijfsvoering

In 2005 is de kanteling van het werkapparaat van de regio tot stand gekomen. Dit betekent dat de subregio's binnen de organisatie van ZHZ één zelfstandige eenheid vormen. Zowel de subregio's als de veiligheidsregio ert de regionale diensten worden gefaciliteerd door een regiostaf. Ondersteuning voor de contrölfunetie wordt momenteel ingekocht bij de subregio Drechtsteden.

D Baten en lasten Exploitatiebegroting

: Totalen per programmalijn

Economie & Toerisme Ruimtelijke Inrichting Sociale Leefbaarheid Plattelandsontwikkeling per inwoner 0,63 0,42-0,70 0,62 1,53

Recapitulatie algemene inwonerbijdrage per gemeente Gemeente

Giessenlanden Gorinchem Graaftstroom

Hardinxveld-Giessendam Leerdam "

liesveld

Recapitulatie overige inwonerbijdrage per gemeente

Gemeente

RN/f* RVC Additioneel secretariaat werkbudget

0,25

Begroting 2006 .Regio Zuid-Holland Zuid

2.19 Subregio Hoeksche Waard

In document BEGROTING 2006 REGIO ZUID-HOLLAND ZUID (pagina 48-51)