• No results found

Risico 's en weerstandsvermogen

In document BEGROTING 2006 REGIO ZUID-HOLLAND ZUID (pagina 54-57)

D Financieel- economische beschouwing Budget

2.19 Subregio Hoeksche Waard A Inleiding

2.2.1 Risico 's en weerstandsvermogen

Een behoorlijk inzicht in dé risicofactoren is noodzakelijk. Het BBV eist dat bij de begroting een risico-analyse wordt gemaakt. In dit kader melden wij volgende ontwikkelingen,

Risico's Verzekeringen

Het verzekeringspakket van de Regio Zuid-Holland Zuid is op regioniveau geregeld. Als afgeleide daarvan is een aantal verzekeringen per dienst gedifferentieerd. De belangrijkste verzekeringen zijn de Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven en de Gecombineerde Brandverzekering. Jaarlijks wór-den portefeuilleoverzichten vervaardigd en vinwór-den gesprekken met de tussenpersoon plaats. Bedrijfs-aansprakelijkheid is gedekt tot € 2,5 min. per gebeurtenis tot een maximum van € 5 min. per jaar.

Vermogensschade is gedekt tot € 0,5 min. per gebeurtenis tot een maximum van € 1 min. per jaar.

Risico's GGD

Voor de plus- en markttaken die de GGD levert zijn de dienstverleningsovereenkomsten in een aantal gevallen aangegaan voor een beperkte periode of is er sprake van levering op basis van aantallen verrichtingen. Hierdoor zijn er omzetrisico's in verschillende plus- en markttaken die niet altijd beïn-vloedbaar zijn.

De ambulancezorg is nagenoeg geheel gebudgetteerd. De belangrijkste wegingsfactor is het aantal te rijden declarabele én EHBO ritten. Deze wegingsfactor doet weinig recht aan de benodigde paraat-heid in het werkgebied en leidt bij een dalend aantal ritten tot een budget dat naar beneden wordt bijgesteld. In 2003 en 2QQ4 is gebleken dat door kostenontwikkeling en te laag budget als gevolg van deze wegingsfactor er een nadelig exploitatieresultaat ontstond. Landelijk is onderkend dat het budget te laag is en daarom hééft de minister van Volksgezondheid extra budget beschikbaar gesteld. Hier-voor is nog geen verdeling naar de ambulancediensten vastgesteld. De exploitatie van de Ambulan-cedienst is al enige jaren niet meer sluitend. In de jaarrekening 2004 is aangegeven welke maatrege-len genomen zijn. om tot een structurele ombuiging van de negatieve resultaten te komen. In de hui-dige begroting is uitgegaan van een budgettair neutraal beeld op grond van de toegestane tarieven en budgetten.

De GGD verzorgt chauffeursdiensten vóór huisaftsenposten buiten kantooruren. De diensten worden uitgevoerd voor de huisartsenposten in Dordrecht, Gorinchem, Middelharnis en Klaaswaal. De dienst-verlening is vastgelegd in overeenkomsten voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 12 maan-den. Met de huisartsenposten worden momenteel besprekingen gevoerd over contractverlenging.

Risico's Bestuursdienst

Vödr wat betreft BWS doet zich een renterisico voor. Dit risico vindt zijn oorzaak in het feit dat het Rijk aan de Regio op enig moment beschikt tegen een dan geldende rekenrente. Wanneer de Regio de gelden "doorbeschikt" geldt een andere rente zodat hier dekkingverschillen kunnen optreden. Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben voor regio.

Op dit moment wórden als gevolg van bedoelde risico's geen verliezen verwacht. Tevens is eind 2004 een risicoanalyse BWS-middelen uitgevoerd waaruit blijkt dat de vermogenspositie van de Regio voldoende buffer in zich draagt om, uitgaande van een aantal geprognosticeerde scenario's voor de renteontwikkeling, de renterisico's af te dekken.

Risico's Brandweer Project C2000

De exploitatiekosten van het verbindingssysteem C20DO zijn in de begroting opgenomen. In de raming zijn niet begrepen de centrale kosten van het vérbindingssysteem. Deze worden tot en met 2006 ver-rekend met de gemeenten door middel van een uitname uit het gemeentefonds. Indien na 2006 de centrale kosten via de meldkamers wórden verrekend moet ;met een aanzienlijke stijging van de kos-ten rekening gehouden wórden.

Herijking doorberekeningen vanuit Dordrecht

Op basis van de gemaakte afspraken tussen de gemeente Dordrecht en de Regio ZHZ zal om de vijf jaar de doorberekening van overheadkosten vanuit Dordrecht worden aangepast. Dit is voor het eerst gebeurd in 2001. Op basis van de begroting 2006 zal de doorberekening, in samenwerking met de

52

Begroting 2006 Regio Zuid-Holland Zuid

regionale werkgroep bedrijfsvoering, onder de loep worden genomen. De consequenties zullen op de begroting moeten worden verwerkt. Een mogelijk budgettair effect ontstaat als gevolg van de kosten van de uitgebreide huisvesting als gevolg van het organisatieplan. Het onderzoek is uitgesteld als gevolg van de ontwikkelingen rond de Veiligheidsregio.

Leidraad Operationele Prestaties

De leidraad operationele prestaties kent vijf niveau's van te leveren prestaties. Deze leidraad is erg ambitieus. De Inspectie van dé Openbare Orde en Veiligheid beveelt niveau 1 aan als na te streven niveau LOP. De consequenties van deze aanbeveling wordt in kaart gebracht en zal bestuurlijk wor-den gerapporteerd. Als het niveau in dé toekomst op een hoger niveau wordt vastgesteld zal dat fi-nanciële consequenties hebben.

Bijzondere omstandigheden

De begroting voorziet niet in kosten die het gevolg zijn van bijzondere omstandigheden. Met de be-strijding van een grootschalig incident c.q. ramp kunnen aanzienlijke kosten optreden die niet ge-raamd en niet voorzienbaar waren. De algemene reserve is daarvoor ontoereikend.

Risico's Milieudienst Strategische risico's

De strategische risico's van de Milieudienst houden voor een groot deel verband met veranderende wetgeving in de nabije toekomst. Een krimpend takenpakket als gevolg van verminderde regeldruk, integratie van VROM-regelgeving en toenemende informatiebehoefte (openbaarheid voor burgers en ten behoeve van andere diensten) maken dat de dienst sterk zal moeten veranderen. Dit vraagt andere kwaliteiten van de diensten een andere werkwijze.

Ook is zichtbaar dat de overheid bij haar taakuitvoering ook civielrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld door bedrijven én burgers. Dit legt een grotere druk op kwaliteit van taakuitvoering.

Het ander groot risico van de Milieudienst is de discrepantie tussen het gegeven dat ca. 80% van de lasten een vast karakter heeft (personeel/huisvesting c.a.) en slechts 20% van de baten vast zijn. De dienst zet erop in om een groter aandeel van de baten vast van karakter te maken, zo mogelijk via inwoner- en/of bedrijfsverdeelsleutel; tegelijkertijd is de inzet om de kosten te variabiliseren door het eigen personeelsbestand, via natuurlijk verloop, terug te brengen en een groter aandeel in te huren.

Operationele risico's

De noodzakelijke sturingsinformatie blijft deels achterwege. De komende tijd zal veel energie moeten worden gestoken in de verdere ontwikkeling van instrumentarium om hierin verandering te brengen.

Control blijft vooralsnog een kwetsbare afdeling. Mede gelet op de organisatieontwikkeling en het toesnijden van managementinformatie op de nieuwe organisatiestructuur bestaat er dus een risico dat het management onvoldoende -tijdig kan ingrijpen bij afwijkingen ten opzichte van de begroting.

Weerstandsvermogen Buffer

In de begroting 1997 is op basis van een opgestelde risicoanalyse dé gewenste reservepositie per dienst aangegeven. De omvang is toen bepaald op basis van percentages van dé omzet. Het percen-tage voorde algemene reserve is gesteld op 7,5% van de omzet, met daarnaast één egalisatiereserve voor lonen en prijzen (gemiddeld 2,5% van dé omzet); het totaal komt dan rond de 10%.

De rente-egalisatiereserve is bedoeld om schommelingen in de omslagrente op concernniveau op te vangen. Ook hier is er een buffer voorzien om 2,5% renteverschil op te vangen.

Bij de vaststelling van de regiobegroting 2001 is de gewenste omvang op basis van dezelfde uit-gangspunten geactualiseerd en als volgt vastgesteld.

Gewenste niveau's op basis van omzet 1999

Bestuursdienst Brandweer GGD basistaken GGD plus taken Milieudienst

Rente-egalisatie ...

Gewenste algemene reserve

€ 68.000

€ 187.000

€ 251.000

€ 129.000

€ 490.000

€ 85.000

Gewenste egalisatie reserve

€ 34.000

€ 77.000

€ 125.000 n.v.t.

€ 163.000 n.v.t.

In het najaar van 2005 zal een nieuwe risicoanalyse worden opgesteld. Tevens zullen dan de hierbo-ven genoemde bedragen worden geactualiseerd.

Rentebijschrijving op reserves

Met betrekking tot de rentebijschrijving op de reserves zijn de volgende uitgangspunten vastgesteld:

1 inflatiepercentage hanteren als reserves toereikend zijn;

2 zolang reserves niet toereikend zijn het omslagpercentage toevoegen;

3 inflatiepercentage toevoegen aan bestemmingsreserves;

4 verschil tussen omslag en het (lagere) inflatiepercentage komt ten gunste van het rente egali-satiefonds en wanneer dat toereikend is (hetgeen inmiddels het geval is) via de resultaatbestemmin-gen bij de jaarrekening ten gunste van de deelnemers.

Omvang reserves en voorzieningen ultimo 2006

De omvang van de reserves en voorzieningen is in de hierna volgende tabel per dienst/sector weer-gegeven. Bedragen zijn in €.

Algemene reserves Bestuursdienst

Algemene reserve Wettelijke taken Ghor taken Overige taken

Rente egalisatie fonds Organisatie ontwikkeling Risico reserve dienstverlening Egalisatie lonen en prijzen Reserve mogelijke wachtgeld VCC Huisvesting

Begeleiding sanering verkeerslawaai Vervangingsreserve inrichting Egalisatie lonen en prijzen Aanvaardbare kosten CPA Aanvaardbare kosten Vorming en opleiding Blusboot

Egalisatie lonen en prijzen Kapitaallasten

Begroting 2006 Regio Zuid-Holland Zuid

Perspectief reserves

Het meerjarenperspectief van de reserves wordt als volgt geraamd.

<x €1.000)

Concern ; Bestuursdienst Brandweer GGD Milieudienst Totaal

ultimo 2007 -250 1.513 688 1.152 663 3.766

ultimo 2008 -360 1.619 700 1.233

709 3.901

ultimo 2009 -360 1.732 713 1.319

759 4.163

ultimo 2010 -360 1.853 728 1.411 812 4.444

In het verloopoverzicht is voornamelijk rekening gehouden met toevoeging van rente. Bij het concern is het geprognosticeerde verloop van de reserve organisatieontwikkeling verwerkt (zie paragraaf 1.5).

Daarbij is ervan uitgegaan dat deze reserve uitkomt op een niveau van € 430.000 negatief in 2008. De stand van de rente-egalisatiereserve is in dat jaar geprognosticeerd op € 70.000.

In document BEGROTING 2006 REGIO ZUID-HOLLAND ZUID (pagina 54-57)