• No results found

Studenten: thema’s Studie en Handicap

In document Jaarverslag 2018 (pagina 79-82)

Naar aanleiding van een evaluatie van de begeleiding op het gebied van Studie en Handicap in 2017, is in 2018 de werkwijze studeren met een functiebeperking uit 2010 tegen het licht gehouden en

geactualiseerd. In de werkwijze staan de verantwoordelijkheden van de diverse betrokkenen beschreven.

Het uitgangspunt is ongewijzigd: het beleid van de AHK is erop gericht dat studenten met een functiebeperking/handicap gelijke rechten hebben op een succesvol studieverloop. Niet de beperking staat centraal, maar het wegnemen van belemmeringen om volwaardig te kunnen studeren. In de geactualiseerde werkwijze is beter vastgelegd op welke manier de informatievoorziening naar studenten verloopt, is meer ruimte voor de academies om belemmeringen die studenten ervaren op te lossen in de onderwijscontext (zonder een formele gang naar de examencommissie) en is vastgelegd hoe de kwaliteit wordt geborgd.

De informatievoorziening richting studenten is doorgelicht en verbeterd, door een actualisatie van de informatie op ahk.nl en MyAHK en een checklist voor de informatievoorziening binnen de academies.

Ook worden alle eerstejaars studenten voor de start van hun studie gewezen op voorzieningen en procedures rond Studie en Handicap in het kader van gezond studeren. Deze informatie is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

In 2018 is de AHK overgestapt op leesondersteuningssoftware TextAid. Alle studenten van de AHK kunnen dit online programma gebruiken, zowel op school als thuis. Hiermee is de ondersteuning verbeterd van studenten die moeite hebben met lezen en schrijven, bijvoorbeeld vanwege dyslexie, concentratieproblemen of omdat Nederlands niet hun moedertaal is.

De AHK biedt ook begeleiding op het gebied van Studie en Handicap. Deze begeleiding is in 2018 op dezelfde wijze voortgezet als de voorgaande jaren. Aan het begin van het studiejaar werden

introductielessen aangeboden op het gebied van studieplanning en -management voor studenten van alle academies. Eerstejaars studenten van de opleiding Productie Podiumkunsten van de Academie voor Theater en Dans kregen een introductieles over planning en timemanagement. Negen studenten namen deel aan een faalangstcursus die samen met het bureau StudentenPsychologen van de Universiteit van Amsterdam werd aangeboden. Intensieve persoonlijke begeleiding is in 2018 gegeven aan 90 studenten, afkomstig van alle academies. In 2017 werd deze begeleiding aan 67 studenten geboden. Veelal gaat het bij deze studenten om problematiek met betrekking tot faalangst, planningsproblemen, dyslexie,

dyscalculie, ADD en/of ADHD, al dan niet in combinatie met elkaar. Daarnaast hebben alle academies van de AHK een studentendecaan. De studentendecaan informeert en begeleidt studenten bij zowel praktische als persoonlijke zaken die te maken hebben met de studieomstandigheden en het student-zijn.

Internationalisering

De wereld van kunst, cultuur en erfgoed is internationaal. Internationalisering is aan de AHK altijd ingeven door de ontwikkelingen in het vakgebied en het voorbereiden van de student op een internationale en/of interculturele arbeidsmarkt. Het curriculum en de persoonlijke ontwikkeling van de student staan daarbij voorop. Kwaliteit geeft de doorslag bij de selectie en toelating van studenten. Groei of financieel voordeel voor de instelling maken geen onderdeel uit van de doelstellingen van het beleid.

29,5% van de studentenpopulatie van de AHK is afkomstig uit het buitenland, waarvan 7% uit niet-EER landen en 22,5% uit de EER. Aan de AHK studeren bijna evenveel studenten bij Nederlandstalige opleidingen als bij opleidingen waarbij het onderwijs tweetalig wordt gegeven.

Vanwege de inhoudelijke en vakgerichte benadering voeren de academies hun eigen

internationaliseringsbeleid. Internationaliseringsactiviteiten van de AHK betreffen onder meer de deelname van docenten en lectoren aan internationale projecten en een actieve betrokkenheid van de academies in internationale netwerken en in consortia waarbinnen verschillende vormen van

79 samenwerking plaatsvinden. Er zijn mogelijkheden voor zowel individuele studenten- en

docentenmobiliteit als voor meerjarige uitwisselingsprogramma’s. Ook neemt de AHK deel aan landelijke beurzenprogramma’s. Hiermee faciliteert zij financiële mogelijkheden voor internationale studenten om te kunnen studeren aan de AHK.

Beurzen voor studenten- en docentenmobiliteit Erasmus studenten- en docentenmobiliteit

Via het Europese Commissie-programma Erasmus+ maakten 54 studenten en docenten gebruik van deze mobiliteitssubsidie uit het Erasmus+-contract 2018 (budget € 53.000). Van de studenten die naar het buitenland gaan, loopt 60% een Europese stage van gemiddeld vijf maanden; de overigen doen een studie-uitwisseling van zes maanden. Staf en docenten zijn gemiddeld 3 dagen weg per uitwisseling. De populairste landen via het Erasmusprogramma zijn Duitsland en Engeland.

Door de grote toename aan gastdocentschappen via dit uitwisselingsprogramma heeft de AHK dit jaar in verhouding een beperkter deel van het Organisational Support-budget van Erasmus+ kunnen aanwenden voor voorbereidende bezoeken aan partnerinstellingen voor toekomstige Erasmus+-samenwerking, of ter voorbereiding van summer schools bij Europese partners. Ook doen stafleden binnen dit budget

monitorbezoeken bij stageplekken.

AHK Internationaliseringsfonds

AHK’s Internationaliseringsfonds (budget € 65.000) biedt financiële ondersteuning voor studie- en stage-uitwisselingen van AHK-studenten tijdens hun studie. Een deel van de middelen wordt ingezet voor groepsreizen (€ 20.000) van de academies. 50 studenten ontvingen in 2018 een individuele toekenning uit dit fonds. De Academie voor Theater en Dans heeft met 32 studenten de meeste toekenningen. Het fonds werd 41 keer aangeschreven voor stages en studies buiten de EU. De individuele aanvragen voor studie- en stagereizen kunnen twee keer per jaar worden aangevraagd en worden beoordeeld door een beoordelingscommissie.

Externe beurzen en fondsen Holland Scholarship

De AHK stelt met OCW beurzen beschikbaar voor excellente niet-EER-studenten die voor het eerst in Nederland komen studeren: de inkomende Holland Scholarship. Het ‘uitgaand’ deel van dit

beurzenprogramma is bestemd voor excellente AHK-studenten die een studie-uitwisseling of stage doen in een niet-EER-land voor minimaal drie maanden. De AHK financiert 50% van deze beurzen uit eigen middelen.

In 2018 kon de AHK 14 inkomende Holland Scholarships toekennen; de kandidaten werden voorgedragen door de academies. 6 uitgaande Holland Scholarships werden toegekend in de twee aanvraagrondes van het AHK Internationaliseringsfonds in 2018.

Netherlands Fellowship Programme (NFP)

Het Netherlands Fellowship Programme van het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt bijna kostendekkende beurzen voor semi-professionals uit circa 50 ontwikkelingssamenwerkingslanden om een volledige masterstudie te volgen in Nederland. In 2018 had de AHK geen bursaal uit het NFP.

Profileringsfonds niet-EER AHK Talent Grant

De AHK Talent Grant, gefinancierd uit het Profileringsfonds, is bestemd voor de meest talentvolle niet-EER studenten die financiële ondersteuning nodig hebben om hun opleiding te kunnen volgen. De selectie van de kandidaten geschiedt door het College van Bestuur op voordracht van de academies. In 2018 kregen 29 studenten een ondersteuning uit dit fonds. De beurs bestaat uit de kwijtschelding van (een deel van) het verschil tussen het instellingscollegegeld en het wettelijk collegegeld.

80 Beurzen voor vervolgstudies voor afgestudeerden

VSBfonds Beurs

De VSBfonds Beurs is bestemd voor talentvolle en maatschappelijk geëngageerde studenten en alumni die financiële ondersteuning vragen voor een vervolgstudie aan een gerenommeerde instelling in het buitenland. De volgende kandidaten zijn in 2018 succesvol voorgedragen voor een beurs:

Conservatorium van Amsterdam:

Michel Xi (klassiek piano) voor zijn masterstudie aan de Royal Academy of Music Gijs Idema (jazz gitaar) voor zijn masterstudie aan de Manhattan School of Music

Prins Bernhard Cultuurfondsbeurs

In 2018 kregen 35 alumni van het Conservatorium van Amsterdam een toekenning uit het Prins Bernhard Cultuurfondsbeurs voor een vervolgstudie. De oud-studenten zijn toegekend voor hun vervolgstudie aan de volgende instellingen:

Cardiff University Cardiff, Conservatoire Nationale Supérieur Musique et Danse Lyon, Diplomatische Akademie Wien, Escuele Superior de Música Riena Sofía, Folkwang Universität der Kunste Essen Hochschule für Musik Theater und Medien Hannover, Hochschule für Musik und Tanz Köln, Hochschule für Musik und Theater Hamburg, Hochschule Musik Hanns Eisler Berlin, Hochschule Musik Köln, Hoschule der Künste Zürich, Manhattan School of Music New York, Musikakademie Tirol, Royal

Academy of Music Londen, Royal Conservatoire Birmingham, Schola Cantorum Basiliensis Basel, SUNY Purchase New York, The Colburn School of Music Los Angeles, Universität der Künste Berlin, Universität Mozarteum Salzburg en Yale School of Music.

VandenEnde Foundation

De VandenEnde Foundation biedt beurzen voor jong talent in de podiumkunsten en film. In 2018 ontvingen de volgende studenten een werkbeurs of een beurs voor een studie in het buitenland.

Conservatorium van Amsterdam:

Gijs Idema (jazz gitaar) voor zijn masterstudie aan de Manhattan School of Music (VS) Gideon Tazelaar (jazz gitaar) voor zijn masterstudie aan The Juilliard School (VS) Nederlandse Filmacademie:

Thijme Grol, productie, voor zijn masterstudie aan de NFTS Beaconsfield (UK)

Roel van Beek, Visual Effects & Immersive Media, voor zijn masterstudie aan de NFTS Beaconsfield (UK)

81

In document Jaarverslag 2018 (pagina 79-82)